تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: روسیه امروز
۱۳ مارس ۲۰۲۳
رسانهها: سند نشان میدهد چرا کانادا عربستان سعودی را مسلح میکند
براساس سندی که بوسیله رسانه اینترنتی «بریچ» (Breach) منتشر شده است، دولت جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، همچنان به صدور تسلیحات نظامی بحثانگیز به عربستان سعودی ادامه میدهد، زیرا این سلاحها را بمثابه کمک به تضمین قیمتهای پایین نفت و یک کارگزار به شدت مسلح خاورمیانهای برای کشورهای غربی میداند.
«بریچ» روز دوشنبه با استناد به این سند هفت صفحهای گزارش داد، تحلیلی که توسط اداره دولتی «روابط جهانی کانادا» انجام شده است، استدلال میکند که عربستان سعودی «تضمینکننده اصلی» نفت ارزان برای کشورهای غربی، و همچنین یک بازار مهم برای شرکتهای تسلیحاتی کانادایی است. در این گزارش آمده است که تسلیحات کانادایی برای حفظ ریاض بمثابه یک «شریک امنیتی جدانشدنی و ارزشمند» حیاتی است.
این تحلیل برخلاف اظهارات ترودو است که میگوید او میخواهد قرارداد ۱۴٫۸میلیارد دلار کانادا (۱۰٫۸ میلیارد دلار آمریکا) برای صادرات خودروهای نظامی به عربستان سعودی را با توجه به نگرانیها در مورد جنگ یمن و قتل جمال خاشقجی روزنامهنگار در اکتبر ۲۰۱۸، لغو کند. ترودو علیرغم فشار ضد سعودی بر دولت لیبرال کانادا، به جای لغو قرارداد خودرو، مذاکره درباره آن را انتخاب کرد، و منع صدور تسلیحات به پادشاهی را لغو کرد.
بر اساس این تحلیل، تسلیح عربستان سعودی به ایجاد یک «سپر منطقهای» علیه ایران کمک میکند و به غرب یک نیروی نیابتی میدهد که نیاز به استقرار عمده نیروهای غربی در خاورمیانه را کاهش میدهد. این سند نشان می دهد که کانادا، ایالات متحده و بریتانیا عربستان سعودی را بمثابه «شریک امنیتی و استراتژیک بزرگ» میبینند.
این سند میگوید: «کانادا و شرکای همفکر ما، حکومت ایران را یکی از تهدیدهای اصلی برای ثبات منطقه میدانند، و کلیتر، مقاومت ایران در برابر نظام بینالمللی مبتنی بر قوانین را بهعنوان تهدیدی مستقیم برای ثبات در منطقه و فراتر از آن تلقی میکنند.»
قرارداد خودروهای زرهی با عربستان سعودی به کانادا کمک کرد تا دومین صادرکننده بزرگ سلاح به خاورمیانه شود. یک گزارش سال ۲۰۲۰ توسط دولت کانادا تاکید کرد که «هیچ خطر قابل توجهی» وجود ندارد که از تسلیحات کانادا برای نقض حقوق بشر استفاده شود، ادعایی که توسط عفو بینالملل رد شده است.
تحلیل «روابط جهانی کانادا» به سال ۲۰۲۰ برمی گردد. روابط ایالات متحده و عربستان از زمان روی کار آمدن جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در ژانویه ۲۰۲۱، کمی سرد شده است، اما ترودو تا نوامبر گذشته از ادامه فروش تسلیحات به ریاض دفاع میکرد. با توجه به اعلام روز جمعه مبنی بر توافق عربستان سعودی و ایران برای برقراری دوباره روابط دیپلماتیک تحت توافقی که با میانجیگری چین انجام شد، مشخص نیست که آیا دیدگاه غرب در مورد فروش تسلیحات تغییر خواهد کرد یا نه.
https://www.rt.com/news/572921-canada-rationalizes-arming-saudi-arabia/
***
منبع: بریچ
۱۱ مارس ۲۰۲۳
نویسندگان: آنتونی فنتون و مارتین لوگاچ
افشای سندی از انگیزههای پنهان کانادا برای تسلیح عربستان سعودی
نفت ارزان قیمت قابل اعتماد، بازارهای جدید برای شرکت های کانادایی، و کارگزاری به شدت مسلح برای کشورهای غربی
بر اساس سندی که «بریچ» به دست آورده است، اینها از جمله دلایلی است که دولت جاستین ترودو همچنان به ارسال مقادیر زیادی سلاح به عربستان سعودی ادامه میدهد.
پیش از این، دولت لیبرال ترودو مطرح کرده بود که مایل است از یک قرارداد ۱۵ میلیارد دلاری در حال انجام و مورد انتقاد گسترده برای صادرات خودروهای نظامی به دیکتاتوری خاورمیانه خارج شود.
اما تحلیل داخلی آن نشان میدهد که در واقع معتقد است تجارت تسلیحات برای حفظ عربستان سعودی بمثابه یک «شریک امنیتی جدانشدنی و ارزشمند» حیاتی است.
این سند هفت صفحهای «محرمانه» که تا حدی سانسور شده، و از طریق درخواست دسترسی به اطلاعات به دست آمده است، منطق اتاوا برای فروش تسلیحات به سعودیها را با صراحتی که قبلاً دیده نشده است، شرح میدهد.
در این تحلیل که بوسیله «روابط جهانی کانادا» نوشته شده است، خاطرنشان میشود که سعودیها «تضمینکننده اصلی» نفت ارزات برای کشورهای غربی هستند.
عربستان سعودی همچنین به یک «بازار مهم برای شرکتهای کانادایی»، از جمله از طریق قراردادهای زیرساختی بزرگ برای «SNC-Lavalin» و «Bombardier» مبدل شده است.
تسلیح سعودیها آنها را به یک «سپر منطقهای» در برابر ایران تبدیل میکند، و همچنین نیاز به استقرار نیروهای بالقوه کانادا و متحدانش را در خاورمیانه کاهش میدهد.
این سند تنها به طور خلاصه به سوابق «مشکلدار» حقوق بشر رژیم، که شامل جنگ وحشیانه علیه یمن همسایه است و صدها هزار نفر را کشته است، اذعان میکند.
سیاست قدرت با آنچه دولت ترودو علناً به عنوان «سیاست خارجی فمینیستی» خود معرفی میکند، بسیار فاصله دارد.
دیکتاتوری یک شریک امنیتی و استراتژیک اصلی
اگرچه ترودو تاکید کرده است که لغو قرارداد تسلیحاتی «بسیار دشوار» خواهد بود، اما این سند خاطرنشان میکند که وزیر امور خارجه این گزینه را دارد که به دلیل «ملاحظات گستردهتر سیاست خارجی» مجوز صادرات جدید صادر نکند.
اما تحلیل دولت بدون زیر سوال بردن ارزش تسلیح کشوری که توسط بنیادگرایان مذهبی اداره میشود، جایی که زنان شهروندان درجه دوم هستند، یک توجیه قوی ژئوپلیتیک برای آن مطرح میکند.
این سند تاکید میکند که کانادا، همراه با شرکای اصلی خود، ایالات متحده و بریتانیا، عربستان سعودی را بمثابه یک «شریک امنیتی و استراتژیک بزرگ» میبینند.
این رژیم «ضامن اصلی امنیت انرژی جهانی است و دسترسی به انرژی ارزات و ضرور برای رشد اقتصادی در غرب را تضمین میکند».
ایالات متحده مدتهاست که در ازای تأمین قابلاعتماد نفت، از خاندان سلطنتی عربستان حمایت نظامی کرده است.
بر اساس دادههای اداره آمار کانادا، پالایشگاههای کانادایی در سال ۲۰۲۲ حدود، ۳٫۶ میلیارد دلار برای واردات نفت از عربستان سعودی هزینه کردهاند.
اتحاد با عربستان سعودی یک «سرمایهگذاری» بلند مدت
بر اساس تحلیل دولت، کشورهای غربی «در طول دههها سرمایهگذاریهای مالی و نظامی زیادی بر روی این روابط انجام دادهاند» و میخواهند عربستان سعودی را «در سمت جهانبینی مبتنی بر قوانین غربی» نگاه دارند.
این سند به وضوح نشان میدهد که تعهد کانادا به مسلح کردن رژیم به بیش از ۳۰ سال پیش باز میگردد: «منطق اساسی برای تامین تجهیزات نظامی به شرکای خود در خاورمیانه پیامد مستقیم دخالت غرب در اولین جنگ بزرگ خلیج فارس است.»
کانادا چهارمین کمک نظامی بزرگ غرب را در آن جنگ در سالهای ۱۹۹۱-۱۹۹۰ انجام داد و ۴۵۰۰ پرسنل، کشتیهای جنگی و جتهای جنگنده فرستاد.
در این سند اشاره شده است که فروش تسلیحات میتواند به عربستان سعودی کمک کند «برای دفاع از خود بیشتر بر خود اتکاء نماید»، و «الزامات آینده برای مأموریتهای نظامی مقیاس بزرگ غرب را برای تضمین ثبات در خلیج فارس و جلوگیری از فروپاشی نظم منطقهای، که میتواند با به خطر انداختن عرضه نفت ارزان به اقتصاد جهانی آسیب برساند، کاهش میدهد.»
تلاشهای دولت کانادا برای فروش خودروهای زرهی به دهه ۱۹۸۰ برمی گردد، اما پس از جنگ خلیج [فارس] بود که اولین قرارداد صادراتی امضا شد.
بر اساس آمار کانادا، از آن زمان بیش از ۳۰۰۰ خودروی ساخت کانادا به پادشاهی فروخته شده است.
این تحلیل داخلی همچنین به اهمیت منطقهای عربستان سعودی اشاره میکند و این کشور را بمثابه «سنگر در برابر تلاشهای ایران برای گسترش نفوذ خود در منطقه» توصیف میکند.
این سند به حمایت کانادا از ائتلاف سعودی در جنگ علیه شورشیان حوثی یمن اشاره دارد که گمان میرود از نظر سیاسی و نظامی توسط ایران حمایت میشوند.
سند میگوید «بیثباتی در یمن یک تهدید مستقیم» برای عربستان سعودی است و از ذکر ویرانیهایی که رژیم سعودی در یمن ایجاد کرده است احتزاز مینماید.
سازمان ملل در سال ۲۰۲۱ تخمین زد که ائتلاف سعودی پس از هفت سال جنگ، ۳۷۷ هزار نفر را مستقیماً یا با ایجاد قحطی گسترده در یمن کشته است.
حملات هوایی به رهبری عربستان سعودی به مدارس، بیمارستانها و انبارهای مواد غذایی حمله کرده است و هیأت سازمان ملل حملات «گسترده و سیستماتیک» به اهداف غیرنظامی را یافته است.
یک گزارش از عفو بینالملل به این نتیجه رسید که «شواهد قانعکنندهای وجود دارد که نشان میدهد سلاحهای صادر شده از کانادا به (پادشاهی عربستان سعودی) از جمله (خودروهای زرهی سبک) و تفنگهای تک تیرانداز برای استفاده در جنگ یمن منحرف شدهاند.
ویدئوها و پستهای رسانههای اجتماعی تصاویری از استفاده نیروهای سعودی از اسلحههای اسلحهای و کانادایی در داخل خاک یمن را نشان میدهد.
یک آتش بس ضعیف در سال گذشته برقرار شده است.
…
https://breachmedia.ca/document-reveals-canadas-undisclosed-motives-for-arming-saudi-arabia/