روز جهانی زنان کارگر امسال در فرانسه به دلیل فراخوان سراسری اتحادیههای کارگری و جنبشهای مردمی برای اعتراضات کشوری از ۷ مارس، اهمیت ویژهای دارد.
تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: پیام مردم
۷ مارس ۲۰۲۳
در فرانسه،حقوق زنان در مرکز مبارزه بر سر حقوق بازنشستگی قرار دارد
برای نخستینبار در تاریخ فرانسه، اتحادیههای کارگری خواستار اعتصاب عمومی دو روزهای شدهاند که تا ۸ مارس، روز جهانی زنان کارگر ادامه خواهد داشت. بسیج عمومی از روز سهشنبه ۷ مارس آغاز خواهد شد و انتظار میرود اعتراضات گستردهای را در سراسر کشور به دنبال داشته باشد. این نخستینبار از ماه مه ۱۹۶۸ است که اتحادیههای کارگری برای اعتصاب عمومی که بیش از ۲۴ ساعت ادامه خواهد داشت، فراخوان مشترک صتدر میکنند.
در حالیکه در سالهای گذشته اقدامات برای ۸ مارس افزایش یافته است، انتظار میرود بسیج های امسال به ویژه قدرتمند باشند. برای نخستینبار، جنبشهای اجتماعی به عنوان یک کل، و نه جنبش فمینیستی است که برای اعتصاب در روز جهانی زنان کارگر فراخوان میدهد. این یک عنصر اساسی در تقویت مبارزه برای حقوق برابر اجتماعی و یک بارقه امید برای آینده است.
در هفتههای اخیر، گسترش بیسابقه ابتکارات و اجتماعات برای اعتصاب 7۸-۷ مارس، و همچنین جلساتی برای اتصال آنها به دیگر مبارزات جاری صورت گرفته است.
پیوندهای بین کارگران زن و حقوق بهداشتی
امسال، اقدامات روز جهانی زنان کارگر در فرانسه ادای احترامی به تمام کارگرانی خواهد بود که نخستین کسانی هستند که اثرات اصلاحات بازنشستگی ماکرون را تجربه میکنند، بسیاری از آنها زنانی هستند که مشاغل آنها نامرئی، کوتاه مدت، و حقوق آنها ناکافی است.
بیانیه مطبوعاتی مشترک هشت کنفدراسیون سندیکایی و پنج انجمن دانشجویی فرانسه خواستار اقدام در مورد نابرابریهایی است که زنان هنوز در محیط کار تجربه میکنند. این انجمنها در بیانیه خود هشدار میدهند: «حتا در سال ۲۰۲۳، حقوق زنان به طور متوسط ۲۵ درصد کمتر از مردان است.»
به گفته اتحادیههای کارگری و انجمنهای دانشجویی، شکاف درآمدی بین زنان و مردان پس از بازنشستگی نیز ادامه دارد. «تعداد زنانی که تا سن ۷۶ سالگی که حداکثر سن بازنشستگی است کار میکنند، دو برابر تعداد مردان است، اما حقوق بازنشستگی آنها ۴۰ درصد کمتر از میزانی است که مردان دریافت میکنند. همچنین ۴۰ درصد از زنان مجبور به بازنشستگی پیش از موعد میشوند و در نتیجه فقط مستمری جزئی دریافت میکنند.»
اتحادیههای کارگری و جنبشهای مردمی خواستار به رسمیت شناختن پیوند بین حقوق زنان، کارگران و بهداشت در ۸ مارس هستند. بیانیه مشترکی که بوسیله کنفدراسیونهای سندیکایی، از جمله «ث.ژ.ت» و «اس.یو.د»، «کمیتههای هماهنگی دفاع از بیمارستانها و زایشگاهها» و جنبشها به اعتراض در روزهای ۸-۷ مارس علیه اصلاحات بازنشستگی فراخوانده شند.
انجمنها در بیانیه مطبوعاتی خود میگویند «بیایید در ۷ و ۸ مارس برای سد کردن اصلاحات غیرقابل پذیرش در مزایای بازنشتگی و علیه سیاستهایی که بهداشت و نظام تأمین اجتماعی ما را نابود میکنند،متحد شویم.»
اصلاح حقوق بازنشستگی ذاتاً با نظام سلامت مرتبط است، زیرا تأمین اجتماعی را نمیتوان از کار و اشتغال جدا کرد. افزایش سن قانونی بازنشستگی همچنین منجر به حذف مرخصی استعلاجی و همچنین افزایش پرداختها برای مزایای تأمین اجتماعی میشود.
به مناسبت ۸ مارس، «گروه ملی سلامت ما در خطر است» و ۲۵ سازمان، اتحادیه، انجمن فمینیستی و احزاب دیگر فراخوانهایی را برای اقدامات در هفته ۷ آوریل، روز جهانی بهداشت منتشر میکنند.
بیانیه آنها میگوید: «بیایید برای مقابله با سیاستهای مضر، و برای مطالبات خود برای دسترسی به مراقبتهای بهداشتی و حمایت اجتماعی برای همه، در سراسر کشور، بدون تبعیض مالی، جغرافیایی، فرهنگی، دیجیتالی، اجتماعی، جنسیّتی، یا اداری متحد شویم.»
رویکرد کل جامعه به حقوق زنان
مطالبات زنان را نمیتوان تنها به مسأله دستمزد و بازنشستگی تقلیل داد. یک مجموعه ملی متشکل از ۳۱ انجمن فمینیستی و اجتماعی، از جمله «جنبش بهداشت مردم فرانسه»، به همه کسانی که به تظاهرات ملحق خواهند شد، یادآوری میکند که: «۸ مارس نه روز مادر است و نه روز زن، این روز جهانی مبارزه برای حقوق زنان است.»
برداشت گسترده جمعی از حقوق زنان بوسیله تعدادی از انجمنهای محلی و 1۱۱ حزب چپ، که همگی نقش اساسی زنان را در جامعه برسمیت میشناسند، حمایت میشود . به همین دلیل است که اقدامات ۸ مارس امسال فرصتی برای مطالبه پایان نابرابریهای اجتماعی و اقتصادی و خشونت ناشی از آن خواهد بود. به بیان ساده تر، آنها فرصتی خواهند بود تا به همه یادآوری کنیم که بدون زنان، جهان متوقف میشود.
در حال حاضر نمیتوان پیشبینی کرد که موج اعتصاب در فرانسه تا چه مدت ادامه خواهد داشت و آیا پیروز خواهد شد یا خیر. اما، با فرارسیدن ۸ مارس، یک چیز مُسَلم است: برابری زن و مرد پیششرط لازم برای هر پیروزی اجتماعی است، که بدون دخالت این نیمه آسمان بدست نحواهد آمد.
پیوند کوتاه: