لپا رادیچ در واپسن دم زندگی
تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
۱۷ اسفند ۱۴۰۱
رزا لوکزامبورگ (۱۹۱۹-۱۸۷۰) – انقلابی لهستانیتبار و رهبر سوسیالیست و کمونیست آلمانی، از مهمترین چهرههای سوسیالیستی در آغاز قرن بیستم بود. او از اصلیترین بنیانگذاران حزب سوسیال دموکرات پادشاهی لهستان و لیتوانی و اتحادیه اسپارتاکیست (حزب کمونیست آلمان در ۱۹۱۸) بود.
روزا لوکزامبورگ و کارل لیبکنشت، بنیانگذاران حزب کمونیست آلمان (KPD)، با هدف سرکوب قیام اسپارتاکیستها، در ۱۵ ژانویه ۱۹۱۹ به تحریک دولت تحت رهبری حزب سوسیال دموکرات آلمان بدست شبهنطامیان فاشیست فرایکورپس (Freikorps) به قتل رسیدند. قیام اسپارتاکیستها در ژانویه ۱۹۱۹ یک قیام کمونیستی علیه دولت انتقالی پس از جنگ جهانی اول به رهبری حزب سوسیال دمکرات آلمان، برای برپایی یک جمهوری کارگری بود. این قیام بمثابه یک اعتصاب عمومی در ۵ ژانویه آغاز شد و به سرعت به یک درگیری مسلحانه بین کارگران به رهبری حزب کمونیست آلمان و گروه های شبه نظامی راست افراطی که به دستور دولت تحت رهبری حزب سوسیالست آلمان کار میکردند، مبدل شد.
رزا گئورگیفنا شانینا (۳ آوریل ۱۹۲۴ – ۲۸ ژانویه۱۹۴۵) – شانینا تکتیرانداز سرشناس ارتش سرخ در طول جنگ جهانی دوم بود. کشتن ۵۹ نفر از متجاوزین به دست او رسماً تأیید شدهاست، که ۱۲ نفر از آنها در «نبرد ویلیونس» (ژوئیه۱۹۴۴) کشته شدند. وی در سال ۱۹۴۱ پس از کشته شدن برادرش، داوطلبانه به ارتش پیوست و تکتیراندازی در خط مقدم جنگ را برگزید. وی در روز ۲۸ ژانویه ۱۹۴۵ بر اثر جراحات وارده جان باخت.
لپا سوتوزارا رادیچ (۱۹دسامبر ۱۹۲۵ – ۸ فوریه۱۹۴۳) – پارتیزان یوگسلاوی که در یک خانوداه صرب در بوسنی به دنیا آمد. او در سن ۱۷ سالگی به دست اشغالگران آلمانی اعدام شد. فاشیستهای اشغالگر در حالیکه طناب دار را دور گردنش انداخته بودند بسته به او پیشنهاد دادند که اگر هویت رفقا و رهبرانش را فاش کند، اعدام نخواهد شد. لپا در پاسخ گفت: «رفقایم زمانی که انتقام مرا بگیرند، خود را آشکار خواهند کرد.» آخرین جمله او این بود: زنده باد حزب کمونیست! او در سال ۱۹۵۱ به دلیل نقشش در جنبش مقاومت علیه قدرتهای محور در جنگ جهانی دوم نشان قهرمان خلق را دریافت کرد و در آن زمان جوانترین دریافت کننده این نشان بود.
لودمیلا پاولیچنکو (۱۲ژوئیه ۱۹۱۶ – ۱۰ اکتبر۱۹۷۴) – لودمیلا پاولیچنکو در سال ۱۹۱۶ میلادی، در شهر بیلا تسرکفا در اوکرایین به دنیا آمد.
او همراه خانوادهاش به شهر کییف، نقل مکان نمود و در یک باشگاه تیراندازی ثبت نام کرد و در آنجا مشغول به تمرین شد. او همزمان در یک کارخانه تولید اسلحه مشغول بکار شد. در این زمان با تهاجم آلمان نازی به شوروی، لودمیلا در حالی که ۲۴ ساله بود به عنوان داوطلب به لشکر ۲۵ پیادهنظام پیوست. او به عنوان یک تک تیرانداز در جنگ شرکت کرد.
تا ۲۵ سالگی و در طی فقط یک سال خدمت، ۳۰۹ نفر (از جمله ۳۶ تک تیرانداز) از نیروهای دشمن را از پای درآورد؛ و از این جهت یکی از برترین تک تیراندازان تاریخ و موفقترین تک تیرانداز زن تاریخ محسوب میشود. در سال ۱۹۴۳میلادی نشان ستاره طلایی به وی اهدا گردید و یک تمبر یادبود برای او چاپ شد..
لودمیلا پس از جنگ به عنوان دستیار فرماندهی کل نیروی دریایی اتحاد شوروی انتخاب شد.
سلیا سانچز ماندولی (۹ مه ۱۹۲۰- ۱۱ ژانویه ۱۹۸۰) – انقلابی کوبایی، سیاستمدار، محقق و دوست نزدیک فیدل کاسترو و ارنستو چهگوارا بود. وی پس از کودتای ۱۰ مارس ۱۹۵۲، به مبارزه علیه حکومت باتیستا پیوست. سانچز از بنیانگذاران «جنبش ۲۶ ژوئیه» بود و در طول انقلاب کوبا رهبری واحدهای جنگی را به عهده داشت، و تا پایان عمر در کنار فیدل ماند.