تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
به مناسبت دهمین سالگرد تهاجم امپریالیستی علیه لیبی، برگردان فارسی مقالهای از ماکسیمیلیان فورٍث در چندین تارنگاشت منتشر شده است. نویسنده مقاله چنین آغاز میکند:
«در دهمین سال تهاجم ناتو علیه لیبی، در زیر به توضیح ادعاهای دروغ و نقش سازمانهای وابسته غربی که این جنگ را به راه انداختند، میپردازیم. آنها عملاً دوش به دوش و در کنار حکومتهای غربی که مخارج مالی این جنگ را تأمین میکردند در جنگ علیه لیبی شرکت کردند. آنها به وسیله نشر شایعات و پخش خبرهای دروغ توانستند این امکان را در اختیار حکومتهای غربی قرار دهند تا بتوانند به جنگ خود علیه دولت لیبی مشروعیت ببخشند.» («چگونه جنگ علیه لیبی آغاز شد؟» برگردان احمد مزارعی).
ما با استفاده از بایگانی دورۀ دوم «عدالت» در چندین گزارش، جوانب گوناگون مشارکت فعال جمهوری اسلامی ایران، جناحهای گوناگون و حتا بخشهایی از آپوزیسیون آن را در این طرح امپریالبستی بررسی خواهیم کرد.
البته، نباید این فاکت را فراموش کرد که چین با عدم حضور در رأیگیری شورای امنیت سازمان ملل متحد پیرامون قطعنامه شماره ۱۹۷۳ در ۱۷ مارس ۲۰۱۱، که استفاده از همه ابزار، از جمله عملیات نظامی را علیه دولت لیبی مجاز اعلام کرد، و سپس رأی به انتقال کرسی لیبی به جریانات وابسته به دستگاههای جاسوسی خارجی، مانند جمهوری اسلامی، عملاً به سهم خود در این طرح شراکت داشت.
***
تارنگاشت عدالت (بایگانی دورۀ دوم)
خوش رقصی «فارس»، «مشارکت» برای پنتاگون
جبهه متحد با مزدوران ناتو. خبرگزاری فارس: «پنتاگون اعلام كرد قذافی هنوز از لیبی فرار نكرده است. پیوستن نظامیان به انقلابیون و تصرف رادیو ملی لیبی + فیلم. شادی مردم تونس بعد از سرنگونی رژیم قذافی. اعزام یگان ویژه امنیتی آلمان به لیبی.» جهانگیرزاده در گفتوگو با فارس: انقلاب لیبی نویدی برای تشكیل جبهه مقابله با زیاده خواهیهای غرب است. جبهه مشارکت ایران اسلامی: با سقوط قذافی سرنگونی دیکتاتورها در منطقه شتاب میگیرد!! رجاینده هم سنگ تموم گذاشت!
خبرگزاری فارس
پنتاگون: قذافی هنوز از لیبی فرار نكرده است
خبرگزاری فارس: پنتاگون اعلام كرد كه مكان واقعی قذافی همچنان نامشخص است اما وی هنوز از كشور نگریخته است.
به گزارش فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، سرهنگ “لیو لاپان” سخنگوی وزارت دفاع آمریكا در جمع خبرنگاران گفت: پنتاگون معتقد است كه “معمر قذافی” هنوز از كشور نگریخته است.
لاپان افزود: ما اطلاعاتی نداریم كه وی كشور را ترك كرده است و مكان واقعی وی همچنان نامشخص باقی مانده است.
قذافی از چند هفته پیش در انظار عمومی پدیدار نشده است و گمانهزنیها حاكی از آن است كه وی در محل اقامت خود در طرابلس مخفی شده است.
لاپان همچنین حضور هرگونه نظامیان آمریكایی در لیبی به عنوان نیروهای حافظ صلح در این كشور را رد كرد.
وی افزود: ما هنوز برنامهای برای حضور نیروهای خود در لیبی نداریم.
***
خبرگزاری فارس
پیوستن نظامیان به انقلابیون و تصرف رادیو ملی لیبی + فیلم
خبرگزاری فارس: پیوستن نظامیان قذافی به صفوف انقلابیون، تصرف ساختان رادیو ملی لیبی بدست انقلابیون، کشته شدن رئیس مخابرات لیبی، اعلام امادگی ناتو برای همکاری با انقلابیون لیبی از جدیدترین اخبار از تحولات لیبی است.
به گزارش مانیتورینگ فارس، بدنبال اعلام قطعی خبر سقوط رژیم قذافی و کنترل کامل شهر طرابلس بدست نیروهای انقلابی، جدیدترین اخبار از تحولات لیبی به شرح ذیل است.
* هزاران تن از نظامیان قذافی پس از سقوط طرابلس پایتخت لیبی خود را تسلیم نیروهای انقلابی کردند.
* مصطفی عبدالجلیل رئیس شورای انتقالی لیبی نیز از سقوط کامل طرابلس و رژیم معمر قذافی خبر داد.
* شبکه تلویزیونی الجزیره از کشته شدن عبدالله سنوسی رئیس سازمان اطلاعات لیبی خبر داد که چندی پیش نیز فرزندش در درگیری با انقلابیون کشته شد.
* در پی سقوط طرابلس و رژیم قذافی، هزاران تن از زندانیان در شهر طرابلس آزاد شدند.
* ساختمان رادیو ملی لیبی در طرابلس بدست نیروهای انقلابی تصرف شد.
* در پی سقوط قذافی، ناتو در پیامی از همکاری با انقلابیون لیبی خبر داد.
* اهالی شهر طرابلس لحظاتی بعد از سقوط قذافی در میدان مرکزی شهر طرابلس به جشن و شادی پرداختند و پرچم جدید سه رنگ سبز، مشکی و قرمز با علامت ماه وس تاره را جایگزین پرچم سبز رژیم قرافی کردند.
* همچنین مردم که اط سقوط قذافی به وجد آمدهاند در شهرهای مختلف تصاویر قذافی را در کف خیابان پهن کرده و لگدمل کردند.
* پسر بزرگ قذافی خود را تسلیم انقلابیون کرد.
* مردم انقلابی با شعار الله اکبر و سلاحهای بدست گرفته و شلیک تیر هوایی در خیابانها شادی میکنند و عکس های قذافی را زیر پا له می کنند. * سخنگوی ارتش انقلابیون لیبی نیز اعلام کرد که قذافی طرابلس را ترک نکرده و در گوشهای از این شهر پنهان شده است.
اخبار تکمیلی متعاقبا ارسال خواهد شد.
***
خبرگزاری فارس
دبیركل جنبش ملی لیبی در گفتوگو با فارس: قذافی لیبی را ترك نكرده است
برای بازگذاری فیلم “شادی مردم تونس بعد از سرنگونی رژیم قذافی” روی لینک زیر کلیک کنید:
http://newsmedia.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Video/1390/05/31/0731…
خبرگزاری فارس: دبیر كل جنبش ملی لیبی در گفتوگو با فارس اعلام كرد كه قذافی لیبی را ترك نكرده است و تنها این احتمال وجود دارد كه از طرابلس گریخته باشد.
به گزارش فارس، “مفتاح لملوم” دبیر كل جنبش ملی لیبی در گفتوگو با خبرنگار بینالملل خبرگزاری فارس درباره آخرین تحولات لیبی و همچنین سرنوشت قذافی گفت در صورتی كه قذافی دستگیر شود به دلیل جنایتهایی كه در لیبی مرتكب شد محاكمه خواهد شد و این محاكمه در دادگاهی عادلانه انجام خواهد شد و وی در این دادگاه خواهد توانست كه از خود دفاع كند. در این دادگاه به قذافی ظلم نخواهد شد و تنها به دلیل جنایاتی كه علیه مردم لیبی مرتكب شده محاكمه خواهد شد. اما اگر وی پنهان شد یا آنكه به كشور دیگری گریخت، تحت پیگرد قرار خواهد گرفت. وی از سوی دادگاه جنایی بینالمللی تحت پیگرد است و دستگیر خواهد شد و محاكمه میشود.
وی درمورد خبرهایی درباره پنهان شدن یا گریختن قذافی به دیگر كشورها، گفت: هنوز خبر موثقی درباره محل اختفای قذافی یا آنكه فرار وی به دیگر كشورها، وجود ندارد اما از آنجایی كه فرزندانش در طرابلس بودند، معتقدم كه وی هنوز در لیبی است و به احتمال زیاد طرابلس را فقط ترك كرده است. من معتقدم كه وی هنوز از لیبی خارج نشده است.
دبیر كل جنبش ملی لیبی در ادامه این مصاحبه به آخرین اوضاع شهر طرابلس پرداخت.
وی گفت: میتوان گفت كه انقلابیون كنترل شهر طرابلس را در دست گرفتهاند اما همچنان گروههای وابسته به قذافی در مناطقی مستقر بوده و به مقاومت میپردازند.
مفتاح لملوم گفت كه كنترل و سیطره كامل بر شهر طرابلس كمتر از ۲۴ ساعت امری غیرممكن است و در شرایط حساس كنونی همچنان برخی گروههای وفادار به قذافی در مناطقی باقی خواهند ماند اما این گروههای كوچك نخواهند توانست تهدیدی برای انقلاب مردم لیبی ایجاد كنند.
این در حالی است كه سخنگوی مخالفان رژیم قذافی به شبکه خبری الجزیره اعلام کرد که نیروهای قذافی همچنان در طرابلس در حال جنگ هستند و این نیروها بر ۱۵ تا ۲۰ درصد از شهر سیطره دارند.
از سوی دیگر خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داد که درگیریهای شدیدی در نزدیکی محل اقامت قذافی در طرابلس در حال انجام است.
مفتاح لملوم در ادامه این مصاحبه درباره چارچوب و شكل دولت آتی لیبی گفت كه این دولت بر اساس خواست مردم تشكیل خواهد شد. حكومتی است كه بر اساس مردم، دموكراسی و سازمانهای مردم نهاد تشكیل خواهد شد. این حكومت بر اساس قانون اساسی جدید شكل میگیرد.
دبیر كل جنبش ملی لیبی افزود: دولت آتی به تمامی آزادیهای مردم و همچنین حقوق آنها احترام خواهد گذاشت. شكل و چارچوب دولت آتی لیبی بر این اساسهایی كه گفتم ایجاد خواهد شد.
***
خبرگزاری فارس
اشپیگل خبر داد: اعزام یگان ویژه امنیتی آلمان به لیبی
خبرگزاری فارس: یک هفته نامه المانی نوشت که آلمان با توجه به تحولات اخیر لیبی، اقدام به اعزام یگان ویژه امنیتی به این کشور کرده است.
به گزارش فارس به نقل از اشپیگل، به موازات نزدیک شدن پیروزی مبارزان لیبایی و احتمال سرنگونی غریبالوقوع ” معمر قذافی” حاکم این کشور از مسند قدرت، آلمان با هدف تشدید تدابیر امنیتی برای دیپلمات های خود در لیبی، اقدام به اعزام نیروهای امنیتی ویژه پلیس آلمان موسوم GSG ۹ به مناطق بحران زده کرد.
بر اساس این گزارش، مقامات شورای انتقالی در شهر بنغازی این افراد را پدیرفته اند. پیش از این نیز در سال ۲۰۰۵، المان شماری از نیروهای امنیتی GSG ۹ را در لیبی مستقر کرده بود تا به آموزش نیروهای لیبیایی در عملیات ضد تروریستی بپردازند.
آلمان در حالی اقدام به اعزام این نیروها به لیبی کرده است که هم اکنون نیز افشای همراهی این کشور در حملات نیروهای پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) به لیبی، مخالفت احزاب مخالف دولت را به دنبال داشته است.
جهانگیرزاده در گفتوگو با فارس: انقلاب لیبی نویدی برای تشكیل جبهه مقابله با زیاده خواهیهای غرب است
خبرگزاری فارس: عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینكه پیروزی انقلاب در لیبی نشانه علاقه مردم به بیداری اسلامی است، تصریح كرد: پیروزی انقلاب لیبی نویدی برای تشكیل جبهه مقابله با زیاده خواهیهای غرب است.
جواد جهانگیرزاده نماینده مردم ارومیه و عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس با اشاره به پیروزی انقلاب در لیبی گفت: این پیروزی پس از سالها دیكتاتوری، نشاندهنده علاقه مردم به بیداری اسلامی است.
وی با بیان اینكه سقوط دیكتاتوری در لیبی پس از چندین ماه جنگ و درگیری به نفع جهان اسلام است، خاطرنشان كرد: غربیها مایل هستند كه از وقایع لیبی سوء استفاده كرده و حوادث لیبی را به نفع خود مصادره كنند در حالی كه باید همواره به خاطر داشت كه قذافی، وابسته به غرب بود و فقط با كمك آنها بود كه میتوانست حكومت كند.
عضو كمیسیون امنیت ملی مجلس همچنین افزود: پیروزی انقلاب لیبی نشان داد كه هماكنون هیچ نقطهای در جهان برای دیكتاتورها امن نیست.
جهانگیرزاده با اشاره به صدور پیام انقلاب اسلامی در سطح جهان، پیروزی انقلاب لیبی را نویدی برای تشكیل جبههای در مقابل زیاده خواهیهای غرب دانست و تأكید كرد: تداوم انقلاب لیبی به نفع غرب نیست زیرا غربیها با دیكتاتورها بهتر میتوانند همكاری كنند.
***
جرس
با سقوط قذافی سرنگونی دیکتاتورها در منطقه شتاب می گیرد
جرس: جبهه مشارکت اسلامی در بیانیه ای با تبریک پیروزی انقلاب مردم لیبی آورده است: آنچه مسلم است این روند سرنگونی دیکتاتورها در منطقه خاور میانه با سقوط قذافی سریعتر خواهد شد و بتدریج شاهد شکل گرفتن حکومتهای دموکراتیک در سایر کشورهائی که مردم آنها دربند هستند خواهیم بود.
به گزارش نوروز، در این بیانیه آمده است: آرزوی همه آزادیخواهان و اصلاح طلبان این بوده و هست که سران مستبد کشورها قبل از آنکه دیر شود و هزینه بیش از حد بر مردم و کشور خود وارد نمایند به خود آیند و با اتخاذ روشهای اصلاحطلبانه، به فریاد رسای تحول خواهی و دموکراسیطلبی و حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش پاسخ دهند.
متن کامل این بیانیه به شرح زیر است:
جبهۀ مشارکت ایران اسلامی
۳۰ مرداد ۱۳۹۰
بسم الله الرحمن الرحیم
ایستادگی و مقاومت مردم لیبی در برابر یکی از خشن ترین رژیمهای تاریخ معاصر به بار نشست و با سقوط رژیم سرهنگ قذافی حلقهای از حلقههای دیکتاتوری منظقه و عقبماندگی در جهان اسلام فرو شکست و امید میرود مردم لیبی بزودی با جبران همه عقب ماندگیها و ضعفهای تحمیل شده، حکومتی در طراز مردمسالاری همراه با استقلال بنا نهند. آنچه مسلم است این روند سرنگونی دیکتاتورها در منطقه خاورمیانه با سقوط قذافی سریعتر خواهد شد و بتدریج شاهد شکل گرفتن حکومتهای دموکراتیک در سایر کشورهائی که مردم آنها دربند هستند خواهیم بود.
آرزوی همه آزادیخواهان و اصلاح طلبان این بوده و هست که سران مستبد کشورها قبل از آنکه دیر شود و هزینه بیش از حد بر مردم و کشور خود وارد نمایند به خود آیند و با اتخاذ روشهای اصلاحطلبانه، به فریاد رسای تحول خواهی و دموکراسیطلبی و حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش پاسخ دهند.
جبهه مشارکت ایران اسلامی با تبریک پیروزی جنبش آزادیخواهی مردم لیبی به ملت آن کشور، این تحول عظیم را نقطه عطفی در روند حاکمیت ملت ها بر سرنوشت خویش و دموکراسی در سایر کشورهای اسلامی تلقی می کند و آرزو میکند این تغییرات باعث بهروزی ملت، پیشرفت کشور و تحکیم استقلال و تأمین منافع ملی لیبی شود.
***
رجانیوز
گزارش كامل رجانیوز از قیام شش ماهه مردم لیبی +عكس
دومینوی سقوط دیكتاتورها به ایستگاه طرابلس رسید
گروه بینالملل- پنج ماه پس از آنكه شورای امنیت سازمان ملل در لیبی منطقه پرواز ممنوع اعلام كرد تا جنگندههای رژی قذافی در بمباران مواضع مخالفانشان با دشواری مواجه شوند و بهدنبال آن جنگندههای ناتو نیز عمدتاً از امریكا و فرانسه مناطق مختلفی را كه در میان آنها غیرنظامیان نیز حضور داشتند، بمباران كردند، سرانجام، این خود انقلابیون لیبی بودند كه پس از توقف این حملات هواپیمایی توانستند با پیشرویهای تدریجی خود به سمت طرابلس و محاصره پایتخت لیبی، دیكتاتور را سرنگون و آواره و پسرانش را اسیر كنند.
به گزارش رجانیوز، اعتراضها در لیبی پس از قیام مردم مصر علیه مبارك آغاز شد اما سرهنگ معمر قذافی این اعتراضها را در ابتدای كار چندان جدی نگرفت، بهطوری كه وقتی مخالفانش اولین روز خشم را در روز ۱۷ فوریه اعلام كردند وی كه تا آخرین لحظه از مبارك و بنعلی (دیكتاتور مخلوع تونس) حمایت كرده بود، گفت كه خود نیز در این تظاهرات شركت خواهد كرد تا در واقع مخالفانش را مسخره و تحقیر كرده باشد.
اما تنها یك روز پس از اولین روز خشم یعنی ۳۰ بهمن ۸۹، اخباری از خارج شدن خانواده قذافی از لیبی منتشر شد و تعدادی از اعضای شورای رهبری انقلاب لیبی نیز بهطور دسته جمعی استعفا كردند. این افراد علت استعفای خود را رفتار وحشیانه با تظاهرکنندگان و آمار بسیار کشته شدگان و زخمی های اعتراضات چند روز اخیر در این کشور اعلام کردند، چرا كه بر خلاف لحن تمسخرآمیز قذافی مبنی بر همراهی با مخالفانش در تظاهرات ۱۷ فوریه، نیروهای امنیتی او تعداد زیادی را در این تظاهرات به قتل رسانده مجروح كردهاند.
دو روز بعد از این استعفای دستهجمعی نیز سیفالاسلام پسر قذافی و دست راست او تأیید كرد كه معترضان در این كشور كنترل برخی از پادگانهای نظامی و همچنین تانكهای ارتش را در اختیار گرفته اند و نسبت به خطر جنگ داخلی هشدار داد. در عین حال، او با اذعان به اینكه ارتش لیبی در برخورد با معترضان مرتكب اشتباههایی شده است، برای توجیه كشتار مخالفان پدرش گفت كه ارتش از آمادگی لازم برای مقابله با تظاهرات برخوردار نبود.
تصاویری بسیار دلخراش از جنایت های قذافی
اما اظهارات سیفالاسلام نیز موجب نشد كه روند پیوستن نظامیان قذافی به مخالفان متوقف شود و تنها یك روز بعد، شمار زیادی از گردان امنیتی «محمد المقذیرف» که مسئول تامین امنیت معمر قذافی است به صف معترضان در طرابلس پیوستند.
در این شرایط، رجب طیب اردوغان نخستوزیر تركیه نیز اولین موضعگیری خود را با لحن ملایمی در مورد لیبی بیان كرد و با یاد كردن از لیبی بهعنوان كشور برادر تركیه، خبر داد كه از زمان آغاز ناآرامیها دو بار با قذافی مكالمه تلفنی كرده است و از دولت لیبی خواست كه به خواستههای مردم گوش دهد. وی افزود: هر خونی كه در لیبی ریخته می شود همانند خونی است كه از یك شهروند تركیه ریخته می شود.
اما احمدینژاد رئیسجمهور ایران واكنش تندتری به جنایتهای قذافی نشان داد و یك روز پس از اردوغان (۴ اسفند ۸۹) گفت: چگونه ممكن است حاكم یك كشور، مردم خود را به رگبار مسلسل، توپ و تانك ببندد و آنها را بكشد و بعد اعلام كند كه هركس حرفی بزند، او را خواهد كشت؟
رییس شورای عالی امنیت ملی ایران با بیان اینكه جهان از رفتار بد حكومت لیبی در قبال مردم این كشور تعجب كرد، اظهار داشت: همه باید به خواست مردم خود تن دهند و در غیر این صورت نتیجهشان از قبل مشخص است.
در عین حال، با پیوستن شمار دیگری از مقامهای رژیم قذافی به صف مخالفان، مصطفی عبدالجلیل وزیر دادگستری او كه بعداً رئیس شورای انقلابیون لیبی نیز شد، پیشبینی كرد كه دیكتاتور لیبی مانند هیتلر خودكشی خواهد كرد.
اما قذافی یك هفته بعد از روز خشم خونین در طرابلس، طرفدارانش را پرچمهای سبز به میدان خضراء پایتخت فراخواند و گفت كه «هركس من را دوست ندارد، حق زندگی ندارد، پس برقصید و بخندید چون قذافی میان شما است.» او یك روز بعد نیز مخالفانش را تهدید كرد كه قبایل لیبی را برای مقابله با آنها مسلح میكند و در صورت لزوم انبارها را برای تسلیح همه قبایل می گشاید و در آن هنگام لیبی به آتش کشیده می شود.
عکس: علاقه ویژه قذافی به رنگ سبز!
سیفالاسلام نیز در همین روز و در حالی كه ۱۰ روز از كشتار مخالفان میگذشت، خبرنگاران رسانههای خارجی را به كاخ خود دعوت كرد و با تأكید بر اینكه همه چیز آرام است، گفت اگر صدایی شنیدید، بدانید صدای آتشبازی است نه گلوله!
اما در شرایطی كه همزمان با این ناآرامیها زمزمه تكاپوی غربیها برای تسلط بر منابع نفتی لیبی آغاز شده بود، روزنامه انگلیسی ایندیپندنت خبری منتشر كرد كه بر اساس آن، تونی بلر نخستوزیر اسبق انگلیس كه سابقه دوستی با قذافی را نیز دارد، بارها با وی تماس تلفنی برقرار كرده و در این گفتوگوها در مورد مسائل نفتی نیز سخن گفته است.
به موازات اوج گرفتن بحثها در مورد سرنگونی قذافی، بحثهای موازی دیگری غیر از نفت این كشور مانند معمای ناگشوده ربوده شدن امام موسی صدر نیز مطرح شد و شبكه تلویزیونی المنار لبنان خبر داد كه فیلمی متعلق به ۲۵ سال پیش موجود است كه قذافی در آن اذعان میكند امام صدر از لیبی خارج نشده است.
همچنین، صهیونیستها كه مصر بعد از مبارك را از دست رفته میدیدند، برای ماندن قذافی از همكاری با وی دریغ نكردند، بهطوری كه در همین راستا نتانیاهو و «ایهود باراك» وزیر جنگ و «آویگدور لیبرمن» وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی نشستی را در روز ۱۸ فوریه داشته و در آن تصمیم به اعزام مزدوران آفریقایی به لیبی گرفتهاند تا انقلاب مردمی در این كشور را از بین ببرند. ژنرال «عفیف كوخفی» رئیس بخش اطلاعات ارتش در این نشست گفته است كه پیگیریهای دقیق و تیزبینانه در زمینه انقلاب لیبی نشان داده است كه بعد اسلامی و اصولگرایی آن بر ابعاد دیگر برتری دارد و جماعت اخوانالمسلمین نیز در این زمینه بهویژه در شرق لیبی و بالاخص در شهر بنغازی ید طولایی دارند.
اما در روز ۱۱ اسفند، یو اسای تودی از تكرار سناریوی صدام برای قذافی خبر داد كه حدود سه هفته بعد از آن این سناریو دقیقاً اجرا شد. این رسانه امریكایی نوشت: سناریوی مورد نظر برای لیبی، تکرار همان سناریوی تدوین شده برای صدام جهت اشغال نظامی عراق بوده و هست. از یک سو امریکا متفاوت با موضعگیری سریع در مقابل مصر و تونس، یک هفته در مقابل کشتار و وحشیگریهای قذافی سکوت میکند، از سوی دیگر قذافی از پشت پرده به استقامت و دفاع تحریک میگردد و در نهایت اذهان عمومی (مثلاً) از آمریکا تقاضای دخالت و پایان دادن به خشونت میکنند و آمریکا به همین بهانه وارد میشود و برای تقسیم هزینه و توجیه افکار عمومی، ناتوی اروپا را همراه میسازد.
روز ۱۲ اسفند قذافی برای اولین بار ادعای دخالت القاعده در تحریك مخالفانش را مطرح كرد و با بیان اینكه اگر او برود، بنلادن میآید، در توجیه استعفاهای رو به افزایش مسئولان، نظامیان و دیپلمات های لیبیایی مدعی شد: تروریست ها آنها را تهدید كرده اند درصورت استعفا ندادن به زنان و دخترانشان درمقابل چشمانشان تجاوز كنند.
تمسخر قذافی توسط یک جوان لیبیایی
در حالی كه درگیریها در بنغازی، الزاویه، البریقه، مصراته، اجدابیا، بندر نفتی سدره، زواره منطقه بنجواد و سرت زادگاه قذافی میان مخالفان و موافقان او بالا گرفت، ۲۰ اسفند، منابع دیپلماتیك نزدیك به كاخ ساركوزی رئیسجمهور اولین پیامهای غیررسمی برای دخالت نظامی در لیبی را برای رسانهها فرستادند و در همین روز نیز تلویزیون لیبی یك نوار صوتی از مكالمه سفیر امریكا در این كشور با یكی از رهبران مخالفان قذافی را پخش كرد.
اما پس از پیغام غیررسمی كاخ ساركوزی، سرانجام بهدنبال بمبارانهای شدید مناطق مختلف لیبی از سوی ارتش قذافی، شورای امنیت سازمان ملل روز ۲۷ اسفند قطعنامه منطقه پرواز ممنوع را با ۱۰ رأی موافق و پنج رأی ممتنع تصویب و اوباما نیز یك روز بعد بهطور رسمی تهدید كرد كه اگر قذافی كوچكترین تخطی از مفاد قطعنامه روز گذشته شورای امنیت داشته باشد، سازمان ملل مجبور به مداخله نظامی در این كشور خواهد شد. وی از تمایل برای اعزام نیرو برای حمایت از حریم ممنوعه هوایی نیز خبر داد.
این تمركز ویژه بر لیبی در حالی بود كه همزمان قیام مردم بحرین علیه دیكتاتور این كشور نیز اوج گرفته بود اما نه تنها سازمان ملل، امریكا و فرانسویها كه در دامن زدن به آتش لیبی پیشقدم بودند، در این زمینه به نفع انقلابیون كاری نكردند، بلكه با چراغ سبز آنها ستون نظامی عربستان سعودی و امارات برای سركوب مردم عازم منامه شد.
در این زمینه بخوانید: پشت پرده حمله به مواضع نیروهایقذافی از زمین، هوا و دریا
اگرچه با ادامه یافتن بمبارانهای ناتو، سیفالاسلام قذافی مشاور و دست راستش محمد اسماعیل را به لندن فرستاد تا راه چارهای پیدا كند اما این تلاش نیز نتیجهای در برنداشت. همچنین گریگوریس دلاوکوراس وزیر امور خارجه یونان نیز خبر داد كه عبدالعاطی العبیدی یکی از نخست وزیران سابق لیبی که در جریان بحران اخیر به عنوان فرستاده قذافی خدمت کرده و هم اکنون وزیر خارجه موقت لیبی است، به زودی وارد آتن خواهد شد. وی در مورد علت سفر وی چیزی نگفت اما رسانهها از احتمال تلاش او برای گرفتن پناهندگی قذافی خبر دادند.
با این حال، نیویورك تایمز نیمه فروردین ماه، گزارشی از جلسه اوباما با مشاوران امنیتیاش منتشر كرد كه نشان میداد امریكا هر تصمیمی در مورد بحرین، لیبی، مصر و سوریه را در پیوند با ایران میداند و كابوس ایران سیاستگذاران كاخ سفید را رها نمیكند.
متن كامل این گزارش مهم و راهبردی را اینجا بخوانید.
با ادامه بمبارانهای ناتو و در حالی كه برخی از مخالفان قذافی معتقد بودند كه وی تا آن زمان حداقل ۱۰ هزار نفر از مردم را كشته است، او ۲۰ فروردین ۹۰ به اوباما رئیسجمهور امریكا نامه نوشت و در حالی كه وی را با عنوان فرزندم و نام “”بركه حسین ابوعمامه” خطاب میكرد، از او خواست كه به القاعده در بنغازی كمك نكند و بمباران ناتو متوقف شود تا بتواند همچنان رئیسجمهور امریكا بماند!
دو روز بعد رئیسجمهور افریقای جنوبی كه تمایل داشت نقش میانجی را بازی كند از نقشه راه اتحادیه افریقا برای آتشبس خبر داد كه در دیدارش با قذافی او را نیز متقاعد به پذیرفتن كرده و اكنون برای گفتوگو با مخالفان عازم بنغازی است. این نقشه راه البته بهدلیل اصرار مخالفان بر كنارهگیری فوری قذافی بینتیجه ماند، درخواستی كه اشتون رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز آن را به صراحت اعلام كرد.
اما پس از یك دوره دو ماهه اوج درگیریها و مداخله نظامی ناتو، به تدریج از شدت این درگیریها كاسته شد و به بمبارانها و مقابلههای زمینی پراكنده تقلیل یافت، بهطوری كه برخی از تحلیلگران این احتمال را مطرح كردند كه غرب با فرسایشی كردن جنگ لیبی در صدد است تا انقلابیون را كه عمدتاً اسلامگرا و دارای گرایشهای اخوانی هستند، خسته كند و گزینه مورد نظر خود را از میان بقایای رژیم قذافی یا یك مدل شبیه عراق ۲۰۰۳ و روی كار آوردن حاكم نظامی مانند گرنر بر كشور دارای منابع عظیم نفتی حاكم كند.
گفتوگوی رجانیوز با سعدالله زارعی در مورد سناریوهای غرب را اینجا بخوانید.
در این میان، روز ۶ تیر، دادگاه جنایی بینالملل در لاهه، حكم بازداشت «معمر قذافی» دیكتاتور لیبی را صادر كرد.
یك روز پس از حكم لاهه، «عبدالفتاح یونس»، رئیس ستاد كل ارتش ملی وابسته به انقلابیون لیبی در خط مقدم جبهه در منطقه البریقه به قتل رسید. ظاهراً برخی از انقلابیون معتقد بودند كه وی نفوذی قذافی است. این ادعا اگرچه ثابت نشد اما بهدنبال قتل یونس، پیشرویهای مخالفان رژیم طرابلس كه تقریباً متوقف شده بود، دوباره آغاز شد و از حدود دو هفته قبل، انقلابیون طرح محاصره پایتخت را آغاز كردند.
در حالی كه «عبدالسلام الجلود» مرد شماره ۲ سابق رژیم قذافی نیز به صف مخالفان پیوست و درگیریها به ۴۰ كیلومتری و سپس ۲۴ كیلومتری پایتخت از سمت شهر الزاویه رسیده بود، سرانجام شب گذشته مخالفان بدون اینكه با مقاومت خاصی روبرو شوند، وارد طرابلس شدند.
طرابلس سقوط كرد، سرنوشت قذافی نامشخص است و پسرانش دستگیر شدهاند. انقلابیون لیبی نیز اعلام كردهاند كه كنترل تمام پایتخت را در دست گرفته و از مخفیگاه قذافی اطلاع دارند.
انقلابیون لیبی همچنین با تاكید بر اینكه از محل اختفای قذافی اطلاع دارند، اعلام كردند كه البغدادی المحمودی، نخستوزیر این كشور به تونس گریخته است.
گزارشگر الجزیره نیز از درگیریهای شدید در داخل منطقه باب العزیزیه، مقر اقامت قذافی در طرابلس خبر داده و اعلام كرد كه چند تانك از این منطقه خارج شده و اقدام به گلولهباران مردم كردهاند.
از سوی دیگر «میدان سبز» اصلیترین میدان طرابلس شاهد جشن هزاران تن از ساكنان این شهر است كه به مناسبت آزادی پایتخت از زیر سلطه گردانهای قذافی در حال شادی و پایكوبی هستند.
این در حالی است كه قذافی در آخرین پیام صوتی خود كه از تلویزیون این كشور پخش میشد از طرفداران خود خواسته بود تا طرابلس را از حمله انقلابیون نجات دهند.
در همین حال گزارشها از فرار رهبر لیبی به منطقهای در مرز تونس با این كشور خبر میدهند، اما یك منبع دیپلماتیك اعلام كرد كه وی همچنان در باب العزیزیه به سر میبرد.
برخی مسئولان انقلابیون نیز اعلام كردند كه قذافی از طرابلس خارج شده و در یك بیمارستان قلب در شهر تاجوراء به سر میبرد. این بیمارستان هماكنون به شدت از جانب نظامیان وابسته به قذافی محافظت میشود. با وجود اینكه شهر طرابلس سقوط كرده است اما هنوز درگیریهایی در برخی مناطق لیبی در جریان است.
پیشتر موسی ابراهیم، سخنگوی دولت قذافی اعلام كرده بود كه در درگیریهای روز یكشنبه شهر طرابلس ۱۳۰۰ تن كشته شدند. وی هشدار داده بود كه در صورت پیروزی هر کدام از طرفین، در طرابلس حمام خون به راه خواهد افتاد.
از سوی دیگر سران برخی كشورهای اروپایی و آمریكا از قذافی خواستند برای جلوگیری از خونریزی بیشتر از قدرت كنارهگیری كند و به نیروهای خود فرمان دهد تا سلاحهای خود را زمین بگذارند.
پیشتر گارد ریاستجمهوری و گردانهای تحت فرماندهی قذافی كه مسئولیت حمایت از وی را نیز به عهده دارند اسلحههای خود را زمین گذاشته بودند و فرمانده آنها اعلام كرد كه به زودی خود را تسلیم انقلابیون میكند.
از سوی دیگر “لوئیس مورنو اوكامپو”، دادستان كل دیوان بینالمللی كیفری در لاهه، با تائید دستگیری سیفالاسلام قذافی اعلام كرد كه با مقامات دولت آینده لیبی درباره مكان و شیوه محاكمه سران دستگیر شده نظام قذافی به بحث و گفتوگو مینشیند.
همچنین گزارشها از سقوط شهرهای زواره و الجمل به دست انقلابیون حكایت دارند و هماكنون انقلابیون در حال پیشروی به سوی «راس الجدیر» در غرب این كشور هستند.
انقلابیون لیبی همچنین بیش از ۹۰۰ زندانی از زندان «عین زاره» در شهر طرابلس آزاد كردند، زندانی كه محل نگهداری زندانیان سیاسی كشور لیبی به شمار میرود.
انقلابیون لیبی نام میدان سبز طرابلس را به احترام خون كشتهشدگان درگیریهای اخیر این كشور به «میدان شهدا» تغییر داده، پرچمهای سبز رنگ نظام سرهنگ قذافی را پایین آورده و به جای آن پرچمهای خود را كه همان پرچم دوره نظام پادشاهی این كشور است، در این میدان و ساختمانهای دولتی شهر به اهتزاز درآوردند.
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/2p8f7vth