تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

منبع: پیام مردم
۷ آوریل ۲۰۲۲

بحرین که خاندان آل‌خلیفه بر آن حکومت می‌کند، یکی از نزدیک‌ترین متحدان آمریکا در منطقه خلیج فارس است. این کشور از سال ۱۹۹۵ میزبان ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده است و علی‌رغم مخالف‌های مردمی روابط نزدیکی با اسرائیل برقرار کرده است.

جنبش اپوزیسیون در بحرین خواستار انحلال پایگاه دریایی آمریکا و خروج تمامی نیروهای خارجی است

 

«ائتلاف جوانان انقلابی ۱۴ فوریه»، گروه مخالف در بحرین، در بیانیه‌ای که روز پنجشنبه ۷ آوریل منتشر شد، خواستار انحلال ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در این کشور و خروج تمامی نیروهای خارجی شد. این جنبش اعلام کرد که حضور نیروی دریایی آمریکا به مداخله در سیاست داخلی بحرین و حمایت از خاندان منفور آل خلیفه منجر می شود.

این بیانیه می‌گوید: «مردم بحرین روز به روز با زور از حق ملی، مشروع و حاکمیتی خود برای تعیین سرنوشت خویش محروم می‌شوند، و در معرض خشونت آمیزترین اشکال بی‌عدالتی و تجاوزات توسط خاندان حاکم خلیفه تحت حفاظت آمریکا و حمایت روشن نظامی، سیاسی و اطلاعاتی آن قرار می‌گیرند.»

بیانیه حضور نیروهای آمریکایی در بحرین را غیرقانونی خواند و گفت که این امر نشانگر «اشغال کامل» کشور است.

هفته گذشته رهبر این جنبش خواستار احیای «روز ملی اخراج پایگاه آمریکایی از بحرین» شد.

ناوگان پنجم که در سال ۱۹۹۵ تأسیس شد، یکی از بزرگ‌ترین پایگاه‌های دریایی ایالات متحده در خارج از آمریکای شمالی است. ناوگان پنجم مسئولیت عملیات در خلیج فارس و دریای عرب و تمامی مناطق مجاور را بر عهده دارد.

بحرین که خاندان آل‌خلیفه بر آن حکومت می‌کند، یکی از معدود پادشاهی‌های باقی‌مانده در جهان است. حمد بن عیسی آل خلیفه حاکم کنونی آن با تلاش‌ها برای ایجاد یک حکومت منتخب در کشور مخالفت کرده است. این خواست اصلی قیام مردمی فوریه ۲۰۱۱ بود که جنبش آپوزیسیون نام خود را از آن گرفته است.

خاندان آل‌خلیفه از زمان قیام سال ۲۰۱۱ تاکنون با مخالفان در کشور برخورد وحشیانه داشته است. یکی از اتهامات مهمی که به فعالان اپوزیسیون وارد شده است، همکاری با ایران است. خاندان آل‌خلیفه علاوه بر زندانی کردن تعداد زیادی از فعالان سیاسی، «الوفاق»، حزب اصلی اپوزیسیون را نیز ممنوع کرده و تابعیت آیت‌الله شیخ عیسی قاسم، روحانی اصلی شیعه کشور را به دلیل سخنرانی در حمایت از معترضان لغو کرده است.

گروه‌های مخالف در بحرین می‌گویند که از پایگاه دریایی آمریکا برای آموزش مزدوران خارجی استفاده شده، و توسط رژیم سلطنتی برای سرکوب قیام ۲۰۱۱ و مخالفان در سال‌های بعد مورد استفاده قرار گرفته است.

مخالفت با حضور فزاینده اسرائیل در بحرین
«ائتلاف جوانان انقلابی ۱۴ فوریه» در بیانیه خود هم‌چنین دولت بحرین را به تبدیل بحرین به مرکز جاسوسی و دیگر عملیات مخفیانه علیه برخی دیگر از کشورهای منطقه در پی عادی‌سازی روابط خود با اسرائیل در سال ۲۰۲۰ متهم کرد.

بحرین به همراه امارات، سودان و مراکش، بر خلاف تعهدات خود در چارچوب طرح صلح عربی مبنی بر عدم رابطه با اسرائیل تا زمان حل مسأله فلسطین، در سال ۲۰۲۰ تحت فشار آمریکا به اصطلاح «توافق‌نامه ابراهیم» را با اسرائیل امضا کرد.

پس از امضای این توافق، چندین مقام اسرائیلی به بحرین سفر کرده‌اند. اسرائیل به دنبال حضور رسمی در پایگاه دریایی آمریکا در این کشور است. بحرین پس از مراکش به دومین کشور در کل جهان عرب که با اسرائیل پیمان نظامی امضا کرد، مبدل شد.

امضای این قرارداد و سفرهای بعدی مقامات اسرائیلی موجب اعتراضات گسترده در بحرین شده است. عیسی قاسم، مهم‌ترین رهبر مذهبی بحرین که به دلیل آزار و اذیت سیاسی در داخل کشور مجبور به زندگی در عراق شده بود، هم‌چنین خواستار انحلال پایگاه آمریکایی و خروج نیروهای خارجی از این کشور شده بود.

https://peoplesdispatch.org/2022/04/07/opposition-movement-in-bahrain-demands-disbanding-of-us-naval-base-withdrawal-of-all-foreign-troops

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/2p827yek