اعتماد آنلاین
یکشنبه، ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰

مسعود پیرهادی، سردبیر روزنامه رسالت: قالیباف ترجیح داد کنار بماند تا وحدت حفظ شود

 

سردبیر روزنامه رسالت گفت: مهلت ثبت‌نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری به پایان رسید و یکی از توانمندترین مدیران اجرایی کشور (محمدباقر قالیباف) در تمام سال‌های پس از انقلاب اسلامی، ترجیح داد کنار بماند تا وحدت حفظ شود.

سردبیر روزنامه رسالت نوشت: قالیباف به امر نایب امام زمان، می‌آید، می‌رود، مخالفت و موافقت می‌کند، نفس می‌کشد و ان‌شاءالله در راه حضرت ولیعصر (عج) شهید می‌شود.

به گزارش دیده‌بان ایران، مسعود پیرهادی در سرمقاله امروز روزنامه رسالت با اشاره به عدم ثبت نام «محمدباقر قالیباف» در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نوشت: مهلت ثبت نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری به پایان رسید و یکی از توانمندترین مدیران اجرایی کشور در تمام سال های پس از انقلاب اسلامی، ترجیح داد کنار بماند تا وحدت حفظ شود.

اما محل بحث این نوشته، نامزد شدن یا نامزد نشدن قالیباف نیست؛ این چند خط را می‌نویسم برای کسی که سراسر جوانی خود را به دفاع از مرزهای سرزمینی گذراند و اکنون نزدیک به دو دهه است که با مدیریت های اجرایی و سیاسی، الگویی از کارآمدی دین و تفکر انقلابی در اداره جامعه بوده است. ۲۹ بهمن سال ۶۹ و پس از روزهای سخت دفاع مقدس، آن بسیجی ۱۸ ساله‌ای که در نخستین روزهای جنگ تحمیلی از طرقبه عازم جبهه شده بود و سه سال بعد از حضورش، فرمانده تیپ و یک سال بعد، فرمانده لشکر شده بود، اولین درجه‌اش را از رهبرش گرفت؛ البته او هیچ وقت سرهنگ نبود و سردار ما با سرتیپی آغاز کرد، اما حرف این سطور، چیز دیگری است. فرمانده پیروز لشکر ۵ نصر شاید بعثی ها را در جنوب و کوموله را در غرب گازانبر و لوله کرده باشد، اما دانشجویانی که برای حیات و عزت آنان جانش را کف دست گرفته و جنگیده را با مجوز و سلام وصلوات در سال ۸۲ بدرقه کرد؛ در کوی ۷۸ هم علی‌رغم آنچه رسانه های خارجی القا کردند و متأسفانه برخی داخلی ها را هم فریفتند، اساسا فرمانده ناجا نبود!

قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا(ص)، نیروی هوایی سپاه، فرماندهی نیروی انتظامی، دوازده سال شهرداری تهران که به اعتراف دوست و دشمن، کم نظیر است و درنهایت ریاست مجلس، از محمدباقر قالیباف چهره‌ای جامع‌الاطراف در نظر و عمل ساخته است.

قالیباف را مرد جهادی و کار می‌شناسند که در جای خود درست است، اما این بدان معنا نیست که دستش از اندیشه و گفتمان و آرمان کوتاه است؛ اتفاقا در این حوزه شاید به‌زعم بنده مدعی‌تر باشد اما در سایه سنگین مدیریت جهادی‌ا‌ش به چشم نمی‌آید. در حوزه‌های اجتهادی، ایدئولوژیک و آرمانی تا امام بود نگاه و عملش به حضرت روح‌الله بود و از ۶۸ تا به امروز هم، چشم از سید علی برنمی‌دارد. ولایتمداری را حداقل ۴۰ سال است مشق کرده و الحق مثل حاج قاسم، به‌فرمان امامش مرد میدان بوده است. لقب«شهید زنده»گرفتن از امام جامعه، قله افتخار است برای کسی که سال‌ها مشغول مسائل مردم بوده است.

به امر نایب امام زمان، می‌آید، می‌رود، مخالفت و موافقت می‌کند، نفس می‌کشد و ان‌شاءالله در راه حضرت ولیعصر (عج) شهید می‌شود.در انتخابات سال ۹۶ بنا به مصالحی ایثارگرانه کنار رفت؛ امسال هم علی‌رغم دعوت‌ها و فشارها با بزرگواری کنار ایستاد و همگان را به وحدت دعوت کرد تا نشان دهد این انگیزه خدمت است که اصالت دارد و نه تلاش برای قدرت. او همچنان هم خادم مردم خواهد ماند.

شورای نگهبان و نگهبانی از شورا
بحث‌وجدل در ایام انتخابات معمولا بالا می‌گیرد. وقتی دعوا شدید می‌شود برای حل و رفع آن عرفاً نزد بزرگ‌تر می‌روند. بزرگ‌تر این انقلاب هم، حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری هستند؛ فلذا برای حل این مناقشات و تعارضات ذهنی چه‌بهتر که دست به دامن صحیفه و بیانات امامین انقلاب شویم.
«معیار در اعمال نهادها قانون اساسی است و تخلف از آن برای هیچ‌کس چه متصدیان امور کشوری و لشکری و چه اشخاص عادی جایز نیست و متخلف به مردم معرفی می‌شود و مورد مؤاخذه قرار می‌گیرد.» حال که تکلیف اعمال نهادها و معیارشان مشخص شد، باید ببینیم که در بلندترین سند و میثاق کشور چه کلامی درد امروز ما را دوا می‌کند.

اصل نودویکم قانون اساسی مقرر می‌دارد: «به‌منظور پاسداری از احکام اسلام و قانون اساسی ازنظر عدم مغایرت مصوبات مجلس شورای اسلامی با آن‌ها، شورایی به نام شورای نگهبان با ترکیب زیر تشکیل می‌شود.

شش نفر از فقهای عادل و آگاه به مقتضیات زمان و مسائل روز. انتخاب این عده با مقام رهبری است.
شش نفر حقوقدان، در رشته‌های مختلف حقوقی، از میان حقوقدانان مسلمانی که به‌وسیله رئیس قوه قضائیه به مجلس شورای اسلامی معرف می‌شوند و با رأی مجلس انتخاب می‌گردند.»
بنابراین پاسدار احکام اسلام و نگهبانِ همان قانونی که معیار در اعمال نهادهاست، شورای نگهبان است. وظایف و تکالیف متعددی در قانون اساسی برای شورای نگهبان تعریف و ترسیم‌شده، اما محل بحث ما فعلا وظیفه این شورا در احراز صلاحیت کاندیداهای ریاست جمهوری است. «صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری از جهت دارا بودن شرایطی که در این قانون می‌آید، باید قبل از انتخابات به تأیید شورای نگهبان برسد.»

اما معمار انقلاب و امام امت درباره این شورا، اهمیت تکالیفش و مواجهه افراد با آراء آنچه فرموده‌اند؟ بخوانید: «نباید از کسی پذیرفت که ما شورای نگهبان را قبول نداریم، نمی‌توانی قبول نداشته باشی.
مردم به این‌ها و به قانون اساسی رأی دادند. مردمی که به قانون اساسی رأی دادند، منتظر هستند که قانون اساسی اجرا بشود. (این‌طور نباشد که) هرکس از هرجا صبح بلند می‌شود، بگوید من شورای
نگهبان را قبول ندارم، من قانون اساسی را قبول ندارم، نه!

اگر کسی بخواهد فساد کند و به مردم بگوید که این شورای نگهبان کذا، این فساد است، یک همچو آدمی مفسد است و باید تحت تعقیب مفسد فی‌الارض قرار بگیرد. من هشدار می‌دهم که تضعیف و توهین به فقهای شورای نگهبان، امری خطرناک برای کشور و اسلام است.

اعضای محترم شورای نگهبان – ایدهم الله تعالی – حافظ مصالح اسلام و مسلمین هستند.
تشخیص شورای نگهبان، مخالف قانون نیست، مخالف اسلام هم نیست، میزان است، همه باید بپذیریم. شورای نگهبان، قانونی است و کسی حق ندارد در مصاحبه‌ها و نطق‌ها و رسانه‌ها به آن توهین و یا آن را تضعیف نماید.»

بیانات مقام معظم رهبری پیرامون شأن و جایگاه شورای نگهبان هم درخور توجه است:
«شورای نگهبان در حرف و اقدام و كار خودش، امین و مؤتمن است و همه موظف‌اند كه به چشم امین به آن نگاه كنند.

این شورا [شورای نگهبان] در مجموعه سازمان قانونی كشور، حساس‌ترین دستگاه قانونی است و به لحاظ شخصیت اعضاء آن، جایگاه مهم، والا و برگزیده‌ای در جامعه دارد.
ما از ابتدای تشكیل شورای نگهبان احساس می‌كردیم كه اینجا یك نقطه و مركز حیاتی است. هرچه هم كه می‌گذرد، این احساس بیشتر در ما به وجود می‌آید و فكر می‌كنم كه هرکسی بر اوضاع كشور ناظر باشد، همین را احساس می‌كند كه اینجا یك مركز اساسی و حیاتی برای اداره كشور و جهت‌گیری صحیح
است.»

توصیه‌های حضرت امام (ره) خطاب به شورای نگهبان هم خواندنی است:
«شما روی مواضع اسلام قاطع بایستید، ولی به صورتی نباشد که انتزاع شود شما در همه‌جا دخالت می‌کنید. صحبت‌های شما باید به صورتی باشد که همه فکر کنند در محدوده قانونی خودتان عمل
می‌کنید، نه یک قدم زیاد و نه یک قدم کم.

از شورای محترم نگهبان می‌خواهم و توصیه می‌کنم، چه در نسل حاضر و چه در نسل‌های آینده که با کمال دقت و قدرت، وظایف اسلامی و ملی خود را ایفا و تحت تأثیر هیچ قدرتی واقع نشوند.»

حالا با علم به کلام بزرگان انقلاب، هرکسی که دل در گروی این نظام، آرمان‌ها و میثاقش دارد باید از این شورا نگهبانی کند. شورای نگهبان از ابتدا توسط غرب‌گرایان و مخالفان احکام اسلامی و قانون اساسی موردتهاجم بود؛ مبادا دوستان و دل‌بستگان، ناخواسته آب به آسیاب آنان بریزند و در این هجمه‌ها با همراهی خود به مظلومیت شورای نگهبان اضافه کنند که در این صورت مسئول خواهند بود.

*****

رسالت
چهارشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۰

معصومه پورصادقی

مسافران پاستور

 

شورای نگهبان بالاخره تصمیم سخت را گرفت و تسلیم فشار‌های ریز ودرشت داخلی و خارجی و دوست و دشمن نشد تا ثابت کند، وقتی حقوق مردم در میان است اجازه تحمیل فشار از سوی فرد یا افراد مختلف را نخواهد داد. با طی شدن فرصت قانونی پنج روزه دوم شورای نگهبان برای بررسی صلاحیت نامزد‌های سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، اسامی نامزد‌های نهایی این انتخابات روز سه شنبه چهارم خرداد به وزارت کشور اعلام شد.طبق ماده ۵۸ قانون انتخابات ریاست جمهوری، پس از سپری شدن مدت زمان قانونی چنانچه مدارکی دال بر عدم صلاحیت کاندیدا‌های ریاست جمهوری به دست آید، پس از بررسی و‌اعلام عدم صلاحیت وی توسط شورای نگهبان، مراتب به وسیله وزارت کشور به اطلاع عموم مردم می‌رسد

نامزد‌های انتخابات سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری می‌توانند اسناد و مدارک مثبت صلاحیت خود را ضمیمه اعلام داوطلبی کنند و یا در مدت زمان رسیدگی به صلاحیت داوطلبان به شورای نگهبان بر اساس اصل ۵۹ قانون اساسی تقدیم کنند

اسامی نهایی نامزد‌ها
از میان ۵۹۲ داوطلب انتخابات ریاست جمهوری که اقدام به ثبت نام کرده بودند حدود ۴۰ نفر داوطلب طبق مصوبه شورای نگهبان مدارک لازم را ارائه کرده بودند. پرونده همه داوطلبان با پایان وقت قانونی ثبت نام‌ها در ستاد انتخابات کشور، به شورای نگهبان فرستاده شد و روند بررسی احراز صلاحیت داوطلبان از ۲۶ اردیبهشت در این شورا آغاز شد. صلاحیت سعید جلیلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، سید ابراهیم رئیسی رئیس دستگاه قضا، علیرضا زاکانی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس، سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی نایب رئیس اول مجلس، محسن مهرعلیزاده استاندار پیشین استان‌های خراسان و اصفهان و عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی به عنوان نامزد‌های نهایی سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری احراز شده اس

پاسخ شورای نگهبان
پیرو اعلام اسامی نامزد‌های احراز صلاحیت شده، برخی گروه‌ها و افراد به شورای نگهبان حمله کردند. عباسعلی کدخدایی سخنگوی این شورا، درباره حضور همه سلایق در لیست منتشر شده نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوری گفت: به‌طور طبیعی ملاک و معیار اعضای شورای نگهبان قانون اساسی است، اینگونه مسائل در طول رسیدگی‌ها به طور خودکار انجام می‌شود، یعنی ضرورتی ندارد شورای نگهبان نسبت به جناح‌ها و گروه‌های سیاسی بخواهد تصمیم‌گیری کند، چون از جهت قانونی نیز معیاری ندارد و ممکن است یک دوره‌ای از یک جناح افراد بیشتر باشند در دوره دیگر از جناح دیگری؛ این موضوع بستگی دارد به انطباق معیار‌های قانونی که افراد ثبت‌نام کردند

سخنگوی شورای نگهبان درباره دلایل عدم احراز صلاحیت برخی نامزد‌ها گفت: چون احراز شرایط است، فقط می‌توانیم بگوییم آقای فلان یا فلانی این شرایط را واجد نبودند و چیز بیشتری نمی‌توانیم بگوییم. وی درباره نحوه رسیدگی به صلاحیت‌ها و استعلام از مراجع رسمی خاطرنشان کرد: گاهی اوقات از مراکز دیگر هم گزارش‌هایی ارسال می‌شود، ما برای دریافت گزارش منعی نداریم و باید از صحت گزارش‌ها اطمینان حاصل کنیم؛ چه گزارش‌هایی که مراجع رسمی ارسال می‌کنند و چه گزارش‌هایی که از سایر مراجع به دست ما می‌رسد. کدخدایی در پاسخ به سؤالی مبنی بر حق اعتراض کسانی که صلاحیتشان احراز نشده است، گفت:، چون اصولا در ریاست جمهوری بحث رد صلاحیت وجود ندارد و احراز صلاحیت است، طبق قانون، خود قانونگذار مرحله‌ای برای رسیدگی به اعتراض و شکایت و اینگونه مسائل لحاظ نکرده، در واقع وقتی ما اسامی را اعلام کردیم و وزارت کشور هم اطلاع‌رسانی می‌کند وارد موعد قانونی تبلیغات می‌شویم

بیانیه علی لاریجانی
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی که در طول چهار دهه گذشته همواره یکی از معتمدین نظام جمهوری اسلامی بود و صلاحیتش احراز نشد، با تمکین از نظر شورای نگهبان با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: ملّت عزیز و عظیم‌الشأن ایران، در این دوره از انتخابات، بر حسب وظیفه اسلامی، ملی و انقلابی و بر اساس تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر حضور حداکثری در انتخابات و توصیه مراجع عظام تقلید و برخی صاحب‌نظران دانشگاهی و اقشار مختلف مردم، لازم دیدم برای خدمتگزاری به ملت، به صحنه انتخابات وارد شوم. با حمایت شما عزیزان بخصوص نخبگان جامعه، برای رفع مشکلات پیش روی ملت، عزمی راسخ داشتم؛ اما حال آنکه روند انتخابات اینگونه رقم زده شد، بنده وظیفه خویش را در پیشگاه الهی و ملت عزیز انجام داده‌ام و راضی به رضای الهی هستم و از همه کسانی که در این مدت کوتاه، ابراز لطف فرمودند، سپاسگزارم و امیدوارم برای اعتلای ایران اسلامی، در انتخابات حضور یابید

ماهیت شورای نگهبان
قانون اساسی در اصل ۹۱ تصریح دارد به‌منظور پاسداری از احکام اسلام و قانون اساسی ازنظر عدم مغایرت مصوبات مجلس شورای اسلامی با آن‌ها، شورایی به نام شورای نگهبان با ترکیب ۱. «۶ نفر از فقهای عادل و آگاه به مقتضیات زمان و مسائل رو‌ز. انتخاب این عده با مقام رهبری است» و ۲. «۶ نفر حقوقدان، در رشته‌های مختلف حقوقی، از میان حقوقدانان مسلمانی که به‌و‌سیله رئیس قوه قضائیه به مجلس شورای اسلامی معرفی می‌شوند و بارأی مجلس انتخاب می‌شوند» تشکیل می‌شود. بر اساس
اصل ۹۲ قانون اساسی نیز «اعضای شورای نگهبان برای مدت ۶ سال انتخاب می‌شوند و‌لی در نخستین دو‌ره پس از گذشتن سه سال، نیمی از اعضای هر گرو‌ه به قیدقرعه تغییر می‌یابند و اعضای تازه‌ای به‌جای آن‌ها انتخاب می‌شوند.»

اصول مهم قانون اساسی
براساس اصل ۹۹ قانون اساسی، شورای نگهبان نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مراجعه به آرا‌ی عمومی و همه‌پرسی را بر عهده دارد. بر اساس نظر تفسیری شماره ۱۲۳۴ شورای نگهبان نیز که یک خرداد ۱۳۷۰ انجام‌شده، نظارت مذکور در اصل ۹۹ قانون اساسی استصوابی است و شامل تمام مراحل اجرایی انتخابات ازجمله تأیید و رد صلاحیت کاندیدا‌ها می‌شود. همچنین بر اساس اصل ۹۸ قانون اساسی، «تفسیر قانون اساسی به عهده شورای نگهبان است که با تصویب سه‌چهارم آنان انجام می‌شود.» طبق نظر تفسیری شماره ۷۹۲۱۸۹۲ شورای نگهبان که ۳ مهر ۱۳۷۹ صورت گرفته «مطابق اصل ۹۸ قانون اساسی تفسیر هر یک از اصول آن انحصارا بر عهده شورای نگهبان است و هیچ مرجع دیگری حق تفسیر هیچ‌یک از اصول قانون اساسی را ندارد» این دو اصل از مهم‌ترین اصول قانون اساسی به شمار می‌روند که مسیر حرکت شورای نگهبان را به‌روشنی مشخص کرده است و قاعدتا حرکت شورای نگهبان برمدار آن است ولو آنکه این حرکت به مذاق افراد و جریان‌های حزبی خوش نیاید.

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/4dve8n46