روی آوردن سریع کشورهای ثروتمند اروپایی به منابع انرژی «کثیف» مانند ذغال سنگ به جای مدیریت تقاضا، نگرانیهای جدی پیرامون سرنوشت اقدامات اقلیمی جهانی و آینده جنبش محیطزیست ایجاد میکند
تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: پیام مردم
نویسنده: عبدالرحمان
۲۶ ژوئن ۲۰۲۲
اروپا پس از مواجهه با کمبود گاز روسیه، تعهدات اقلیمی خود را کنار میگذارد
حداقل سه اقتصاد بزرگ اروپایی تصمیم گرفتهاند در بحبوحه کمبود انرژی، تعهدات خود را به «انرژی سبز» زیر پا بگذارند و آینده جنبش جهانی محیطزیست را زیر سؤال ببرند. این تغییر فاجعهبار در سیاست، نمونه دیگری از هزینه جهانی جنگ اقتصادی غرب علیه روسیه است.
در پی جنگ نیابتی غرب و روسیه در اوکرائین و اِعمال دورهای گوناگون تحریمهای اقتصادی و فرهنگی علیه روسیه، مردم سراسر قاره اروپا با افزایش بیسابقه قیمت کالاهای اساسی، از جمله غذا و سوخت مواجه هستند. مردم عادی به دلیل اشتباهات جمعی سیاستگذارانی که نتوانستهاند عواقب احتمالی تعقیب کورکورانه جاهطلبیهای ژئواستراتژیک بر رفاه مردم را ارزیابی کنند، مجبور به تحمل درد میشوند.
اتحادیه اروپا با کنار نهادن سریع تعهدات خود درباره انرژی سبز در بستر این بحران خودساخته، آینده اقدامات اقلیمی جهانی و رژیم تعیینشده پس از توافقنامه اقلیمی پاریس در سال ۲۰۱۵ را زیر سؤال میبرد.
تحریمها گریبان خود اروپا را میگیرند
اتحادیه اروپا تصمیم گرفته است تا پایان سال جاری واردات نفت روسیه را به طور کامل ممنوع کند و قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ به تدریج به وابستگی خود به گاز روسیه پایان دهد. اوایل این ماه، شرکت دولتی گازپروم روسیه در پاسخ به تحریمهای اقتصادی اعمال شده توسط اتحادیه اروپا و امتناع اتحادیه اروپا از پرداخت هزینه گاز به روبل، تصمیم گرفت تا عرضه گاز به کشورهای مختلف را قطع کند و عرضه گاز خود به کشورهای دیگر مانند آلمان را تا ۶۰ درصد کاهش دهد. اتحادیه اروپا در حالحاضر تحریمهایی را علیه گازپروم اعمال کرده و تصمیم گرفته است تا مجوز خط لوله جدید گاز با روسیه را لغو نماید.
رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان، روز یکشنبه ضمن اعلام تصمیم برای استفاده از نیروگاههای ذغالسنگی برای تولید برق مورد نیاز برای تامین نیازهای آلمان، گفت: «برای کاهش مصرف گاز، باید برای تولید برق گاز کمتری مصرف شود. به جای آن باید بیشتر از نیروگاه های ذغالسنگی استفاده شود.» وی افزود: این راهحلی تلخ اما ضروری است.
این حرکت یک چرخش ۱۸۰ درجهای برای آلمان است. دولت جدید این کشور که شامل «سبزها» نیز میشود، در ژانویه تصمیم گرفته بود تا سال ۲۰۳۰ اکثر نیروگاههای دغالسنگی خود را تعطیل کند و تا سال ۲۰۳۸ تولید انرژی با استفاده از ذغالسنگ را در کشور بطور کامل حذف نماید. این کشور متعهد شده بود که سهم انرژیهای تجدیدپذیر در تولید را از ۴۰ درصد کنونی تا سال ۲۰۳۰ به ۸۰ درصد افزایش دهد.
اروپا همچنین به دنبال منابع جایگزین گاز است. اما، با توجه به افزایش تقاضای جهانی به دلیل بهبودی پس از کووید-۱۹ و کمبود تامینکنندگان کافی، عمدتاً به دلیل تحریمهای ایالات متحده بر کشورهایی مانند ایران، کاری دشوار به نظر میرسد.
ریاکاری اقلیمی اتحادیه اروپا
کشورهای گوناگون اروپا، از جمله ایتالیا، فرانسه و آلمان در ارتباط با انرژی وضعیت اضطراری اعلام کردهاند. با این حال، هیچ یک از آنها تصمیم ندارند بر کاهش سطح مصرف یا سرمایهگذاری در منابع انرژی جایگزین تمرکز نمایند. این امر تعهدات اتحادیه اروپا درباره رژیم اقلیمی را به خطر انداخته و موضوع ریاکاری را پیش میآورد.
بر اساس توافقنامه پاریس، اتحادیه اروپا تعهد کرده بود که میزان انتشار گازهای گلخانهای خود را تا سال ۲۰۳۰ به ۵۵ درصد نسبت به سال ۱۹۹۱ کاهش دهد. استفاده گسترده از ذغالسنگ در بزرگترین اقتصادهای اروپا، آلمان، ایتالیا و دیگران، بطور جدی بر این تعهد تأثیر خواهد گذاشت.
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، این موضوع را پذیرفت و مدعی شد که «ما باید مطمئن شویم که از این بحران برای حرکت رو به پیش استفاده میکنیم و به سوختهای فسیلی کثیف برنمیگردیم.»
تصمیم برای بازگشت به تولید مبتنی برذغالسنگ تصور نادرستی از فقدان گزینهها به وجود میآورد. سیاستگذاران آلمانی نیز توجه چندانی به کاهش مصرف انرژی در صنایع مختلف و یا به تعویق انداختن تعطیلی نیروگاههای هستهای نداشتهاند. لاین و هابک به جای درخواست برای تعلیق تولید در واحدهای غیرضروری برای یک مدت، از مردم اروپا خواستند مصرف برق خود را کاهش دهند. لاین از اروپاییها خواست گرمایش خانههای خود را دو درجه کاهش دهند و مدعی شد که «این کل تحویل گاز به وسیله نورد استریم را جبران خواهد کرد.»
به گفته هابک، آلمان اکنون وارد فاز دوم وضعیت اضطراری گاز طبیعی خود شده است، از ۹۰ درصد گاز لازم فقط ۵۷ درصد آنرا دارد. هابک گفت که آلمان برای رویارویی با زمستان آینده باید در مصرف گاز صرفهجویی کند، در غیر این صورت «وضعیت در زمستان واقعاً دشوار خواهد بود.»
اظهارات مشابهی توسط دولتهای هلند و اتریش بیان شده است. هلند قانونی داشت که طبق آن انتظار میرفت تمام نیروگاههای ذغالسنگ با ظرفیت ۳۵ درصد کار کنند. با این حال، راب جتن، وزیر محیطزیست و انرژی هلند، روز سه شنبه گفت که «دولت تصمیم گرفته است فوراَ محدودیت بر تولید نیروگاههای ذغالسنگ را لغو نماید.»
اتریش که دو سال پیش دستور تعطیلی همه نیروگاههای ذغالسنگی را صادر کرده بود، روز یکشنبه ۱۹ ژوئن تصمیم گرفت یکی از بزرگترین نیروگاه های ذغالسنگی خود را که توسط غول انرژی خصوصی «Verbund AG» اداره می شود، بکار اندازد. طبق گزارشها، این کشور تنها ۳۹ درصد از نیاز سالانه گاز خود را تضمین کرده است.
این تصمیمات نگرانیهای جدی پیرامون آینده کارزار جهانی اقلیمی ایجاد کرده است. مفسران متعددی به ریاکاری اروپا اشاره کردهاند، زیرا اروپا مدام به دیگران، عمدتاً کشورهای جهان سوم، توصیه میکند که از سوختهای فسیلی، اغلب به بهای توسعه اقتصادی خود دور شوند، در حالی که از مصالحههای مشابه خودداری میکند و در صورت رویارویی با کمبود انرژی، به سوختهای فسیلی روی میآورد.
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/56kftuk7