اشعار النواب سرشار از عربی محاوره‌ای است که سرمایه‌داری و استثمار را محکوم می‌کند، برای فقرا عدالت می‌طلبد، و مبارزات علیه امپریالیسم و استعمار را ارتقاء می‌دهد. اشعار او در مبارزه فلسطین بیش‌تر به دلیل انتقاد از رهبران عربی که با اشغالگری اسرائیل سازش کردند، مورد تحسین قرار می‌گیرد. اشعار النواب بخشی از شعارهای مردمی در اعتراضات سال ۲۰۱۹ بود. حزب کمونیست عراق در بیانیه رسمی خود از او به عنوان «شاعر مردم، مبارزه و قیام» یاد کرد.

 

تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

منبع: پیام مردم
۲۳ مه ۲۰۲۲

مظفر النواب شاعر کمونیست عراق، در سن ۸۸ سالگی درگذشت

 

مظفر النواب ، عضو حزب کمونیست عراق، شاعر برجسته عراق، روز جمعه ۲۰ مه پس از یک بیماری طولانی در بیمارستانی در شارجه در امارات، در سن ۸۸ سالگی درگذشت. برهم صالح، رئیس‌جمهور عراق، فعالان سیاسی و هنرمندان از جمله کسانی بودند که برای مرگ النواب عزادار شدند. النواب پس از برگزاری مراسم رسمی در روز شنبه در مقر اتحادیه نویسندگان بغداد، بنا به خواست خود در نجف به خاک سپرده شد. بنا به گزارش‌های محلی، در این مراسم مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق حضور داشت، اما حاضران شروع به سر دادن شعارهای ضد دولتی کردند و او مجبور به ترک محل شد.

النواب از یک خانواده اریستوکرات هند بود، که به وسیله انگلیسی‌ها مجبور شدند در تبعید در عراق زندگی کنند. او در سال ۱۹۳۸ در بغداد متولد شد. او در حین تحصیل به عضویت حزب کمونیست عراق درآمد. پس از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه بغداد، به تدریس پرداخت و در پی انقلاب ۱۹۵۸ به رهبری چندین گروه از جمله حزب کمونیست عراق، که رژیم سلطنتی را در عراق سرنگون کردند، منصب دولتی به او داده شد و به عنوان بازرس فنی مشغول بکار شد.

حمله مردم به خودروی الکاظمی و همراهان او در مراسم خاک‌سپاری مظفر النواب، و سردادن شعار «فاسد»

النواب پس از کودتا در سال ۱۹۶۳ و به قدرت رسیدن یک حکومت ملی‌گرا و اقتدارگرا که کمونیست‌ها را سرکوب می‌کرد، به دلیل فعالیت‌هایش از سِمت خود برکنار شد. وی زمانی که قصد فرار به شوروی را داشت توسط پلیس شاه در ایران دستگیر و به مقامات عراقی تحویل داده شد.

او به دلیل فعالیت سیاسی و اشعار انتقادی‌اش توسط دولت جدید عراق به اعدام محکوم گردید. حکم اعدام او بعداً به حبس ابد تبدیل شد، اما النواب به زودی به همراه تعدادی دیگر از زندانیان با حفر تونل از زندان فرار کرد. او پس از ماه‌ها زندگی مخفی، پس از اعلام عفو عمومی دوباره علنی شد.

النواب پس از آغاز دور دیگری از آزار و سرکوب مخالفان در اواخر دهه ۱۹۶۰ عراق را ترک کرد و در کشورهای مختلف منطقه زندگی کرد. او بخش مهمی از زندگی خود را در سوریه گذراند. او قبل از اینکه از دنیا برود، نزدیک به یک دهه برای معالجات پزشکی در امارات زندگی می‌کرد.

اشعار النواب سرشار از عربی محاوره‌ای است که سرمایه‌داری و استثمار را محکوم می‌کند، برای فقرا عدالت می‌طلبد، و مبارزات علیه امپریالیسم و استعمار را ارتقاء می‌دهد. اشعار او در مبارزه فلسطین بیش‌تر به دلیل انتقاد از رهبران عربی که با اشغالگری اسرائیل سازش کردند، مورد تحسین قرار می‌گیرد. او در شعرهای خود به شدت از دولت های «فاسد» و «خودکامه» در سراسر جهان عرب انتقاد می‌کرد.

اشعار النواب بخشی از شعارهای مردمی در اعتراضات سال ۲۰۱۹ بود. حزب کمونیست عراق در بیانیه رسمی خود از او به عنوان «شاعر مردم، مبارزه و قیام» یاد کرد.

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/36mkd88d