تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: پیام مردم
۲۴ آوریل ۲۰۲۲
اصلاحات معدنی که به تازگی تصویب شده است، لیتیوم را به مثابه یک میراث ملی به رسمیت میشناسد و حق انحصاری برای اکتشاف، بهرهبرداری و استفاده از این فلز ارزشمند را به دولت میدهد. تنها یک معدن لیتیوم در مکزیک وجود دارد که توسط شرکت چینی «گنگفنگ لیتیوم»، که قرار است از سال ۲۰۲۳ سالانه ۳۵ هزار تن از این فلز را تولید کند، اداره میشود. در روزهای آتی موضوع ملی کردن این شرکت بررسی خواهد شد.
مکزیک صنعت لیتیوم را ملی میکرد
مکزیک رسماً صنعت لیتیوم خود را ملی کرد. در ۲۱ آوریل، لایحه پیشنهادی رئیسجمهور آندرس مانوئل لوپز اوبرادور (آملو)، برای اصلاح قانون معدن که به دولت حق انحصاری برای اکتشاف، بهرهبرداری و استفاده از فلز ارزشمند میدهد، به اجرا درآمد. بر اساس این قانون که در «روزنامه رسمی فدراسیون منتشر» شده است، قوه مجریه یا رئیسجمهور اکنون ۹۰ روز فرصت دارد تا یک شرکت دولتی غیرمتمرکز برای رسیدگی به همه امور مربوط به لیتیوم ایجاد نماید.
این لایحه اصلاحی در هر دو مجلس کنگره به تصویب رسید. رئیسجمهور آملو آن را در ۱۸ آوریل به مجلس نمایندگان ارائه کرد. در همان روز، مجلس سفلی آن را مورد بحث قرار داد، به آن رأی داد و با ۲۷۵ رأی موافق، ۲۴ رأی مخالف و ۱۸۷ رأی ممتنع به تصویب رسید. روز بعد، در ۱۹ آوریل، مجلس سنا نیز آن را مورد بحث قرار داد و با ۸۷ رای موافق، ۲۰ رای مخالف و ۱۶ رای ممتنع آن را تصویب نمود.
رئیس دولت این لایحه را پس از آن که لایحه اصلاح قانون برق که او آن را در اولویت قرار داده بود نتوانست در روز یکشنبه ۱۷ آوریل اکثریت دوسوم آراء مجلس سفلی را به دست آورد، به قوه مقننه ارسال کرد. آملو با ارائه لایحه اصلاح قانون برق به دنبال ملی کردن صنعت انرژی مکزیک از طريق لغو فرآیندی بود که در سال ۲۰۱۳ آن صنعت را به روی سرمایهگذاری خارجی و خصوصی باز کرد. در آن لایجه بخشی در ارتباط با ملی کردن صنعت لیتیویم وجود داشت. آلمو در مواجهه با امتناع صریح نمایندگان جناح راست از حمایت از آن، قول داد از لیتیوم حراست نماید و نشان داد که در صورتی که اصلاح قانون برق رای لازم را به دست نیاورد، لایجه اصلاحات معدنی را برای تأمین منابع لیتیوم کشور ارسال خواهد کرد.
قانون جدید معدن، لیتیوم را به مثابه میراث ملت برسمیت میشناسد و از آن به نفع مردم مکزیک بهرهبرداری میکند. قانون جدید لیتیوم را به رده «معدن استراتژیک» ارتقا میدهد و اعطای امتیاز، مجوز، قرارداد، ، واگذاری یا مجوز برای بهرهبرداری از آن به شرکتهای خصوصی را ممنوع میسازد.
تنها یک معدن لیتیوم در مکزیک وجود دارد که توسط شرکت چینی «گنگفنگ لیتیوم»، که قرار است از سال ۲۰۲۳ سالانه ۳۵ هزار تن از این فلز را تولید کند، اداره میشود. در روزهای آتی موضوع ملی کردن این شرکت بررسی خواهد شد.
در عینحال، آپوزیسیون راست از ملی شدن لیتیوم انتقاد کردند. برخی از قانونگذاران «حزب اقدام ملی» و «حزب انقلابی نهادی» که به اصلاحات رای منفی دادند، گفتند که این اصلاحات به شدت بر توسعه استخراج فلز تأثیر میگذارد و استدلال میکنند که دولت مکزیک تجربهای در استخراج لیتیوم ندارد. برخی دیگر انتقاد کردند که این قانون توافقنامه ایالات متحده، مکزیک و کانادا را نقض می کند و تنشهای تجاری را به همراه خواهد داشت.
با این وجود، مردم مکزیک موافقت خود را با رئیسجمهور و سیاست های او ابراز کردهاند. تعدادی از سازمانهای اجتماعی و اتحادیههای کارگری رئیسجمهور و حزب حاکم چپ میانه «مورنا» را ستودند و یادآور شدند که ملی شدن لیتیوم در بولیوی در دوران حکومت رئیسجمهور سابق اوو مورالس به این کشور کمک کرد تا به سطوح بالایی از رشد اقتصادی و اجتماعی دست یابد.
لیتیوم به دلیل اهمیت آن برای تولید باطریهای مورد استفاده برای خودروهای الکتریکی، یک منبع مهم بشمار میآید. بر اساس دادههای سازمان زمین شناسی ایالات متحده، مکزیک دارای ۱٫۷میلیون تن ذخایر معدنی لیتیوم است.
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/4phau9t6