تهران می‌گوید صلح در قفقاز مهم است اما هشدار می‌دهد که دالان مورد نظر باکو و آنکارا را تحمل نخواهد کرد. رئیس‌جمهور ایران در کنفرانس مطبوعاتی مشترک پس از این دیدار گفت که تهران نسبت به منطقه قفقاز «حساس» است، زیرا بخشی از تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران بوده است و امنیت و صلح در سراسر منطقه برای ایران مهم است.

تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

منبع: الجزیره
مازیار معتمدی
۱ نوامبر ۲۰۲۲

پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان پس از دیدار با پوتین و علی‌اف وارد ایران شد

 

تهران، ایران – نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان پس از نشست سه جانبه با رهبران روسیه و آذربایجان درباره جنگ در منطقه قفقاز، در تهران مذاکراتی در سطح عالی انجام داد.

پاشینیان صبح روز سه‌شنبه به طور رسمی مورد استقبال ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور ایران قرار گرفت و دو طرف در کاخ سعدآباد تهران گفتگو کردند.

رئیس‌جمهور ایران در کنفرانس مطبوعاتی مشترک پس از این دیدار گفت که تهران نسبت به منطقه قفقاز «حساس» است، زیرا بخشی از تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران بوده است و امنیت و صلح در سراسر منطقه برای ایران مهم است.

رئیسی گفت: «مذاکرات ما با آقای پاشینیان به این نتیجه رسید که حل و فصل مسائل منطقه باید به دست مقامات و مسئولان منطقه باشد و هرگونه دخالت بیگانگان، به جای حل مشکل، مشکل می‌آفریند.»

پاشینیان گفت که با رئیسی در مورد توانایی منطقه برای دستیابی به صلح و امنیت پایدار موافق است و مایل است مقامات ایرانی به طور کامل از محتوای مذاکرات ارمنستان با آذربایجان و ترکیه در مورد منطقه مورد مناقشه قره‌باغ مطلع شوند.

وی گفت در همین راستا آن‌چه را که یک روز پیش در شهر سوچی روسیه در دریای سیاه رخ داد و با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان دیدار و گفت وگو کرد، با رئیس‌جمهور ایران در میان گذاشت.

پس از نشست روز دوشنبه، پوتین گفته بود که مذاکرات «بسیار مفید» بود، اما دو رهبر دیگر هم‌چنان باید نقاط اختلافی را که او فاش نکرد، حل کنند.

باکو و ایروان در بیانیه مشترکی که پس از نشست سوچی منتشر شد، «توافق کردند که از زور استفاده نکنند» و «تمام اختلافات را صرفاً بر اساس به رسمیت شناختن حاکمیت متقابل و تمامیت ارضی حل و فصل نمایند.»

باکو و ایروان برای دهه‌ها بر سر منطقه قره‌باغ، که در سطح بین‌المللی به عنوان بخشی از آذربایجان شناخته می‌شود، اما ارمنی‌ها جمعیت آن‌را تشکیل می دهند، با هم اختلاف داشته‌اند.

آذربایجان پس از یک جنگ خونین شش هفته‌ای در سال ۲۰۲۰، که با میانجیگری روسیه با توافق صلح پایان یافت، کنترل بیش‌تر منطقه را به دست آورد.

اما ماه گذشته بار دیگر درگیری بین نیروهای دو جمهوری شوروی سابق آغاز شد، و طی چند روز بیش از ۲۰۰ سرباز کشته شدند.

«خط قرمز» ایران
ایران که با هر دو کشور هم‌مرز است، خواستار پایان دادن به درگیری‌ها شده است.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، اواخر روز دوشنبه با همتای خود از ترکیه متحد آذربایجان، در یک تماس تلفنی درباره تنش‌ها در قفقاز گفت‌وگو کرد.

اما تهران قاطعانه اقدامات باکو و آنکارا را با هدف ایجاد یک دالان حمل‌ونقل جدید که منطقه نخجوان آذربایجان را به سرزمین اصلی آذربایجان متصل می‌کند، مسیری که ترکیه و آذربایجان آن‌را «دالان زنگزور» می‌نامند، رد کرده است.

مقامات بلندپایه ایران بارها گفته‌اند که هرگونه تلاش برای تغییر مرزها یا خطوط ترانزیتی ایران با ارمنستان به منزله عبور از «خط قرمز» است و تهران آن را تحمل نخواهد کرد.

ایران در اواخر اکتبر، طی اقدامی در حمایت از این سیاست، به اولین کشوری تبدیل شد که یک نمایندگی دیپلماتیک در سیونیک، جنوبی‌ترین استان ارمنستان ایجاد کرد و در قاپان، که باکو و آنکارا برای دالان مورد نظر خود چشم به آن دوخته‌اند، سرکنسولگری باز کرد.
به دنبال آن هستند.

نیروهای مسلح ایران هم‌زمان چند روز رزمایش گسترده نظامی را در مناطق مرزی آذربایجان و ارمنستان برگزار کردند.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تصاویری از ساخت یک پل پانتونی بر روی بخشی از رودخانه ارس برای انتقال نیروها و تسلیحات خود به قسمت شمالی – که در خاک ایران قرار دارد- منتشر کرد.

تقویت روابط با ارمنستان
تهران هم‌چنین به طور فزاینده‌ای در مورد علاقه خود به تقویت روابط دوجانبه با ارمنستان سخن گفته است.

سفر روز سه‌شنبه پاشینیان به تهران نیز تا حدودی با هدف پیشبرد این هدف انجام شد، به‌طوری‌که رهبر ارمنستان گفت: «بیش‌تر مذاکرات با رئیسی به بهبود روابط اقتصادی و تجاری اختصاص داشت.»

وی گفت: «در زمینه انرژی، کشاورزی، زیرساخت‌ها و مدیریت منابع آب صحبت هایی داشتیم و باید مذاکرات را به نتیجه برسانیم و به طور جدی آن را پیگیری کنیم.»

پاشینیان همچنین از رئیسی دعوت کرد تا برای مذاکرات بیش‌تر به ایروان سفر کند.

رئیسی به نوبه خود گفت که ایران می‌خواهد سطح تجارت دوجانبه سالانه با ارمنستان را به ۳ میلیارد دلار افزایش دهد.

بر اساس مصاحبه رسانه‌های محلی در اوایل سال جاری با هرویک یاریجانیان، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ارمنستان، حجم تجارت بین این دو در سال گذشته حدود ۵۰۰ میلیون دلار بود.

https://www.aljazeera.com/news/2022/11/1/armenian-pm-pashinyan-in-iran-after-meeting-with-putin-aliyev

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/4w765pfe