چرا فلسطینی‌ها با ویزا وارد ترکیه می‌شوند؟ فلسطینی‌هایی که می‌خواهند وارد ترکیه شوند باید ویزا بگیرند. هزینه این ویزا ۵۵ دلار است. از سوی دیگر، اسرائیلی‌ها می‌توانند بدون ویزا وارد ترکیه شوند. (کشورهای عربی که می‌توانند بدون ویزا وارد شوند عبارتند از اردن، مراکش، تونس، کویت، قطر و لبنان)

تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

منبع: چپ (soL)، پایگاه خبری حزب کمونیست ترکیه
۱۷نوامبر ۲۰۲۳

پرسش‌های دشوار از حزب عدالت و توسعه: اگر از فلسطین حمایت می‌‌کنید، به این پرسش‌‌ها پاسخ دهید

 

حزب کمونیست ترکیه پرسش‌هایی را پیرامون حزب عدالت و توسعه و طبقه سرمایه‌دار، که از یک سو مدعی حمایت از فلسطین هستند، اما از سوی دیگر به همکاری با اسرائیل ادامه می‌دهند، مطرح کرد.

حزب کمونیست ترکیه با انتشار نظرات خود در شبکه‌های اجتماعی، توجه را به روابط اقتصادی با اسرائیل آن‌هایی جلب کرد که حمایت خود را از فلسطین اعلام کردند.

از نکات برجسته این روابط می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: مهم‌ترین مشتری [شرکت خط‌لوله نفت] بوتاش (Botaş) اسرائیل است، تولید «زورلو انرژی» (Zorlu Enerji) برای بازار اسرائیل است، صادرات سیمان خاکستری ترکیه به اسرائیل است، اسرائیل پس از آمریکا دومین بازار برای صادرات آهن و فولاد و صنایع دفاعی ترکیه است.

یکی دیگر از موارد غیرصادقانه در مورد همبستگی با فلسطین، ورود فلسطینی‌ها به ترکیه با ویزا است. چرا فلسطینی‌ها با ویزا وارد ترکیه می‌شوند؟ ضمن طرح این پرسش اشاره می‌شود که اسرائیلی‌ها می‌توانند بدون ویزا وارد ترکیه شوند.

دبیرکل حزب کمونیست ترکیه نیز در برنامه رادیویی «صدای حزب کمونیست ترکیه» که امروز پخش شد به این موضوع توجه کرد و گفت: «در ترکیه هم روابط اقتصادی با اسرائیل به آرامی پیش می‌رود، آقای محترم، روابط اقتصادی را نمی‌توان ناگهان قطع کرد؟ آیا اسرائیل برق غزه را ناگهان قطع نکرد؟ آیا گازوئیل و نان خود را ناگهان قطع نکرد؟ آیا بمب‌ها ناگهان بر سر کودکان غزه نمی‌ریزند؟» وی گفت «اگر امروز ارسال نفت به اسراییل متوقف شود، و برخی از کالاهای مورد نیاز سرمایه اسرائیل وارد نشود، این کشتار هرگز ادامه پیدا نمی‌کند.»

پرسش‌های حزب کمونیست ترکیه به شرح زیرند:

۱- آیا بوتاش به ارسال نفت به اسرائیل ادامه می‌دهد؟
بوتاش که وابسته به صندوق ثروت ترکیه (Turkey Wealth Fund) است، مالک خطوط مختلف انتقال نفت و گاز طبیعی است. در زمینه نفت خام، نفت خام استخراج شده در کرکوک را از شمال عراق به منطقه یومورتالیک آدانا منتقل می‌کند، به ویژه از طريق خط لوله نفت کرکوک- یومورتالیک. خط لوله برجسته دیگر خط لوله نفت باکو – تفلیس – جیهان است. نفت استخراج شده از منطقه خزر، به ویژه نفت آذربایجان، از آدانا به سراسر جهان ارسال می شود. اسرائیل یکی از مهم‌ترین مشتریان بوتاش است. ما خواستار توضیح این رابطه هستیم.

۲- چرا زورلو انرژی برق اسرائیل را قطع نمی‌کند؟
زورلو انرژی، که سرمایه‌گذاری مستقیم در اسرائیل دارد، با نیروگاه‌های چرخه گاز طبیعی رامات ناگف، دوراد و اشدود برای بازار انرژی اسرائیل برق تولید می‌کند. چرا بورژوازی ترکیه که به طور نمایشی به قتل‌عام اعتراض می‌کند، نیروگاه‌های تولید برق را تعطیل نمی‌کند؟

۳- چرا شما به فروش سیمان به اسرائیل ادامه می‌دهید؟
بر اساس داده‌های انجمن صادرکنندگان سیمان، شیشه، سرامیک و فرآورده‌های خاکی، اسرائیل پس از آمریکا، دومین بازار برتر برای سیمان خاکستری ترکیه است. علاوه بر این حوزه، که میزان صادرات سالانه آن از ۶۰۰ هزار تن فراتر رفته است، اسرائیل کشوری است که با ۲۰۰ هزار تن در سال، بیش‌ترین صادرات سیمان سفید ترکیه را دریافت کرده است. تولیدکنندگان مطرح سیمان در ترکیه، «OYAK» ،«Limak» ،« Aşkale» ،«Sanko» ،«Sabancı» در این صادرات سهم دارند.

۴- چرا شما به فروش آهن و فولاد به اسرائیل ادامه می‌دهید؟
شرکت‌های «İsdemir» ،«Erdemir» ،«Çelsantaş» ،«Çolakoglu» ،«Tosyalı» ،«Özkan» ،«Kocaer» ،«Kardemir» و «İçdaş» نیز آهن به اسرائیل صادر می‌کنند.

۵- روابط خود را با شرکت‌های اسلحه‌سازی اسرائیلی توضیح دهید؟
رابطه شرکت تسلیحاتی «صنایع هوافضای اسرائیل» (IAI) با نیروهای مسلح و صنایع دفاعی ترکیه مشخص است. شما در چه زمینه‌هایی با این شرکت، که از آن هواپیماهای بدون سرنشین خریداری شد و در گذشته در مدرنیزه کردن هواپیماهای جنگی ترکیه نقش داشت، همکاری می‌کنید؟

۶- چگونه چشم خود را بر فروش نفت و گاز طبیعی به اسرائیل در مرزها ترکیه بوسیله سرمایه آذری می‌بندید؟
سوکار (SOCAR) (شرکت دولتی نفت جمهوری آذربایجان) که متعلق به سرمایه دولتی آذربایجان است، سرمایه‌گذاری‌های قابل‌توجهی در ازمیر علیاغا در ترکیه دارد. این شرکت که شریک «استار» و پالایشگاه‌های پتکیم است، عملیات بندری خود را نیز دارد. اسرائیل از جمله مشتریان مهم این شرکت است.

۷- چرا فلسطینی‌ها با ویزا وارد ترکیه می‌شوند؟
فلسطینی‌هایی که می‌خواهند وارد ترکیه شوند باید ویزا بگیرند. هزینه این ویزا ۵۵ دلار است. از سوی دیگر، اسرائیلی‌ها می‌توانند بدون ویزا وارد ترکیه شوند. (کشورهای عربی که می‌توانند بدون ویزا وارد شوند عبارتند از اردن، مراکش، تونس، کویت، قطر و لبنان)

https://haber.sol.org.tr/haber/tkpden-zor-sorular-madem-filistini-destekliyorsunuz-bu-sorulara-yanit-verin-386721