«باز جنگی راه افتاد و آب از دهان عدهای جاری شد! بار دیگر #غزه تلی از خاک خواهد شد تا عدهای توان تخریبگری خود در بازیهای منطقهای را به رخ جهانیان بکشند! باز مادرانی بی پسر و فرزندانی بی پدر خواهند شد تا عدهای دور گود، فریادِ لنگش کن سر دهند و سپس برای قربانیان اشک تمساح بریزند.» (امیر تفرشی، عضو هیأت مؤسس جنبش عدالتخواه دانشجویی، اکتبر ۲۰۲۳)
https://twitter.com/Tafreshi_twt/status/1710692611214676473
***
عدالتخانه (جنبش عدالتخواه دانشجویی)
۷ ژوئیه ۲۰۱۰
ابعاد هزار روز محاصره و مصیبتهای مردم غزه
بیش از هزار روز است كه از آغاز محاصره شدید نوار غزه میگذرد، در این مدت همكاری مصر و اسرائیل دهها قربانی از ملت فلسطین گرفته است. این داستان به صورت خلاصه داستان هزار متر مسافت میان رفح در فلسطین و مصر است كه برای قاچاق كالا برای شهروندان غزه و كاستن از شدت محاصره اسرائیل علیه این منطقه استفاده میشود، این در حالی است كه مقامات مصر نیز در مقابل این اقدامات به شدت مقابله میكنند.
به گزارش عدالتخانه به نقل از فارس، یك هفتهنامه عربی در گزارشی جامع ابعاد مصیبتهای مردم غزه از محاصره این منطقه را بعد از گذشت هزار روز مورد بررسی قرار داده است.
بیش از هزار روز است كه از آغاز محاصره شدید نوار غزه میگذرد، در این مدت همكاری مصر و اسرائیل دهها قربانی از ملت فلسطین گرفته است. این داستان به صورت خلاصه داستان هزار متر مسافت میان رفح در فلسطین و مصر است كه برای قاچاق كالا برای شهروندان غزه و كاستن از شدت محاصره اسرائیل علیه این منطقه استفاده میشود، این در حالی است كه مقامات مصر نیز در مقابل این اقدامات به شدت مقابله میكنند.
چند روز پیش حماس با انتقاد از نیروهای امنیتی مصر این گروه را مسئول تزریق گاز سمی به تونلی دانست كه در حال فروریختن بود، حماس در بیانیهای، مصر را مسئول این اقدامات دانست، این در حالی است كه مصر آن را رد كرده است، در این بیانیه آمده است كه این حادثه اولین حادثهای است كه در این سطح انجام میشود، البته پیش از این بیش از ۱۴۵ فلسطینی در این تونلها به شهادت رسیدهاند كه ۴۵ نفر از آنها به وسیله گازهای سمی شهید شدهاند.
در موازات بیانیه حماس حقوقدانان فلسطینی قاهره را به مخالفت با قوانین بینالمللی در استفاده از گازهای مسموم در جنگها متهم كرده و بار دیگر تاكید كردند كه باز شدن گذرگاه رفح حق قانونی فلسطینیهاست، چون این گذرگاه تنها گذرگاهی است كه مردم غزه را به غذا و دارو مرتبط میكند. این افراد از ملتهای عربی و اسلامی و موسسات حقوق بشر در جهان نیز خواستد تا به كمك ملت فلسطین بشتابند و در برابر توطئههای دشمنان برای گرسنه نگه داشتن و نابودی، آنها را یاری دهند.
* محاصره غزه بر اساس آمارها
محاصره غزه طولانیترین محاصره در تاریخ معاصر به حساب میآید، چرا كه از آغاز تسلط سیاسی و امنیتی حماس بر غزه در اواسط سال ۲۰۰۷ آغاز شده و تاكنون ادامه داشته است. بر اساس گزارشهای بینالمللی كه یكونیم سال پیش از آغاز جنگ غزه منتشر شده و گزارشهایی كه ۱۶ماه پس از آن منتشر شده است، میتوان ضررهای این محاصره علیه ملت فلسطین را در موارد زیر بازشمرد.
۱- در زمینه بازسازیها:
هزاران فلسطینی ساكن نوار غزه قدرت و توانایی بازسازی منازل مسكونی خود و مرمت آن را ندارند، چرا كه نمیتوانند به مقدار كافی به مواد لازم در ساخت و ساز بر اساس برنامه سازمان ملل متحد دست پیدا كنند.
محاصره تحمیل شده در مورد ورود مواد ساخت و ساز به غزه بازسازی منازل را بعد از گذشت ۱۶ ماه از جنگ غزه به صورت كامل ناكارآمد كرده است، این در حالی است كه همچنان ۳۵ هزار نفر در خیمهها و یا پناهگاهها زندگی میكند و بیش از صد هزار نفر نیز به خانههای نیمه تخریب شده یا به نزد خویشاوندان و آشنایان خود رفتهاند یا موفق شدهاند منازل خود را به صورت سریع و موقت ترمیم كنند.
بر اساس برنامه رشد و توسعه سازمان ملل متحد، بازسازی نوار غزه بیش از ۱۷۰ هزار تن شن و ماسه و غیره نیاز دارد تا بتواند ساخت منازل تخریب شده را از سر بگیرد، ترمیم خانههای نیمه ویران نیز به ۲۰ هزار تن مواد نیاز دارد، علاوه بر اینها ۵۰ هزار تن سیمان نیز برای ساخت واحدهای تخریب شده نیاز است و ۴۱هزار تن نیز برای بازسازی اماكن عمومی باید مورد استفاده قرار گیرد.
بر اساس اعلام منابع موثق، غزه به انواع مواد ساخت و ساز از جمله سیمان، آهن، آلومینیوم، شن و ماسه و شیشه و چوب نیاز دارد، اما این مواد یا در بازار غزه وجود ندارد یا در صورت موجود بودن نیز به اندازهای گران است كه خانوادههای غزه قادر به تهیه آن نیستند.
۲- در زمینه كشاورزی و امنیت غذایی:
سازمان غذایی و كشاورزی اعلام كرد كه بخش كشاورزی در این منطقه به بخشی برای مقابله با محاصره تحمیلی اسرائیل علیه غزه بر واردات و صادرات آن تبدیل شده است، این در حالی است كه قدرت تولید در این منطقه را كم كرده است و از دستیابی به مواد غذایی تازه با قیمتهای معقول جلوگیری میكند.
یك مقام امنیت غذایی در برنامه توسعه سازمان ملل در غزه اعلام كرد كه تنها ۱۵ درصد از مواد غذایی مورد نیاز مردم غزه از طریق گذرگاههای تحت نظارت اسرائیل تامین میشود و ۱۵ تا ۲۰ درصد از این موارد نیز از طریق تونلهای موجود در مرز غزه تامین میشود، این بدان معنی است كه تنها ۳۰ درصد از نیاز مردم غزه به مواد غذایی پاسخ داده می شود.
امنیت غذایی: آنروا بار دیگر موفق شده است تا جیرههای غذایی را مانند گذشته در میان تعداد زیادی از مردم غزه بالغ بر یك میلیون و هفتاد هزار نفر توزیع كند، این در حالی است كه برنامه جهانی غذا نیز اقدام آنروا را تكمیل كرده و برای ۳۶۵هزار نفر دیگر این جیرهها را تامین میكند. این كمكها با وجود اهمیت زیادی كه دارند، تنها بخشی از نیازهای مردم به مواد غذایی را تامین میكند، به همین علت سازمان كشاورزی و زراعت در بررسی خود در مورد امنیت غذایی در نوار غزه اعلام كرد كه نزدیك به ۷۵درصد از ساكنان غزه كه ۵۰ درصد از آنان كودكان هستند، به علت بالا بودن قیمتهای مواد غذایی و افزایش فقر و تخریب زمینهای زراعی از عدم وجود امنیت غذایی رنج میبرند.
۳- در زمینه تجارت با خارج:
عدم وجود واردات بویژه در مورد مواد اولیه كه به علت محاصره صورت گرفته بود، باعث شده است تا فعالیتهای اقتصادی در زمینه بخش خصوصی در غزه با بحران مواجه شود و به این ترتیب بیش از ۱۲۰ هزار شغل از دست برود.
۴- بحران نقدینگی مالی و بانكی:
بحران نقدینگی و مالی تاثیر زیادی را در زندگی مردم غزه گذاشته است، بویژه كارمندان تشكیلات خودگردان كه در غزه زندگی میكنند و بالغ بر ۶۵ هزار نفر هستند با مشكلات زیادی در مورد دریافت حقوق خود مواجه هستند. “كریستین برگر” نماینده كمیساریای اروپایی در قدس در این مورد میگوید: عملیات اساسی ما در غزه در مورد نقدینگی است، ما به تشكیلات خودگردان در رام الله كمك میكنیم تا حقوق كارمندان و بودجههای آن را تامین كند، كمیساریای عالی اروپایی در این زمینه كمك مالی به ۲۴ هزار خانواده فلسطینی مستمند را نیز از طریق حسابهای بانكی در دستور كار خود قرار داده است، اما پول نقد كافی در بانكها وجود ندارد تا پرداخت این میزان پول را ممكن كند. این مطلبی است كه دفتر سازمان ملل برای هماهنگی امور انسانی بر آن تاكید كرده و میگوید: كمبود پول نقد باعث ایجاد مانع در تعاملات مالی اساسی و برنامههای كمكرسانی میشود.
۵- در زمینه آب آشامیدنی و فاضلاب:
به علت تخریب ایستگاههای پمپاژ آب شرب و مراكز تصفیه آب و قطعی برق بیش از صد هزار نفر از مردم غزه همچنان اصلا به آب آشامیدنی دسترسی ندارند و بیش از نیمی از ساكنان نیز از آبهای آلوده، شور یا غیر قابل شرب استفاده میكنند. این در حالی است كه توقف فعالیت دستگاه تصفیه آب باعث شده است تا آبهای استفاده شده به صورت دریاچههایی در امتداد سواحل این منطقه پخش شده و آبهای زیرزمینی و آبهای كشاورزی را نیز آلوده كنند. این موضوع بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی تاثیر منفی بر زندگی شهروندان در غزه داشته است. در زمینه برق نیز اصلاح ایستگاههای برق و شبكهها و همچنین تامین سوخت برای این ایستگاهها همه چیز را در اختیار دشمن قرار داده و فلسطینیها تنها كاری كه میتوانند انجام دهند، صبر است.
۶- خدمت بهداشتی:
بازسازی بیمارستانها و موسسات و مراكز بهداشتی ویران شده تاكنون به علت ادامه محاصره غزه ممكن نبوده است، البته تعمیرات محدودی در بخشی از مناطق صورت گرفته است، به همین علت تمامی بیمارستانها و مراكز بهداشتی به فعالیت خود ادامه میدهند، البته به استثنای دو بیمارستان كه به صورت كامل تخرب شده است و به جای آنها مراكز دیگری فعال شده است. معاینههای خارجی، تخصصهای مهم و آزمایشهای پزشكی و استفاده از اشعه به صورت منظم در بیمارستانهای غزه انجام میشود، برنامههای بهداشتی كودكان بویژه واكسیناسیون نیز به روند سابق بازگشته است، همچنین بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی اوضاع مداواهای عادی نیز به روند قبلی خود در سال ۲۰۰۸ بازگشته است.
داروها: با وجود كمكهای فراوانی كه در این زمینه صورت میگیرد، اما همیشه میزان داروهایی كه به غزه وارد میشود با داروهایی كه مورد نیاز است، همخوانی ندارد. كمبود بسیاری از داروها و مواد اساسی بهداشتی در غزه شدید است. خدمات تامین برق و آبهای سالم نیز برای بیمارستانها ضروری است كه برای این مشكلها نیز چارهاندیشی شده و دفع فاضلاب این مراكز بهداشتی شده و با نصب موتور برقها مشكل قطعی برق در بیمارستانها نیز برطرف شده است.
بیش از ۸۵۰۰ كارمند در وزارت بهداشت فعالیت میكنند كه از این میان ۶۵۰۰ نفر حقوق خود را از تشكیلات خودگردان دریافت كرده و ۲۰۰۰ نفر نیز از وزارت بهداشت غزه حقوق میگیرند، از میان این دو هزار نفر، ۱۳۰۰ نفر افرادی هستند كه تشكیلات خودگردان آنها را از كار بیكار كرده است، علاوه بر اینها تعدادی نیز در مراكز بهداشتی آنروا و موسسات و جمعیتهای محلی و بینالمللی فعالیت میكنند.
مداوا در خارج: قبل از محاصره غزه بیش از ۶۵۰ مریض برای مداوا به خارج از نوار غزه منتقل شده بودند، نیمی از این تعداد در اسرائیل مداوا شدند و نیم دیگر نیز به مصر رفتند. اما بعد از محاصره مشكل مداوای بیماران در خارج از نوار غزه به مشكلی بزرگ تبدیل شد. بعد از این اتفاقات بود كه انتقال بیماران به خارج از غزه بیش از یك ماه معطل ماند، بعد از این مدت توافقنامهای روش انتقال بیماران بین دو جریان در غزه و رام الله را مشخص كرد، البته در این میان پذیرش بیماران در بیمارستانهای اسرائیل كم شد و در طول جنگ غزه و بعد از آن نیز به صورت كامل متوقف شد.
انتقال بیمار به خارج از نوار غزه به موافقت سه جریان نیاز دارد، اسرائیل، مصر و تشكیلات خودگردان فلسطین این سه جریان را تشكیل میدهند، به همین علت دم دمی مزاجی در باز كردن گذرگاهها برای انتقال بیماران به خارج از نوار غزه سختیهای این افراد و خانوادههای آنان را بیشتر كرده و در برخی مواقع به مرگ این بیماران منجر میشود، بر این اساس نسبت بیمارانی كه به خارج از غزه منتقل میشدند، از ۵۴۱ مورد در ماه قبل از حمله به غزه به ۳۳۶ مورد بعد از این حمله كاهش یافته است.
معلولیتهای ناشی از جنگ: آمار دقیقی از تعداد افرادی كه به علت حمله اسرائیل به غزه دچار معلولیت شدهاند، وجود ندارد، اما بر اساس اطلاعاتی كه سازمان بهداشت جهانی در ژوئن سال ۲۰۰۹ ارائه كرده، ۲۲۱ نفر یك عضو یا چند عضو خود را از دست دادهاند.
این بررسی ارزیابی كرده است كه تعداد جریانهایی كه به این معلولها خدماتی مانند ترمیم، تعویض اعضا و مداوای فیزیكی ارائه میدهند، ۱۵ سازمان دولتی و بینالمللی است.
البته این بخش از عدم هماهنگی و دوگانگی و در برخی موارد از كمبود كالاهای اساسی در این صنعت رنج میبرد، به گونهای كه همچنان و بعد از گذشت یك سال و چهار ماه بسیاری از افراد معلول بدون ارائه خدمات پزشكی ماندهاند.
امراض مسری: سیستم كنترل بیماریهای وبایی سازمان آنروا اعلام كرد كه بیماریهای مسری در غزه در فصلهای تابستان و پاییز افزایش ملموسی داشته است، آلودگی آبهای زیرزمینی و آبهای آشامیدنی و همچنین دفع نامناسب فاضلابها و زبالههای جامد و مایع از دیگر عوامل شیوع بیماریهای مسری در غزه است.
این در حالی است كه برنامه واكسیناسیون به روال قبل از جنگ خود باز گشته است و همین عامل مانع بزرگی در برابر تعدادی از بیماریهای خطرناك ایجاد میكند.
كمبود وزن در كودكان ۹ تا ۱۲ ماهه: بر اساس آمارهای وزارت بهداشت غزه میزان كاهش وزن كودكان در این بازه سنی بیشتر از زمان قبل از جنگ نبوده است، این در حالی است كه تغذیه كودكان در این سنین بهتر شده و استفاده از شیرخشك نیز به علت ادامه محاصره غزه كمتر شده است و معمولا روش شیر دادن طبیعی مورد استفاده قرار میگیرد.
لاغری، كوتاهی قد و چاقی زیاد در كودكان سنین ۶ تا ۱۶ ساله: لاغری در میان كودكان غزه ۱.۴ درصد، كوتاهی قد، ۴.۴ درصد است، این در حالی است كه چاقی بویژه در دخترهای ۱۱ تا ۱۶ ساله افزایش یافته است، این موضوع به علت استفاده زیاد از كنسروها و روغنهای مختلف است كه اساس برنامه غذایی آنروا و برنامه جهانی غذا را شكل میدهد. كاهش پروتئینهای ناشی از استفاده از گوشت، میوه و سبزیجات تازه از دیگر عوامل چاقی دختران در نوار غزه است.
فقر آهن خون در میان كودكان ۹ تا ۱۲ ساله در غزه كاهش یافته و به ۶۵ درصد رسیده است، این در حالی است كه این بیماری در میان زنان نسبت به سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ افزایش داشته است.
بیماریهای روانی: سازمانهای وابسته به سازمان ملل متحد بررسی را در زمینه بیماریهای روانی ساكنان غزه دو ماه بعد از توقف حمله صهیونیستها به این منطقه انجام دادند، بر اساس این پژوهشها بیش از یك درصد از مردم غزه از آسیبهای روانی حاد ناشی از جنگ رنج میبرند، ۲۶درصد از كودكان در مدارس از كاهش قدرت تمركز خود نگراناند و ۲۳درصد نیز ادرار غیرارادی دارند، ۱۳درصد از كودكان نیز خوابهای آشفته میبینند.
در میان عموم ساكنان غزه نیز ۳۴درصد از كاهش اشتهای خود خبر میدهند و ۲۷ درصد از كابوسها رنج میبرند، افسردگی و ناراحتی شدید در ۳۵ درصد از مردم غزه مشاهده شده و ۹درصد از مردم نیز قادر به انجام كارهای روزمره خود نیستند.
این نظرسنجی در پایان تاكید میكند كه نیاز شدیدی به ارائه خدمات بهداشت روانی در غزه وجود دارد كه كمتر از نیاز به غذا و آب نیست.
***
همصدايی محکم با تبليغات صهيونيستی
آیا تندتر کردن آتش منازعات از جیب ملتهایی نظیر ایران و بر هم زدن معادلات به ضرر هر نوع ثبات و آرامش در مناطق بحران زده فلسطین نتیجهای جز فاجعه ی غزه میتوانست داشته باشد؟ دست کسانی که به تسلیح و تشویق گروههایی چون حماس پرداختند، گروهی که تا دیروز با صدام حسین نرد عشق میباخت و بر اثر مرگ صدام جنایتکار ۳ روز عزای عمومی اعلام کرد، به خون انسانهای بی گناهی که در طول این مخاصمات به زمین ریخته آلوده است و اکنون میبایست در پیشگاه بشریت پاسخگوی وضعیت تأسف بار غزه باشند.
خبرنامه امير کبير
دوشنبه ۹ دی ۱۳۸۷
اطلاعیه دفتر تحکیم وحدت در محکومیت فجایع خونبار غزه
خبرنامه امیرکبیر: دفتر تحکیم وحدت پیرامون فجایع خونبار غزه اطلاعیهای منتشر و کشتار غیرنظامیان را محکوم کرد. متن این اطلاعیه به شرح زیر است:
آنچه هفتههای متمادی است در غزه اتفاق می افتد، قصه بیش از نیم قرن منازعات مناطق فلسطینی است که لکه خونبار و ننگینی بر صفحات تاریخ بشریت در استمرار خشونت و میل به جنگ افروزی است. انسانهای بیدفاعی که سال هاست ذیل بیتدبیری رهبران و کوردلی و فرصتطلبی سایر دول منطقه، قربانی این جنگ شده اند، تجسم خشونت در رسم منحط خونریزی و جنگاند؛ مسألهای که هر وجدان سلیمی را در انزجار از تداوم این وضعیت به درد آورده و مصر میکند.
بدیهی است که هر نوع کشتاری از طرف هر گروه و فرقه و حکومتی که صورت بگیرد، از آنجا که حرمت و کرامت بشریت را مخدوش و مضمحل میسازد، شدیداً محکوم است. چه ستاندن جان انسانها با بمب و اسلحه باشد و چه تجهیز، تسلیح و تحریص طرفین برای گسترش آتش جنگ و آدمکشی.
خون خون می آورد و خشونت خشونت؛ و این چرخه ی باطل همچمنان مرگ می آفریند. بیش از نیم قرن تجربه ی خونبار در سرزمین های فلسطینی ثابت کرده که چرخه باطل جنگ و ترور و خشونت هیچ سرانجامی جز تباهی بیشتر و ویرانی فزونتر ندارد. عاملین و محرکان فاجعه ی انسانی امروز در غزه دولتهایی هستند که با تجهیز طرفین به موشک، راکت، بمب و مهمات میپردازند و رخصتی برای ایجاد اندک فضایی جهت گفتگو و مصالحه و قطع این وضعیت نکبت بار نمیدهند. آیا تندتر کردن آتش منازعات از جیب ملتهایی نظیر ایران و بر هم زدن معادلات به ضرر هر نوع ثبات و آرامش در مناطق بحرانزده فلسطین نتیجهای جز فاجعه ی غزه میتوانست داشته باشد؟
واگذاری «درک منطق صلح» به خود مردم منطقه انتظاری است که از برخی حاکمان فرصتطلب منطقه میرود و برآورده نمیشود! حاکمانی که لااقل بخشی از هویت و بقای خود را در تدوام جنگ در منطقه تعریف کردهاند و برای این مسأله از هیچ کوششی دریغ نمیورزند. دست کسانی که به تسلیح و تشویق گروههایی چون حماس پرداختند، گروهی که تا دیروز با صدام حسین نرد عشق میباخت و بر اثر مرگ صدام جنایتکار ۳ روز عزای عمومی اعلام کرد، به خون انسان های بی گناهی که در طول این مخاصمات به زمین ریخته آلوده است و اکنون می بایست در پیشگاه بشریت پاسخگوی وضعیت تأسف بار غزه باشند. جنایات امروز اسرائیل در غزه به شدت محکوم است. اما به همان اندازه پناه گرفتن گروه های تروریستی در کودکستان ها و بیمارستان ها جهت حمله به طرف مقابل که موجبات بمباران و مرگ بیشتر کودکان و غیرنظامیان را فراهم آورده نیز محکوم و حرکتی ضدبشری است.
دفتر تحکیم وحدت وضعیت فعلی در نوار غزه و کشتار غیرنظامیان و مردم بیگناه را شدیدا محکوم کرده و قربانی شدن انسان های بی دفاع خصوصا کودکان را حاصل منازعاتی دیگر در صحنه منطقهای و بینالمللی میداند. انتظار آن میرفت که پیش از رسیدن فجایع بدین جا، نهادهای بین لمللی صلح و حقوق بشر، با وجود سنگاندازیهای برخی رهبران، برای قطع و فصل این کشتارهای ضدبشری اقدامات مؤثرتری انجام دهند. لذا جای آن است که نهادها و سازمانهای بینالمللی برای توقف این کشتار خشونت بار و گسستن این تسلسل انتقام جویانه ضدبشری تصمیمات عاجلی اتخاذ کرده و در مرحله عمل نیز مانع از کشتار انسان های بیدفاع خصوصاً کودکان شوند.
روابط عمومی
دفتر تحکیم وحدت
نهم دیماه هشتاد و هفت