تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: پیام مردم
۳۱ مارس ۲۰۲۲
در روز زمین، فلسطینیها تعهد خود را به حق بازگشت آوارگان تجدید میکنند
«روز زمین» به وسیله فلسطینیها در سرزمینهای اشغالی، در اسرائیل، و به وسلیه فلسطینیهایی که در خارج از کشور به عنوان پناهنده زندگی میکنند گرامی داشته میشود. «روز زمین» نماد مبارزه جمعی علیه اشغالگری اسرائیل و تعهد به حق بازگشت است
هزاران فلسطینی روز چهارشنبه ۳۰ مارس برای گرامیداشت چهل و ششمین سالگرد یوم الارض («روز زمین») در غزه به خیابانها آمدند. این روز برای تکرار تعهد به حق بازگشت برای آوارگان فلسطینی که به دلیل فاجعه (نکبت) در جریان ایجاد اسرائیل در سال ۱۹۴۸ آواره شدند، تعیین شده است.
این روز مصادف با سالگرد کشته شدن شش تظاهرکننده در سال ۱۹۷۶ است. در ۳۰ مارس آن سال، تظاهرات گسترده فلسطینیها در سراسر فلسطین تاریخی علیه طرح دولت اسرائیل برای مصادره هزاران جریب از زمینهای متعلق به اعراب در نزدیکی دریا جلیل (دریاچه طبریه) برگزار شد. در این تظاهرات تعداد زیادی نیز زخمی شدند.
جنبش مقاومت فلسطین حماس با صدور بیانیهای به این مناسبت گفت: «مردم ما یاد و خاطره گروهی از شهدای صالح را که در چنین روزی در سال ۱۳۷۶ در دفاع از سرزمین خود در جلیل و نقب جان باختند، گرامی میدارند» و این روز «یک عرصه برجسته برای مردم فلسطین برای نشان دادن معانی وحدت، پایداری و مقاومت ملی باقی خواهد ماند.»
مصطفی البرغوتی، دبیرکل «ابتکار ملی فلسطین»، به المیادین گفت: «روز زمین نشاندهنده اتحاد و مبارزه شگفتانگیز فلسطینیها است و تاکید کرد که مقامات امنیتی اسرائیل شدیداً و به دفعات در سرکوب مقاومت آنها شکست خوردهاند.»
ماهر مظهر از «جبهه خلق برای آزادی فلسطین» (PFLP) به همین مناسبت به الجزیره گفت که این روز بخشی از «پدیده گستردهتر فلسطینیها چه در داخل اسرائیل و چه در کرانه باختری اشغالی و غزه است که هویت ملی خود را تأیید میکنند.»
در روز چهارشنبه، همچنین یک راهپیمایی در سراسر شهر سخنین و دیر حنا، اهداف مستقیم اشغال زمین توسط اسرائیل در سال ۱۹۷۶، سازماندهی شد.
شرکتکنندگان در مارش روز چهارشنبه به شهدایی که در آنجا جان باختند ادای احترام کردند. تظاهرکنندگان با اشاره به نمونههایی از شهرکهای غیرقانونی و بهاصطلاح جنگلکاری در النقب تاکید کردند که اسرائیل حتی اکنون نیز به تصرف اراضی عربی ادامه میدهد.
فلسطینیهای مقیم خارج نیز با برپایی تظاهرات در کشورهای مختلف و برگزاری برنامههای مجازی در این بزرگداشت شرکت کردند.
در سرتاسر آمریکای لاتین، کنشگران خود را برای بزرگداشت «روز زمین فلسطین» با گفتگو، برگزاری نشست، فعالیتهای فرهنگی، مصاحبههای رسانه ای و کارزارهای رسانههای اجتماعی آماده کردهاند. پرچم فلسطین برافراشته شده است و مردم در خیابانها در حمایت از فلسطین شعار دادهاند..
مارش بزرگ بازگشت
فلسطینیها در غزه تظاهرات هفتگی «مارش بزرگ بازگشت» را که در «روز زمین» در سال ۲۰۱۸ آغاز شد و نزدیک به دو سال ادامه داشت، سازمادهی کردند.در هر جمعه، هزاران فلسطینی در نزدیکی مرزهای اسرائیل جمع میشدند و سعی میکردند از مرز عبور کنند. اسرائیل از زور وحشیانه علیه معترضان استفاده کرد. در طی این تظاهرات حداقل ۲۶۰ فلسطینی کشته و حدود ۱۳ هزار نفر مجرئح شدند.
اکثر فلسطینیهایی که در سرزمینهای اشغالی غزه، کرانه باختری و بیتالمقدس شرقی زندگی میکنند، پناهندگان یا فرزندان پناهندگانی هستند که از روستاهای خود در داخل اسرائیل کنونی آواره شدند. آنها پیوسته برای به دست آوردن حق بازگشت به سرزمینها و بستگان خود تلاش کردهاند
قطعنامه ۱۹۴ سازمان ملل در سال ۱۰۴۸ حق بازگشت آوارگان فلسطینی را به رسمیت میشناسد اما اسرائیل از پایبندی به آن امتناع کرده است. اسرائیل حتی پناهندگان فلسطینی را از حق بازدید از سرزمین اجدادی خود محروم کرده است.
«روز زمین» امسال در میان تلاشهای اسرائیل برای تصرف سرزمینهای فلسطینی در سرزمینهای اشغالی ، مانند قدس شرقی، جایی که صدها نفر از ساکنان محله شیخ جراح با ارعاب و فشارهای قانونی برای تخلیه خانههای خود برای ساختن شهرکهای غیرقانونی اسرائیل مواجه هستند، برگزار میشود. فلسطینیها در صحرای نقب (النقب) نیز با آوارگی روبهرو هستند. اسرائیل از ترفند نگرانیهای زیست محیطی و درختکاری در منطق استفاده کرده تا آنها را مجبور به ترک خانههای خود کند.
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/ywwkpyz