تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

۱۷ آبان ۱۴۰۱

مسعود قره‌خانی، کاریکاتوری از ریشی سوناک

 

در روز جمعه ۲۴ تیر ۱۴۰۱ ، برگردان فارسی تحلیل طبقاتی گرایش به سمت ظهور یک طبقه متوسط «بین‌المللی» در «عدالت» منتشر شد. در «نامه مردم»، شمارۀ ۱۱۵۸، ترجمه‌ای از همان تحلیل، بدون ذکر منبع، با عنوان گرایش به نوپایی طبقه میانی‌ای «بین‌المللی» منتشر شده است.

مقاله مورد نظر را می‌توان مکمل تحلیل تاریخی «چپ‌روها و مسأله‌ای به نام خرده‌بورژوازی» از زنده‌یاد حیدر مهرگان دانست. تحلیل پرفسور پرابهات پاتنایک تغییر در ترکیب طبقاتی خرده‌بورژوازی در کشورهای پیرامونی را پس از فروپاشی اتحاد شوروی، و گسترش جهانی‌سازی نولیبرالی، و پیامدهای آن‌ تغییر را بررسی می‌نماید، و از جمله می‌گوید:

تحت نولیبرالیسم، شرایط زحمتکشان به مثابه یک کل، بدتر می‌شود؛ اما طبقه متوسط که «بین‌المللی» می‌شود، هم به دلیل توانایی مهاجرت به خارج از کشور بدون ترس از تبعیض، و هم به دلیل جابجایی فعالیت‌ها از متروپل‌هایی که در داخل برای آن فرصت‌های شغلی فراهم می‌‌آورد، موقعیت اقتصادی خود را نسبت به قبل بهبود می‌بخشد. بنابراین، در جهان سوم برهه‌ای بوجود می‌آید، که نه تنها بورژوازی بزرگ، بلکه حتا طبقه متوسط نیز پیشرفت می‌کند، و زحمتکشان به دلیل نئولیبرالیسم رنج می‌برند؛ و خود این واقعیت، به سکون در میان ستمدیدگان کمک می‌کند.

https://tinyurl.com/yeu7reyr

در ایران، این تغییر در ترکیب طبقاتی خرده‌بوژوازی، و نقش، نیرو و مطالبات اساسی آن‌را، در دهه ۱۳۸۰ در «جنبش سبز»، و این روزها در ناآرامی‌های پس از مرگ مهسا امینی در داخل کشور- که داعش‌وار به آدم‌سوزی و قتل و جنایت متوسل می‌شود، و در اعتراضات بخش‌های خارج‌نشین آن در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی، شاهد بوده‌ایم.

یکی از مضحک‌ترین مظاهر اعتراضات بخش اخیر در خارج کشور، سرو صدایی است که بر حول سخنان و موضع‌گیری مسعود قره‌خانی رئیس ایرانی‌تبار پارلمان نروژ براه افتاده است.

***

منبع: سایت پارلمان گرجستان

۱۳ ژوئن ۲۰۲۲

ملاقات سخنگو با همتای نروژی او

عالی‌جناب شالوا پاپواشویلی سخنگوی پارلمان گرجستان، با عالی‌جناب مسعود قره‌خانی رئیس پارلمان نروژ ملاقات کرد.

طرفین ضمن بررسی همکاری‌های گرجستان و نروژ، بر اهمیت تقویت پیوندهای پارلمانی تاکید کردند. سخنگوی پارلمان به آرمان‌های یورو-آتلانتیک گرجستان اشاره کرد و خاطرنشان کرد که با ظهور یک واقعیت ژئوپلیتیک جدید، زمان آن فرا رسیده است که ناتو در اجلاس سران مادرید، پیام روشن و مناسبی را به گرجستان ارسال نماید و راه‌های واقعی را برای عضویت این کشور در ناتو ارائه دهد.

به گفته وی، گرجستان از حمایت نروژ از خواست عضویت کشورمان در ناتو قدردانی می‌کند. وی همکاری گرجستان با ناتو را بررسی کرد و به کمک‌های نروژ به گرجستان اشاره نمود.

آقای قره‌خانی به نوبه خود خاطرنشان کرد، نروژ قصد دارد به حمایت قاطعانه از تمامیت ارضی و ادغام یورو-آتلانتیک گرجستان ادامه دهد.

https://parliament.ge/en/media/news/shalva-papuashvili-norvegiis-parlamentis-tavmjdomares-shekhvda

***

منبع: اخبار نروژ

۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲

از خشمگین کردن ایران پشیمان نیستم

 

رئیس پارلمان نروژ که خانواده‌ او به عنوان پناهنده از ایران به نروژ آمد، پس از اعتراض علنی به مرگ یک زن ۲۲ ساله ایرانی در بازداشت پلیس در تهران، یک حادثه دیپلماتیک آفرید. مقامات ایرانی با فراخواندن سفیر نروژ در ایران به رو.

مسعود قره‌خانی به عنوان رئیس پارلمان نروژ، پس از پادشاه نروژ در جایگاه دوم قرار دارد. او در آخر هفته از موقعیت خود استفاده کرد و به تظاهرات جهانی علیه مرگ یک زن جوان ایرانی که در بازداشت پلیس رخ داد پیوست.

مسعود قره‌خانی در ویدئویی که در توییتر نصب شد خود را به عنوان رئیس پارلمان نروژ معرفی کرد، و نشان داد می‌تواند مستقیماً با تظاهرکنندگان ایرانی به زبان خودشان صحبت کند. وی خاطرنشان کرد که سه سال پس از انقلاب اسلامی در ایران به دنیا آمد و زمانی که خانواده‌اش به نروژ پناهنده شد، پنج ساله بود.

او خاطرنشان کرد: انقلاب «قرار بود به مردم دموکراسی، آزادی و حقوق بشر بدهد». او گفت که مقامات ایرانی «قرار بود از پول نفت برای توسعه جامعه استفاده کنند. اما ۴۳ سال بعد، در عمل چه اتفاقی افتاده است؟ نه دموکراسی، نه آزادی، نه حقوق بشر، نه جامعه‌‌سازی. و نتیجه چیست؟ مهسا امینی (که به اتهام نپوشاندن تمام موهایش توسط به اصطلاح «پلیس اخلاق» دستگیر شد) و همه کسانی که در این سال‌ها کشته شده‌اند. قلبم به درد می‌آید، این حالم به هم می‌زند، عصبانی هستم.»

او مانند صدها هزار نفر دیگر در سراسر جهان و به ویژه در خود ایران، به شدت به مرگ این زن جوان ایرانی واکنش نشان داد. تظاهراتی نیز در شهرهای نروژ در اعتراض به خشونت پلیس و نحوه رفتار با زنان در ایران برگزار شده است (خاله و عمه مهسا امینی در خارج از بَرگن [دومین شهر بزرگ نروژ- عدالت] زندگی می‌کنند).

قره‌خانی در ویدئو گفت «من می‌دانم که جوانان در خیابان‌ها برای آزادی و دموکراسی فریاد می‌زنند. امیدوارم این جوانان به دموکراسی و آزادی که من در کشورم، نروژ، دارم دست یابند.» او در پایان گفت با کسانی است که برای آزادی و دمکراسی اعتراض می‌کنند: «در قلب من هستید. دوستتان دارم.»

او بعداً به «رادیو و تلویزیون نروژ» (NRK) گفت که «این برای من، امری شخصی است… و طبیعی است که صدایی به همه صداهایی که برای آزادی، دموکراسی و آزادی بیان در سرزمینی که در آن متولد شده‌ام می‌جنگند، اضافه کنم. من فکر می‌کنم مهم است که همه با هم برای حقوق بشر و برابری برخیزیم.» مهم است که برای همان آزادی که در کشورم، نروژ، دارم بجنگم.»

«نگرش خصمانه نسبت به ایران»
قره‌خانی که به عنوان رئیس پارلمان بعد از پادشاه در مقام دوم قرار دارد، آشکارا تصمیم گرفته بود از موقعیت خود برای پیوستن به همه اعتراضات علیه سرکوب در ایران استفاده کند. مقامات ایرانی خشنود نبودند و گفتند که می‌خواهند نسبت به آنچه که یک «نگرش خصمانه نسبت به ایران، ایجاد شده توسط رسانه‌های ایرانی در تبعید» می‌دانند اعتراض کنند.

آنها اصرار دارند که مهسا امینی در حین بازداشت پلیس دچار حمله قلبی شده است، اما تعداد کمی این‌را باور می‌کنند، شاهدان عینی به رسانه‌های بین المللی گفته‌اند که او مورد ضرب و شتم پلیس قرار گرفت. اعتراض شفاهی قره‌خانی، که به وضوح برای مردم ایران به زبان خودشان قابل درک بود، خشم مقامات ایرانی را برانگیخت. آن‌ها مدعی هستند که رئیس پارلمان نروژ بی‌جا در امور داخلی ایران دخالت کرده است.

آنیکن هویتفلد، وزیر امور خارجه نروژ، هفته گذشته در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود دیدار کرد. هویتفلد گفت که موضوع مرگ مهسا امینی را با او در میان گذاشته است.

در عین حال، آنیکن هویتفلد، وزیر امور خارجه نروژ (که مانند قره‌خانی عضو حزب کارگر نیز هست) پیش از این، در هفته گذشته هنگام شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با همتای ایرانی خود دیدار کرده بود. او به «آژانس خبری نروژ»(Norsk Telegrambyrå) گفت که به صراحت گفته است که مرگ امینی «چیزی بود که بسیاری از ما به شدت به آن واکنش نشان دادیم. مهم این است که این موضوع باید بررسی شود. کسانی که پشت آن بودند باید پاسخگو باشند.»

وزارت امور خارجه نروژ تایید کرد که سیگوالد هاوگه سفیر نروژ در ایران به وزارت امور خارجه ایران در تهران احضار شد تا در مورد اظهارات رئیس پارلمان نروژ توضیخ دهد. مقامات نروژی گفتند که هاگ دیدگاه رسمی دولت نروژ را در اینمورد، گه قبلاً توسط هویتفلد اعلام شده بود، ارائه نمود.

قره‌خانی پس از اطلاع از فراخوانده شدن سفیر نروژ، در آخر هفته دوباره به شبکه‌های اجتماعی روی آورد و تاکید کرد که گرچه در تهران به دنیا آمده، «نروژ کشور من است. من هر روز سپاسگزار زندگی در کشوری هستم که بر پایه دموکراسی، آزادی، حقوق بشر و آزادی بیان، همان ارزش‌هایی که جوانان هر روز برای آن مبارزه می‌کنند، بنا شده است.»

اگر پدر و مادرم در سال ۱۹۸۷ تصمیم به فرار ( از ایران) نمی‌گرفتند، من جزو کسانی بودم که با جانم در خیابان می‌جنگند.»

https://www.newsinenglish.no/2022/09/26/no-regrets-for-angering-iran/

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/2p8zhd54