تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
۷ دیماه ۱۴۰۱
یکی از ساده لوحانهترین و یا ابلهانهترین تحلیلها پیرامون بیانیه «شی- شیوخ» این است که چین با گسترش روابط با ارتجاع عرب فقط میخواهد با «کندن» آنها از آمریکا، امپریالیسم و «استکبار» را تضعیف نماید، و اینکه گویا رژیم قرون وسطایی عربستان سعودی در حال چرخش به «چپ» است! (به عنوان نمونه نگاه کنید به «سرگیجه از چرخش»، کورش تیموریفر، دانش و امید، شماره ۱۵، دیماه ۱۴۰۱).
به این «رفقا» و «برادران» باید گفت، اگر چین میخواست اقتصاد آمریکا را تضعیف کند، و اگر عربستان سعودی میخواست به چپ «بچرخد» رویهم بیش از یک تریلیون دلار اوراق قرضه خزانهداری آمریکا را نمیخریدند و نگه نمیداشتند.
دلائل چین برای خرید اوراق قرضه خزانهداری آمریکا
۱- چین سرمایهگذاری عظیمی در اوراق قرضه خزانهداری ایالات متحده انجام میدهد تا قیمت صادرات خود را پایین نگه دارد.
۲- رشد اقتصادی چین، و به تَبَع آن، دیپلماسی «برد- برد» آن با همه دولتها از جمله با رژیم صهیونیستی و ارتجاع عرب، عمدتاً بر ایجاد شغل در داخل با تمرکز بر جلب سرمایهگذاری خارجی (تاکنون عمدتاً آمریکایی- اروپایی و اکنون عربی هم) و رشد صادرات متمرکز است.
۳- چین برای پایین نگه داشتن قیمتهای صادراتی خود، باید ارزش واحد پول خود – رنمینبی- را در مقایسه با دلار آمریکا پایین نگه دارد.
۴- بدهی ایالات متحده به چین عمدتاً به شکل اوراق خزانهداری ایالات متحده است، که از «برکت» سلطه نظامی- اقتصادی- سیاسی آمریکا، و سرکردگی دلار آن دربازار سرمایه مالی جهانیشده، از امنیت و ثبات برخوردار است.
اگرچه در برخی محافل سرمایهداری آمریکا نگرانیهایی در مورد فروش بدهیهای آمریکا بوسلیه چین، که میتواند مانع رشد اقتصادی آمریکا شود، وجود دارد اما انجام این کار در مقادیر زیاد خطراتی را برای خود چین بمثابه «کارخانه جهان» نیز به همراه دارد، که احتمال وقوع آن را بعید میسازد.
دلائل عربستان سعودی برای خرید اوراق قرضه خزانهداری آمریکا
رژیم عربستان سعودی یکی از فاسدترین، دیکتاتوریترین، ارتجاعیترین رژبمهای وابسته به امپریالیسم است. این رژیم در عینحال بیش ۲۰ سال است که با چین عضو «گروه ۲۰» است.
تشکیل «گروه ۲۰» پس از فروپاشی شوروی با عضویت چند کشور در حال توسعه، و پذیرش روسیه سرمایهداری در «گروه ۱+۷» و «گروه ۲۰» را میتوان گامهایی برای مشروعیت بخشیدن به جهانیسازی امپریالیستی و گسترش آن در جهان، از طریق نابود کردن «گروه ۷۷» از کشورهای در حال توسعه که در جهان دوقطبی پیش از فروپاشی، و بویژه پیش از عضوت چین در سازمان تجارت جهانی، وجود فعالی داشت تلقی نمود.
در نشست اخیر سران «گروه ۲۰» که در نوامبر سال جاری با حضور شی و ولیعهد عربیتان سعودی در اندونزی برگزار شد، علاوه بر گفتوگوی ۳ ساعته شی- بایدن، خبر سفر شی به عربستان سعودی در ماه دسامبر ۲۰۲۲، اعلام شد.
شانون تیزی، سردببر «دیپلمات» در ۱۸ نوامبر ۲۰۲۲ از بالی، اندونزی نوشت: «ماههاست که گزارشهایی از سفر قریبالوقوع شی جینپینگ به عربستان سعودی وجود دارد. حتا در ماه اوت شایعاتی وجود داشت مبنی بر اینکه شی عربستان سعودی را به مقصد اولین سفر خارجی خود پس از همهگیری تبدیل خواهد کرد. این اتفاق نیفتاد، اما رسانهها همچنان گزارش میدهند که یک سفر، احتمالاً در دسامبر در راه است.»
https://thediplomat.com/2022/11/xi-jinpings-many-g-20-summits/
طبق جدول «دارندگان اصلی اوراق قرضه خزانهداری آمریکا» در ماه مارس ۲۰۲۲، چین با ۱۰۳۹٫۶ بیلیون دلار پس از ژاپن در رتبه دوم، عربستان سعوی با ۱۱۵٫۵ بیلیون دلار در رتبه ۱۶، امارات متحده عربی با ۵۹٫۵ بیلیون دلار در رتبه ۲۴ و کویت با ۴۶٫۸ بیلیون دلار در رتبه ۱۷ قرار دارند.
این جدول علاوه بر نشان دادن جایگاه واقعی اقتصاد سیاسی چین و عربستان سعودی، به مثابه دو عضو ثروتمند «گروه ۲۰» در نظام سرمایهداری جهانی، ادعای برخی از اصولگرایان را که میگویند کوتاهی و کارشکنی غربگرایان در دولت روحانی موجب رو آوردن چین به عربستان سعودی شد، رد میکند. از اینها باید پرسید آیا در جهان غربگراتر از شیوخ مرتجع امضاء کننده پیمان استراتژیک با چین وجود دارد؟ و آیا استفاده چین و عربستان سعودی از یوان در مبادلات دوجانبه برای سلطه دلار آمریکا مهلک خواهد بود یا فروش اوراق قرضه خزانهداری آمریکا بوسیله چین و عربستان؟
جدول دارندگان اصلی اوراق قرضه خزانهداری آمریکا
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/3b65ute5