تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
۲ شهریور ۱۴۰۲
اجلاس بریکس: روند «همکاری» نزدیکتر با «کشورهای در حال توسعه»
از روز سهشنبه، کار اجلاس سه روزه بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی) در ژوهانسبورگ، آفریقای جنوبی آغاز شد. در بستر روندها و تقاضاه برای گسترش بریکس، با هدف تعییر پیکربندی صحنه بینالمللی، چند ده تن از سران دولت های دیگر نیز به آن دعوت شدهاند.
شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، پیش از شروع کار، مشخصاً اظهار داشت که این نشست «نقطهعطف مهمی» در توسعه سازوکار بریکس برای تقویت انسجام اعضای آن و همکاری آنها با دهها کشور در حال توسعه خواهد بود. وی اطمینان داد که برای «توسعه مشترک و تقویت صلح در جهان» آماده تعامل در بالاترین سطح با کشورهای آفریقایی است. او برآورد کرد که اعضای گروه بریکس به «نیروی سازندهای تبدیل شدهاند که حکمرانی بینالمللی را بهبود میبخشد.»
علاوه بر این، رئیسجمهور چین در دیدار با اس. رامافوزا همتای آفریقای جنوبی خود اظهار داشت که پکن «آماده همکاری با آفریقای جنوبی» برای ارتقای مشارکت استراتژیک جامع بین دو کشور است.
علاوه بر این، شی جینپینگ در سخنرانی در نشست تجاری دیروز، بمثابه «مدافع» کشورهای در حال توسعه ظاهر شد و خاطرنشان کرد که «چین همیشه در سرنوشت سایر کشورهای در حال توسعه سهیم بوده است. چین از منافع مشترک کشورهای در حال توسعه دفاع کرده و نمایندگی عادلانه کشورهای در حال توسعه و بازارهای در حال ظهور را در امور جهانی ارتقاء میدهد. چین استوار در سمت درست تاریخ ایستاده است.»
«دلارزدایی» و گسترش
ولادیمیر پوتین رئيسجمهور روسيه، رئيسجمهور روسيه، از طريق ويدئو كنفرانس در مجمع تجاری بريكس سخنراني كرد، زيرا به دليل حكم دستگيری صادره عليه وی از سوی دیوان كيفری بینالمللی – (که آفريقای جنوبی یکی از اعضای آن است) به ژوهانسبورگ سفر نكرد.
وی در سخنان خود از جمله گفت: «یک روند متوازن و غیرقابل برگشت دلارزدایی از روابط اقتصادی ما، با تلاش برای توسعه سازوکارهای مؤثر تسویه حسابهای متقابل و همچنین کنترل پولی و مالی در حال شتاب گرفتن است. در نتیجه، سهم دلار از تجارت صادرات و واردات داخل بریکس رو به کاهش است و در سال گذشته به فقط ۲۸٫۷ درصد رسیده است.»
پل ماساتیله، معاون رئیسجمهور آفریقای جنوبی، در گفتگو با خبرگزاری روسی تاس، گفت که کشورهای عضو گروه بریکس در حال بحث در مورد ایده کنار گذاشتن تدریجی دلار در مبادلات مالی بینالمللی خود به نفع ارزهای ملی خویش هستند. وی افزود «آنها نمیخواهند با غرب رقابت کنند، بلکه میخواهند وابستگی خود را به غرب و دلار کاهش دهند.» وی وجود ارز مشترک به جای دلار را در آینده رد نکرد.
لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا ، رئیسجمهور برزیل گفت که تمایل مشترکی برای پیوستن اعضای جدید به بریکس وجود دارد، اما باید پیرامون یک روند مشخص و معیارهای مشخص برای کشورهایی که به این گروه ملحق خواهند شد توافق حاصل شود، «تا طوری نشود که کسی که در واقع مخالف بریکس است به آن ملحق شود.» وی افزود «بریکس نباید مانند گروه-۷ یک باشگاه خصوصی باقی بماند.»
کار اصلی اجلاس دیروز چهارشنبه آغاز شد. براساس آنچه که تاکنون منتشر شده است در نشست غیرعلنی موضوع همکاری نزدیکتر با ده ها کشور در حال توسعه، گسترش بریکس و معیارهای انجام آن، ایجاد ارز مشترک احتمالی، بررسی شد اما پیرامون آنها تصمیم گرفته نشد.