پیرئوس، بزرگترین بندر در یونان
تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: بنیاد فرهنگ استراتژیک
۱۱ فوریه ۲۰۲۱
نویسنده: ولادیمیر مالیشف
بنادر یونان برای فروش، چه کس کدام را میبرد
تسهیلات بندری بوسیله چین و ایالات متحده آمریکا خریداری شدهاند. روسیه هنوز در حاشیه است
روزنامه روسی زبان «آتن آنلاین» مینویسد: «بنادر یونان به یک پلاتفرم مالی مورد علاقه همه قدرتهای بزرگ مبدل میشوند. شرکتهای آمریکایی، چینی و روسی، همچنین اسراییلی، ایتالیایی و آلمانی، بنادر یونان را، از الکساندروپولیس در شمال تا هراکلیون در کرت، از ایگومنیتسا و آستاکوس در غرب، تا ولوُس و کاوالا در شرق و شمال – شرق، میخرند.»
این هیجان از سال ۲٠۱۲، زمانی آغاز شد که یونان قانونی را لغو کرد که حداقل مشارکت دولت در بنگاهها و صنایع استراتژیک، از جمله در بنادر را تضمین میکرد. این قانون تحت فشار صندوق بینالمللی پول و اتحادیه اروپا، که لغو آن را یکی از اصلیترین شرایط برای نجات یونان از بدهیهای خود تعیین کرده بودند، ملغا گردید.
چینیها نخستین کسانی بودند که از لغو قانون بهره بردند. در سال ۲٠۱۶، شرکت چینی «کاسکو» ۵۱ درصد سهام پیرئوس، بزرگترین بندر یونان را در نزدیکی آتن به مبلغ ۳۶۸،۵ میلیون دلار خرید. برای چین، یونان یک ایستگاه در «جاده ابریشم جدید» بین اروپا و خاورمیانه است. پیرئوس، واقع در شمال دریای مدیترانه،، نزدیکترین بندر به کانال سوئز است. از اینجا، تسلط بر بازار اتحادیه اروپا برای پکن آسان است. پیش از این، شرکت چینی «هواوی» مرکز لجستیک خود را در پیرئوس افتتاح کرده است.
دو سوم (۶۷ درصد) سهام بندر تسالونیکی – دومین بندر بزرگ کشور – تحت کنترل شرکت سرمایهگذاری «بلترا»، متعلق به ایوان ساویدیس، سرمایهدار یونانیتبار روسی قرار دارد. آمریکاییها سعی کردند این بندر را از دست ساویدیس خارج کنند. رسانهها گزارش دادند که جفری پیات، سفیر ایالات متحده در آتن از ادارۀ بندر تسالونیکی بازدید کرد و با انتشار بیانیهای از ادارۀ بندر تسالونیکی «بخاطر کمک آن» تشکر کرد.
مزایدهها برای سایر بنادر مهم- الکساندروپولیس، ایگومنیتسا، اسكله فیلیپوس در كاوالا – در حالحاضر در مرحله ارزیابی مقدماتی است، که در آخر فوریه پایان خواهد یافت. بعد از آن، تا پایان سال، مرحله دیگر با تسلیم پیشنهادت مزایده کامل خواهد شد.
شرکتهای آمریکایی روی بندر تجاری الکساندروپولیس، که ایالات متحده یک پایگاه نظامی در آن میسازد، دست گذاشتهاند. آمریکاییها پیش از این سهم قابل توجهی را در بندرهای ایگومنیتسا، کاوالا و احتمالاً بندر ولوس «به چنگ آوردند». رقبای دیگری برای بندر ایگومنیتسا وجود دارند: گروه ایتالیایی «گریماندی»، «گروه آتیکا» بزرگترین خط کشییرانی مسافری در یونان، اتحاد کشتیداران یونان، و شرکت کشتیرانی مسافری آلمانی.
تب فروش بنادر در یونان به دو دلیل است: نخست، مشکلات مالی، زمانی که منابع دیگری غیر از فروش داراییهای دولت برای پر کردن دوبارۀ خزانه وجود ندارد. دوم، کشف منابع هیدروکرین در مدیترانه شرقی. توسعه آنها به افزایش ترابری باری منجر خواهد شد، و ارزش تجاری بنادر افزایش خواهد یافت.
اسراییل علاقمند است بنادر یونان را به دست آورد. اسراییل مذاکره بین گروهای سرمایهداران اسراییلی و یونانی را برای مزایدۀ بندر ولوس، خرید بنادر دیگر مانند آستاکوس در غرب بونان، و الوزیس در نزدیک آتن، یا اتحاد با شرکتهای آمریکایی مانند «اونکس» که کارخانه کشتیسازی در سیروس را کنترل میکند و به کارخانه کشتیسازی در الوزیس چشم دوخته است، تشویق میکند.
یونان همچنین اجاره دادن بندر هراکلیون در کرت و بندر کورفو را تدارک میبیند. گروه ایتالیایی گریمالدی بسیار به هراکیلون علاقمند است. بندر لاوریو در جنوب شرق آتن نیز جذاب است. شرکتهایی که میخواهند خطوط بینالمللی بین یونان و ترکیه، یونان و سوریه و دیگر کشورهای مدیترانه را احیا کنند، به این بنادر علاقمند هستند.
فروش در مقیاس کلان است. علاوه بر بندرهای بزرگ فوقالذکر، یونان دارای ۳۸ بندر کوچک پیرامونی است که به صورت جوامع شهری سازمان یافتهاند و بیش از۱٠٠٠بندر کوچک، بندرگاه، اسکله قایقهای تفریحی را مدیریت میکنند. حدود ۸٠٠ بندر کوچک برای فروش در نظر گرفته شدهاند.
روسیه هنوز از مبارزه برای بندرهای یونان دور است، اگرچه در گذشته این کشور ما بود که در تأمین گاز طبیعی یونان و ساخت نیروگاههای برق در یونان پیشگام بود. بنا به گزارش رسانهها، روسیه علاقمند به خرید شرکت نفت «هلنیک پترولیوم» و شرکت گاز «دِپا» بود، اما آمریکاییها این را دوست نداشتند. در نتیجه، گازپروم حتا تقاضای خصوصیسازی را مطرح نکرد. خوب، ساوویدیس اهل روستوف، که تابعیت یونان را دارد، منافع روسیه را نمایندگی نمیکند.
از جمله شرکتهایی که از مرحله دوم مزایده برای خصوصیسازی بندر تسالونیکی عبور کردند، «راهآهن» روسیه بود، اما در مرحله دوم روشن شد، تسالونیکی که کوتاهترین مسیرها به بالکان از آن عبور میکند، «راهآهن روسیه» را نخواهد پذیرفت. ایالات متحده برای جلوگیری از خرید این دارایی بوسیله روسیه در کشوری که اهمیت استراتژیک دارد، فشار زیادی وارد. همینطور، به «راهآهن» روسیه اجازه داده نشد راهآهن یونان را بخرد، و از فروش شرکتهای گاز یونانی «دِپا» و «ِسفا» به گازپروم جلوگیری شد.
اخیراً، واشنگتن علاقه زیادی به یونان نشان داده است، و یونان بطرز فزایندهای نقش یکی از اقمار ایالات متحده را بازی میکند. این دقیقاً دلیلی است که برخیها برای رد دعوت آمدن از ولادیمیر پوتین به یونان در مارس ۲٠۲۱ برای بزرگداشت دویستمین سال استقلال یونان مطرح میکنند. با این وصف، در ۸ فوریه، ناوچه «دریادار کاستاتونف» برای یک بازدید کاری وارد بندر پیرئوس شد. ارتباط بین دو طرف قطع نشده است.
https://www.fondsk.ru/news/2021/02/11/rasprodazha-grecheskih-portov-chto-komu-dostanetsja-52900.html
https://rua.gr/news/gospol/39878-mirovye-derzhavy-sopernichayut-za-porty-gretsii.html
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/tene6