روسای جمهور ایران و روسیه همچنین بر گسترش حجم همکاری های اقتصادی و تجاری دو کشور و استفاده از ارز ملی و حذف دلار در این مبادلات تاکید کرده و آن را موجب افزایش حجم مبادلات دو کشور دانستند. دلار از مبادلات اقتصادی ایران و ویتنام حذف شد. راديو فردا: حذف دلار و مبادلات پایاپای؛ «جنس بنجل به جای نفت ایران». پيکنت-راه توده و سايت خرازی: راه حل تازه ای برای گرفتن پول نفت: تولیدات هندی به جای پول نفت صادراتی
پايگاه اطلاع رسانی دولت
۱۵دیماه۱۳۹۰
ضرورت هماهنگی نزدیک تهران و روسیه در خصوص تحولات منطقه
روسای جمهور ایران و روسیه در گفتگوی تلفنی مهمترین مسائل بین المللی، منطقهای و راههای تحکیم روابط دوجانبه را مورد بحث و تبادل نظر قرار داده و برافزایش سطح همکاری و رایزنی های دو جانبه و چند جانبه تاکید کردند.
دکتر احمدی نژاد و دیمیتری مدودوف با اشاره به دیدگاه مشترک دو کشور در خصوص تحولات منطقه و فشارهای فرا منطقه ای و ایجاد بحران را موجب به خطر افتادن امنیت منطقه دانسته و هماهنگی نزدیک تهران و روسیه را برای حل و فصل مسالمت آمیز این تحولات مورد تاکید قرار دادند.
روسای جمهور ایران و روسیه همچنین بر گسترش حجم همکاری های اقتصادی و تجاری دو کشور و استفاده از ارز ملی و حذف دلار در این مبادلات تاکید کرده و آن را موجب افزایش حجم مبادلات دو کشور دانستند.
دکتر محمود احمدی نژاد در این مکالمه تلفنی با اشاره به همکاری های رو به گسترش تهران – مسکو و جایگاه دو کشور در عرصه منطقه ای و بین المللی گفت: سرعت تحولات اقتضاء می کند که رایزنی ها و هماهنگی های دو کشور با توجه به جایگاه تاثیر گذار و ظرفیت و امکانات فراوانی که در اختیار دارند هر چه بیشتر گسترش یابد و این موضوع به نفع دو ملت و ملت های منطقه است.
رئیس جمهور نهایی شدن رژیم حقوقی دریای خزر را مورد تاکید قرار داد و گفت: توافق حاصل شده مبنی بر جلوگیری از حضور نیروهای بیگانه و نظامی شدن دریای خزر توافق بسیار خوبی بود که با استفاده از آن می توان تمام مسائل مربوط به این دریا را حل و فصل کرد.
دکتر احمدی نژاد با اشاره به توافق دو کشور مبنی بر انجام مبادلات اقتصادی با ارزهای ملی گفت: عملیاتی شدن این توافق حجم مبادلات اقتصادی و تجاری ایران و روسیه را چندین برابر افزایش خواهد داد.
دیمیتری مدودوف رئیس جمهور روسیه نیز در این تماس تلفنی با تاکید بر اینکه ارزیابی ها و دیدگاه های جمهوری اسلامی ایران و روسیه بسیار نزدیک و منطبق بر هم است اظهار داشت: روسیه همانند جمهوری اسلامی ایران از حل و فصل تحولات موجود در برخی کشورهای منطقه از طریق صلح آمیز و گفتگوهای سیاسی حمایت می کند و مخالف هرگونه دخالت خارجی و نظامی در این کشورها است.
مدودوف با تاکید بر افزایش بیش از پیش حجم روابط دو کشور در زمینه های اقتصادی استفاده از ارز ملی و حذف دلار را در مبادلات تجاری دو کشور مورد تاکید قرارداد و گفت: ظرفیت های ایران و روسیه بسیار فراتر از حجم کنونی است و روسیه بدنبال ارتقای مناسبات دو کشور در تمامی زمینه ها و فعال کردن همه توافقات کمیسیون مشترک اقتصادی است.
رئیس جمهور روسیه در ادامه با اشاره اهمیت دریای خزر گفت: بر این باور هستیم که دریای خزر به عنوان آب های داخلی و سرزمینی محسوب می شود و هیچ نیروی مسلح غیرمنطقه ای نباید در آن حضور داشته باشند و کشورهای حاشیه دریا باید تصمیم بگیرند که چگونه از آن استفاده کنند.
وی همچنین نیروگاه اتمی بوشهر را سمبل همکاری و دوستی بین تهران و مسکو دانست و بر ادامه این همکاری ها تاکید کرد.
دکتر احمدی نژاد و مدودوف همچنین موضوع هسته ای ایران را مورد اشاره قرار داده و با تاکید بر حق ایران در استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای ادامه رایزنی با ۵+۱ با محور طرح گام به گام روسیه را مفید دانستند.
***
جـــرس
تاکید احمدی نژاد و مدودف، بر حذف دلار از مبادلات تجاری
محمود احمدینژاد و دمیتری مدودف، همتای روسی او، طی گفتوگویی تلفنی در روز پنجشنبه (۱۵ دی/ ۵ژانویه) بر ضرورت استفاده از ارز ملی و حذف دلار در مبادلات خود تأکید کردند و آن را موجب افزایش حجم مبادلات دو کشور دانستند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، روسای دولت ایران و روسیه در گفتگوی تلفنی مهمترین مسائل بینالمللی، منطقهای و راههای تحكیم روابط دوجانبه را مورد بحث و تبادل نظر قرار داده و برافزایش سطح همكاری و رایزنیهای دوجانبه و چندجانبه تاكید كردند.
بر اساس این گزارش، احمدینژاد و دیمیتری مدودوف با اشاره به دیدگاه مشترك دو كشور در خصوص تحولات منطقه و فشارهای فرامنطقه ای و ایجاد بحران را موجب به خطر افتادن امنیت منطقه دانسته و هماهنگی نزدیك تهران و روسیه را برای حل و فصل مسالمت آمیز این تحولات مورد تاكید قرار دادند.
رؤسای جمهور ایران و روسیه همچنین بر گسترش حجم همكاریهای اقتصادی و تجاری دو كشور و استفاده از ارز ملی و حذف دلار در این مبادلات تاكید كرده و آن را موجب افزایش حجم مبادلات دو كشور دانستند.
احمدینژاد در این مكالمه تلفنی با اشاره به همكاری های رو به گسترش تهران – مسكو و جایگاه دو كشور در عرصه منطقه ای و بین المللی گفت: سرعت تحولات اقتضاء می كند كه رایزنی ها و هماهنگی های دو كشور با توجه به جایگاه تاثیر گذار و ظرفیت و امكانات فراوانی كه در اختیار دارند هر چه بیشتر گسترش یابد و این موضوع به نفع دو ملت و ملت های منطقه است.
مدودوف با تاكید بر افزایش بیش از پیش حجم روابط دو كشور در زمینههای اقتصادی استفاده از ارز ملی و حذف دلار را در مبادلات تجاری دو كشور مورد تاكید قرارداد و گفت: ظرفیتهای ایران و روسیه بسیار فراتر از حجم كنونی است و روسیه بدنبال ارتقای مناسبات دو كشور در تمامی زمینهها و فعال كردن همه توافقات كمیسیون مشترك اقتصادی است.
***
خبرگزاری مهر
۱۸ دیماه ۱۳۹۰
غضفری : دلار از مبادلات اقتصادی ایران و ویتنام حذف شد
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به تصمیم ایران و ویتنام در خصوص حذف دلار از مبادلات تجاری دو کشور، گفت: به زودی ارز مورد معامله در تبادلات تجاری دو کشور اعلام میشود.
به گزارش مهر، مهدی غضنفری در هفتمین اجلاس کمیسیون مشترک فنی و اقتصادی ایران و ویتنام با اشاره به بحران اقتصادی دنیا به خصوص تاثیر آن در حوزه یورو و دلار گفت: در این میان بسیاری از کشورها به فکر استفاده از ارزهایی هستند که بتوانند نقش دلار و یورو را از مبادلات خود کمرنگ کنند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: بر ای اساس، ایران و ویتنام نیز تصمیم گرفتهاند که دلار را از مبادلات تجاری خود حذف کنند، ضمن اینکه در آیندهای نزدیک نیز ارز جایگزین در مبادلات تجاری دو کشور اعلام خواهد شد.
به گزارش مهر، در روزهای اخیر روسای جمهوری ایران و روسیه هم خواستار حذف دلار از مبادلات اقتصادی دو کشور شده اند.
وی تصریح کرد: فشارهای خارجی، اندک تغییراتی را در قیمت ارز برای ایران ایجاد کرده است که البته دولت تلاش دارد تا با برنامهریزی صحیح و مدیریت این شرایط، مشکلات را حل کند، البته این موضوع، در مسیر تجارت خارجی ایران با کشورهای دنیا مشکلی را ایجاد نخواهد کرد.
وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایارن روابط تجاری و اقتصادی خود با تمامی کشورهای دنیا به جز رژیم صهیونیستی را صورت میدهد و محدودیتی در این زمینه نیست، البته باید به این نکته نیز توجه داشت که تحریم نتوانسته در حوزه تجارت خارجی ایران تاثیرگذار باشد.
به گفته غضنفری، حجم مبادلات تجاری ایران و ویتنام در سال ۲۰۱۱ میلادی حدود ۲۰۰ میلیون دلار بوده که از این رقم، ۱۷۰ میلیون دلار صادرات ایران به ویتنام و مابقی واردات ایران از این کشور بوده است.
وی اظهار داشت: اگرچه حجم روابط دو کشور در سالهای گذشته افزایش یافته است، اما امید میرود با دیدارهای اکنونی، افقهای جدیدی پیش روی مبادلات تجاری دو کشور گشوده شود.
همچنین در ادامه، کائو دک فات، وزیر کشاورزی و عمران روستایی ویتنام نیز گفت: پیشبینی شده است که حجم مبادلات تجاری ایران و ویتنام به ۵۰۰ میلیون دلار برسد، بنابراین برای دستیابی به این رقم باید عزم جدی میان مسئولان دو کشور شکل گیرد.
***
راديو فردا
۱۸ دیماه ۱۳۹۰
رناد منشو (باکو)
حذف دلار و مبادلات پایاپای؛ «جنس بنجل به جای نفت ایران»
خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی، ایرنا، گزارش دادهاست که محمود احمدینژاد و دمیتری مدودف رؤسای جمهور ایران و روسیه طی تماس تلفنی روز چهارشنبه، بر گسترش حجم همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور و بر استفاده از ارز ملی و حذف دلار در این مبادلات تاکید کردند و آن را موجب افزایش حجم مبادلات دو کشور دانستند.
احمدینژاد با اشاره به توافق دو کشور مبنی بر انجام دادوستدهای اقتصادی با ارزهای ملی گفتهاست که «عملیاتی شدن این توافق حجم مبادلات اقتصادی و بازرگانی ایران و روسیه را چندین برابر افزایش خواهد داد».
هماکنون حجم تجارت دوجانبه ایران و روسیه حدود ۵ میلیارد دلار است که نزدیک به ۴ میلیارد دلار آن، سهم صادرات روسیه به ایران است.
وزیر خارجه ایران ماه گذشته در دیدار با لوان جاگاریان سفیر جدید روسیه در تهران اظهار امیدواری کرده بود که حجم دادوستدهای بازرگانی دوجانبه ایران و روسیه در آینده نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار برسد.
بنا بر آمار گمرک روسیه، در ۱۰ ماهه اول سال ۲۰۱۱ میلادی، حجم کل مبادلات خارجی روسیه به ۶۶۸ میلیارد دلار رسیده که نسبت به همین دوره در سال ۲۰۱۰، به میزان ۳۳ درصد افزایش نشان میدهد. این درحالی است که حجم مبادلات تجاری ایران و روسیه از سال ۲۰۱۰ کماکان ثابت ماندهاست (هشت دهم درصد از کل مبادلات خارجی روسیه).
در آذرماه امسال، شورای آتلانتیک مرکز مطالعات جنوب آسیا در تحلیل ۱۲ صفحهای خود که تحت عنوان «اتکای جمهوری اسلامی ایران به چین؛ معامله پایاپای راه نجات تهران از تحریمها» منتشر کرد، گزارش داده بود که ایران برای دریافت دلار از چین در قبال صادرات نفت به این کشور با مانع روبهرو شده و مجبور به معاملات پایاپای (کالا به کالا) شدهاست.
همین مشکل را ایران در اوایل سال جاری میلادی با هند نیز پیدا کرد و این کشور ۵ میلیارد دلار بدهی پول نفت وارداتی ایران را با تاخیری ۶ ماهه از طریق «بانک خلق» (هالک بانکاسی) ترکیه تصفیه کرد.
کامران دادخواه استاد دانشگاه نورث ایسترن بوستون آمریکا که در دوران پیش از انقلاب ریاست اداره برنامهسنجی و اقتصاد عمومی سازمان برنامه و بودجه را بر عهده داشته، در گفتوگو با رادیو فردا میگوید که حذف دلار در مبادلات خارجی از هر نظر به زیان ایران است. «برای اینکه چین و روسیه ریال ایران را قبول نخواهند کرد، چرا که در مبادلات جهانی ارزشی ندارد، بنابر این همه پرداختها با روبل روسی یا یوان چینی خواهد شد. این دو واحد پول نیز بینالمللی نیستند، به عبارتی ایران برای خرید کالا از کشورهایی به غیر از روسیه و چین، مجبور است که روبل و یوان را دوباره به دلار تبدیل کند و هزینه اضافی تبدیل ارز را متقبل شود.»
به غیر از مشکل دریافت دلار در قبال صادرات نفت خام ایران که بیش از ۸۰ درصد درآمد صادراتی ایران را تشکیل میدهد، شورای آتلانتیک در گزارش آذرماه خود از قول کارشناسان اقتصادی یادآور میشود که تحریمهای بینالمللی هزینه واردات کالا به ایران را نیز ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش دادهاست.
مهرداد عمادی، مشاور اقتصادی اتحادیه اروپا در گفتوگو با رادیو فردا میگوید: «عمده صادرات نفت ایران به کشورهای آسیایی است که با هر کدام به نوعی، تحت تاثیر تحریمهای آمریکا علیه برنامه هستهای ایران به مشکل برخوردهاست. برای نمونه چین در مقابل واردات نفت از ایران، یا یوان میدهد، یا جنس به ایران صادر میکند».
ایران هماکنون روزانه ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار بشکه نفت خام (بعلاوه کمتر از ۴۰۰ هزار بشکه میعانات گازی) صادر میکند که تنها ۴۵۰ هزار بشکه آن به کشورهای اروپایی صادر میشود.
سال گذشته، صادرات نفت خام ایران به چین روزانه ۴۲۶ هزار بشکه بود که به گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا در شش ماهه اول سال ۲۰۱۱ صادرات نفت ایران به چین به بالای ۵۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافتهاست.
به گزارش خبرگزاری مهر، محسن قمصری، مدیر امور بینالمللی شرکت ملی نفت ایران روز چهارشنبه گفتهاست که «شرکتهای چینی قصد اعمال تغییرات در نحوه پرداخت منابع مالی (در قبال واردات نفت از ایران) را دارند».
آقای دادخواه میگوید که دادوستدهای پایاپای به زیان ایران خواهد بود، چرا که ایران نفت را که کالایی با ارزش است و خیلی مورد قبول دنیاست به چین صادر خواهد کرد و در شرایط پایاپای مجبور است هر جنس «بنجلی» که این کشور تولید میکند، در قبال صادرات نفت قبول کند.
بهگفته وی، تحریم احتمالی نفت ایران توسط اروپا وضعیت را بدتر هم خواهد کرد، چرا که در غیاب تقاضاکنندگان نفت، کشورهای آسیایی بدون شرایط رقابتی، نفت ایران را تا حد زیادی زیر قیمت بازار جهانی خواهند خرید.
***
پيکنت-راه توده
۲۰ دیماه ۱۳۹۰
راه حل تازهای برای گرفتن پول نفت: تولیدات هندی به جای پول نفت صادراتی
پس از کشاکش های بسیار بر سر دریافت پولی که هندوستان بابت نفت خریداری شده از ایران باید پرداخت کند، بالاخره دیروز اعلام شد، هندوستان قبول کرده به جای دلار و یورو، با روپیه هندی بدهی اش را به ایران پرداخت کند! البته این پرداخت را هم موکول کرده به آینده و بررسی بیشتر.
روزنامه اکونومیک تایمز به نقل از یک منبع دولتی نوشت: پرداخت روپیه به ایران در جریان سفر هیاتی از هند به تهران که در تاریخ ۱۶ ژانویه انجام میشود، مطرح خواهد شد.
فعلا هندوستان ماهیانه یک میلیون دلار از طریق ترکیه برای خرید روزانه ۳۷۰ هزار بشکه نفت از ایران پرداخت میکند، اما ترکیه میتواند در چارچوب تحریم بانک مرکزی جمهوری اسلامی از دریافت و یا پرداخت این مبلغ خود داری کند.
ترکیه نیز خود به دلیل آن که وارد کننده ۳۰ درصد نفتی مورد نیاز این کشور از ایران است با قانون تحریم بانک مرکزی جمهوری اسلامی که اخیرا به امضاء اوباما رسیده، میتواند برای واردات نفت از ایران دچار مشکل شود. شرکت ملی نفت ایران میتواند در بانکهای هند حساب روپیه افتتاح کند و از این پول برای خرید کالاهای غیر استراتژیک، واردات ریلی و خرید محصولات استفاده کند اما نمیتواند این پول را در هند سرمایهگذاری کند یا برای خرید سهام شرکتها هزینه کند. در حال حاضر هند فهرستی از محصولات و کالاهایی که ایران میتواند آنها را از هندوستان بخرد تهیه کرده است.
اما مشکل اینجاست که “ریزرو بانک هند” سال گذشته میلادی از ارائه خدمات برای پرداخت پول نفت ایران خودداری کرد و اکنون نیز با پرداخت روپیه به جمهوری اسلامی مخالف است.
“مان موهان سینگ” نخست وزیر هند، در جریان سفر ماه گذشته خود به روسیه تلاش کرد کرملین را تشویق کند تا راهی برای پرداخت پول نفت به ایران باز کند اما مقامات مسکو تمایلی به دخالت در این زمینه نشان ندادند.(نقل و خلاصه شده از سایت “دیپلماسی ایرانی”)