تارنگاشت عدالت – بایگانی دورۀ دوم

منبع: کتابخانه مجازی یهود
برگردان: ا. آذرنگ

 

در ماه مه ۲۰۱۳، نتانیاهو نخست‌وزیر اسراییل، در دومین سفر خود به پکن برعقد قرارداد تجاری ۴۰۰ میلیون دلاری نظارت کرد. سپس، «گائو یان‌پینگ»، سفیر چین در اسرائیل، نوشت: «با تعمیق وابستگی میان کشورها در دنیای جهانی شده، چین و اسراییل سرنوشت مشترکی دارند. هرچه همکاری ما نزدیک‌تر باشد، منافع بیش‌تری برای مردم ما به وجود می‌آید و ما می‌توانیم به ثبات منطقه‌ای، صلح جهانی و رفاه جهانی کمک بیش‌تری کنیم.»… در دسامبر ۲۰۱۳ ، «وانگ یی» که در یک سفر تجاری از اسرائیل دیدار می‌کرد به نتانیاهو گفت: «اقتصاد چین و اسرائیل کاملاً مکمل یکدیگر هستند و همکاری سودمند متقابل بین ما از آینده‌ای درخشان برخوردار است.»

 

روابط اسراییل و چین

 

تاریخچه روابط و همکاری
دیوید بن گورین در دهه ۱۹۳۰ گفت که در آینده چین یکی از قدرت‌های بزرگ جهانی خواهد بود. وی اگرچه پیشگویی کرده بود، اما در اوایل نتوانست چینی‌ها را حذب کند. در سال ۱۹۴۷، چین به تقسیم [سرزمین فلسطین] رای ممتنع داد و بعداً از فلسطینیان حمایت کرد. تا دهه ۱۹۸، چین از  دادن روادید به اسراییلی‌ها خودداری می‌ورزید مگر این‌که آن‌ها دارای تابعیت دوگانه بوده و گذرنامه کشور دیگری را نیز می‌داشتند. پس از انشعاب چین از شوروی، و برقراری روابط دیپلماتیک با ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۷۹، روابط مخفیانه نظامی چین و اسرائیل آغاز شد و هر دو کشور برای مجاهدین افغانستانی که با شوروی می‌جنگیدند سلاح تهیه کردند.

چین محدودیت‌های مسافرت را کاهش داد و اسراییل کنسولگری خود را در هنگ کنگ (که در آن زمان تحت مدیریت انگلیس بود) بازگشایی کرد که به عنوان پایگاه اصلی تماس دیپلماتیک و اقتصادی عمل کند. در سال ۱۹۸۷، نخست‌وزیر شیمون پرز به «آموس یودان» ماموریت داد تا نخستین شرکت رسمی دولتی را برای ایجاد و تقویت فعالیت‌های تجاری بین شرکت‌ای چین و اسرائیل تاسیس کند. این شرکت تا سال ۱۹۹۲ فعالیت داشت.  پیش از برقراری روابط کامل دیپلماتیک، اسراییل و چین دفاتر نمایندگی خود را در پکن و تل آویو  تأسیس کردند که به عنوان سفارتخانه‌های واقعی عمل می‌کردند. دفتر نمایندگی اسراییل رسماً زیر نام دفتر رابط فرهنگستان علوم پایه وانسانی اسراییل فعالیت می‌کرد و در ژوئن ۱۹۹۰ افتتاح شد. نمایندگی چین نیز توسط یک شعبه از [موسسه] خدمات مسافرتی بین‌المللی چین انجام می‌گرفت که در سال ۱۹۹۰ افتتاح شد.

روابط سیاسی
اسرائیل و چین رسماً روابط دیپلماتیک خود را در ژانویه ۱۹۹۲ برقرار کردند و از آن هنگام تا کنون روابط خود را به طور پیوسته گسترش داده‌اند. این روابط با سفر تاریخی رئیس‌جمهور چین جیانگ زمینگ به اسرائیل در سال ۲۰۰۰ به اوج خود رسید.

چهار رئیس‌جمهور و سه نخست‌وزیر اسرائیل، از جمله نخست وزیر بنیامین نتانیاهو در مارس ۲۰۱۷، دیدارهای دیپلماتیک و تجاری از پکن داشته‌اند. استقبال و پذیرایی دوستانه چین از مردم یهود بخشاً بر پایه احترام و تحسین چینی‌ها  نسبت به نقش یهودیان در بشریت، توانایی زنده ماندن، و برخورداری از ارزش‌های چینی مانند خانواده، صرفه جویی، سخت کوشی و آموزش، و ریشه داشتن در تمدن‌های باستانی است.

همچنین یک دلیل سیاسی‌تر برای علاقه‌مند بودن چین به بهبود روابط با اسرائیل وجود دارد. «ماتان ویلنای»، سفیر سابق اسراییل در چین می‌گوید: «ما برای آن‌ا [چین] مهم هستیم، زیرا آن‌ها ما را پلی برای رسیدن به آمریکا می‌دانند.» چینی‌ها «متقاعد شده‌اند که ما می‌توانیم در ایالات متحده در مواردی که برای چین مفید است تأثیرگذار باشیم.»

بازرگانی
چین اکنون سومین شریک تجاری اسراییل در سطح جهانی و بزرگ‌ترین شریک تجاری آن در آسیای شرقی است. حجم تجارت چین و اسراییل از ۵۰ میلیون دلار در سال ۱۹۹۲ به ۱۳.۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ افزایش یافت. صادرات اسراییل به چین در مقایسه با صادرات اسراییل به اتحادیه اروپا / ایالات متحده هنوز کوچک است. اسراییل در سال ۲۰۱۷ تقریباً ۳۶ میلیارد دلار محصول به اتحادیه اروپا و ایالات متحده صادر كرده است، در حالی كه در همین مدت فقط ۴ میلیارد دلار به چین صادر كرده است.

سرمایه‌گذاری چین در بنگاه‌های نوپای اسراییلی در دوره زمانی ۲۰۱۵-۲۰۱۲ سه برابر شده است و سرمایه‌گذاری چین در بخش فناوری اسراییل در سال ۲۰۱۶ رقم بی‌سابقه ۱۶.۵ میلیارد دلار بوده است که ناشی از سرمایه‌گذاری در زمینه پزشکی، تارنما و امنیت سایبری اسرائیل است. «ژاوو هویی »، وابسته اقتصادی و تجاری سابق چین در اسراییل، در سال ۲۰۰۸ تأیید کرد که دولت وی شرکت‌های چینی را تشویق می‌کند که به اسراییل بیایند. در آن سال، قرارداد کندن تونل «کارمل» در شهر حیفا و هم‌چنین قرارداد مهندسی پروژه راه‌آهن سبک «خط سرخ» تل آویو که «پته تیکوا» را به «بت یم» متصل می‌کند، به شرکت مهندسی راه و ساختمان چین (CCECC) اعطا شد. در همان سال، ZPMC، شرکت چینی سازنده جرثقیل و تجهیزات فلزی، در مناقصه تامین هفت جرثقیل پل بندر حیفا برنده شد.

در ماه مه ۲۰۱۳، نتانیاهو نخست‌وزیر اسراییل در دومین سفر خود به پکن، بر امضای قرارداد تجاری ۴۰۰ میلیون دلاری نظارت کرد. بعداً، گائو یان‌پینگ، سفیر چین در اسراییل، نوشت: «با تعمیق وابستگی بین کشورها در دنیای جهانی شده، چین و اسراییل سرنوشت مشترکی دارند. هرچه همکاری ما نزدیک‌تر باشد، منافع بیش‌تری برای مردم ما به وجود می‌آید و ما می‌توانیم به ثبات منطقه‌ای، صلح جهانی و رفاه جهانی کمک بیش‌تری کنیم.»

در دسامبر ۲۰۱۳، «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین که در یک سفر تجاری از اسراییل دیدار می‌کرد به نتانیاهو گفت آمده است که «همکاری‌های بیش‌تر بین دو کشور را دنبال کند.» اقتصاد چین و اسراییل «کاملاً مکمل یکدیگر هستند و همکاری سودمند متقابل بین ما از آینده‌ای درخشان برخوردار است.»

در سال ۲۰۱۵، شرکت اسراییلی Radware به شرکت «راه آهن چین» کمک کرد تا یک سیستم تار پایه    (web-based) فروش بلیط با توان دسترسی به گزینش صندلی و قیمت را براه اندازد . گروه تونل «راه‌آهن چین» یک پروژه ۷۵۰ میلیون دلاری از سازمان ترابری انبوه اسراییل  NTA  برای ساخت مترو در تل آویو بدست آورد. در ژانویه ۲۰۱۶ مقامات اسراییلی و چینی توافق نامه‌ای را با هدف گسترش همکاری در زمینه پژوهش‌های فناوری انرژی و گسترش منابع انرژی تجدیدپذیر امضا کردند.

هم‌چنین در سال ۲۰۱۶، بلندترین و طولانی‌ترین پل کف شیشه‌ای جهان در چین افتتاح شد. این پل ۱۰۰۰ فوت بالاتر از یک دره در پارک ملی Zhangjiajie، در استان هونان چین است که ۳.۴ میلیون دلار هزینه داشت و توسط معمار اسرائیلی، «هایم دوتان» طراحی شد. در ژوئیه ۲۰۱۷ ، دو شرکت مستقر در استان «شاندونگ» چین از استخدام ۶۰۰۰ میله‌گذار، نجار، کاشی‌کار و گچ‌کار چینی برای اعزام به اسراییل جهت کار در پروژه‌های ساختمانی خبر دادند. در اواخر همان سال در پکن، مقامات اسرائیلی و چینی توافق‌نامه بازرگانی ۳۰۰ میلیون دلاری را برای افزایش صادرات فن‌آوری‌های کشاورزی و انرژی سازگار با محیط زیست از اسراییل به چین، امضا کردند.

چهارمین اجلاس سالانه سرمایه‌گذاری چین و اسراییل در سال ۲۰۱۸ در استان «گوانگدونگ» چین جنوبی برگزار شد. بیش از ۱۴۰ شرکت اسراییلی و ۸۰۰ شرکت چینی در گردهمایی‌هایی با موضوعاتی مانند ساخت هوشمند، زیست پزشکی، شهرهای هوشمند، زیست داروها، اقتصاد رایانه‌ای و بهداری شرکت کردند.

شرکت‌های فناوری چینی مانند «علی بابا» در حال افزایش سرمایه‌گذاری‌های خود در اسراییل هستند. در سال ۲۰۱۸، بیش از ۵۰ شرکت چینی در تأمین مالی شرکت‌های فناوری اسراییل شرکت کردند. دفاتر بسیاری به نمایندگی از شهرها و استان‌های چین در اسرائیل برای «پشتیبانی از فعالیت‌های تجاری بین مناطق خود و اسراییل، جذب منابع جدید سرمایه چینی و کمک به شرکت‌های اسراییلی برای آغاز فعالیت در چین» در حال گشایش هستند. در اواخر مارس سال ۲۰۲۰، با افزایش تعداد موارد ویروس کرونا در اسراییل، شرکت نَسَب شناسی و آزمایش ژنتیکی MyHeritage اعلام کرد که برای راه‌اندازی آزمایشگاه آزمایش ویروس کرونا در اسرائیل با BGI Genomics چین همکاری خواهد کرد.

همکاری‌های آموزشی
در سال ۲۰۱۲، شورای آموزش عالی اسراییل برنامه‌ای را آغاز کرد که از طریق فرهنگستان علوم اسراییل و فرهنگستان علوم طبیعی چین کمک‌های مالی برای پژوهش‌های مشترک را فراهم می‌کند. بیش از ۱۰۰۰ بورس تحصیلی به دانشجویان و پژوهشگران فوق دکترا چینی ارائه شده است. در سپتامبر ۲۰۱۳، رئیس دانشگاه تل آویو، پروفسور جوزف کلافتر و پروفسور «ژنگ ژی»، رئیس دانشگاه «ژیائو تونگ » در شانگهای، توافق‌نامه‌ای را برای ایجاد یک کانون پژوهشی ویژه «بررسیهای اسراییل» در دانشکده چین امضا کردند. این مرکز پژوهشی که به موضوعات معاصر در خاورمیانه و اسراییل می‌پردازد، اولین کانون از نوع خود در چین است.

در اکتبر ۲۰۱۳، ابرمیلیاردر چینی «لی کا شینگ »، از ثروتمندترین تاجران آسیا، ۱۳۰ میلیون دلار به سازمان فناوری Technion اسراییل به عنوان بخشی از سرمایه‌گذاری مشترک با دانشگاه «شانتو » برای ایجاد موسسه فناوری Technion Guangdong (TGIT) اهدا کرد. این یکی از بزرگ‌ترین هدیه‌ها به دانشگاه اسراییل بوده است و هم‌چنین نخستین باری است که دانشگاهی از کشور دیگر برای بنیانگذاری یک دانشکده کاملاً جدید در چین دعوت شده است. این موسسه  خلاقیت و همکاری بین دو ملت را تقویت می‌کند و انتظار می‌رود که دوره نوینی از همکاری در فناوری کشاورزی و مصرفی را رقم زند. در ماه مه ۲۰۱۴، دانشگاه تل آویو از همکاری با دانشگاه Tsinghua پکن برای سرمایه‌گذاری ۳۰۰ میلیون دلار جهت ایجاد کانون پژوهشی XIN خبر داد که با هدف تحقیق در مورد فن‌آوری‌های بنیادین و پیشرفته در بیوتکنولوژی، انرژی خورشیدی، آب و محیط زیست تمرکز خواهد کرد. در سال ۲۰۱۶، دانشگاه بن گورین و بزرگترین دانشگاه چین، دانشگاه «جیلین»، توافق‌نامه همکاری برای ایجاد یک کانون پژوهش و توسعه مشترک برای کارآفرینی و نوآوری را امضا کردند.

تعداد دانشجویان چینی که در دانشگاه‌های اسراییل درس می‌خوانند به طور قابل‌توجهی افزایش یافته است. در سال ۲۰۱۶ دانشگاه حیفا ۲۰۰ دانشجوی چینی را در میان دانشجویان خود به رخ کشید، که نسبت به سال ۲۰۱۳ که فقط ۲۰ دانشجوی چینی در آن حضور داشتند ۱۰۰۰٪ افزایش داشت. بیش‌تر این دانشجویان در برنامه‌های مبادله از دانشکده آموزش و پرورش دانشگاه شرق چین در شانگهای بودند که خواهر شهر حیفا در چین است. در سال تحصیلی ۲۰۱۶-۲۰۱۷، موسسه تکنیون اسراییل Technion Israel دارای ۱۱۷ دانشجوی تمام‌وقت چینی و ۱۷۷ دانشجوی چینی در برنامه مهندسی دوره تابستانی خود بود.

یک سمینار با موضوع تقویت همکاری آموزش عالی بین چین و اسراییل در تاریخ ۱۳ مه ۲۰۱۹ در دانشگاه عبری اورشلیم همراه با نمایشگاهی در مورد آموزش عالی چین برگزار شد. دومین نمایشگاه در دانشگاه حیفا برگزار شد و نمایندگان ۲۷ دانشگاه چین در آن شرکت کردند. این اولین بار بود که این نمایشگاه‌ها در اسراییل برگزار می‌شد. هر دو رویداد به طور مشترک توسط «انجمن آموزش و پرورش چین برای تبادل بین‌المللی» و «شورای آموزش عالی اسراییل» برگزار شد.

شرکت‌کنندگان در مورد تلاش برای ارتقا بیش‌تر تحرک دانشجو و همکاری در تحقیقات و پژوهش‌های علمی با هم‌سالان خود از هفت دانشگاه اسراییل بحث کردند. امید این است که دانشجویان بیش‌تری در هر کشور تحصیل کنند. در سال ۲۰۱۸ ، بیش از ۱۰۰۰ دانش‌آموز چینی در اسراییل ثبت نام کردند و حدود ۵۰۰ دانشجوی اسراییلی در چین تحصیل کردند.

«یافا زیلبرشاتس»، رئیس کمیته برنامه‌ریزی و بودجه (PBC) شورای آموزش عالی اسراییل گفت: «این رویدادها نشان‌دهنده روابط نزدیک بین دانشگاه‌های چین و اسرائیل و میزان بالای علاقه به تقویت بیش‌تر این روابط است.» PBC همچنین توافق‌نامه‌ای را با استان «سیشوان» در جنوب غربی چین امضا کرد که بورس تحصیلی دانشجویان اسراییلی را برای تحصیل در برنامه‌های تابستانی در استان چین فراهم می‌کند.

گردش‌گری و فرهنگ

در سال ۲۰۱۷، چین سریع‌ترین منبع رشد گردش‌گران اسراییل شد. در آن سال، برای اولین بار، تعداد گردش‌گران چینی از ۱۰۰۰۰۰ نفر فراتر رفت ودر سال ۲۰۱۵ دو برابر شد. وزارت گردش‌گری اسراییل در نوامبر ۲۰۱۷ به ۴۰ راهنمای چینی که نخستین دوره آموزش وزارتخانه برای افراد «مندرین» زبان را به پایان رسانده بودند، گواهینامه اعطا نمود. راهنماهای گردش‌گری از آژانس‌های مسافرتی در پکن، شانگهای، گوانگژو و چنگدو در این دوره شرکت کردند. این دوره به دلیل کمبود راهنمای گردشگری چینی بدنبال افزایش گردش‌گران چینی ارائه شد.

کانون فرهنگی چین-اسراییل در نوامبر ۲۰۱۷ با هدف آشنایی بیش‌تر اسراییلی‌ها با فرهنگ چینی، تسهیل همکاری‌های فرهنگی و فراهم آوردن مکانی پذیرا برای گردش‌گران چینی، در آن کشور افتتاح شد. این کانون ۱۰۰۰ متری در منطقه تجاری تل آویو واقع شده است و دارای یک سالن بزرگ چند منظوره، چندین اتاق جلسه / آموزش، کتابخانه و اتاق چندرسانه‌ای است. نمایش‌های هنری، نمایشگاه‌های فرهنگی، سمینارهای دانشگاهی و رویدادهای اجتماعی در اینجا برگزار می‌شود.

همکاری‌های نظامی
چین و اسرائیل روابط نظامی استراتژیک نزدیکی با یکدیگر برقرار کرده‌اند. روابط نظامی دوجانبه، از روابط پنهانی غیررسمی اولیه چین با اسراییل به یک همکاری نزدیک استراتژیک تبدیل شده است. اسرائیل کمک نظامی، تخصص و فن‌آوری را در اختیار چین قرار داده است. بر اساس گزارشی از کمیسیون بررسی اقتصادی و امنیتی ایالات متحده و چین، «اسراییل، پس از روسیه، دومین   ارائه دهنده سیستم‌های تسلیحاتی به چین است و به عنوان مجرای فناوری پیشرفته نظامی به چین، پس از فرانسه و آلمان قرار دارد.»

اسراییل در دهه ۱۹۸۰ فناوری به روزرسانی تانک‌ها و هواپیماهای چینی را به آن فروخت. صنایع هواپیما سازی اسراییل «Lavi» و فناوری پهپاد نیز ممکن است به چین فروخته شده باشد. تخصص در نصب تجهیزات غربی در سخت افزارهای ساخت شوروی به نوسازی ارتش چین و نیروی هوایی آن کمک کرده است. بدین ترتیب، نوسازی نظامی چین مکمل نیاز اسراییل به پول نقد برای تأمین بودجه برنامه‌های ساخت سلاح‌های پیشرفته داخلی خود شد. ایالات متحده آمریکا نگران است که چین ممکن است فن‌آوری‌های پیشرفته دفاعی اسراییل را برای فروش مجدد به رقبای آمریکا و کشورهای دشمن در سراسر جهان، باز بسته‌بندی کند. در نتیجه، آمریکا اسراییل را تحت فشار قرار داده است تا تجهیزات و فن‌آوری پیشرفته‌ای را به چین نفروشد. به عنوان مثال، در سال ۲۰۰۰، اسراییل آماده فروش سیستم رادار هشدار سریع هوایی Phalcon به چین بود تا این‌که ایالات متحده آن را مجبور به لغو این معامله کرد که میلیاردها دلار برای اسراییل هزینه داشت.

در ۱۹-۱۹-۲۰۱۸، درگیری دیگری بر سر تصمیم اسراییل برای اعطای مدیریت بندر حیفا به یک شرکت چینی ایجاد شد. در سال ۲۰۱۵، اسراییل توافق‌نامه‌ای را با گروه بین‌المللی بندر شانگهای (SIPG) – شرکتی که دولت چین در آن بیش‌ترین سهام را دارد- امضا کرد تا بندر حیفا را ترمیم کرده و مدیریت کند. ناوگان ششم ایالات متحده و سایر شناورهای نیروی دریایی آن به طور مکرر از این بندر استفاده می‌کنند و واشنگتن نگران است که چین از دسترسی خود برای جمع‌آوری اطلاعات در مورد کشتی‌های آمریکایی و سایر منافع منطقه‌ای استفاده کند و در نتیجه آمریکا به اسراییل فشار می‌آورد تا این توافق را لغو کند.

برخی اسراییلی‌ها فکر می‌کنند که موضع آمریکا ناعادلانه و ساده انگارانه است. یک منتقد خاطرنشان کرد که چینی‌ها می‌توانند با اجاره یک آپارتمان در نزدیکی بندر حیفا، همان فعالیت‌های جاسوسی را انجام دهند که آمریکایی‌ها از آن می ترسند. برخی دیگر نگرانند که چین فناوری اسراییل را بدزد و به جاسوسی صنعتی بپردازد. به عنوان مثال، «ماتان ویلنای»، سفیر سابق اسراییل در چین و معاون سابق وزیر دفاع، از این توافق انتقاد كرد زیرا آن باعث ایجاد تنش با ایالات متحده آمریکا شده و هم‌چنین امنیت اسراییل را تهدید می‌كند. وی گفت که برخورد اسراییل در مورد پروژه‌های زیرساختاری با چینی‌ها «تا آنجا قابل پذیرش است که منافع امنیتی اسراییل در آن درگیر نشوند – و نمونه کلاسیک آن بندر حیفا است ، زیرا این یک داشته امنیت ملی است.»

مسایل منطقه‌ای
دو کشور در مورد آینده روابط اسرائیل و فلسطینیان توافق ندارند. چین در طول تاریخ از موضع فلسطین حمایت کرده است و این در موضع شی جی‌پینگ رئیس‌جمهور چین در اتحادیه عرب که در سال ۲۰۱۶ وقتی خواستار ایجاد یک کشور فلسطین با بیت‌المقدس شرقی به عنوان پایتخت آن شده بود، منعکس شد. چین هم‌چنین از شهرک‌سازی اسرائیل و ایجاد دیوار امنیتی انتقاد کرده است. پس از پیروزی حماس در انتخابات ۲۰۰۶ فلسطین، چین علی‌رغم مخالفت اسراییل و ایالات متحده، حماس را به عنوان نهاد سیاسی مشروع منتخب در نوار غزه برسمیت شناخت.

یک اختلاف عمده بین دو کشور بر سر ایران است. چین یک شریک تجاری بزرگ ایران بوده و با تحریم‌های اعمال شده در جریان مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای ایران مخالفت کرده است. اسراییل دوست دارد که چین روابط تجاری خود را با ایران تا زمانی که آن کشور تمایل خود به ساخت سلاح هسته‌ای را کنار نگذاشته، کاهش دهد.

مبارزه با کرونا
پروازهای چین از اوایل آوریل ۲۰۲۰ با حمل تجهیزات پزشکی مورد نیاز برای کمک به اسراییل در مبارزه با ویروس کرونا آغاز شد. اولین محموله، حمل ۲۰ تن تجهیزات پزشکی، شامل بیش از ۹۰۰۰۰۰ ماسک جراحی و نیم میلیون پوشاک حافظ بود.

کمک‌های مالی از ثروتمندان چین از راه می‌رسند، از شهرهای چین و افرادی که اسراییل را دوست دارند. «یوسی بن شریتریت»، مشاور استراتژیک کنسولگری اسراییل در شانگهای گفت که مردم دفتر نمایندگی را با سیلی از مواد پزشکی برای ارسال به تل آویو روبرو کرده‌اند. یک محموله پوشاک محافظ، ماسک، و، عینک و… که هزینه آن توسط دانش آموختگان چینی (اکثراً افرادی که با بورسیه‌های فوق دکترا به اسرائیل رفته بودند) پرداخت می‌شد ارسال گشت.

فشار آمریکا بر اسراییل
در نمونه اخیر فشار آمریكا به اسراییل برای مهار روابطش با چین، مایك پامپئو وزیر خارجه آمریكا در ۱۳ مه ۲۰۲۰ طی نخستین سفر خارجی خود از زمان ویروس كرونا، به اورشلیم رفت تا این پیام را ارائه دهد كه اسراییل باید همه سرمایه‌گذاری‌ها چین در شرکت‌های فن‌آوری پیشرفته و یا زیرساختارهای اسراییل را متوقف کند. به گزارش Breaking Defense، مقامات اسرائیلی گفتند پامپئو به اسراییل هشدار داد «هرگونه عملکردی که حزب کمونیست چین را تقویت کند متوقف شود، حتا اگر به معنی  لغو پروژه‌های برنامه‌ریزی شده باشد.»

پامپئو در مصاحبه‌ای گفت، «ما نمی‌خواهیم حزب کمونیست چین به زیرساخت‌های اسراییل و سازه‌های  ارتباطی اسرائیل دسترسی داشته باشد- همه چیزهایی که شهروندان اسراییلی را در معرض خطر قرار می‌دهند … ما فکر می‌کنیم این خطرات بسیار واقعی است، و ما اطلاعات مربوط به آن را ارایه می‌دهیم.»

Breaking Defense گزارش داد که «اداره ملی پدافند داده‌ها»ی اسراییل هم اکنون «چین را از ایجاد هر گونه زیرساخت‌های ارتباطی در این کشور منع کرده است و شرکت‌های ارتباطی اسراییلی در دستگاه‌های خود از اجزای چینی استفاده نمی‌کنند.» چین هنوز در پروژه@های حساس دیگری درگیر است‌، به ویژه در ساخت و ساز بندرهای حیفا و اشدود. آمریکا قبلاً مخالفت خود را با اولی ابراز داشته است. به گفته Breaking Defense، مقامات امنیتی اسراییل هم‌چنین نگران نقش چین در ساخت راه‌آهن سبک در تل آویو هستند که از برابر مرکز فرماندهی اسراییل عبور خواهد کرد.

در پاسخ به هشدارهای پامپئو، وانگ یونگ جون، سخنگوی سفارت چین در اسراییل  گفت كه «تا پایان سال ۲۰۱۸، سرمایه‌گذاری چین در اسرائیل فقط ۰.۴٪ از سرمایه گذاری چین در سراسر جهان و ۳٪ از سرمایه‌گذاری خارجی سرازیر شده به اسراییل است.» وی هم‌چنین اظهار داشت که «در ۵ سال گذشته، تنها ۴٪ از سرمایه‌گذاری در صنایع پیشرفته اسراییلی از سوی چین بوده و تنها ۳٪ از معاملات ادغام و تملک در میان شرکت‌های نوپای اسراییلی با شرکت‌های چینی است.» یونگ جون با لحن قانع کننده ای پرسید، «با چنین سرمایه‌گذاری محدودی، اسراییل چگونه به چین وابسته است؟ و چین چگونه اسراییل را خریده است؟ »

به دنبال فشار آمریكا در مخالفت با مشاركت چین در پروژه‌های زیرساختاری، اسراییل تصمیم گرفت قرارداد ساخت بزرگ‌ترین کارخانه شیرین‌سازی آب جهان را به یك گروه اسراییلی اعطا كند.

https://www.jewishvirtuallibrary.org/israel-china-relations

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/3d8wm8dp

———————————–
منابع:

H.E. Gao, “The ‘start-up nation’ and the Chinese dream,” Jerusalem Post, (May 4, 2013); JCPA

David Shear, “Israel, China sign $400 million trade deal,” YNET News (May 10, 2013);
“Israel Studies – In China,” Arutz Sheva (September 17, 2013)

Alex Traiman, “BDS antidote may come from China,” JNS, (October 6, 2013);
Josh Levitt, “Israel, China economic cooperation in focus with Chinese FM Visits to Jerusalem,” Algemeiner, (December 19, 2013)

H.E. Gao, “China-Israel relations are bound to blossom,” Jerusalem Post, (April 3, 2014);
David Shamah, “Israel, China to open $300 million research center,” Times of Israel, (May 19, 2014)

Karen Kloosterman, “Israeli water technologies migrate to China’s ‘water city,’” Green Prophet, (November 24 2014)

Yuichiro Kanemastu, “Chinese net giants meet their matches with Israeli startups,” Nikkei Asia Review, (December 14 2014)

“Chinese investment in Israeli companies rises,” Financial Times, (May 14, 2015);
David Shamah, “Israel-China trade to flourish under new customs deal,” Times of Israel, (May 27, 2015)

“Groundbreaking of Guangdong Technion Israel Institute of Technology in China,” Technion Institute of Technology (December 17, 2015)

“China, Israel embraces golden age for innovation cooperation,” Xinhua News, (January 6, 2016)

Lidar Grave-Lazi, “Israeli and Chinese universities to establish entrepreneurship center,” Jerusalem Post (March 31, 2016)

“China opens world’s greatest, Israeli-made, glass bridge,” Times of Israel, (August 20, 2016);
“China, Israel eye cooperation on medical robots,” China.org, (December 14, 2016)

Israeli PM Netanyahu in China to boost trade ties, People.cn, (March 19, 2017)

Chinese investment in Israeli tech hits record $16.5 billion in 2016, Israel Hayom, (May 11, 2017)

Zhao Ruixue.  Thousands of Chinese laborers to work in Israel, China Daily, (July 10, 2017)

Shari Levi.  Chinese enrollment at Israeli universities skyrockets, Jerusalem Post, (August 14, 2017)

Israel and China sign $300 million ‘clean-tech’ trade agreement, Reuters, (September 12, 2017)

Israel launches training course for Chinese tour leaders to attract Chinese tourists, Xinhua, (October 31, 2017)

China cultural center opens in Israel to boost exchange, mutual understanding, Xinhua, (November 27, 2017)

China, Israel work together in technology and innovation, Xinhua, (July 5, 2018)

“Flourishing In The New Era: China-Israel Economic And Trade Cooperation,” Jerusalem Post, (October 21, 2018)

“China-Israel relations,” Wikipedia

Sam Chester, “Chinese Trade Offices in Israel: New Resource to Accelerate Sino-Israel Business,” Times of Israel, (January 15, 2019)

Noa Landau , “Netanyahu Calls Meeting With Chinese Vice President ‘A Sign of Our Growing Friendship,’” Haaretz, (October 23, 2018)

Herb Keinon, “After U.S. Prod, Ex-Envoy To China Says Haifa Port Deal Must Be Reversed,” Jerusalem Post, (January 9, 2019)

P.R. Kumaraswamy, “Israel-China Relations And The Phalcon Controversy,” Middle East Policy Council, [undated]

“Israeli, Chinese companies to set up joint COVID-19 testing lab in Israel,” Xinhua, (March 28, 2020)

Nathan Jeffay, “In recovery mode, Chinese donors shell out for Israel’s coronavirus fight,” Times of Israel, (April 6, 2020)

Arie Egozi, “US To Israel: No More Chinese Deals; Pompeo’s Flying Visit,” Breaking Defense, (May 13, 2020)

Amos Harel, “It Wasn’t Concern About West Bank Annexation That Brought Pompeo to Israel,” Haaretz, (May 15, 2020)

Wang Yongjun, “Chinese Embassy spokesperson to ‘Post’: COVID-19 antidote is cooperation,” Jerusalem Post, (May 15, 2020)

Yoram Gabison, “Amid U.S. Pressure, Chinese Firm Loses Tender for Israeli Plant in Sensitive Location,” Haaretz, (May 26, 2020)