تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: وزارت امورخارجه ایالات متحده آمریکا
برگردان: ا. آذرنگ
متن زیر نشان میدهد که رویداهای ماهها و روزهای اخیر در افغانستان دقیقاً براساس توافقنامه ایالات متحده آمریکا و امارت اسلامی افعانستان اجرا و مدیریت شده است، و سیاست دولت بایدن در افغانستان ادامه سیاست هیأت حاکمه آمریکا است که در دولت دونالد ترامپ تعیین، و در این توافقنامه رسماً اعلام شد.
دقت در جزییات این توافقنامه همچنین نشان میدهد که نمایندگان امارت اسلامی افعانستان در مذاکرات خود با نمایندگان دولت آمریکا بسیار زیرکتر و هوشمندتر از «فرزندان انقلاب» و تیم ایرانی در مذاکرات «برجام» عمل کردند و حداقل خواهان انتشار بخش غیرمحرمانه توافقنامه به زبانهای رسمی طرفین مذاکره شدند، و برداشتن هر گام خود را مشروط به انجام کامل تعهد طرف مقابل ساختند.
لازم به یادآوری است که بخش سری (بخش چهار) این توافقنامه در ۶ برگ محرمانه مانده و هنوز در دسترس نیست.
***
توافقنامه برقراری صلح در افغانستان میان امارت اسلامی افغانستان، که توسط ایالات متحده به عنوان یک دولت به رسمیت شناخته نشده و با نام طالبان شناخته میشود و ایالات متحده آمریکا
۲۹ فوریه ۲۰۲۰
برابر با ۵ رجب ۱۴۴۱ هجری قمری و ۱۰ حوت هجری شمسی
توافقنامه صلح جامع از چهار قسمت تشکیل شده است:
۱. ضمانتها و سازوکارهای اجرایی برای جلوگیری از استفاده خاک افغانستان بوسیله هر گروه و یا هرفردی علیه امنیت ایالات متحده و متحدانش.
۲. ضمانتها، سازوکارهای اجرایی، و اعلام زمانبندی برای بیرون کشیدن تمام نیروهای خارجی از افغانستان.
۳. پس از اعلام ضمانت برای خروج کامل نیروهای خارجی و ایجاد جدول زمانی برای خروج نیروهای خارجی در حضور شاهدان بینالمللی، و ضمانتها و اعلام عدم استفاده از خاک افغانستان علیه امنیت ایالات متحده و متحدینش در حضور شاهدان بینالمللی، امارت اسلامی افغانستان که توسط ایالات متحده به عنوان یک دولت برسمیت شناخته نشده و به نام طالبان شناخته میشود، مذاکرات میان-افغانی را با طرفهای افغان در ۱۰ مارس ۲۰۲۰ ، بربر با ۱۵ رجب ۱۴۴۱ هجری قمری و ۲۰ حوت ۱۳۹۸ هجری شمسی آغاز خواهد کرد.
۴. موضوع آتش بس دائم و همهجانبه در دستور کار گفتوگوها و مذاکرات میان-افغانی قرار خواهد داشت. شرکتکنندگان در مذاکرات در مورد تاریخ و چگونگی اجرای آتشبس دائم و جامع، از جمله سازوکارهای اجرایی مشترک، که همراه با تکمیل و توافق پیرامون نقشه راه سیاسی آینده افغانستان گفتوگو خواهند کرد.
چهار بخش بالا به هم مرتبط هستند و هر کدام مطابق با زمانبندی و شرایط مورد توافق خود اجرا خواهند شد. توافق بر روی دو قسمت اول راه را برای دو قسمت آخر هموار میکند.
متن توافقنامه برای اجرای بخشهای یک و دو موارد به شرح زیر است:
هر دو طرف توافق دارند که این دو بخش به هم پیوستهاند. تا هنگام تشکیل دولت جدید اسلامی افغانستان براساس گفتوگوها و مذاکرات میان-افغانی، تعهدات امارت اسلامی افغانستان که توسط ایالات متحده به عنوان یک دولت به رسمیت شناخته نشده و در این توافقنامه به نام طالبان شناخته میشود، در مناطق تحت کنترل آنها بکار بسته خواهد شد.
بخش یک
ایالات متحده تعهد میکند که تمام نیروهای نظامی ایالات متحده، متحدین خود و شرکای ائتلاف، از جمله تمام پرسنل غیرنظامی غیردیپلماتیک، پیمانکاران امنیتی خصوصی، مربیان، مشاوران و پرسنل خدمات پشتیبانی را طی ۱۴ ماه پس از اعلام این توافق از افغانستان خارج کند و اقدامات زیر را در این زمینه انجام خواهد داد:
الف- ایالات متحده، متحدانش و نیروهای ائتلاف اقدامات زیر را در ۱۳۵ روز نخست انجام خواهند داد:
۱) آنها شمار نیروهای آمریکایی در افغانستان را به هشت هزار و ششصد نفر کاهش خواهند داد و متحدان و نیروهای ائتلاف نیز نیروهای خود را به همان نسبت کاهش میدهند.
۲) ایالات متحده، متحدانش و ائتلاف تمام نیروهای خود را از پنج (۵) پایگاه نظامی خارج میکنند.
ب. همراه با تعهد و اقدام در مورد تعهدات امارت اسلامی افغانستان که توسط ایالات متحده به عنوان یک دولت شناخته نشده و در بخش دوم این توافقنامه به نام طالبان شناخته میشود، ایالات متحده، متحدین آن، و ائتلاف موارد زیر را اجرا خواهند کرد:
۱) ایالات متحده، متحدین آن، و ائتلاف خروج تمام نیروهای موجود از افغانستان را در نه ماه و نیم باقی مانده تکمیل خواهند کرد.
۲) ایالات متحده، متحدین آن، و ائتلاف تمام نیروهای خود را از دیگر پایگاههای خارج خواهند کرد.
ج) ایالات متحده متعهد است که فوراً با همه طرفهای درگیر پیرامون یک برنامه برای
آزادی سریع زندانیان جنگی و سیاسی به عنوان یک اقدام اعتمادسازی با هماهنگی و تأیید همه طرفهای مربوطه کار کند. تا پنج هزار (۵۰۰۰) زندانی ازامارت اسلامی افغانستان را که توسط ایالات متحده به عنوان یک دولت به رسمیت شناخته نشده و به عنوان طالبان شناخته میشود و حداکثر یک هزار (۱۰۰۰) زندانی از طرف دیگر تا نخستین روز گفتوگوهای میان-افعانی در ۱۰ مارس ۲۰۲۰ مطابق با ۱۵ رجب ۱۴۴۱ در هجری قمری و ۲۰ حوت ۱۳۹۸ هجری شمسی آزاد خواهند شد.طرفین مربوطه قصد دارند که همه زندانیان باقیمانده را طی سه ماه بعد آزاد نمایند. ایالات متحده متعهد به انجام این هدف متعهد است. امارت اسلامی افغانستان که توسط ایالات متحده به عنوان یک دولت به رسمیت شناخته نشده و بنام طالبان شناخته شده است تعهد میکند که زندانیان آزاد شده آن به مسئولیتها اشاره شده در این توافقنامه متعهد خواهند بود و تهدیدی برای برای امنیت ایالات متحده
و متحدین آن نخوهند بود.
د) با آغاز مذاکرات میان-افغانی، ایالات متحده بررسی اداری تحریمهای کنونی ایالات متحده و فهرست پاداشها برای دستگیری اعضای امارت اسلامی افغانستان را که توسط ایالات متحده به عنوان یک دولت شناخته نشده و به نام طالبان شناخته میشود با هدف لغو این تحریمها تا ۲۷ اوت ۲۰۲۰ برابر با ۸ محرم ۱۴۴۲ هجری قمری و ۶ سنبله ۱۳۹۹ هجری شمسی آغاز خواهد کرد
ه) با آغاز مذاکرات بین-افغانی، ایالات متحده تعامل دیپلماتیک خود را با دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد و افغانستان برای حذف اعضای امارت اسلامی افغانستان که توسط ایالات متحده به رسمیت شناخته نشده وبه نام طالبان شناخته می شود از فهرست تحریمها، با هدف دستیابی به موضوع تا ۲۹ مه ۲۰۲۰ برابر با ۶ شوال ۱۴۴۱ هجری قمری و ۹ جوزا ۱۳۹۹ هجری شمسی آغاز خواهد نمود.
و) ایالات متحده و متحدین آن از تهدید و یا کاربرد زور علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی افغانستان و یا مداخله در امور داخلی آن کشور خودداری خواهند کرد.
بخش دو
همزمان با اعلام این توافقنامه، امارت اسلامی افغانستان که توسط ایالات متحده به عنوان یک حکومت به رسمیت شناخته نشده و به عنوان طالبان شناخته میشود، اقدامات زیر را برای جلوگیری از استفاده هر گروه یا فرد، از جمله القاعده از خاک افغانستان برای تهدید امنیت ایالات متحده و متحدین آن انجام خواهد داد:
۱. امارت اسلامی افغانستان که توسط ایالات متحده به عنوان یک دولت شناخته نشده و به نام طالبان شناخته میشود، به هیچ یک از اعضای خود، افراد یا گروههای دیگر ، از جمله القاعده، اجازه استفاده از خاک افغانستان را برای تهدید امنیت ایالات متحده و متحدینش نخواهد داد.
۲. امارت اسلامی افغانستان که توسط ایالات متحده به عنوان یک دولت شناخته نشده و به عنوان طالبان شناخته میشود، به همه کسانی که برای امنیت ایالات متحده و متحدین آن تهدید میباشند پیام روشنی خواهد داد که در افغانستان جایی ندارند و به اعضای خود دستور خواهد که با گروهها یا افرادی که امنیت ایالات متحده و متحدین را تهدید میکنند همکاری نکند.
۳. امارت اسلامی افغانستان که توسط ایالات متحده به عنوان یک دولت شناخته نشده و به نام طالبان شناخته میشود، از تهدید امنیت ایالات متحده و متحدین آن توسط هر گروه یا فرد در افغانستان جلوگیری خواهد کرد و مانع از عضوگیری، آموزش و جمع آوری کمکهای مالی آنها شده و مطابق تعهدات موجود در این توافقنامه میزبان آنها نخواهد شد.
۴. امارت اسلامی افغانستان که توسط ایالات متحده به عنوان یک دولت به رسمیت شناخته نشده و به عنوان طالبان شناخته میشود متعهد است با کسانی که تقاضای پناهندگی یا اقامت دارند بر اساس قوانین بینالمللی مهاجرت و تعهدات این توافقنامه برخورد خواهد کرد تا این افراد برای امنیت ایالات متحده و متحدین آن تهدیدی نباشند.
۵- امارت اسلامی افغانستان که توسط ایالات متحده به عنوان یک کشور شناخته نشده و به نام طالبان شناخته میشود، به کسانی که امنیت ایالات متحده و متحدین را تهدید میکنند روادید، گذرنامه، پروانه مسافرت یا سایر اسناد قانونی را برای ورود به افغانستان نخواهد داد.
بخش سه
۱. ایالات متحده به رسمیت شناختن و تأیید این توافقنامه را از شورای امنیت سازمان ملل درخواست خواهد کرد.
۲. ایالات متحده و امارت اسلامی افغانستان که توسط ایالات متحده به رسمیت شناخته نشده و به عنوان طالبان شناخته میشود، به دنبال روابط مثبت با یکدیگر هستند و انتظار دارند که روابط ایالات متحده و دولت اسلامی جدید برآمده از گفتوگوهای میان-افغانی پسا-توافقنامه مثبت خواهد بود.
۳. ایالات متحده همکاری اقتصادی برای بازسازی را با دولت اسلامی افغانستان جدید برآمده از گفتوگوهای میان-افغانی پسا-توافقنامه را دنبال خواهد کرد و در امور داخلی آن دخالت نخواهد کرد.
امضا شده در دوحه ، قطر در ۲۹ فوریه ۲۰۲۰ ، برابر با ۵ رجب ۱۴۴۱ در هجری قمری و ۱۰ حوت ۱۳۹۸ هجری شمسی، در دو نسخه، به پشتو، دری و انگلیسی، و هر متن بطور یکسان معتبر است.
https://www.state.gov/wp-content/uploads/2020/02/Agreement-For-Bringing-Peace-to-Afghanistan-02.29.20.pdf
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/s2rvxjnh