تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: پیام مردم
۱۵ سپتامبر ۲۰۲۲
مرگ زندانیان سیاسی موجب نگرانی درباره حقوق بشر در مصر است
گروههای حقوق بشر رژیم تحت رهبری عبدالفتاح السیسی در مصر را به داشتن سیاست سهلانگاری عمدی درباره وضعیت زندانهایی که به دلیل سرکوب مخالفان سیاسی بیش از حد شلوغ است، متهم کردهاند.
در میان درگشتهها، محمد زکی (۵۰ساله) بود که در ۱۰ سپتامبر درگذشت. وی حکم ۱۵ ساله دادگاه نظامی را که در سال ۲۰۱۴ به اتهام مشارکت در تظاهرات علیه او صادر شده بود، میگذراند. حسن عبدالله حسن (۶۳ ساله متوفی در ۱۲ سپتامبر) و شعبان فؤاد از جمله دیگر زندانیان درگذشته هستند.
بر اساس گزارشهایی که برخی از گروههای حقوق بشر مصری در شبکههای اجتماعی منتشر کردند، فؤاد بیست و هشتمین زندانی سیاسی بود که در سال جاری در زندان جان باخت، و از سال ۲۰۱۳ تاکنون بیش از ۱۱۰۰ زندانی در زندانهای مصر جان باختهاند.
زکی، حسن و فواد به ترتیب در زندان گاماسا، زندان وادب النطرون، و زندان تبیعدگاه شبین درگذشتند. به گفته «شبکه مصری حقوق بشر» (ENHR) مرگ آنها عمدتاً به دلیل سهلانگاری پزشکی بوده است.
احمد عطار از «شبکه مصری حقوق بشر» به «چشم خاورمیانه» گفت مرگ این سه زندانی «نتیجه طبیعی فقدان حداقل استانداردهای ایمنی و مراقبت بهداشتی» و قصور داستان مصر «در انجام وظائف خود برای نظارت بر زندانها و پاسخگویی مسئولین متخلف است.»
«چشم خاورمیانه» گزارش داد که صدها زندانی سیاسی، از جمله محمد مرسی، رئیسجمهور سابق که در ژوئن ۲۰۱۹ در زندان توره درگذشت، از سال ۲۰۱۳ در زندانهای مصر جان خود را از دست دادهاند.
گروههای حقوق بشر مقامات مصری را به دنبال کردن سیاست عمدی سهلانگاری پزشکی، که از سال ۲۰۱۳ به مرگ صدها زندانی سیاسی منجر شده است، متهم کردهاند. آنها میگویند تبانی دو قوه مقننه و مجریه در این کشور، به نقض سیستماتیک حقوق بشر و تخلفات در داخل و خارج از زندان مشروعیت میبخشد.
«دیدهبان حقوق بشر» اخیراً گزارشی منتشر کرده است که نشان میدهد چگونه دولت مصر فعالین و سازمانهای مستقل محیط زیستی را، که پیش از برگزاری کنفرانس اقلیمی «COP27» که قرار است در ماه نوامبر به میزبانی مصر برگزار شود نگرانیهایی را مطرح نمودهاند، محدود و سرکوب میکند.
اعتصاب غذای علاء عبدالفتاح
علاء عبدالفتاح، یکی دیگر از زندانیان سیاسی سرشناسی است که شش ماه است در اعتراض به حاکمیت استبدادی در کشور و شرایط اسفناک زندان دست به اعتصاب غذا زده است، وی اخیراً گفته است که او نیز ممکن است در زندان بمیرد.
علاء عبدالفتاح
فتاح که اکنون یک دو تابیعتی انگلیسی – مصری است، یکی از مهمترین چهرههای قیام مردمی سال ۲۰۱۱ علیه حکومت طولانی حسنی مبارک است. او و وکیلش محمد بیکر از سال ۲۰۱۹ به اتهام انتشار اخبار نادرست در زندان هستند. فتاح از زمان کودتای ۲۰۱۳ توسط السیسی چندین دوره را در زندان گذرانده است.
رژیم السیسی سرکوب گسترده علیه مخالفان سیاسی و گروههای حقوق بشر را، که منجر به حبس هزاران زندانی سیاسی شده است در این کشور به راه انداخته است. در سالهای پس از کودتا، تعداد زیادی از احزاب سیاسی، اتحادیههای کارگری، گروههای حقوق بشر و روزنامهنگاران با سرکوب دولتی روبهرو شدهاند.
محمود حسین، خبرنگار شبکه الجزیره، چهار سال را بدون اتهام یا محاکمه در زندان گذراند. مقامات مصری سرانجام روز چهارشنبه با آزادی احمد النجدی، همکار حسین، که در اوت ۲۰۲۰ بازداشت و بیش از دو سال بدون محاکمه یا اتهام در زندان بود، موافقت کردند. خبر آزادی این روزنامهنگار با سفر اخیر السیسی به قطر مرتبط است. الجزیره توسط دولت قطر تامین مالی میشود.
«شبکه عربی اطلاعات حقوق بشر» (ANHRI) پیش از آنکه در اوایل سال جاری مجبور به تعلیق فعالیتهای خود در مصر شود، اطلاعات مربوط به وضعیت کلی آزار و اذیت سیاسی در مصر در زمان السیسی را منتشر کرده بود. بر اساس آمار « شبکه عربی اطلاعات حقوق بشر»، حداقل ۶۵ هزار زندانی سیاسی در کشور وجود دارد. السیسی از قدرت مطلقه در کشور برای کنترل فعالیت همه نیروهای مخالف استفاده کرده است.
«شبکه عربی اطلاعات حقوق بشر» هنگام تعطیل کردن فعالیتهای خود در مصر، به «بیتوجهی فزاینده به حاکمیت قانون و افزایش آزار و اذیت پلیس با دستاویز قانونی یا قضایی» در این کشور اشاره کرده بود.
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/5n7vz8ab