با شروع جام جهانی فیفا در ۱۴ ژوئن در مسکو، بزرگترین رویداد ورزشی پس از بازیهای المپیک حدود ۲,۲ میلیارد انسان را برای بیش از یکماه مسحور خواهد کرد. این رویداد عظیم چگونه سازماندهی میشود؟ چه کسی هزینه آنرا میپردازد؟ این پول از کجا میآید. پاسخ به این پرسشها نقشی را که شرکتهای خصوصی بزرگ در ورزشهای جهانی بازی میکنند برملا میسازند. در سال ۱۹۷۴ بود که جام جهانی فوتبال وابستگی شدید به سرمایه خصوصی را آغاز کرد. نشست فیفا در آلمان، بریاست ژائو هاولانژ برزیلی شاهد درگیر شدن حامیان مالی بزرگی بود که برای فضای تبلیغاتی پول هنگفتی میپرداختند. ، شرکت لوزام ورزشی آدیداس تحت مدیریت هورست داسلر در اینمورد پیشگام بود و میوه آنرا چید. اکنون، این رویداد عظیم کاملاً تحت سلطه شرکتها قرار دارد. بازی زیبا در واقع اسیر سرمایه بزرگ است.
تارنگاشت عدالت- بایگانی دورۀ دوم
منبع: نیوزکلیک
نویسنده: سوبوده وارما
۱۵ ژوئن ۲۰۱۸
نقش شرکتهای خصوصی بزرگ در جام جهانی فیفا
با شروع جام جهانی فیفا در ۱۴ ژوئن در مسکو، بزرگترین رویداد ورزشی پس از بازیهای المپیک حدود ۲,۲ میلیارد انسان را برای بیش از یکماه مسحور خواهد کرد. این رویداد عظیم چگونه سازماندهی میشود؟ چه کسی هزینه آنرا میپردازد؟ این پول از کجا میآید. پاسخ به این پرسشها نقشی را که شرکتهای خصوصی بزرگ در ورزشهای جهانی بازی میکنند برملا میسازند.
تخمین زده میشود که جام جهانی کنونی در روسیه برای سازماندهنده اصلی آن یعنی فیفا (مخفف فرانسوی «فدراسیون بینالمللی انجمن فوتبال» Fédération Internationale de Football Associatio)، نهاد حاکم برای فوتبال در سراسر جهان، حدود ۶,۱ میلیارد دلار درآمد تولید میکند. این ۱,۳ میلیارد دلار بیشتر از درآمد جام جهانی قبلی است که در سال ۲۰۱۴ در برزیل برگزار شد.
فبفا،از نقطهنظر تکنیکی یک نهاد غیرانتفاعی است که ۲۰۴ کشور عضو آن میباشند. فیفا در زوریخ، سوئیس ثبت شده است. منبع اصلی درآمد آن جام جهانی است که هر ۴ سال برگزار میشود.
فیفا چگونه درآمد میآفریند؟ عمدتاً از طريق فروش حقوق زیر: حقوق پخش تلویزیونی، حقوق بازاریابی، و حقوق اعطای پروانه، جدای از درآمد حاصل از فروش بلیط. فیفا همچنین درآمدهای خود را در سهام و غیره سرمایهگذاری میکند و از آنطريق بر درآمد خود میافزاید.
هدف فیفا کسب ۳ میلیارد دلار درآمد از حقوق پخش تلویزیونی بود که نهایتاً با ۲ درصد افزیش به بیشاز ۳,۶ میلیارد دلار بالغ شد. شرکتهای تلویزیونی بزرگ مانند «فاکس» در ایالات متحده آمریکا، یا «سونی پیکچرز» برای شبهقاره هند مبالغ هنگفتی بابت خرید حق پخش در یک کشور یا منطقه مشخص میپردازند. آنها هزینههای خود را با فروش زمان تلویزیون به شرکتهای علاقمند به دادن تبلیغات و آگهیهای تجاری در طی بازیهای جبران میکنند. طی جام جهانی ۲۰۱۴، حقوق تلویزیونی به تنهایی ۲,۴۳ میلیارد دلار از ۴,۸ میلیارد دلار درآمد فیفا را تشکیل میداد.
فیفا همچنین با شرکتهای جهانی معامله حمایت مالی (Sponsorship) دارد. این حامیان مالی از یکی ار پر بینندهترین رویدادهای تلویزیونی بهره میبرند، تابلوی اعلانات و علامتهای آنها در ورزشگاهها در معرض دید قرار میگیرد. در این دوره، درآمد فیفا از فروش حقوق حمایت مالی حدود ۱,۶۵ میلیارد دلار است. بیست شرکت از جمله کوکاکولا، آدیداس، هیوندای، هواپیمایی قطر و غیره حامی مالی هستند. با اینکه چین فقط یکبار به جام جهانی راه یافته، شرکتهای چینی، برخوردار از حمایت دولت چین برای فشار جهت درگیر شدن هر چج بیشتر در میان این ۲۰ شرکت قرار دارند.
معاملات حمایت مالی در سالهای اخیر پس از آنکه رسوایی مالی در رأس فیفا در سال ۲۰۱۵ علنی شد لطمه خورده است. سپ بلاتر، سلطان فیفا برای سالیان دراز، مجبور به کنارهگیری شد و علیه چند تن از مقامات ارشد فیفا به دلیل اخذ رشوه و کارچاقکنی برای شرکتها اعلام جرم شد. بسیاری از شرکتهای غربی با این تصور که ممکن است به حُسننیت آنها لطمه وارد شود، نسبت به دادن حمایت مالی محتاط شدند.
برای جام جهانی فیفا در برزیل فروش بلیط سومین منبع درآمد بود، و انتظار میرود برای روسیه هم باشد. در جام جهانی برزیل در سال ۲۰۱۴، حدود ۵۳۰ میلیون دلار از فروش بلیط به دست آمد. در روسیه، تقریباً همه بلیطها پیش فروش شده اند. فیفا یک شرکت مجزا برای مدیرت فروش بلیط ایجاد کرده است. این بار، در روسیه بخشی از بلیطهای ارزان برای شهروندان روسیه کنار گذاشته شد.
علاوه بر این سه منبع اصلی درآمد، حقوق مهمانداری و دیگر شیوههای کوچکتر کسب درآمد وجود دارد.
خوب، هزینه برگزاری مسابقات در ۱۱ شهر و برای ۶۴ بازی چگونه تأمین میشود؟
طبق مقررات فیفا، این هزینه بردوش کشور میزبان است. روسیه در ابتدا زمانی که در سال ۲۰۱۰ به میزبانی برگزیده شد، یک بودجه ۲۰ میلیارد دلاری را در نظر گرفت. آنزمان، روزهای رونق قیمت نفت بود و اقتصاد روسیه در حال رشد بود. اما، ادامه سقوط قیمت نفت و گاز از رونق اقتصادی کاست. روسیه بودجه را به ۱۰ میلیارد دلارکاهش داد.
آخرین گزارشها هزینه بازیها را حدود ۱۲ میلیارد دلار تخمین میزنند. هزینههای اصلی شامل زیرساختهای حملونقل- از به روز کردن فرودگاهها و خطوط مترو و جادهها تا ورزشگاهها و غیره- و نوسازی ورزشگاهها در همه شهرها میشود. دولت روسیه میگوید جام جهانی تولید ناخالص داخلی کشور را یک درصد بالا خواهد برد و تاکنون ۲۲۰ هزار شغل آفریده است. اما، تجریه گذشته نشان میدهد که بسیاری از مزایای تخمینی برای یک مدت طولانی دوام نمیآورند.
یک هزینه اصلی بر دوش فیفا پول جوایز است. این برای بازیهای مسکو ۴۰۰ میلیون دلار است، و جدای از ۳۹۱ میلیون دلاری است که تاکنون به ۳۲ کشور برای تدارک بازیها یا به باشگاهها برای آزادکردن بازیکنانشان پرداخت شده است. از ۴۰۰میلیون دلار پول جوایز، مبلغ بزرگ ۳۸ میلیون دلار به برنده نهایی در روز ۱۵ ژوئیه پرداخت خواهد شد و تیم دوم ۲۸ میلیون دلار دریافت خواهد کرد. بقیه پول با توجه به مرحله حذف هر تیم بین باقی تقسیم خواهد شد. هر کشور، حداقل ۸ میلیون دلار دریافت خواهد کرد.
این به هیچوجه بزرگترین جایزه پولی در فوتبال نیست. در فصل ۱۸-۲۰۱۷، بیست شرکتکننده در لیگ برتر فوتبال انگلستان مجموعاً ۲,۹ میلیارد دلار دریافت کردند در حالیکه اتحادیه فوتبال اروپا در آخرین فصل خود ۱,۶ میلیارد دلار جایزه پرداخت. اما جایزه جام جهانی طی دههها در حال افزایش بوده است.
در سال ۱۹۷۴ بود که جام جهانی فوتبال وابستگی شدید به سرمایه خصوصی را آغاز کرد. نشست فیفا در آلمان، بریاست ژائو هاولانژ برزیلی شاهد درگیر شدن حامیان مالی بزرگی بود که برای فضای تبلیغاتی پول هنگفتی میپرداختند. ، شرکت لوزام ورزشی آدیداس تحت مدیریت هورست داسلر در اینمورد پیشگام بود و میوه آنرا چید. اکنون، این رویداد عظیم کاملاً تحت سلطه شرکتها قرار دارد. بازی زیبا در واقع اسیر سرمایه بزرگ است.
https://www.newsclick.in/fifa-world-cup-brought-you-big-business
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/5c6tz2vy