نمودار تعداد و روند افزایش میلیاردرها در چین و آمریکا
تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: مؤسسه پژوهشی هورون
فهرست هورون از ثروتمندان جهان-۲۰۲۱
سازمان غیردولتی «آکسفام»، در پایان هر سال گزارش سالانه خود را منتشر میکند. در دسامبر ۲۰۱۹ «اکسفام» «نتایج تحقیقات اخیر خود را در مورد توزیع ثروت در سطح جهان منتشر کرد و این نتایج مؤید یک گرایش پایدار است: اغنیا غنیتر میشوند. ظاهراً مستمر و بیوقفه! و ثروتمندان، آن “یک درصد” مشهور و بدنام، آن مرفهترین افراد آنچنان ثروتی انباشتهاند که بیشتر از ثروت آن ۹۹ درصد مردم کره زمین است.»
گزارش سالانه «آکسفام» نشان نمیدهد این افراد چه کسانی هستند، ولی جالب است بدانیم که این افراد چگونه و از کدام راه توانستهاند به این ثروت نجومی خود دست یابند. برای توضیح این امر دو دلیل دلیل اقتصادی وجود دارد: اول سیستم سرمایهداری به عنوان شیوه تولید غالب اجتماعی که اینگونه انباشت سرمایه را مقدور میسازد، و دوم نحوۀ حرکت بلامانع آن که زیر عنوان جهانیسازی که از نظر سیاسی مطلوب و از نظر قانونی تثبت شده است، صورت میگیرد.
● با وجود تشدید بحران جهانی نظام سرمایهداری در شرایط کروتایی، تعداد کل میلیاردرهای شناختهشده جهان با ۴۱۴ میلیاردر جدید، به ۳۲۲۸ افزایش یافت.
● «چین، علیرغم جنگ تجاری، ۲۵۹ میلیاردر جدید دارد، تعداد میلیاردهای جدید ایالات متحده آمریکا ۷۰ است.»
● «با این فرض که برای هر یک میلیاردر شناختهشده، احتمالاً یک یا چند میلیاردر ناشناخته، به ویژه در دولتهای خلیج وجود دارد، امروز جهان ۶۵۰۰ میلیاردر دارد، که نسبت به سال گذشته ۵۰۰ میلیاردر بیشتر است. به عنوان مثال، ما در ایالات متحده آمریکا ۶۹۶ میلیاردر پیدا کرده ایم، اما تعداد حقیقی باید حداقل دو برابر این، شاید حدود ۱۵۰۰ باشد. در چین، ما ۱۰۵۸ میلیاردر پیدا کرده ایم، اما تعداد واقعی باید نزدیک به ۲۰۰۰ باشد.»
میلیاردرها در کجا زندگی میکنند؟
«”دو بزرگ” چین و ایالات متحده هستند که با ۱۰۵۸ و ۶۹۶ میلیاردر، بیش از نیمی از میلیاردرهای کره زمین را دارند. هند در رتبه سوم قرار دارد و بعد از آن آلمان و بریتانیا، با بیش از ۱۰۰ میلیاردر در هر کشور. روسیه به رتبه ششم صعود کرد.»
«پکن همچنان پایتخت میلیاردرهای جهان است، پکن ۳۳ میلیاردر بیشتر از نیویورک دارد. شانگهای برای نخستین بار بر هنگکنگ پیشی گرفت. لندن، علیرغم برکسیت در رده ششم ماند. پنج شهر از ۱۰ شهر دارای بالاترین تراکم میلیاردرها در چین است.» هوگوفر گفت: «چین اکنون بیشتر از سیلیکون ولی میلیاردر دارد. این مهم است، زیرا این میلیاردرها در اوج یک اکوسیستم کارآفرینی قرار دارند که کارآفرینهای بسیاری را میآفریند. هنگ کنگ علیرغم ادامه اعتراضات، سال بدی نداشته است.»
چینیتبارها
«۳۴٬۶ درصد میلیاردرهای جهانی چینیتبار هستند، که تعداد آنها نسبت به سال گذشته ۴٬۴ درصد افزایش یافته است. خارج از چین برزگ، چینیتبارها عمدتاً در جنوب شرق آسیا مستقر هستند. چین بزرگ متشکل است از چین اصلی با ۹۱۰ میلیاردر (۲۴۱ میلیاردر بیشتر از سال گذشته)، هنگ کنگ با ۸۲ میلیاردر (۱۲ میلیاردر بیشتر از سال گذشته) و تایوان با ۵۷ میلیاردر (۱۲ میلیاردر بیشتر از سال گذشته).
چین بزرگ
چین بزرگ (چین اصلی، هنگ کنگ و تایوان) به طور مطلق در رتبه نخست قرار دارد و تعداد میلیاردرهای آن از مجموع میلیاردرهای سه کشور رتبه دوم، سوم و چهارم (ایالات متحده آمریکا، هند و آلمان) بیشتر است.
مستغلات و تولید بیشترین میلیاردرها را آفریده است ، پس از آن تکنولوژی-رسانه-مخابرات قرار دارد . چین از تعداد میلیاردرهای خودساخته در جهان در رتبه اول است و نیمی از میلیاردرهای خودساخته زن در چین هستند.»
ایالات متحده آمریکا با ۶۹۶ میلیاردر (۷۰ میلیاردر بیشتر از سال پیش) بعد از چین در رتبه دوم قرار دارد. مجموع ثروت میلیاردرهای آمریکا ۴٬۴ تریلیون دلار، یا ۵ درصد تولید ناخالص داخلی جهان است.