تارنگاشت عدالت – بایگانی دورۀ دوم

منبع: بنیاد فرهنگ استراتژیک
٢٣ آوریل ٢٠١۴
نویسنده: نیکولای بوبکین

برگردان: ع. سهند

 

سازمان‌های غیردولتی ایالات متحده در اوکرائین- بایدن از ابزار سیاست خارجی واشنگتن یا از کی‌یف دیدن می‌کند (بخش اول)

 

جو بایدن معاون رئیس‌جمهور به کی‌یف آمد تا با چشم خود ببیند رویدادها در کیف چگونه پیش رفت. دومین بخش این نوشته به نتایج سفر او اختصاص خواهد یافت. در اینجا مهم است این فاکت گفته شود که اوکرائین برای مسکو بمثابه یک دردسر، که ممکن است به دشمن آن مبدل شود، عمل می‌کند و این تنها چیزی است که واشنگتن برای اوکرائین می‌خواهد. اوضاع در کشور به حدی وخیم شده است که کشور را در پرتگاه جنگ داخلی قرار داده است، اما واشنگتن اهمیت نمی‌دهد. چیز اصلی در قدرت نگه داشتن رژیم دست نشانده است. بایدن یکی از تدوین‌کنندگان سیاست «انقلاب‌های رنگی» است و شخص مسؤل برای بوجود آوردن ناآرامی در کشورهای دیگر است، برای او اوکرائین یک آزمایشگاه است که تفاوتی با شمال آفریقا ندارد.

آمریکایی‌ها مردم خیال‌پروری نیستند، آن‌ها روالی دارند که همیشه از آن پیروی می‌کنند و با نادیده گرفتن خصوصیات نژادی و مذهبی ویژه، همه ملت‌ها را با «معیار دموکراتیک» خود می‌سنجند. عین این در کی‌یف رخ داد. کاخ سفید می‌گوید بایدن با رهبران جامعه مدنی برای بررسی نقش آن‌ها در تقویت مؤسسات دموکراتیک دیدار خواهد کرد.

تصادفی نیست که سازمان‌های غیردولتی در کانون توجه او قرار دارند، میلیاردها دلار برای شناور نگه‌داشتن آن‌ها خرج می‌شود و انتظار این است که نتایج از پیش برنامه‌ریزی شده‌ را بدست بدهند. دولت اوکرائین از هر فرصت برای تأکید بر استقلال خود استفاده کرده‌ است در حالی‌که در برابر همه نوع سازمان‌های غیردولتی و آژانس‌های خارجی که در قلمرو اوکرائین فعالیت می‌کنند کاملاً سر براه و مطیع است. برخلاف تأکید سازمان‌های غیردولتی ایالات متحده بر باز، دموکراتیک و شفاف بودن خود، آن‌ها در واقع بمثابه باشگاه‌های بسته با معیارهایی عضوگیری که معمولاً «سیا» برای گزینش مأمورین خود برای مأموریت گسترش نفوذ آمریکا بکار می‌گیرد، عمل می‌کنند.

بعنوان یک اصل، مناصب رهبری در دست کسانی است که آماده‌اند در قبال پاداش‌ مالی، منافع ایالات متحده را در کشورهای دیگر- در این‌مورد اوکرائین- نمایندگی کنند. آن‌ها سعی می‌کنند با برگزار کردن بحث‌ها و سمینارهایی که برای جمع‌آوری اطلاعات پیرامون سیاست‌ها، ظرفیت نظامی، اقتصاد، و هم‌چنین زندگی مذهبی و اجتماعی اوکرائین در کشور برگزار می‌کنند، کارشناسان و نخبگان اوکرائین را درگیر نمایند. این اطلاعات جهت بررسی و تحلیل به مراکز مشخصی در ایالات متحده ارسال می‌شود.

اکثر سازمان‌های غیردولتی در اوکرائین آمریکایی می‌باشند و معروف‌ترین آن‌ها عبارتند از: مؤسسه ملی دموکراتیک (NDI )، مؤسسه بین‌المللی جمهوریخواه (IRI)، موقوفه ملی برای دموکراسی (NED). سفارت ایالات متحده در اوکرائین فعالانه در روند تأمین مالی یا اعطای کمک نقدی درگیر است. سازمان بین‌المللی «Vozrozhdenie» ۵٠٠ تا ۶٠٠ طرح مورد حمایت ایالات متحده را در دست اجرا دارد. این سازمان را غول مالی- جورج سوروس- بوجود آورده است. این سازمان مسؤل اختصاص پول به رسانه‌ها، خدمات درمانی، جامعه شناسی و نیازهای دیگر است.

لهستان اخیراً متوجه شده است که در گذشته بخشی از قلمرو اوکرائین به آن تعلق داشته، از اینرو فعالیت‌های تبلیغاتی شدیدی را در مناطق مرزی خود آغاز کرده است. لهستان این فعالیت‌ها را بطور مستقل انجام نمی‌دهد، ایالات متحده از سازمان‌های غیردولتی لهستان بمثابه ابزار سیاست خارجی خود استفاده می‌کند. نقش لهستان به تسهیل گسترش سازمان‌های غیردولتی ایالات متحده در اوکرائین محدود است. مأموریت همان است: جمع‌آوری اطلاعات و ارسال آن به ایالات متحده، و همچنین ایجاد فضای اطلاعاتی برای تأمین منافع ایالات متحده در منطقه.

لهستان و روسیه، تحت تأثیر روس‌هراسی، آماده‌اند در اوکرائین به خصومت علیه روسیه دامن بزنند. سازمان‌های غیردولتی لهستان شبکه‌ای از شعبات را که رسماً برای بوجود آوردن جامعه مدنی فعالیت می‌کنند، در اطراف گسترش داده‌اند. ناسیونالیست‌ها افراطی «راست» در فعالیت‌های آن‌ها درگیرند. لهستان پیوسته برای رسوخ در ساختار حکومتی و عمومی اوکرائین کار می‌کند.

بعنوان مثال، بنیاد کمک به لهستانی‌ها در شرق (Fundacja Pomoc Polakom na Wschodzie) در سال ١۹۹٢ با کمک وزارت دارایی، وزارت امورخارجه، سنا و وزارت فرهنگ لهستان تأسیس شد. این بنیاد رسماً اهداف خود را کمک به آوارگان «کرسی» (مناطق مرز شرقی)، گسترش زبان و فرهنگ لهستانی، روحیه ملی و خودآگاهی، ایجاد شرایط مناسب برای طرح‌های سیاسی، همکاری با سازمان‌های لهستانی در خارج برای مرتبط کردن آن‌ها با گروه‌های لهستانی اعلام کرد. اما برای شناختن روابط نزدیک آن با حکومت کافی است به سران بنیاد، خدمات ویژه و دستگاه‌های تبلیغاتی آن نگاه شود. اکنون لهستان برای گسترش نفوذ خود در اوکرائین آزادی کامل دارد، در عین‌حال دولت اوکرائین فراموش کرده است که بر یک کشور مستقل حکومت می‌کند و به ایالات متحده و لهستان اجازه داده است در خاک اوکرائین دست به هر کاری بزنند.

لهستان بهشت سازمان‌های غیردولتی شده است که افراط‌گرایی، فرقه‌گرایی، و ناسیونالیسم را اشاعه می‌دهند و با شناخت مردم بازی می‌کنند و آشکارا در امور داخلی آن‌ها مداخله می‌نمایند. طبق تخمین‌های گوناگون، بیش از ۵٠٠ سازمان غیردولتی بین‌المللی وجود دارد که از اینترنت بمثابه ابزار اصلی فعالیت خود استفاده می‌کنند. آن‌ها اغلب دربارۀ سیاست‌های دولت و نظرات عمومی نقش قاضی را بعهده می‌گیرند. آن‌ها طبق آنچه ایالات متحده به آن‌ها می‌گوید، در جهت مبدل شدن به یک نیروی تقویت کننده تندروها عمل می‌کنند. گروه‌های ویژه جامعه اطلاعاتی ایالات متحده فعالیت‌های سازمان‌های غیردولتی در اوکرائین را هماهنگ می‌کنند.

بعنوان مثال، «شورای اطلاعات ملی» (NIC) در ساختار خود «اطلاعات ملی برای روسیه و اروسیا» را دارد. این واحد تحت «مدیریت اطلاعات ملی» قرار دارد و مسؤل «برآوردهای اطلاعات ملی»، تهیه گزارش برپایه منابع اطلاعاتی علنی و ارائه منظم آن به رئیس‌جمهور ایالات متحده است. این در کنار دیگر خدمات عملیاتی، در هدایت فعالیت‌های سازمان‌های غیردولتی هوادار غرب در اروپای شرقی و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی سابق و ایجاد یک شبکه چند لایه برای نفوذ شرکت می‌کند.

مردم اوکرائین مجبورند شرایط دشواری را تحمل کنند که روال دموکراسی خارجی بر آن‌ها تحمیل کرده است و واشنگتن علناً از فاصله هزاران کیلومتری از طريف اختاپوس سازمان‌های غیردولتی در امور داخلی آن‌ها مداخله می‌کند. کاخ سفید نقش سرپرست رژیم کی‌یف را بعهده گرفته است، لذا خود را مسؤل جنایات حکام موقت اوکرائین علیه مردم خود نموده است. کاخ سفید سعی دارد با دامن زدن به نفرت از روس‌ها، توجه را از شکست رژیم اوکرائین منحرف سازد. تاریخ دو ملت برادر تحریف می‌شود، روس زبان‌ها سرکوب ، و زبان روسی حذف می‌شود، روس‌ها یک اقلیت ملی اعلام شده و میهن‌دوستان اوکرائین در جنوب-شرق که با خانواده‌های خود به خیابان آمده‌اند، تجزیه‌طللب نامیده می‌شوند.

کودتاچی‌ها با کودتا قدرت را به‌‌دست آورده‌اند و دست‌هایشان به خون مردم خود آغشته است. اما هر کس که از زانو زدن در برابر آن‌ها امتناع ‌کند یاغی نامیده می‌شود. میلیون‌ها یاغی وجود دارد، مردمی که گویا قانون را نادیده می‌گیرند، آن‌ها بخش بزرگی از جمیت کشور را تشکیل می‌دهند. هزاران جوان اوکرائین با گم کردن جهت اخلاقی خود در جهان معاصر زیان خواهند دید. احیای اخلاقی و گسست با ایدئولوژی تحمیل شده از خارج چیزی است که اوکرائین امروز بیش از هر چیز به آن نیاز دارد. سازمان‌های غیردولتی که ایالات متحده بودجه آن‌ها را تأمین می‌کند نمی‌توانند نقشی داشته باشند. بایدن معاون رئیس‌جمهور آمریکا، در حالی‌که نقش آن‌ها را در تقویت رژیمی که با مردم خود می‌جنگد بررسی می‌کند، این سازمان‌ها را «رهبران جامعه مدنی» می‌نامد.

ادامه دارد

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/s33rceph