به نظر می‌رسد در این لحظه متعلق افکار عمومی مردم عرب، بیان آزاد حمایت از فلسطین، نمادی از مقاومت نه تنها در برابر ادامه اشغال فلسطین، بلکه علیه نظام نواستعماری رژیم‌های سرکوبگر عربی است. در واقع، در سال ۲۰۲۰، مراکش به همراه بحرین، امارات متحد عربی و سودان توافق‌نامه‌هایی را برای عادی‌سازی روابط دیپلماتیک با اسراییل امضا کردند، که به اسرائیلی‌ها اجازه داد تا به امارات متحده عربی – از جمله موارد دیگر- جایی که از آن‌ها استقبال گرمی شد، سفر کنند. این تجربه ممکن است آن‌ها را گمراه کرده باشد که فکر کنند در منطقه مورد استقبال قرار خواهند گرفت، اما چنین نیست.

تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

منبع: الجزیره
نویسنده: دیما خطیب
۷ دسامبر ۲۰۲۲

جام جهانی ۲۰۲۲: فلسطین در مقابل اسرائیل یک بر صفر به نفع فلسطین

 

جام جهانی فوتبال در قطر هنوز در جریان است، اما یک برنده زودهنگام وجود دارد، که به قلب و ذهن هواداران از سراسر جهان گل می‌زند: فلسطین.

با نگاه به تعداد فراوان پرچم‌های فلسطین، دیدن بازوبندها و دستبندهای فلسطینی، و شنیدن شعارهای «فلسطین آزاد» در ورزشگاه‌ها، در جایگاه تماشاگران، خیابان‌ها و شبکه‌های اجتماعی، ممکن است فکر کنیم که فلسطین یکی از۳۲ کشوری است که تیم آن‌ در این جام جهانی شرکت کرده‌ است. در واقع، برخی از رسانه‌های آمریکای لاتین فسطین را «سی‌و‌سومین کشور» در مسابقات نامیده‌اند.

اما تیم ملی فلسطین بازی نمی‌کند، پس چرا فلسطین این چنین در همه جا حضور دارد؟

بازیکنان مراکش در پایان بازی فوتبال مرحله یک هشتم نهایی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر بین مراکش و اسپانیا.

زیرا جام جهانی چیزی فراتر از یک رویداد ورزشی است. این یک گردهمایی عظیم از مردم از سراسر جهان است که گردهم می‌آیند تا شور و شوق خود را برای فوتبال به اشتراک بگذارند و تنوع و همبستگی انسانی را جشن بگیرند.

جام جهانی امسال نخستین دوره‌ای است که در یک کشور عربی برگزار می‌شود. از این‌رو، از هر جام جهانی پیش از آن – از نظر جغرافیایی، لجستیکی و فرهنگی – برای مردم منطقه قابل دسترس‌تر بوده است؛ هم‌چنین به مردم منطقه فضایی داده است تا بدون ترس معمول از سرکوب، به تعداد زیاد جمع شوند.

در نتیجه، فلسطین بطور خودکار در مرکز صحنه قرار گرفت و اعراب را در یک فضای شادی و سرور متحد کرد و بر تعهد آن‌ها به آرمان فلسطین تأکید نمود.

فلسطین آزاد!
به نظر می‌رسد در این لحظه متعلق افکار عمومی مردم عرب، بیان آزاد حمایت از فلسطین، نمادی از مقاومت نه تنها در برابر ادامه اشغال فلسطین، بلکه علیه نظام نواستعماری رژیم‌های سرکوبگر عربی است. این لحظه تاریخی خاطرات لحظات قدرتمندی را در طول مبارزه برای انقلاب‌های بیش از یک دهه پیش بیاد می‌آورد، زمانی که عرب‌ها پرچم فلسطین را به اهتزاز درآوردند و شعار «فلسطین آزاد» را در کنار خواسته‌های خود برای آزادی و کرامت سر دادند.

در واقع، پرچم فلسطین نشانه‌ای از عاملیت سیاسی اعراب، و یکی از مشخصه‌های های ثابت در جایگاه تماشاگران در مسابقات فوتبال بوده است.


بازی تونس- استرالیا، ۲۶ نوامبر ۲۰۲۲

در بازی تونس- استرالیا در ۲۶ نوامبر و یک روز بعد در بازی مراکش-بلژیک، پرچم فلسطین را دیدیم.

در بازی تونس و فرانسه، یک هوادار تونسی که پرچم فلسطین را در دست داشت، به سمت زمین دوید و آن‌را به اهتزار درآورد و سپس بوسیله نیروهای امنیتی با زور به بیرون هدایت شد. عمل او الهام‌بخش شعارهای «فلسطین، فلسطین» در بین تماشاگران بود.

بازیکنان مراکش پرچم فلسطین را در زمین به اهتزاز درآوردند تا شکست دادن کانادا و راه‌یابی به مرحله یک هشتم نهایی را جشن بگیرند، و زمانی‌که یک پیروزی تاریخی در مقابل اسپانیا به دست آوردند و به مرحله یک چهام نهایی راه یافتند، یک‌بار دیگر پرچم فلسطین را به اهزار درآوردند.

هم‌چنین طرفداران مراکشی نیز دیده شده‌اند که در سوق واقف دوحه، با خواندن سرود معروف «رجاوی» پیروزی تیم خود را جشن می‌گیرند:

قلب ما برایت غمگین است
چشم ما سال‌هاست که برایت اشک می‌ریزد
ای فلسطین عزیز
اعراب کجایند، آن‌ها در خوابند
ای زیباترین کشور، مقاومت کن
خداوند حافظ تو باشد…

عدالت: متن کامل سرود «رجاوی» که بوسیله همه تماشاگران یک ورزشگاه در مراکش خوانده می‌شود

در تعدادی از مسابقات نیز پرچم‌های فلسطین در دقیقه ۴۸ بازی، همراه با شعارهای طرفدار فلسطین به اهتزار درآمد تا یادآور النکبة (فاجعه) فلسطینیان در سال ۱۹۴۸ باشد که صدها هزار فلسطینی بی‌خانمان شده و به آوارگان مادام‌العمر مبدل گشتند.

پرچم فلسطین پیش از آغاز بازی اسپانیا- آلمان، ۲۷ نوامبر ۲۰۲۲

اما فقط اعراب حمایت خود را از فلسطین ابراز نکرده‌اند.

ندای «فلسطین آزاد، فلسطین آزاد» هواداران برزیل در حالی که به مصاف تیم خود با کامرون می‌رفتند، در متروی دوحه طنین‌انداز بود. هواداران از سراسر جهان از گرفتن و به اهتزاز درآوردن پرچم‌ فلسطین که بوسیله فلسطینی‌ها در خیابان‌های دوحه اهدا می‌شد، با خوشحالی استقبال می‌کردند.

شکست عادی‌سازی
اگرچه اسرائیل و قطر روابط دیپلماتیک رسمی ندارند، اما طبق الزامات فیفا رسانه‌ها و شهروندان اسرائیلی اجازه حضور در جام جهانی را داشتند. دولت اسرائیل احتمالاً فکر می‌کرد که این مسابقات فرصتی باورنکردنی است تا یک بار دیگر نشان دهد که می‌تواند بر سیاست چند ده‌ ساله اعراب مبنی بر عدم تعامل با حکومت استعماری اسرائیل غلبه کند. اما اینطور نشد..

هواداران فوتبال رسانه‌های اسرائیلی را به شدت رد کرده‌اند. ده‌ها ویدئو که وسیعاً در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده نشان می‌دهند تلاش اسرائیلی‌ها برای گفت‌وگو کاملاً شکست خورده است. تماشاگران لبنانی، سعودی، مراکشی، مصری، اردنی، قطری، یمنی، تونسی، فلسطینی و هم‌چنین ژاپنی، برزیلی، ایرانی و از سایر کشورها، در برابر دوربین‌ها از گفت‌وگو با رسانه‌های اسراییلی امتناع می‌ورزند.

یک از تماشاگر از عربستان سعودی در یک ویدئو به یک روزنامه‌نگار اسرائیلی می‌گوید: «این‌جا جای شما نیست. گرچه اینجا قطر است، اما هنوز کشور ماست. در قطر، جایی برای اسراییل نیست. فقط فلسطین.»

در یک ویدئوی دیگر، چند هوادار انگلیسی پشت سر یک خبرنگار اسرائیلی که آماده صحبت به نظر می‌رسد، صف می کشند. خبرنگار از آ‌ن‌ها می‌پرسد «آیا بازگشت به خانه است؟» آن‌ها پاسخ می‌دهند: «بازگشت به خانه است» یکی از آن‌ها پبش از این‌که دور شود در میکروفون فریاد می‌زد: «اما مهم‌تر از آن، فلسطین آزاد!»

ظاهراً، اوضاع برای رسانه‌های اسرائیلی چنان بد شد که برخی از خبرنگاران اسراییلی وانمود کردن به این‌که آن‌ها از کشورهای دیگر مانند پرتغال، آلمان و اکوادور هستند را آغاز کردند. برخی دیگر به روش نخست ادامه دادند.

یک خبرنگار اسراییلی که نومیدانه سعی می‌کرد هواداران مراکشی را برای گفت‌وگو متقاعد نماید از آن‌ها پرسید «ما صلح داریم، هان. شما توافق‌نامه صلح را امضاء کردید.» فرد مراکشی در حال دور شدن فریاد می‌زند « فلسطین، نه به اسراییل.»

در واقع، در سال ۲۰۲۰، مراکش به همراه بحرین، امارات متحد عربی و سودان توافق‌نامه‌هایی را برای عادی‌سازی روابط دیپلماتیک با اسراییل امضا کردند، که به اسرائیلی‌ها اجازه داد تا به امارات متحده عربی – از جمله موارد دیگر- جایی که از آن‌ها استقبال گرمی شد، سفر کنند. این تجربه ممکن است آن‌ها را گمراه کرده باشد که فکر کنند در منطقه مورد استقبال قرار خواهند گرفت، اما چنین نیست.

رسانه‌های اسرائیلی از این صحبت می‌کنند که اسرائیلی‌ها احساس می‌کنند در قطر عنصر نامطلوب هستند و به محض این‌که بگویند اهل اسرائیل هستند از رستوران‌ها و تاکسی‌ها اخراج می‌شوند. به نظر می‌رسد در اسراییل درک فزاینده‌ای وجود دارد که تلاش‌های عادی‌سازی ممکن است آنطور که فکر می‌کردند موفقیت‌آمیز نبوده باشد.

اعراب از پیش این‌را می دانستند: معاملات عادی‌سازی و صلح با دولت‌هایی که نماینده مردم نیستند، فقط روی کاغذ معتبر است. تا زمانی که فلسطینی‌ها آزاد شوند، قلوب آن‌ها با فلسطین می‌ماند، و آزادی فلسطین تنها زمانی رخ می‌دهد که بقیه منطقه نیز آزاد باشد.

بقای دولت آپارتاید اسرائیل اساساً وابسته به رژیم‌های دیکتاتوری و غیردموکراتیکی است که همه مطالبات مردم خود، از جمله آزادی فلسطین را ناشنیده می‌گیرند.

تحریم موفق
به نظر می رسد انتشار ویدئوها از ماجراجویی‌های نافرجام اسرائیل در جام جهانی کاهش یافته است. گزارش‌ها حاکی از آنند که دیپلمات‌های اسرائیلی از نحوه رفتار با شهروندان اسرائیلی ابراز نارضایتی کرده و از فیفا و قطر خواسته‌اند که امنیت و آسایش خبرنگاران اسراییلی را تضمین کنند.

شکایات رسانه‌های اسرائیلی مورد تمسخر قرار می‌گیرد و برخی به فهرست طولانی روزنامه‌نگاران فلسطینی- از جمله شیرین ابوعاقله خبرنگار الجزیره که تصاویر او در مسابقات نیز بجشم می‌خورد- اشاره می‌کنند که اسرائیل آن‌ها مورد ضرب و شتم قرار داده، دستگیر کرده و کشته شده است.

بازی هلند- قطر در ۲۹ نوامبر ۲۰۲۲ در ورزشگاه ال‌بیت

این حضور قدرتمند فلسطینی‌ها که روز به روز در جام جهانی افزایش می‌یابد، به جامعه جهانی یادآوری می‌کند که وضعیت فلسطین غیرقابل تحمل است و نمی‌توان آن را نادیده گرفت. با ادامه جام جهانی، فلسطین‌ها بدون چشم‌انداز یک راه‌حل، کشته، آواره، تبعید، ارعاب و دستگیر می‌شوند. ائتلافی از احزاب راست افراطی دولت اسرائیل را به تصرف خود درآورده و تهدید به تشدید خشونت آپارتاید علیه فلسطینی‌ها می‌کند.

در جام جهانی، فلسطینی‌ها نیز فرصتی برای تقویت «جنبش بایکوت، عدم سرمایه‌گذاری و تحریم» (BDS) یافته‌اند. در حالی‌که اوکرایین و حامیان آن توانسته‌اند فیفا و یوفا (اتحادیه باشگاه‌‌های فوتبال اروپا) را وادار کنند تا تیم ملی و باشگاه‌های فوتبال روسیه را از رقابت در مسابقات خود به دلیل حمله روسیه به حالت تعلیق درآورند، تلاش فلسطینی‌ها برای داشتن همان رفتار با اسرائیل به خاطر اشغال سرزمین فلسطین تاکنون شکست خورده است.

با این حال، فلسطینی‌ها و متحدانشان موفق شده‌اند این تحریم را در بزرگ‌ترین رویداد فیفا به روش خود- از پایین به بالا- انچام دهند. گرچه باید دید این نمایش قدرتمند همبستگی چگونه به اقدامات سیاسی تبدیل خواهد شد، اما این جام جهانی قطعاً به خاطر یک پیروزی تاریخی روشن در یادها خواهد ماند: فلسطین در مقابل اسرائیل یک به صفر.

https://www.aljazeera.com/opinions/2022/12/7/fifa-world-cup-palestine-1-israel-0

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/5ct8mrnw