تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: نیوز کلیک
۱۲ اکتبر ۲۰۲۱
ظهور ائتلاف تحت رهبری مقتدا الصدر به مثابه بزرگترین نیرو در پارلمان عراق
در میان نارضایتی فزاینده از نظام سیاسی به علت فساد گسترده، ناکارآمدی و بیتوجهی دولت، فقط ۴۱ درصد رأیدهندگان درپنجمین انتخابات پس از حمله ۲۰۰۳ تحت رهبری آمریکا به عراق، شرکت کردند.
در روز دوشنبه ۱۱ اکتبر، «کمیسیون عالی انتخاباتی عراق» نتایج مقدماتی انتخابات پارلمانی را که یک روز پیش از آن برگزار شده بود اعلام کرد. «جنبش صدریست»، که بخشی از «اتحاد انقلابیون برای اصلاحات» («اتحاد سائرون») تحت رهبری مقتدا الصدر است، در کنار مستقلها به مثابه بزرگترین برنده ظهور کرد. این اتحاد احتمالاً حداقل ۷۵ کرسی از ۳۲۰ کرسی پارلمان را به دست خواهد آورد، که نسبت به انتخابات گذشته ۵۴ کرسی بیشتر است.
«کمیسیون عالی انتخاباتی عراق» اعلام کرد که نتایج مقدماتی است، زیرا پیش از اعلام نتایج نهایی باید به شکایات رأیدهندگان رسیدگی نماید.
براساس نتایج مقدماتی، بلوک سنی «تقدم» احتمال با ۳۷ کرسی در رده دوم قرار خواهد گرفت. ائتلاف «دولت قانون» نور المالکی، نخستوزیر پیشین و رهبر «حزب الدعوه» میرود تا در رتیه دوم قرار گیرد.
در بخش شمالی عراق، پیشبینی میشود «حزب دمکراتیک کردستان» ۳۲ کرسی به دست آورد، و تعداد ۲۵ کرسی خود در انتخابات گذشته را افزایش دهد. رقیب آن، «اتحادیه میهنی کردستان» که با «گوران» (جنبش تغییر) متحد شده است، انتظار میرود ۱۷ کرسی، یک کرسی کمتر از انتخابات پیش به دست آورد. «نسل جدید» یک حزب جدید کردی است که انتظار میورد تعداد کرسیها خود را از ۴ به ۹ افزایش دهد.
نتایج اولیه نشان میدهد که «ائتلاف فتح» وابسته به «نیروهای بسیج مردمی» متحمل شکست شده است، و انتظار میرود ۱۶ کرسی در مقایسه به ۱۹ کرسی انتخابات گذشته به دست آورد. جنبش تازه تاسیس «امتداد» انتظار میرود ۹ کرسی به دست آورد. همچنین انتظار می رود سایر مستقلها که عملکرد خوبی داشته باشند برای نخستین بار ۳۳ کرسی به دست آورند.
خبرگزاری عراق گزارش داد که پس از اعلام نتایج اولیه، مقتدا الصدر در روز دوشنبه یک سخنرانی تلویزیونی انجام داد و طی آن سعی کرد به انتظارات عمومی پاسخ دهد. وی تاکید کرد که جنبش وی برای از بین بردن فساد در کشور و همچنین پایان دادن به انواع مداخلات خارجی در امور عراق تلاش خواهد کرد، علاوه بر اعلام این که نفت عراق متعلق به «مردم» است و حزب او ایجاد یک رژیم رفاهی را در کشور تضمین خواهد کرد، صدر همچنین اظهار داشت که همه سلاحها «باید به دولت محدود شوند و استفاده از سلاح خارج از این محدوده ممنوع است.
انتخابات امسال به دلیل اعتراضات مردمی، که از اکتبر ۲۰۱۹ ادامه دارد، با تغییرات اساسی در نظام انتخاباتی کشور بر اساس قانون جدید، پیش از موعد برگزار شد. لغو فهرستهای حزبی، به مستقلها امکان داد بر خلاف گذشته در رقابت شرکت کنند. تعداد حوزههای انتخابیه نیز از ۱۸ به ۸۳ حوزه افزایش یافت، و ارتباط افراد در حوزههای انتخاباتی را آسانتر کرد.
در عراق از هر حوزه انتخابیه چندین نماینده انتخاب میوشند و در هر حوزه یک کرسی به زنان اختصاص دارد. بر خلاف گذشته که رأیدهندگان به فهرستهای حزبی رأی میدادند، در حوزههای انتخابیه هر نامزدی که بیشترین آراء را به دست آورد انتخاب میشود.
درصد پایین شرکتکنندگان در انتخابات
علیرغم تغییرات، رایگیری روز یکشنبه شاهد پایینتر درصد مشارکت رایدهندگان – کمتر از ۴۱ درصد – بود. براساس گزارشها، اکثر رأیدهندگان جوان که در اعتراضات شرکت کرده بودند، انتخابات را تحریم کردند. حزب کمونیست عراق که در انتخابات گذشه بخشی از «اتحاد سائرون» بود از فراخوان تحریم انتخابات حمایت کرد. در انتخابات گذشته در سال ۲۰۱۸، ۴۴٫۵ درصد رأیدهندکان شرکت کردند.
براساس گزارش رسانههای محلی، درصد رأیگیری در بغداد، که بیشترین تعداد کرسی (۶۹) را دارد ، کمترین میزان بود، و بیشترین درصد رأیگیری در استان دهوک در شمال کردستان (۵۳ درصد) ثبت شد.
با این وجود، درصد آراء اگر بر اساس تعداد رأیدهندگان ثبتنام کرده سنجیده شود پایینتر است. به گفته «کمیسیون عالی انتخاباتی عراق»، ۲۵ میلیون رأیدهنده ثبتنام کرده وجود دارد. تعداد واقعی رأیدهندگان شرکتکننده در انتخابات روز یکشنبه کمی بیش از ۹ میلیون نفر، یا تقریباً ۳۶ درصد کل رأیدهندگان ثبتنام کرده بود. اما، «کمیسیون عالی انتخاباتی عراق» فقط کسانی را کارت شناسایی بیومتریک دارند به مثابه رأیدهنده ثبتنام کرده بشمار میآورد، گرچه اشخاص فاقد آن نیز مجاز به استفاده از حق خود برای رأیدادن هستند.
روز دوشنبه، رائد فهمی، دبیر کمیته مرکزی حزب کمونیست عراق، با صدور بیانیهای به مردم به خاطر پیروزی آنها در رساندن پیام به نخبگان سیاسی از طريق تحریم انتخابات، تبریک گفت. وی گفت تجریمهای مردمی «بیاعتمادی کسترده به نظام سیاسی موجود را بازتاب میدهند: و این پیامی بود «که همه باید به آن توجه نمایند.»
حزب کمونیست عراق و معترضین خواهان پایان نظام سهمیهبندی فرقهای «محصصه» برای پستهای سیاسی شدهاند و آن را مسئول ناکارآمدی و فساد گسترده در کشور میدانند. آنها همچنین خواستار خلعسلاح شبهنظامیان و ممنوعیت استفاده از قدرت پول در روند انتخابات، و همچنین عدالت برای بیش از ۶۰۰ نفری شدهاند که توسط نیروهای امنیتی و شبه نظامیان در جریان اعتراضات کشته شدند.
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/45wdh6es