خبر آنلاین
۱۴ شهریور ۱۴۰۲
هانیزاده: حوادث عراق به درگیریهای قومی دامن میزند
رمزگشایی از ناآرامیها در کرکوک عراق/ بعثیها صحنهگردان ماجرا هستند؟
به نظر میرسد که دولت مرکزی عراق دنبال حل ریشه ای مساله کرکوک است. اما با توجه به اینکه این دولت دنبال جدا کردن کرکوک و الحاق آن به اقلیم کردستان است، این امر موجب مخالفت رهبران اقلیم شده. این یک چالش جدی هم برای دولت مرکزی و هم اقلیم کردستان است.
مهسا مژدهی: کرکوک عراق درگیر تنش شده است. تنشهایی که باعث شده برخی از ناظران نسبت به گسترش به سمت دیگر شهرهای عراق نگرانی زیادی داشته باشند. درگیریهای شهر نفتخیز کرکوک تاکنون تعدادی کشته و زخمی داشته است. آنطور که یورونیوز نوشته این اختلافات بر سر ساختمانی در کرکوک است که زمانی مقر حزب دمکرات کردستان (KDP) بود، اما ارتش عراق از سال ۲۰۱۷ از آن به عنوان پایگاه خود استفاده میکند. دولت عراق تصمیم دارد تا این ساختمان را به حزب دموکرات برگرداند. اما این موضوع با مخالفت شدید عربها و ترکمنهای ساکن در کرکوک مواجه شده. مخالفان در مقابل ساختمان چادر زده و جاده را سد کردند. نخست وزیر عراق محمد السودانی دستور منع رفت و آمد در شهر را برای جلوگیری از تشدید خشونت صادر کرده و از احزاب سیاسی، سازمان های اجتماعی و رهبران جامعه خواسته تا نقش خود را در جلوگیری از نزاع و حفظ امنیت، ثبات و نظم ایفا کنند. کرکوک در سالهای حضور داعش در عراق دچار مصیبتهای فراوان شد و در حال حاضر تحت کنترل دولت مرکزی است.سخنگوی پلیس کرکوک بامداد یکشنبه اعلام کرد که در این تظاهرات چهار جوان کُرد کشته و ۹ نفر دیگر زخمی شدند. مسرور بارزانی نخست وزیر منطقه کردستان و حزب اتحادیه میهنی از نخست وزیر عراق خواستند که برای کنترل وضعیت کرکوک، فورا وارد عمل شود و به درگیریهای این شهر پایان دهد.
در خبرآنلاین با حسن هانیزاده کارشناس مسائل کشورهای عربی در مورد وضعیت کرکوک به گفتگو نشستهایم.
کرکوک شهری است که از حملات داعش آسیب شدیدی متحمل شده. این شهر وضعیت سیاسی نابه سامانی هم دارد. همزمان سه قومیت عراقی در کرکوک ساکن هستند. زمینههای درگیری در این شهر چیست؟
شرایط کرکوک در اقلیم کردستان کاملا پیچیده است. به اعتبار اینکه ماده ۴۱ از قانون اساسی عراق وضعیت کرکوک را به یک همه پرسی در آینده وابسته کرده است و این وضعیت به خاطر شرایط اجتماعی و وجود قومیتهای مختلف کرد و عرب و ترکمن در عراق پیچیدهتر شده. اخیرا با توجه به اینکه محدودیت هایی برای رفت و آمد ساکنان عرب زبان کرکوک از سوی کردها و نیروهای وابسته به کردستان عراق به وجود آمده؛ یک سری درگیریهای فردی پیش آمد که گستردهتر شد و برخی از طوایف موجود در این ناحیه وارد عمل شده و با نیروهای محلی اقلیم کردستان درگیر شدند. به نظر میرسد یک سری عوامل برای ایجاد آشوب در عراق و ناامنی در اقلیم کردستان پشت این شورش ها و درگیری ها وجود دارد. به نظر اوضاع برای دولت مرکزی و اقلیم کردستان بسیار خطرناک است و اگر برای این وضعیت یک سلسله تصمیمات و گفتگوهایی صورت نگیرد، احتمالا مشکلاتی برای اقلیم و دولت مرکزی پیش میآید.
درخواست السودانی از احزاب سیاسی عراق در کرکوک
ادامه تحولات کرکوک/ گفتوگوی السودانی با بارزانی و واکنش چارچوب هماهنگی
دولت السودانی برای حل چنین مسالهای که ریشه دار به نظر میرسد، تا چه اندازه توان و امکانات دارد؟ به طور کلی برای جلوگیری از تنشهای بیشتر چه راههایی در مقابل کرکوک قرار میگیرد؟
به نظر میرسد که دولت مرکزی عراق دنبال حل ریشه ای مساله کرکوک است. اما با توجه به اینکه این دولت دنبال جدا کردن کرکوک و الحاق آن به اقلیم کردستان است، این امر موجب مخالفت رهبران اقلیم شده. این یک چالش جدی هم برای دولت مرکزی و هم اقلیم کردستان است. اما با توجه به تفسیر ماده ۴۱ پارلمان باید وارد عمل شود تا یک تبصره برای روشن شدن وضعیت کرکوک داشته باشد تا از کشتار و بحران جدید در این کشور جلوگیری کند. به نظر می رسد که دولت السودانی دنبال این است که شرایط را به گونه ای حل کند که نیازی به لشکرکشی و اعزام نیروهای نظامی به کرکوک نباشد.
عراق با مشکلات پیچیدهای رو به رو است که مساله کرکوک فقط یکی از آنهاست. آیا امکان این موضوع وجود دارد که آتش خشم مردم این منطقه به دیگر شهرهای عراقی هم سرایت کند و زمینه ساز درگیریهای مسلحانه شود؟
یکی از مشکلات پیچیده در عراق بازسازی نیروهای بعث است. گزارشها نشان میدهند که اخیرا رغد صدام با کمک برخی از سران حزب بعث در اردن سازماندهی کرده اند تا آشوبها را در عراق دامن بزنند. به نظر میرسد دولت عراق باید هوشمندانه این مشکل را حل کند و مانع از قدرتگیری و سازماندهی هزاران نفر از اعضای حزب بعث عراق شوند. این افراد باعث درگیریهای قومیتی در این کشور میشوند. این گروهها در حال تحریک قومیت ها هستند.
وضعیت کرکوک هم کاملا پیچیده است و دولت السودانی باید سریعا این وضعیت را روشن کرده و اقدامات لازم را برایش انجام دهد. در غیر این صورت ممکن است آتشی که به جان کرکوک افتاده دامن بقیه شهرهای دیگر عراق را هم بگیرد.
***
خبرگزاری فارس
۱۱ شهریور ۱۴۰۲
مسرور بارزانی: برای کنترل وضعیت کرکوک، السودانی فورا مداخله کند
نخست وزیر منطقه کردستان و حزب اتحادیه میهنی از نخست وزیر عراق خواستند که برای کنترل وضعیت کرکوک، فورا وارد عمل شود و به درگیریهای این شهر پایان دهد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، منابع خبری عراق شامگاه امروز شنبه از حملات نیروهای وابسته به حزب دموکرات کردستان به رهبری مسعود بارزانی به خودروهای متعلق به عربها و ترکمنهای حاضر در شهر کرکوک خبر دادند.
صدها نفر از عربها و ترکمنهای ساکن کرکوک امروز خبر دادند که در اعتراض به بازگشت نیروهای پیشمرگه به این شهر تحصن خواهند کرد و نیروهای وابسته به حزب دموکرات به این افراد حمله کردند و هم اکنون درگیریها در این شهر در جریان است.
مسرور بارزانی نخست وزیر منطقه کردستان عراق با انتشار بیانیهای، تأکید کرد: به شدت اقدامات شورشی در شهر کرکوک را که با اصول دموکراسی و همزیستی مسالمتآمیز در تضاد است، محکوم میکنیم.
تلویزیون کردستان-۲۴ به نقل از بارزانی گزارش داد، اربیل از محمد السودانی نخست وزیر عراق میخواهد برای کنترل این وضعیت غیر قابل قبول فورا مداخله کرده و جان شهروندان و تظاهراتکنندگان را حفظ کند؛ لذا تأکید داریم که نباید به افراد غیر مسئول اجازه داده شود وضعیت را پیچیدهتر کنند.
وی از شهروندان کُرد حاضر در کرکوک خواست که ضمن خویستنداری، از خشونت دوری کنند. این مقام کُرد از شهروندان ترکمن و عرب هم خواست که «به افراد غریبه اجازه ندهند ثبات شهر را بر هم زنند».
محمد السودانی ساعاتی پیش، به نیروهای امنیتی حاضر در استان کرکوک دستور داد که به وظایف خود در برقراری امنیت و اعمال قانون در قبال کسانی عمل کنند که دست به «شورش» در این شهر زدهاند.
السودانی تأکید کرد که این نیروها در بازداشت تمامی کسانی که به دنبال بر هم زدن امنیت در کرکوک هستند، هیچ اغماضی نخواهند داشت و هر کس از هر گروهی که باشد بازداشت خواهد شد. لذا این نیروها به آنان اجازه نخواهند داد که حامل سلاح باشند.
نخست وزیر عراق همچنین ضمن اعلام منع آمدوشد در کرکوک، دستور داد که عملیاتهای امنیتی گستردهای در مناطقی آغاز شود که در آن شورش صورت گرفته است.
دفتر سیاسی اتحادیه میهنی کردستان در واکنش به اقدامات خشونتبار در کرکوک، تأکید کرد: متأسفانه وضعیت اسفبار در کرکوک که به خاطر درگیری بر سر مقرهای حزبی است، به درگیری و شهادت و زخمی شدن شماری از غیر نظامیان منجر شد؛ کسانی که قربانیان بیتوجهی سیاسی و ملی هستند».
اتحادیه میهنی با انتشار بیانیهای، گفت: از سه روز پیش با دولت عراق در تماس بودیم تا به وظایف ملی و دولتی خود عمل کند تا این درگیری و خونریزی صورت نگیرد. از طریق توافق بین احزاب کُرد حاضر در کرکوک میتوانستیم مانع از تنش و این مشکل بزرگ شویم.
این حزب کُرد هم از نخست وزیر عراق خواست که فورا مداخله کند و با هماهنگی با منطقه کردستان و نیروهای ارتش و الحشد الشعبی حاضر در کرکوک، این مشکل را به صورت ریشهای حل کند.
***
خبرگزاری فارس
۱۳ شهریور ۱۴۰۲
السودانی: عاملان فتنه در کرکوک، مجازات خواهند شد
نخست وزیر عراق که میزبان شماری از نمایندگان استان کرکوک بود، تأکید کرد که عاملان فتنهافروزی در کرکوک، بنا بر قانون، مجازات خواهند شد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، در پی حوادثی که اخیرا در کرکوک رخ داده و باعث ناامنی در آن شده است، شماری از نمایندگان این استان، شامگاه امروز یکشنبه به دیدار محمد السودانی نخست وزیر عراق رفتند.
روزنامه الصباح عراق گزارش داد، در این دیدار، آخرین تحولات استان کرکوک و مهمترین مؤلفهها برای حفظ امنیت و صلح اجتماعی در این استان بررسی شد؛ استانی که به تنوع نژادی معروف است.
نخست وزیر عراق تأکید کرد: عناصری که دست به تجاوز زدند و در کرکوک فتنهافروزی کردند، بر اساس قانون، به مجازات اعمال خود خواهند رسید.
السودانی همچنین تأکید کرد که نیروهای امنیتی حاضر در کرکوک به حمایت از ساکنان این استان و حقوق آنان در زندگی شرافتمندانه، حق رأی و برخوردای از یک محیط امن متعهد هستند.
صدها نفر از عربها و ترکمنهای ساکن کرکوک از روز شنبه در اعتراض به بازگشت نیروهای پیشمرگه به این شهر تحصن کردند که با حمله نیروهای وابسته به حزب دموکرات مواجه شدند. سخنگوی پلیس کرکوک بامداد یکشنبه اعلام کرد که در این تظاهرات ۴ جوان کُرد کشته و ۹ نفر دیگر زخمی شدند.
مسرور بارزانی نخست وزیر منطقه کردستان و حزب اتحادیه میهنی از نخست وزیر عراق خواستند که برای کنترل وضعیت کرکوک، فورا وارد عمل شود و به درگیریهای این شهر پایان دهد.