حزب کمونیست و دولت ویتنام همیشه به دوستی و همکاری با دیگر کشورها از جمله روابط حُسن همجواری با چین اهمیت میدهد و برای ارتقاء آن از هیچ تلاشی کوتاهی نخواهد کرد. اما حاکمیت ویتنام جداً نقض شده است. ویتنام به ترغیب چین برای متوقف کردن اقدامات نادرست آن، بیرون بردن دکل حفاری و کشتیهای محافظ از فلات قاره و منطقه اقتصادی انحصاری ویتنام ادامه خواهد داد؛ و برای ارتقای مذاکرات با چین بهمنظور حل مسأله از طریق ابزار مسالمتآمیز، طبق اصل تبعیت مطلق از حقوق بینالملل، بویژه «کنوانسیون ١۹۸٢ سازمان ملل متحد درباره حقوق دریا» و «اعلامیه پیرامون رفتار طرفها در دریای شرقی» تلاش خواهد کرد.
تارنگاشت عدالت – بایگانی دورۀ دوم
منبع: شبکه همبستگی (SolidNet)
رفقای گرامی،
طی چند روز گذشته، توجه جامعه بینالمللی به تنش در دریای شرقی (دریای جنوب چین)، که علت آن عملیات حفاری اکتشافی چین در فلات قاره و منطقه اقتصادی انحصاری ویتنام است، جلب شده است. به منظور ارایه یک نگاه نزدیکتر به وضعیت، مایلیم ضمیمه را که حاوی برخی اطلاعات مشروح است برای شما ارسال نماییم.
ما به ترغیب چین برای متوقف کردن اقدامات نادرست آن، بیرون بردن دکل حفاری و کشتیهای محافظ از آبهای ویتنام ادامه خواهیم داد؛ و برای ارتقای مذاکرات با چین بهمنظور حل مسأله از طریق ابزار مسالمتآمیز، طبق اصل تبعیت مطلق از حقوق بینالملل، بویژه «کنوانسیون ١۹۸٢ سازمان ملل متحد پیرامون حقوق دریا» و «اعلامیه پیرامون رفتار طرفین در دریای شرقی» تلاش خواهیم کرد.
در این مبارزه، ما به همبستگی و حمایت شما نیاز داریم.
بهترین درودها،
کمیسیون روابط خارجی حزب کمونیست ویتنام
واقعیات درباره تجاوز چین به آبهای ویتنام
در بامداد ١ مه ٢٠١۴، دکل حفاری آبهای عمیق هایییانگ شییو-۹۸١ چین، تحت حفاظت کشتیها جنگی و ناوهای مسلح وارد آبهای ویتنام شد. در ساعت ۴ بعدازظهر ٢ مه، دکل در محلی واقع در ١۵ درجه ٢۹ دقیقه ۵۸ ثانیه عرض شمالی و ١١١ درجه ١٢ دقیقه ۶ ثانیه طول شرقی، بیش از ۸٠ مایل آبی داخل فلات قاره و منطقه اقتصادی انحصاری ویتنام که طبق «کنوانسیون ١۹۸٢ سازمان ملل متحد درباره حقوق دریا» تعیین شده است، نصب شد. در ساعت ٢٠ روز ٢ مه ٢٠١۴، چین تذکری صادر نمود، [و] عبور همه کشتیهای خارجی را در شعاع ٣ میل دریایی اطراف محل هایییانگ شییو-۹۸١ ممنوع کرد ( که این در ١٠ مه ٢٠١۴ به ١٠ میل دریایی افزایش یافت). ناوهای مسلح چین که از دکل حفاظت میکردند به کشتیهای «پلیس دریایی و کنترل ماهیگیری» ویتنام که وظایف خود را در منطقه انجام میدادند اصابت کردند، و با توپ آبی به آنها حمله نمودند، به چندین کشتی خسارت وارد نموده و چند نفر را زخمی کردند.
این اقدامات چین حاکمیت ویتنام، حقوق و حاکمیت حقوقی ویتنام بر آبهای خود را آشکارا نقض میکند، حقوق بینالملل، بویژه «کنوانسیون ١۹۸٢ سازمان ملل متحد دربار حقوق دریا» را زیرپا میگذارد، خلاف «اعلامیه پیرامون رفتار طرفها در دریای شرقی»- که چین یکی از امضاء کنندگان آن است- میباشد؛ صلح، ثبات، امنیت، ایمنی و آزادی کشتیرانی در دریای شرقی را بمخاطره میاندازد. این اقدامات همچنین برخلاف توافقهای بین رهبران ارشد دو حزب و دو کشور میباشد. این اقدامات در زمانی صورت میگیرد که روابط بین دو کشور بطور مثبت در حال گسترش است، در زمانیکه رهبری جدید چین اظهارات و تعهدات مکرری بسود دوستی با همسایگان خود، از جمله ویتنام نموده است؛ و در زمانیکه ویتنام و چین تازه پیرامون ایجاد مکانیسمهای همکاری، از جمله یک گروه کاری پیرامون همکاری در دریا توافق کردهاند.
رویاروی با این تحولات بسیار جدی، ویتنام حداکثر خودداری را به خرج داده است، حسننیت نشان داده، و از همه کانالهای گفتوگو برای ارتباط با طرف چینی در سطوح گوناگون استفاده نموده است، اعتراض نموده و خواسته است که چین فوراً دکل حفاری و کشتیهای جنگی و دیگر ناوهای مسلح خود را از آبهای ویتنام خارج کند. با این وصف، چین نه تنها در پاسخ به تقاضای ویتنام قصور کرده است بلکه به تجاوزات جدی خود بنحو فزایندهای نیز ادامه میدهد. در ۵ مه ٢٠١۴، وزیر امور خارجه ویتنام یک کنفرانس مطبوعاتی بینالمللی برگزار نمود، در آن اطلاعات مشروحی پیرامون تحولات ارایه نمود و از جامعه بینالمللی خواست صدای خود را علیه اقدامات نادرست چین بلند کند و از حقوق و منافع مشروع ویتنام، آنطور که حقوق بینالملل تصریح مینماید، حمایت کند.
در ١٠ مه ٢٠١۴، نشست وزرای امورخارجه آسهآن بیانیهای صادر کرد و نگرانی جدی خود را پیرامون تحولات در دریای شرقی اعلام نمود. در ١١ مه ٢٠١۴، نشست آسهآن بیانیه و اظهارات ریاست را صادر نمود و ار همه طرفهای درگیر خواست برای اجرای کامل و مؤثر «اعلامیه پیرامون رفتار طرفها در دریای شرقی» در جهت ایجاد فضای اطمینان و اعتماد متقابل اقدام نمایند، خویشتنداری نشان دهند، و به تهدید یا استفاده از زور متوسل نشوند، اختلافات را با ابزار مسالمتآمیز بر طبق اصول جهانی برسمیت شناختهشده حقوق بینالملل از جمله «کنوانسیون ١۹۸٢ سازمان ملل متحد درباره حقوق دریا» حل کنند. در بسیاری از کشورها، محافل سیاسی، احزاب سیاسی، دانشمندان و شخصیتهای برجسته صدای خود را در مخالفت با اقدامات چین و نگرانی خود را پیرامون وضعیت بلند کردهاند.
در عینحال، چین حرکات خود را «اقدامات عادی… در آبهای ساحلی جزایر ژیشا چین»، که «غیرقابل بحث» است، و نتیجتاً ویتنام هیج حقی برای مداخله یا مخالفت ندارد، توصیف کرده است. این ادعاها به دلایل زیر مطلقاً نادرستاند:
● شبه جزیره هوانگ سا (پاراسل) (چین آنرا ژیشا مینامد)، که طی چندین قرن گذشته تحت حاکمیت و مدیریت ویتنام بوده است، بطور غیرقانونی از طريق استفاده از نیروهای مسلح در سال ١۹۷۴ توسط چین اشغال شد. طبق حقوق بینالملل، آن اشغال توسط چین کاملاً غیرقانونی است. ویتنام همیشه حاکمیت قانونی خود را بر شبهجزیره اعلام کرده است. هیچ کشور جهان حاکمیت چین بر شبهجزیره هوانگ سا ویتنام (پاراسل) را برسمیت نشناخته است. اشغال غیرقانونی جزایر از طرف چین و اظهارات آن که جزایر «غیرقابل بحث» میباشند غیرقابل پذیرش است.
● همانطور که در «کنوانسیون ١۹۸٢ سازمان ملل متحد درباره حقوق دریا» تصریح شده است، جزایر غیرمسکون مانند جزایر پاراسل نباید آنطور که چین برای توجیه استقرار دکل خود در محل گفته شده ادعا میکند، متعلق به آبهای مجاور تلقی شوند. بعلاوه، این محل بوضوح در داخل ٢٠٠ مایل دریایی فلات قاره و منطقه اقتصادی انحصاری ویتنام، تصریح شده توسط «کنوانسیون ١۹۸٢ سازمان ملل متحد درباره حقوق دریا»، قرار دارد. باید افزود که همه فعالیتهای اکتشافی و بهرهبرداری ویتنام در دریا تاکنون همیشه در داخل فلات قاره و منطقه اقتصادی انحصاری آن، طبق «کنوانسیون ١۹۸٢ سازمان ملل متحد درباره حقوق دریا» صورت گرفته است، و از رسمیت و همکاری دیگر کشورها برخوردار بوده است.
سخنگوی وزارت امورخارجه و رسانههای چین نیز کشتیهای ویتنامی را برای حمله به کشتیهای چینی مقصر معرفی کرده، میگویند ویتنام برای سد کردن مسیر کشتیهای چینی، کشتیهای جنگی اعزام کرده است (اما نتوانستند در پاسخ به درخواست گزارشگران خارجی هیچ مدرکی ارایه نمایند). واقعیات، اما، برخلاف این بودهاند. ویتنام فقط از کشتیهای «پلیس دریایی و کنترل ماهیگیری» به تعداد بسیار کمتری از چین استفاده کرده است، به اقدامات مسالمتآمیز برای اعمال قانون متوسل شده، و از حرکتهای تهاجمی خودداری کرده است. در عینحال، چین از کشتیهای نظامی، از جمله کشتیهای حفاظتی مجهز به موشک استفاده کرده است، و کشتیهای چینی به کشتیهای ویتنامی اصابت کردند و با توپهای آبی فشار قوی به کشتیهای ویتنامی شلیک کردند. در کنفرانس مطبوعاتی فوقالذکر، ویتنام مدارک روشن حملات را ارایه نمود.
طی روزهای اخیر، اقدامات چین شتاب یافته است، موجب تشنج فزاینده و وضعیت شدیداً خطرناک در منطقه شده است.
دریای شرقی محیطزیست سنتی مردم کشورهای ساحلی، از جمله ویتنام است. آنجا محل یکی از مهمترین خطوط دریایی است. ادعای پوچ و مبهم چین بر «خط U شکل» (یا خط ۹ نقطهای) که بیش از ۸٠ درصد دریای شرقی را دربرمیگیرد فاقد بنیاد حقوقی است، و اقدامات یکجانبه چین با هدف کنترل دریای شرقی در گذشته موجب تنش در منطقه شد. استقرار دکل حفاری آن در فلات قاره و منطقه اقتصادی انحصاری ویتنام تشدید بسیار خطرناک جدیدی است که صلح، ثبات، و ایمنی و آزادی کشتیرانی در دریای شرقی و منطقه را تهدید میکند.
ملت ویتنام همیشه عاشق صلح است و صادقانه صلح میخواهد. حزب کمونیست و دولت ویتنام همیشه به دوستی و همکاری با دیگر کشورها از جمله روابط حُسن همجواری با چین اهمیت میدهد و برای ارتقاء آن از هیچ تلاشی کوتاهی نخواهد کرد. اما حاکمیت ویتنام جداً نقض شده است. مردم ویتنام طی روزهای اخیر بسیار خشمگیناند، و در اعتراض به تجاوزات چین، در دفاع از حاکمیت ملی خود، و صلح و ثبات در منطقه فعالیتهای گوناگون داشتهاند.
ویتنام به ترغیب چین برای متوقف کردن اقدامات نادرست آن، بیرون بردن دکل حفاری و کشتیهای محافظ از فلات قاره و منطقه اقتصادی انحصاری ویتنام ادامه خواهد داد؛ و برای ارتقای مذاکرات با چین بهمنظور حل مسأله از طریق ابزار مسالمتآمیز، طبق اصل تبعیت مطلق از حقوق بینالملل، بویژه «کنوانسیون ١۹۸٢ سازمان ملل متحد درباره حقوق دریا» و «اعلامیه پیرامون رفتار طرفها در دریای شرقی» تلاش خواهد کرد.