تانک‌های آذربایجان در خط تماس در لاچین (۱ سپتامبر ۲۰۲۲): «واشنگتن با تأخیر دریافته است که روسیه از اتحاد غربی هشیارانه‌تر عمل کرده و در بازی بزرگ در شرق منطقه دریای سیاه دست بالا را دارد. از اینرو، استراتژی غرب در قبال قفقاز و آسیای مرکزی در حال تغییر است. ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو قرار است امروز در بروکسل با جیحون بایراموف وزیر امور خارجه آذربایجان دیدار کند. همه این‌ها در حالی صورت می‌گیرد که چارلز میشل، رئیس شورای اروپا، تلاش‌ها برای میانجیگری بین آذربایجان و ارمنستان را هدایت می‌کند. به مثابه بخشی از تلاش‌های دیپلماتیک اتحادیه اروپا، میشل در ماه آوریل میزبان دیداری در بروکسل بین علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان و نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان بود، که در آن دو طرف تمایل خود را برای تضمین یک توافق صلح ابراز کردند. هفته گذشته، ویلیام برنز، رئیس «سیا»، در این رابطه به ایروان سفر کرد.» («بازی بزرگ» اوکرایین خود را در ماوراء قفقاز نشان می‌دهد):

https://tinyurl.com/mry4mw5r

***

تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

منبع: دنیای جوان
نویسنده: اینا سمبدنر
۱۵ سپتامبر ۲۰۲۲

حمله آذربایجان به ارمنستان به بهانه «احتمال خرابکاری»
ایروان از مسکو درخواست حمایت می‌کند

 

اندکی پس از نیمه‌شب سه شنبه، آذربایجان حمله بزرگی را به ارمنستان – نه به قلمرو جمهوری آرتساخ (ناگورنو قره‌باغ)، بلکه به مواضع نظامی در نزدیکی شهرهای گوریس، سوتک و جرموک، حمله کرد. بر اساس اطلاعات ارمنستان، از توپخانه و سلاح‌های کالیبر بزرگ استفاده شد و حداقل ۴۹ سرباز کشته شدند. وزارت دفاع در ایروان روز سه‌شنبه گفت: «دشمن در تلاش برای پیشروی است.» نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، در تماس تلفنی با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، خواستار «پاسخ مناسب جامعه بین‌المللی» شد. باکو اعلام کرد که یک «تلاش گسترده برای خرابکاری» باعث درگیری شده است.

در طول شب، پاشینیان ابتدا با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه تماس گرفت. مسکو مذاکره درباره اعلامیه سه جانبه برای پایان دادن به خصومت‌ها پس از جنگ تجاوزکارانه آذربایجان در پاییز ۲۰۲۰ را رهبری کرد. از آن زمان، نیروهای حافظ صلح روسی امنیت منطقه مورد مناقشه متعلق ارمنستان – ناگورنو قره‌باغ – را تامین می‌کنند. دولت روسیه صبح روز سه‌شنبه توانست با دو طرف درگیری برای برقراری آتش‌بس که از ساعت ۹ صبح به وقت مسکو اجرا می‌شود، مذاکره کند. بنا به گزارش اینترفاکس بیانیه وزارت خارجه، امیدئار که آتش‌بس «به طور کامل رعایت شود.»

دفتر دادستانی ارمنستان بر این باور است که آذربایجان از پیش این حمله را طراحی کرده است. اطلاعات جمع‌آوری شده نشان می دهد که باکو «طی یک مدت طولانی دلایل مصنوعی برای تهاجم خود ساخته است.» علاوه بر این، نه تنها مواضع نظامی، بلکه خانه‌ها و زیرساخت‌ها نیز مورد اصابت قرار گرفت و چندین غیرنظامی زخمی شدند.

آذربایجان نیز به نوبه خود دیدگاه خود را اعلام کرد و مورد حمایت متحد خود- ترکیه – قرار گرفت. به گزارش رویترز، آنکارا از ارمنستان خواست تا «تحریک‌های خود را متوقف کند» و خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه تاکید کرد «که ترکیه همیشه در کنار آذربایجان برادر بوده است و در امور عادلانه‌اش هم‌چنان در کنار آن خواهد بود.»

ماکرون در مقابل خواستار احترام به تمامیت ارضی ارمنستان شد. ریاست جمهوری فرانسه در بیانیه‌ای اعلام کرد که فرانسه وضعیت را به شورای امنیت سازمان ملل که در حال حاضر ریاست آن را بر عهده دارد، ارسال خواهد کرد. ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور ایران که کشورش با ارمنستان و آذربایجان هم مرز است نیز پس از تماس تلفنی با پاشینیان نسبت به تشدید بیشتر تنش‌ها هشدار داد. خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از وی گفت: منطقه نمی‌تواند جنگ دیگری را تحمل کند.

برلین هیچ واکنشی نشان نداد. سویم داگدلن، مسئول سیاست خارجی گروه پارلمانی حزب چپ گفت: سکوت دولت فدرال در مورد نقض آتش‌بس در قفقاز رسوایی است و یک‌بار دیگر معیارهای دوگانه دولت ائتلافی را نشان می‌دهد. «برای مستقل شدن از سوخت‌های فسیلی روسیه، بتازگی از علی‌اف مستبد به عنوان شریک انرژی اتحادیه اروپا تجلیل شده است.» به گفته وزارت دفاع در ایروان، وضعیت در منطقه مرزی در بعدازظهر «بسیار متشنج» باقی مانده است.

https://www.jungewelt.de/artikel/434600.krisenregion-s%C3%BCdkaukasus-baku-greift-an.html?sstr=Baku

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/ycveuaru