عدالت: شیوه و مضمون خوابکننده خبرها و تحلیلهای «اسپوتنیک فارسی» از دید ناظران و تحلیلگران مردمی پنهان نیست. تازهترین مورد، انتشار خبر فروش موشکهای بالستیک قارهپیمای چین به عربستان است، که برای خوانندگان فارسی زبان آنرا در سه جمله خلاصه کرده و همراه با تصویری از پرچم سبز عربستان سعودی و عبارت «خدایی نیست، جز الله»، منتشر کرده است. همان خبر برای خوانندگان انگلیسی زبان دربرگیرنده فاکتهایی است که از خوانندگان فاvسی زبان پنهان شده است.
خبرگزاری اسپوتنیک ایران
۲۳ دسامبر ۲۰۲۱
سازمان[های] اطلاعاتی امریکا ادعا کردند که عربستان سعودی با کمک چین موشک بالستیک میسازد.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از سی ان ان، گزارشهای اطلاعاتی امریکا و تصاویر ماهوارهای نشان میدهند که عربستان سعودی با کمک چین در حال ساختن موشکهای بالستیک است.
براساس گزارش این نشریه، عربستان سعودی در گذشته موشکهای بالستیک از چین خریداری کرده است اما تا کنون این کشور هرگز قادر به ساخت این نوع موشکها نبوده است.
***
خبرگزاری اسپوتنیک (انگلیسی)
۲۳ دسامبر ۲۰۲۱
آژانسهای اطلاعاتی ایالات متحده: کمک چین به عربستان سعودی با موشکهای بالستیک قارهپیما
«سی ان ان» روز پنجشنبه به نقل از منابع گزارش داد، آژانسهای اطلاعاتی ایالات متحده به این نتیجه رسیدهاند که چین فناوری موشکی را به عربستان سعودی منتقل کرده است تا علاوه بر موشک هایی که در گذشته از پکن خریداری کرده است، به پادشاهی بیابان در ساخت موشکهای بالستیک خود کمک کند.
بر اساس این گزارش، چندین سازمان اطلاعاتی ایالات متحده ارزیابی کردهاند که عربستان سعودی در حال حاضر موشکهای بالستیک خود را با استفاده از فناوری ارائه شده توسط پکن میسازد. این شبکه خبری گفت که تصاویر ماهوارهای ایالات متحده را که حداقل محل ساخت موشکها را مشخص میکنند، دیده است.
«سی ان ان» گفت که این اطلاعات در سال جاری در سراسر دولت ایالات متحده از جمله برای مقامات شورای امنیت ملی توزیع شده است.
این گزارش خاطرنشان کرد: ابتکار عربستان میتواند پیچیدگیهای بیشتری به تلاشهای دولت بایدن برای احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) ۲۰۱۵ با ایران برای مهار برنامههای هستهای تهران بیافزاید.
وزارت امور خارجه چین در بیانیهای به «سی ان ان» گفت که پکن و ریاض شرکای جامع استراتژیک جامعی هستند و به همکاری در همه زمینهها از جمله تجارت نظامی ادامه میدهند.
روابط چین و عربستان
در ژوئیه سال جاری، سراجالدین مهرالدین وزیر امور خارجه تاجیکستان تصمیم وزرای خارجه کشورهای سازمان همکاری شانگهای (SCO) را برای اعطای وضعیت شرکای گفتگو به عربستان سعودی و مصر اعلام کرد.
مهرالدین پس از نشست سازمان همکاری شانگهای در دوشنبه در یک نشست توضیحی گفت: «شورای وزیران امور خارجه تصمیماتی را درباره اعطای این وضعیت به عربستان سعودی و مصر امضا کرد که برای تصویب به شورای سران کشورها ارائه خواهد شد.
وزرای امور خارجه همچنین نتایج فعالیتهای ۲۰ ساله سازمان همکاری شانگهای، وظایف همکاریهای بیشتر و همچنین موضوعات بینالمللی و منطقهای را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
این دیپلمات گفت: «در نشست مطرح شد که سازمان همکاری شانگهای طی دو دهه با تکیه بر “روح شانگهای” خود را به مثابه یک سازمان میان – دولتی معتبر نوین و یک شرکتکننده تأثیرگذار در نظام روابط بینالمل شناسانده است…»
وی در ادامه گفت شورای وزیران سازمان همکاری شانگهای به افغانستان که پس از خروج نیروهای خارجی وضعیت در آن وخیمتر شده است توجه ویژهای نمود.
وی افزود «سران هیأتها در مورد تعمیق همکاریهای بیشتر در حوزه اقتصادی گفتوگو کردند. وزیران «نقشه اقدامات مشترک» را به مثابه پایهای برای غلبه بر پیامدهای منفی اجتماعی -اقتصادی همهگیری کووید-۱۹ تصویب کردند..
سازمان همکاری شانگهای یک سازمان دائمی مبان- دولتی و بینالمللی است که در حال حاضر از هشت کشور عضو – چین، هند، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، پاکستان، تاجیکستان و ازبکستان. ارمنستان، آذربایجان، کامبوج، نپال، سریلانکا و ترکیه – و ۶ کشور شریک در گفتوگو تشکیل میشود. سازمان همکاری شانگهای عمدتاً بر مسائل امنیتی منطقه ای، مبارزه با تروریسم منطقهای، جدایی طلبی قومی و افراطگرایی مذهبی تمرکز دارد.
پیش از این، فیصل بنفرحان آل سعود، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در ماه مارس سال جاری با همتای چینی خود، وانگ یی، دیدار و از تلاشهای فعال پکن برای ارتقای صلح و ثبات در خاورمیانه استقبال کرد.
وانگ سفر خاورمیانه خود را که شامل دیدارهای رسمی از عربستان سعودی، ترکیه، ایران، امارات متحده عربی، بحرین و همچنین یک سفر کاری به عمان است، آغاز کرد.
فرحان آل سعود گفت: طرف سعودی از نقش فعال چین در حفاظت از امنیت در منطقه خاورمیانه، و از ابتکارات چین در این زمینهها استقبال میکند.
سفر وزیر امور خارجه چین به ریاض چند روز پس از آن صورت گرفت که عربستان سعودی پیشنهاد آتش بس گسترده تحت حمایت سازمان ملل در یمن همسایه جنگزده، ارائه کرد. پکن پیش از آن از ابتکار عربستان سعودی استقبال کرده بود.
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/2p96432m