جرمی کوربین: «رسوایی نخستوزیری کوتاه مدت لیز تراس، نشانه یک نظام اقتصادی شکسته و یک دموکراسی مهملشده است. تا زمانی که نهایتاً جامعهای برای اکثریت، و نه برای تعدادی اندک نسازیم، ما به افتادن از یک بحران به بحران دیگر ادامه خواهیم داد.» حزب کمونیست بریتانیا: «هر کس که نخستوزیر محافظهکاران باشد، دستورکار طبقه حاکم ثابت خواهد ماند مگر اینکه برای تغییر آن مبارزه کنیم. مردم در بریتانیا برای ماهها اگر نه سالها، با کاهش استانداردهای زندگی، افزایش فقر، بیخانمانی بیشتر، قوانین ضد اتحادیههای کارگری، سیاستهای نژادپرستانه، کاهش شدید مخارج عمومی و نظامیگری جینگوئیستی مواجه هستند.»
تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: پیام مردم
۲۲ اکتبر ۲۰۲۲
لیز تراس رفت
لیز تراس، نخستوزیر انگلیس پس از ۴۵ روز از سمت خود استعفا داد. تراس در روز پنجشنبه ۲۰ اکتبر در سخنرانی در خارج از ساختمان «شماره ۱۰ خیابان داونینگ» گفت که نمیتواند مأموریتی را که بر اساس آن به عنوان رهبر حزب محافظهکار انتخاب شده است، انجام دهد.
تراس افزود که حزب محافظهکار در هفته آینده یک انتخابات برای رهبری جدید برگزار خواهد کرد و او تا آن زمان نخستوزیر خواهد بود. این استعفا آخرین پرده از یک بحران سیاسی طولانی مدت برای محافظهکاران حاکم در شرایطی است که میلیونها نفر در سراسر کشور درگیر بحران شدید هزینه زندگی هستند.
اعلان روز پنجشنبه، شش روز پس از برکناری کواسی کوارتنگ، وزیر دارایی توسط تراس بود. اولین نشانههای مشکل پس از آن ظاهر شد که کوارتنگ در ۲۳ سپتامبر «مینی بودجه» دولت را که شامل ۴۵ میلیارد پوند کاهش مالیات بدون منبع بودجه آن، برای ثروتمندان بود ارائه نمود.
برنامههای دولت تحت رهبری تراس همچنین قانونی را برای جلوگیری از تعطیل شدن زیرساختهایی مانند حملونقل درجریان اعتصابات «اتحادیههای کارگری رزمنده» و الزام اتحادیهها به قرار دادن موضوع دستمزدها به رأی اعضاء «برای تضمین اینکه اعتصابات فقط پس از شکست مذاکرات واقعی اعلام شوند» شامل میشد.
سقف پاداشهای بانکداران و افزایش برنامهریزیشده در مالیات شرکتها لغو شد؛ در عین حال، تغییراتی در نظام تامین اجتماعی، با کاهش مزایای افراد بیکار در صورت عدم انجام تعهداتشان برای یافتن کار، اعلام شد.
این سیاست به شدت توسط اتحادیههای کارگری محکوم شد و «کنگره اتحادیههای کارگری» آنرا «رابین هود معکوس» نامید.
این بودجه باعث یک بحران اقتصادی بزرگ شد و پوند انگلیس به پایینترین ارزش خود در نزدیک به ۴۰ سال اخیر سقوط کرد. نرخ وام مسکن نیز به شدت افزایش یافت.
تنها چند روز بعد، دولت مجبور شد از بخشهای عمده برنامههای خود، از جمله حذف نرخ مالیات بر درآمد ۴۵ درصدی برای بالاترین درآمدها، صرفنظر نماید.
تراس در۱۴ اکتبر کوارتنگ را از سمت خود برکنار کرد و جرمی هانت، وزیر امور خارجه و وزیر بهداشت سابق را جایگزین وی کرد. در ۱۷ اکتبر، وزیر دارایی جدید از پسگرفتن تقریباً کامل «مینی بودجه»، از جمله کاهش مالیات و همچنین طرح محدود کردن قیمت انرژی خبر داد.
با پیچیده شدن اوضاع، در ۱۹ اکتبر، سوئلا براورمن وزیر کشور، پس از ارسال یک سند رسمی از طریق حساب ایمیل شخصی خود برای یک نماینده مجلس، و نقض قوانین موجود [در مورد عدم استفاده از ایمیل شخصی – عدالت] مجبور به استعفا شد.
براورمن در بیانیه خود اظهار داشت که «نگرانیهایی در مورد جهتگیری این دولت» دارد. «دولت نه تنها تعهدات کلیدی که به رای دهندگانمان وعده داده شده بود را زیر پا گذاشته است، بلکه من نگرانی جدی در مورد تعهد این دولت به رعایت تعهدات برنامهای داشتهام.».
براورمن دوره کوتاه ۴۳ روزه خود را صرف پیشبرد سیاستهای منفوری نمود که حقوق پناهجویان، فعالان و کارگران را هدف قرار میدهد.
تراس یک روز پس از آن که در پارلمان اعلام کرد که او «یک رزمنده است ، نه یک تسلیمشونده» استعفا داد. در حالی که کییر استارمر، رهبر حزب کارگر فهرستی از پیشنهاداتی را قرائت میکرد که دولت مجبور به پسگرفتن آنها شده بود، صدای نمایندگان پارلمان شنیده میشد که میگفتند «رفت!».
در حالیکه حزب محافظهکار قرار است سومین نخستوزیر امسال انگلیس را انتخاب کند، حزب کارگر خواستار برگزاری انتخابات عمومی برای پایان دادن به سالها ریاضت اقتصادی و سیاستهای مضر است.
بر اساس گزارش «دفتر آمار ملی» (ONS)، شاخص قیمت مصرف کننده در سپتامبر به ۱۰٫۱درصد رسید که بالاترین افزایش در چهار دهه اخیر است. قیمت مواد غذایی شاهد افزایش ۱۴٫۵درصدی نسبت به سال گذشته بوده و هزینههای آب و برق و مسکن نیز بیش از ۲۰ درصد افزایش یافته است.
جرمی کوربین، نماینده برجسته حزب کارگر و رهبر سابق حزب، گفت: «رسوایی نخستوزیری کوتاه مدت لیز تراس، نشانه یک نظام اقتصادی شکسته و یک دموکراسی مهملشده است.»
وی افزود: «تا زمانی که نهایتاً جامعهای برای اکثریت، و نه برای تعدادی اندک نسازیم، ما به افتادن از یک بحران به بحران دیگر ادامه خواهیم داد.»
«حزب کمونیست بریتانیا» اعلام کرد: «هر کس که نخستوزیر محافظهکاران باشد، دستورکار طبقه حاکم ثابت خواهد ماند مگر اینکه برای تغییر آن مبارزه کنیم». در این بیانیه آمده است که مردم در بریتانیا «برای ماهها اگر نه سالها، با کاهش استانداردهای زندگی، افزایش فقر، بیخانمانی بیشتر، قوانین ضد اتحادیههای کارگری، سیاستهای نژادپرستانه، کاهش شدید مخارج عمومی و نظامیگری جینگوئیستی مواجه هستند.»
حزب خواستار یک «جنبش کارگری سیاسیشده متحد» برای یک برنامه چپ است که بتواند مسیر جدیدی را «به سوی رفاه، عدالت اجتماعی و صلح» تعیین کند.
https://peoplesdispatch.org/2022/10/20/lizz-truss-is-gone/
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/5n8t9ekr