هجوم معترضان به پارلمان عراق و مخالفت با معرفی محمد شیاع السودانی به عنوان نخست‌وزیر. معترضان از طرفداران مقتدی صدر بودند، که اعضای حزب او در اوایل سال جاری پس از ناکامی در کسب حمایت کافی برای تشکیل دولت اکثریت ملی از پارلمان استعفا دادند. صدر این اعتراضات را «انقلاب محرم برای نفی بی عدالتی و فساد» نامید.

تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

منبع: پیام مردم
۲۸ ژوئیه ۲۰۲۲

هجوم معترضان به پارلمان عراق و مخالفت با معرفی محمد شیاع السودانی به عنوان نخست‌وزیر

 

هزاران معترض روز چهارشنبه ۲۷ ژوئیه به منطقه سبز در بغداد، پایتخت عراق یورش بردند و وارد ساختمان پارلمان شدند. معترضان عکس‌های مقتدی صدر را حمل می‌کردند و علیه نامزدی محمد شیعه السودانی به عنوان نخست‌وزیر شعار می دادند.

معترضان پس از چند ساعت، و پس از هشدارهای صادر شده از سوی مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر کنونی، که تهدید به استفاده از زور کرده بود، و در پاسخ به درخواستی که خود صدر در توییتر خود از حامیانش خواسته بود «به سلامت به خانه‌های خود بازگردند» متفرق شدند.

معترضان با وجود ماشین‌های آب‌پاش که توسط نیروهای امنیتی برای جلوگیری از آن‌ها استفاده می‌شد، وارد منطقه سبز شدند. آن‌ها مدعی شدند که نامزدی السودانی باید پس گرفته شود زیرا او متهم به فساد است و روابط نزدیکی با نوری المالکی نخست‌وزیر سابق دارد.

السودانی در دوره نخست‌وزیری مالکی، از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ وزیر حقوق بشر بود. وی پیش از آن که وزیر شود، به مدت یک سال به عنوان فرماندار استان میسان فعالیت می‌کرد. او از جانب «چارچوب هماهنگی» به رهبری حزب «دولت قانون» مالکی و ائتلاف نیروهای حشد الشعبی به عنوان نامزد نخست‌وزیری معرفی شد.

در انتخابات پارلمانی عراق که در اکتبر سال گذشته برگزار شد، هیچ گروه یا حزب اکثریت را به دست نیاورد. «چهارچوب هماهنگی» پس از آن‌که ائتلاف صدر علی‌رغم داشتن تعداد بیش‌تر نتوانست دولت تشکیل دهد، رهبری تلاش‌ها برای تشکیل دولت را بر عهده گرفت.

بر خلاف «چهارچوب هماهنگی»، که می‌خواهد آنطور که از زمان شکل‌گیری نظام سیاسی پس از تهاجم آمریکا در این کشور مرسوم بوده است، یک دولت اجماع تشکیل دهد، صدر خواهان تشکیل یک دولت اکثریت ملی بود اما نتوانست در مجلس ۳۲۹ نفری عراق تعداد کافی را جمع کند، صدر در پی آن از تمامی اعضای مجلس از حزب خود خواست استعفا دهند. با وجود استعفاها، صدر هم‌چنان طرفداران زیادی دارد.

صدر برای تشکیل یک دولت اکثریتی، که به ناکارآمدی ها و فساد در نظام سیاسی، که دغدغه اصلی معترضان بوده است پایان دهد پافشاری نمود، و در اکتبر ۲۰۱۹ دولت منتخب عادل عبدالمهدی را مجبور به کناره‌گیری کرد، که نهایتاً به برگزاری انتخابات جدید در سال گذشته انجامید. معترضان خواستار بازنگری کامل در نظام سیاسی مبتنی بر محاصصه یا نظام سهمیه فرقه‌ای شدند.

اعتراضات روز چهارشنبه یکی از بزرگترین اعتراضات از زمان انتخابات اکتبر گزارش شده است. به گزارش الجزیره، تعداد زیادی از تظاهارکنندگان از خارج از بغداد آمدند و تنها پس از این‌که صدر اعلام کرد «پیام شما شنیده شد» از منطقه سبز خارج شدند. صدر این اعتراضات را «انقلاب محرم برای نفی بی عدالتی و فساد» نامید.

https://peoplesdispatch.org/2022/07/28/protesters-storm-iraqi-parliament-oppose-nomination-of-mohammad-shia-al-sudani-as-pm/

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/2pzn22ht