تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: پیام مردم
۲۱ سپتامبر ۲۰۲۳
هیأت حوثی نخستین گفتگوی مستقیم با عربستان سعودی را در ریاض انجام داد
خالد بن سلمان معاون وزیر دفاع عربستان با هیأت حوثی از یمن، در ریاض
مهدی المشاط رهبر حوثیها و رئیس شورای عالی سیاسی یمن از مذاکرات مستقیم با عربستان سعودی در روز چهارشنبه ۲۰ سپتامبر استقبال کرد. از آغاز جنگ یمن در سال ۲۰۱۵، این نخستین مذاکرات مستقیمی است که بین هیآت حوثی و عربستان سعودی انجام میشود.
هیأت یمنی به مدت پنج روز از عربستان سعودی دیدن کرد و پیش از بازگشت به صنعا، روز سه شنبه با خالد بن سلمان معاون وزیر دفاع عربستان دیدار کرد.
مذاکرات قبلی بین عربستان سعودی و حوثیها به طور غیرمستقیم در عمان انجام شده بود. المشاط از عمان به خاطر این ابتکار تشکر کرد.
بر اساس گزارشها، پیشرفتهایی در زمینه اختلافات اصلی بین دولت تحت رهبری انصارالله (حوثیها) در صنعا و سعودیها، از جمله در مورد رفع محاصره فرودگاه صنعا و همچنین بنادر تحت کنترل حوثیها، پرداخت حقوق کارمندان دولت و خروج تمامی نیروهای خارجی از کشور خاصل شد.
ائتلاف بینالمللی به رهبری عربستان سعودی از سال ۲۰۱۵ محاصره زمینی، هوایی و دریایی گستردهای را علیه یمن اعمال کرده است، که باعث درد و رنج عظیم انسانی برای میلیونها نفر شده است. امتناع عربستان سعودی از رفع محاصره، به عنوان یکی از دلایل خروج حوثیها از توافق آتشبس در ماه اکتبر عنوان شد. این قرارداد نخسینبار در آوریل سال گذشته امضا شد.
حوثیها همچنین از ائتلاف به رهبری عربستان سعودی خواستهاند که یا حقوق معوقه کارمندان دولت در یمن را بپردازد یا درآمدهای حاصل از صادرات نفت این کشور را که تحت کنترل دارد با آنها تقسیم کند.
هانس گراندبرگ، فرستاده سازمان ملل به یمن از این مذاکرات استقبال کرده است. شایان ذکر است، این نخستین دور مذاکرات بدون حضور نماینده سازمان ملل است.
وضعیت انسانی در یمن
به گفته محمد عبدالسلام، رئیس هیأت حوثی، محور گفتگوها در عربستان وضعیت انسانی در یمن بود. به دلیل جنگ و محاصره، یمن از سوی سازمان ملل به عنوان یکی از «بدترین بحرانهای بشردوستانه» اعلام شد.
اکثریت جمعیت با حداقل خدمات احتماعی یا بدون خدمات اجتماعی، در فقر زندگی میکنند. بیش از ۱۷ میلیون یمنی در ناامنی غذایی قرار دارند و شدیداً به کمکهای ارائه شده توسط سازمان ملل یا سایر آژانسها وابسته هستند. پس از آنکه برخی از آژانس های سازمان ملل متحد در اوایل سال جاری به دلیل کمبود بودجه فعالیتهای خود را کاهش دادند، وضعیت بدتر شده است.
در عینحال، حوثیها به آنچه تلاشهای عربستان برای ایفای نقش میانجی در مذاکرات پیشنهادی بین گروههای یمنی نامیده میشود، اعتراض کردهاند. دولت صنعا به صراحت اعلام کرد که عربستان سعودی را میانجی نمیبیند و آن را متجاوز میداند. حوثیها همچنین از سعودیها خواستند برای به نتیجه ر
خالد بن سلمان، معاون وزیر دفاع عربستان روز چهارشنبه در توئیتی ابراز امیدواری کرد که «طرفهای یمنی برای دستیابی به توسعه پایدار، ثبات سیاسی و امنیت پایدار متحد شوند و یمن را به ادغام در پیشرفت و توسعهای که در شورای همکاری خلیج [فارس] وجود دارد، قادر سازند.».