عدالت: نشست «سازمان همکاری شانگهای» در دوشنبه، تاجیکستان به علت وجود اختلاف نظر جدی اعضاء نتوانست پیرامون بحران افغانستان به اجماع برسد. در حاشیه آن نشست، روسیه، چین، پاکستان و ایران پیرامون بحران افغانستان یک بیانیه چهارجانبه صادر کردند. چند روز پس از آن، بدون حضور ایران، نمایندگان روسیه، چین، پاکستان در کابل با نخست‌وزیر امارت اسلامی افغانستان دیدار و مذاکره کردند.

 

تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

منبع: بنیاد فرهنگ استراتژیک
۲۲ سپتامبر ۲۰۲۱

نشست در کابل – گامی به سوی ثبات؟ 

 

در کابل، در کاخ سابق ریاست‌جمهوری ارگ، مذاکراتی بین نمایندگان روسیه، چین و پاکستان با رهبری جدید افغانستان انجام شد.

در نشست ضمیر کابلوف نماینده ویژه رئیس‌جمهور روسیه در امور افغانستان و مدیر بخش دوم آسیا وزارت امور خارجه، دیمیتری ژیرنوف سفیر روسیه در افغانستان، منصور احمد خان سفیر پاکستان در کابل، وانگ یو سرپرست هیأت دیپلماتیک چین در افغانستان حضور داشتند. از سوی افغانستان، حامد کرزی رئیس‌جمهور پیشین افغانستان، عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی آشتی ملی، حسن آخوند نخست‌وزیر موقت افغانستان، و اعضای دولت موقت در این مذاکرات حضور داشتند.

توجه به محرمانه بودن مذاکرات جلب می‌شود. احمدالله متکی، نماینده رژیم کابل نخستین کسی بود که خبر مذاکرات را در توییتر گزارش داد. برگزاری نشست سپس در «اردو پوینت» (Urdu Point)  تأیید شد. در ۲۱ سپتامبر، ماریا زاخارووا نماینده رسمی وزارت امور خارجه روسیه، شرکت خود در مذاکرات روسیه تأیید کرد و قول داد که نتایج تماس‌ها را در وب‌سایت وزارت امور خارجه روسیه گزارش دهد.

از جزئیات روند مذاکرات اطلاعی در دست نیست، گرچه محمد نعیم نماینده طالبان (که در فدراسیون روسیه غیرقانونی است) گفت که آن‌ها پیرامون موضوعات مربوط به تعامل با روسیه و هم‌چنین وضعیت اقتصادی بحث کردند.

در صفحه شورای عالی آشتی ملی افغانستان آمده است: «در این نشست ، که سفرای روسیه و پاکستان در کابل نیز حضور داشتند، نمایندگان این کشورها بر اهمیت تشکیل یک دولت فراگیر و مورد قبول برای همه تأکید کردند. فرستادگان ویژه به اهمیت [حفظ] صلح و ثبات در افغانستان، [پیگیری] سیاست معتدل، احترام به حقوق زنان، تضمین آموزش برابر برای همه افغان‌ها و هم‌چنین [ادامه] همکاری‌های منطقه‌ای اشاره کردند. »

برای طالبان، به رسمیت شناخته‌‌شدن بین‌المللی مهم‌ترین موضوع است. ممکن است که این نشست با نامه کابل به سازمان ملل متحد با درخواست تعیین محمد سهیل شاهین نماینده طالبان به عنوان نماینده دائم افغانستان در سازمان ملل متحد، و بیانیه امیرخان متکی وزیر خارجه افغانستان در مورد تمایل وی برای شرکت در بحث‌های سطح بالا در سازمان ملل در ارتباط باشد.

چین، پاکستان و افغانستان علاقه خود را برای تسریع ساختمان دالان حمل‌و‌نقل قولما – اشکاشم – فیض‌آباد – کابل، که به وسیله مقامات پیشین حمایت نمی‌شد‌، پنهان نمی‌کنند.

مهم‌ترین موضوع برای روسیه مشکل احتمال «طالبانیزه کردن» آسیای مرکزی و صدور افراط‌گرایی اسلامی است، که اخیراً در نشست «سازمان همکاری شانگهای – سازمان پیمان امنیت جمعی» در دوشنبه بررسی شد.

وقایع فوریت این مشکل را تأیید می‌کند. روز گذشته، در یکاترینبورگ [مرکز استان سوردلوفسک روسیه – عدالت] سانگ‌چارف روس و موسی‌فیروف تاجیک که ایدئولوژی جنبش طالبان را پذیرفته‌اند و برای هسته خود عضوگیری می‌کردند، بازداشت شدند.

برای مسکو موضوعات کنونی عبارتند از تخلیه شهروندان روسی از افغانستان، آوارگان افغانی و از سرگیری پروازها بین کشورها.

واشنگتن و لندن از نقش پکن، اسلام آباد و مسکو هیجان‌زده شدند. لیز تروس، وزیر امور خارجه انگلیس گفت که قصد دارد در نشست سنتی وزرای امور خارجه اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل از چین و روسیه بخواهد «با رویکرد هماهنگ بین‌المللی در مورد افغانستان موافقت کنند … اگر ما نمی‌خواهیم افغانستان به بهشت تروریسم جهانی مبدل شود، جامعه بین‌المللی از جمله روسیه و چین باید در موضوع تعامل با طالبان به اتفاق آرا اقدام کنند.»

https://www.fondsk.ru/news/2021/09/22/vstrecha-v-kabule-stupen-k-stabilizacii-54528.html

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/4hmds499