تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

منبع: در دفاع از کمونیسم
۲۸ دسامبر ۲۰۲۱

 

پیرامون درگذشت اسقف اعظم دزموند توتو

 

دزموند توتو اسقف اعظم انگلیکان آفریقای جنوبی، که یک‌شنبه ۲۶ دسامبر در ۹۰ سالگی درگذشت، مطمئناً یک رهبر مذهبی جالب و تأثیرگذار بود.

او به خاطر موضع فعالش در برابر آپارتاید نژادپرستانه و هم‌چنین به خاطر نقش آشتی جویانه‌اش به مثابه رئیس «کمیسیون حقیقت و آشتی» به یاد خواهد ماند.

با وجود این، اسقف اعظم فقید علی‌رغم این‌که خود را یک «سوسیالیست» می‌دانست و از سرمایه‌داری انتقاد می‌کرد، یک ضدکمونیست سرسخت بود. او در سال ۱۹۸۵ گفت که «با تمام وجودش» از مارکسیسم- لنینیسم متنفر است، و در عین‌حال او کشورهای سوسیالیستی را با رژیم‌های راست افراطی، حتا نازیسم، مقایسه می‌کرد!

اسقف اعظم در یک اشاره شرم‌آور و کاملاً ضدتاریخی یک بار گفته بود: «آپارتاید به همان بدی و شرارت نازیسم و کمونیسم است» (گیش استیون دی، «دزموند توتو: بیوگرافی»، چاپ گرین وود، ۲۰۰۴)[۱]

توتو هم‌چنین، طبق بیوگرافی مجاز خود، اغلب از این استدلال غیرعلمی استفاده می‌کرد که «کمونیسم آفریقایی» یک تناقض است زیرا – از نظر او – آفریقایی‌ها ذاتاً مذهبی هستند و این با ماهیت الحادی مارکسیسم در تضاد است. (جان آلن، «تهییج‌گربرای صلح: بیوگرافی مجاز دزموند توتو»)[۲]

حزب کمونیست آفریقای جنوبی به مناسبت درگذشت وی بیانیه زیر را صادر کرد:

«دکتر بلاده نزیمانده، دبیر کل حزب کمونیست آفریقای جنوبی، تسلیت صمیمانه حزب را به خانواده اسقف اعظم دزموند توتو ابراز می‌کند. توتو یکشنبه ۲۶ دسامبر ۲۰۲۱ در ۹۰ سالگی درگذشت.

ما او را به خاطر کارهایی که در زمان ریاست کمیسیون حقیقت و آشتی انجام داد، به یاد خواهیم آورد. این کمیسیون بخش مهمی از گذار ما از آپارتاید به گذار دموکراتیک کنونی و در حال توسعه ما بود. گزارش نهایی آن تعدادی از پرونده‌ها را برای پیگرد قانونی ارجاع داد. اکنون زمان زیادی سپری شده است. پیشرفت ناچیزی حاصل شده داشته است. با این حال، اخیراً مقام دادستانی ملی اعلام کرد که جمعی از دادستان‌ها را برای بررسی برخی از این پرونده‌ها تعیین کرده است. این گام اگرچه دیر برداشته شد، اما مهم است.

علاوه بر این، برای التیام خاطر همه خانواده‌هایی که عزیزان خود را به دلیل اقدامات امنیتی آپارتاید و سایر شبکه‌‌ها از دست دادند، همه پرونده‌ها، و نه برخی از جنایات رژیم آپارتاید یا شبکه‌های آن که باعث کشته شدن مردم شد، باید در فهرست تحقبقات گنجانده شود. این امر با توجه به زمان طولانی که می‌گذرد باید تسریع گردد. ما به مثابه ستم‌دیدگان پیشین به التیام خاطر نیاز داریم.»

 

1-(Gish Steven D. (2004). Desmond Tutu: A Biography. Greenwood Press).
2- (Allen, John (2006). Rabble-Rouser for Peace: The Authorised Biography of Desmond Tutu. London: Rider)

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/tazpyyxj