رییس‌جمهور ترکیه در پارلمان آنگولا

 

تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

منبع: بنیاد فرهنگ استراتژیک
۱۹ اکتبر ۲۰۲۱

 

اردوغان در آفریقا به اوج جدیدی از تجدیدنظرطلبی تاریخی دست یافت
ترکیه نفوذ خود را در غرب آفریقا افزایش می‌دهد

 

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در جریان سفر آفریقایی که از روز پیش آغاز شد، به توسعه خلاقانه فرمول سیاست خارجی خود – «صلح بیش از پنج است» – ادامه داد. وی که در جریان نخستین سفر خود به آنگولا در نشست وسیع پارلمان آن کشور صحبت می‌کرد گفت «سرنوشت بشریت نمی‌تواند و نیاید به لطف تعداد انگشت شماری از کشورها که در جنگ جهانی دوم پیروز شدند رها شود.»

رهبر ترکیه در ادامه گفت در حالی که جهان در حال تغییر است، و دیپلوماسی، تجارت، و روابط بین‌الملل دستخوش دگرگونی‌های رادیکال است، تصور این که معماری امنیت جهانی همین که هست بماند غیرممکن است. نادیده گرفتن تغییر، بی‌عدالتی نسبت به آفریقا و کشورهای قدرتمند قاره مانند آنگولا است. وی با رد «رویکردهای شرق‌شناسانه غربی به آفریقا» گفت «ما [ترکیه] همه مردمان آفریقا را بدون هیچ تبعیضی دوستان خود می‌دانیم و همه آن‌ها را با محبت در آغوش می‌گیریم.»

اردوغان با اذعان به ریشه‌های هزار ساله روابط ترکان با مردمان آفریقا در قرن دهم، اعلام کرد که در تاریخ ملت ترک هیچ «لکه امپریالیسم یا شرم استعمار» وجود ندارد. مهمان از آنکارا بر حمایت از «آنگولای دوست در راه توسعه آن و بر غنایی که آفریقا با تاریخ، فرهنگ و مردم خود به جهان بخشیده است» و هم‌چنین بر «پتانسیل‌های عظیم آن در همه عرصه‌ها» تأکید کرد. در پی مذاکرات، روسای جمهور دو کشور ۷ توافق‌نامه در عرصه‌های آموزش، کشاورزی، صنعت، گمرکات و گردشگری امضاء کردند، و حجم تجارت دوجانبه قرار است از ۱۳۲ میلیون دلار کنونی به ۵۰۰ میلیون دلار افزایش یابد. همکاری‌های نظامی، از جمله خرید‌های پهپادها و خودروهای زرهی ترکیه به وسیله لواندا نیز مورد بررسی قرار گرفت.

رهبر ترکیه با ستایش از ۳۳ میلیون مردم سخت‌کوش آنگولا، این فرمول را در روابط بین‌الملل که می‌گوید «یک طرف همیشه می‌برد و طرف دیگر می‌بازد، یا یک طرف همیشه تولیدکننده و طرف دیگر یک مصرف‌کننده است» رد کرد. وی گفت: «هدف ما برنده شدن، توسعه یافتن، رشد کردن و با هم پیش رفتن است.» وی سپس از مقبره آنتونیو آگوستینیو نتو نخستین رئیس‌جمهور این کشور آفریقایی دیدن کرد.

برنامه سفر چهار روزه، علاوه بر آنگولا شامل نیجریه و توگو – کشورهای واقع در غرب آفریقا با منابع طبیعی قابل‌توجه – نیز می‌شود. نیجریه با حجم تجاری ۷۵۴ میلیون دلار در سال ۲۰۲۰ با افزایش پیش‌بینی شده به ۱ میلیارد دلار، شریک تجاری اصلی ترکیه در منطقه آفریقای سیاه است. در برخی از مناطق کشور، مدارس سازمان فتح‌الله گولن که در ترکیه غیرقانونی است به فعالیت خود ادامه می‌دهند، که انتظار می‌رود به «بنیاد معارف» تأسیس شده به وسیله «حزب عدالت و توسعه» منتقل شوند.

پیش از این، رهبر ترکیه از ۲۸ پایتخت آفریقایی دیدن کرد و تعداد سفارتخانه‌های ترکیه در آفریقا از ۱۲سفارت در سال ۲۰۰۲ به ۴۳ در سال ۲۰۲۱ افزایش یافت. کل گردش تجارت با کشورهای قاره سیاه در سال۲۰۲۰ بالغ بر ۲۵ میلیارد دلار بود که نسبت به سال ۲۰۰۳ تقریباً پنج برابر شده است. در ۲۱ تا ۲۲ اکتبر، استانبول میزبان نشست «شورای تجاری ترکیه – آفریقا» است و در ۱۷ تا ۱۸ دسامبر، سومین «اجلاس مشارکت ترکیه – آفریقا» نیز در آنجا برگزار می‌شود.

در سال ۲۰۱۳، دولت آنگولا – سومین تولیدکننده بزرگ نفت در آفریقا – دین اسلام را ممنوع کرد، مساجد را بست یا ویران کرد، مطبوعات ترکیه به شیوه‌ای بی‌طرفانه از این یاد می‌کنند. با این وجود، این شرایط به سختی «مبارز ضد بی‌عدالتی»، کسی را که در این‌مورد نه بر ساخته‌های ایدئولوژیک با انگیزه مذهبی، بلکه بر لفاظی‌های ضد استعماری و انتظارات عملگرایانه شرکای محلی متمرکز است را گیج می‌کنند. این پرسش که آیا این مبارزه برای آینده‌ای روشن در «جهان بیش‌ از پنج» متضمن رویزیونیسم تاریخی است، هم‌چنان باز است.

https://www.fondsk.ru/news/2021/10/19/v-afrike-erdogan-beret-novye-vysoty-istoricheskogo-revizionizma-54714.html

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/4p739md2