سرلشکر محمدحسین باقری (چپ) رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و سرلشکر عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش در بازدید از پایگاه زیرزمینی پهپاد در رشته کوههای زاگرس غربی، ۲۸ مه ۲۰۲۲
تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: پیام مردم
نویسنده: ام ک. بهادراکومار
۱۸ ژوئیه ۲۰۲۲
سفر روز سهشنبه ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه به تهران از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا ایران در حال تبدیل شدن به یکی از مهمترین روابط برای روسیه است. آنچه که به عنوان یک اتحاد محدود در سوریه برای مبارزه با تروریسم آغاز شد، در دوره هفت ساله گذشته گسترش یافته و ماهیت جهانی به خود گرفته است. اگر معامله هواپیماهای بدون سرنشین، واقعاً انجام شود، یک جهش کوانتومی در روابط روسیه و ایران خواهد بود. زیرا، ایران کاری را برای روسیه انجام خواهد داد که تنها چین قادر به انجام آن است، اما از ترس اقدام تلافیجویانه آمریکا انجام نخواهد داد.
جهش کوآنتومی در روابط روسیه – ایران
هنگامی که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده برای نخستین بار درباره معامله احتمالی هواپیماهای بدون سرنشین ایران و روسیه صحبت کرد، مسکو سکوت نمود و تهران با یک رد قابلپیشبینی واکنش نشان داد، که در مجموع نشان میداد که این یک معامله در حال پیشرفت است. افشاگری سالیوان در پایان جلسه توجیهی کاخ سفید برای سفر آتی رییسجمهور بایدن به غرب آسیا به اسرائیل و عربستان سعودی انجام شد، و به نظر میرسید که دارای یک عنصر بزرگنمایی با هدف دامن زدن به احساسات نهفته ضد ایرانی در منطقه خلیج فارس باشد، که به نوبه خود، بتواند درجهای از همزمانی را به طرح رییسجمهور ایالات متحده برای ایجاد یک جبهه نظامی اسرائیلی-عربی در منطقه تزریق نماید.
اما، این ترفند جواب نداد. کشورهای غرب آسیا به مقاومت در برابر چنین طرحی بوسیله واشنگتن ادامه میدهند. پس از پایان سفر بایدن، شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، از جمله نکات دیگر، به سی ان ان گفت که مذاکرات بین ایران و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای بهبود روابط در جریان است و تمرکز باید بر تعامل و تغییر رفتار ایران باشد.
اما سالیوان اتهام خود را تکرار نمود و پس از آن اضافه کرده است که یک هیأت رسمی روسیه «اخیراً نمونههایی از پهپادهای ایرانی با قابلیت حمله دیدن کرده است»، و آخرین مورد آن در ۵ ژوئیه بود.
سیانان به نقل از مقامات کاخ سفید گفته است که انتظار میرود ایران صدها هواپیمای بدون سرنشین برای استفاده در جنگ اوکرائین به روسیه بدهد، «و ایران آماده میشود از اواخر ژوئیه آموزش نیروهای روسی را برای استفاده از آنها آغاز کند.»
ایران دارای طیفی متنوع از پهپاد است و طبق گزارش سی ان ان، پهپادهای «کشنده» شاهد-۱۹۱ و شاهد-۱۲۹ را به روسیه نشان داده است. بر اساس اطلاعات منتشره، شاهد-۱۲۹ دارای طول بال ۵۰ پا و با سرعت حدود ۱۶۰ کیلومتر در ساعت، استقامت ۲۴ ساعت با برد ۱۷۰۰ کیلومتر و سقف ارتفاع ۲۴ هزار پا است. شاهد-۱۲۹ میتواند تا ۸ بمب هدایت شونده مینیاتوری شده با قابلیت اصابت به اهداف متحرک را حمل کند. اندازه کوچک این بمب با برد ۶ کیلومتری، آسیبهای جانبی را کاهش میدهد و به شاهد این امکان را میدهد که در هر ماموریت به ضربات یا حملات بیشتری دست یابد.
شاهد-۱۹۱ دو موشک سدید-۱ را به صورت داخلی حمل می کند، دارای سرعت ۳۰۰ کیلومتر در ساعت، استقامت ۴٫۵ساعت، برد ۴۵۰ کیلومتر و محموله ۵۰ کیلوگرمی است، سقف پرواز ۲۵ هزار پا است. خبرگزاری فارس ایران میگوید از شاهد-۱۹۱ در نبرد در سوریه استفاده شده است.
هر دو پهپاد رادارگریز هستند، و شناسایی آنها برای پدافند هوایی سختتر است و در عملیات میتوانند مکمل یکدیگر باشند. بر اساس گزارشها، روسیه فاقد چنین پهپادهای مسلحی است که توانایی انجام ماموریتهای دوربرد را، برای یافتن و انهدام راکتاندازهای متحرک «HIMARS» ارائهشده توسط ایالات متحده را، که در حال حاضر در اوکرایین مستقر هستند، و همچنین کوبیدن پدافند هوایی اوکرایینیها را داشته باشند. علاوه بر این، هواپیماهای بدون سرنشین بر خلاف هواپیماهای سرنشیندار نسبتاً ارزان هستند.
اگر معامله هواپیماهای بدون سرنشین، آنطور که کاملاً محتمل به نظر میرسد، واقعاً انجام شود، یک جهش کوانتومی در روابط روسیه و ایران خواهد بود. زیرا، ایران کاری را برای روسیه انجام خواهد داد که تنها چین قادر به انجام آن است، اما از ترس اقدام تلافیجویانه آمریکا انجام نخواهد داد. این امر ایران را به یک کشور شریک بسیار ویژه برای روسیه تبدیل میکند. از قضا، روسیه هنوز روابط خود را با ایران را به سطج «استراتژیک» ارتقاء نداده است.
در حالی که روسیه سامانههای تسلیحاتی خود را در میدان اروپا علیه سامانههای دفاع هوایی ارائهشده به اوکرایین توسط ایالات متحده و کشورهای ناتو مستقر میکند، ایران به نوبه خود، به معنای واقعی کلمه، خطرات اعتراض به «نظم مبتنی بر قوانین» غرب را پذیرا میشود. نمیتوان نمونههای زیادی از یک قدرت متوسط نوظهور را دیدکه در شرایط واقعی در خط مقدم، در جنگ با فناوری پیشرفته،چنین کمک حیاتی به یک ابرقدرت ارائه نماید. البته، این باعث ارتقای جایگاه ایران در سطح منطقهای و بینالمللی میشود.
با این حال، از نقظه نظر ژئوپلیتیک، برجستگی مهم در این است که درها به روی مذاکرات هستهای ایران و آمریکا از طریق میانجیهای اروپایی بسته میشود، مذاکراتی که در سال گذشته در وین ادامه داشت.
جای تعجب نیست که تهران اکنون به این نتیجه رسیده بود که جو بایدن عملاً ریاکار است، و در واقع به سیاستهای سلف خود در قبال ایران ادامه میدهد، و ایالات متحده به استراتژی (شکست خورده) خود طی چندین دهه گذشته، برای ارتقای جبهه اسرائیلی-عربی علیه تهران بازگشته است. با توجه به خصومت بیوقفه آمریکا، روشن است که تهران در حال حرکت به سوی مسیری جدیدی است.
این بدین معناست که تهران تلاشهای خود را برای بهبود روابط با همسایگان عرب خود و بررسی همه راههای ممکن در این راستا دو برابر خواهد کرد و از امکان پیش آمده با نگاه جدید سعودی برای کاهش وابستگی خود به آمریکا و تجربه خودمختاری استراتژیک و سیاست خارجی مستقل، استفاده خواهد کرد.
مطمئناً، در این بستر تاریخی منطقه متحول غرب آسیا، سفر ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه به تهران در روز سهشنبه از اهمیت بالایی برخوردار است، سفر روز سهشنبه ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه به تهران از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا ایران در حال تبدیل شدن به یکی از مهمترین روابط برای روسیه است.
آنچه که به عنوان یک اتحاد محدود در سوریه برای مبارزه با تروریسم آغاز شد، در دوره هفت ساله گذشته گسترش یافته و ماهیت جهانی به خود گرفته است. مرحوم [شهید] قاسم سلیمانی [اگر زنده بود] از اینکه ماموریت او در مسکو در ژوئیه ۲۰۱۵، فراتر از همه انتظارات، موفقیت آمیز بوده است، بسیار خشنود میبود.
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/bdz6e7va