تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

منبع: روسیه امروز
۹ ژوئن ۲۰۲۲

مصاحبه رئیس ‌جمهور بشار اسد با «روسیه امروز – عربی»

 

«روسیه امروز – عربی» در روز ۹ ژوئن ۲۰۲۲ مصاحبه با بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه را منتشر و پخش نمود. خبرگزاری مهر (۲۲ خرداد ۱۴۰۱) به نقل از «رای الیوم» این مصاحبه را «از حیث زمان آن و مواضع مطرح شده مبتنی بر عقلانیت و اعتماد و تحلیل دقیق تحولات جهان عرب و اوضاع بین‌المللی قابل توجه» دانست.

منطقاً، انتظار می‌رفت انبوه رسانه‌های چاپی و مجازی جمهوری اسلامی، اندکی از امکانات خود را از تمرکز بر ترجمه گزارشات و تفسیرهای رسانه‌های غربی، و سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا- انگلیس، به ویژه درباره جنگ اوکرائین، به ترجمه و انتشار متن کامل این مصاحبه مهم اختصاص دهند.

متأسفانه، آنچه که طیف رسانه‌های جمهوری اسلامی از این مصاحبه مهم گزارش نمودند، خبرهای چند بندی مخدوش و سانسور شده‌ای است، که پیام‌های راهبردی آن را، که عمدتاً در تضاد با سیاست‌های راهبردی اکثر رسانه‌های جمهوری اسلامی است، مسکوت می‌گذارند. بدتر از همه، «ایسنا» در ۱۹ خرداد برگردان چند بند از این مصاحبه را به دروغ با عنوان «متن کامل مصاحبه بشار اسد با شبکه روسیه الیوم» منتشر نمود. مشروح‌ترین ترجمه، شامل ۱۹ پرسش از ۲۴ پرسش مطرح شده در این مصاحبه،در ۲۰ خرداد ۱۴۰۱ به وسلیه خبرگزاری فارس منتشر شد. جالب این‌که این خبرگزاری، آن بخش از مصاحبه را که اسد می‌گوید علی‌رغم مشکلات ناشی از جنگ، اشغال و تحریم‌ها «مراقبت‌های پزشکی در سوریه هم‌چنان رایگان است. با وجود کاهش کیفیت آموزش در نتیجه شرایط، آموزش هم‌چنان رایگان است. با وجود کاهش نرخ یارانه‌ها، این یارانه‌ها هم‌چنان در دسترس قرار دارند. همه این خدمات اولیه بدون هیچ تغییری در خط مشی ما، هم‌چنان در دسترس می‌باشند» سانسور کرده است.

این رسانه‌ها حتا از بازانتشار برگردان فارسی خلاصه‌ای از این مصاحبه در بخش فارسی خبرگزاری جمهوری عربی سوریه «سانا» احتراز نمودند.

«عدالت» در زیر برگردان فارسی این مصاحبه مهم را در اختبار خوانندگان گرامی قرار می‌دهد.

***

متن کامل مصاحبه رئیس‌جمهور اسد با «روسیه امروز – عربی»

 

مقدمه خبرنگار: به بینندگان ما، به برنامه جدیدی از «خبرساز»، که از دمشق پایتخت سوریه به همراه مصاحبه با بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه برای شما پخش می‌‌شود، خوش آمدید.

آقای رئیس‌جمهور، به «روسیه امروز» خوش آمدید، و تشکر از شما برای پذیرفتن ما.
رئیس‌جمهور اسد: به دمشق، سوریه خوش آمدید.

خبرنگار: تشکر بسیار از شما.

پرسش ۱: آقای رئیس‌جمهور اجازه بدهید با برجسته‌ترین موضوع در عرصه بین‌المللی شروع کنیم و یک پرسش بینندگان خود در «روسیه امروز – عربی» (Arabic.RT.com) را مطرح کنیم: چرا دمشق از عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکرائین حمایت کرده است؟
رئیس جمهور اسد: دلایل متعددی وجود دارد. نخست، روسیه متحد سوریه است، و روسیه با جنگی مواجه است که به نظر من آنطور که برخی فکر می‌کنند با گسترش ناتو مرتبط نیست. این خصومت حتا پیش از کمونیسم و جنگ جهانی اول نیز وجود داشته است، این یک جنگ مداوم است، و روسیه نقش مهمی برای تضمین وجود موازنه بین‌المللی ایفا می‌نماید.

بنابراین، ما می‌توانیم از دو منظر به روسیه نگاه کنیم. نخست از منظر یک متحد است: اگر متحد ما در نبرد پیروز شود یا موقعیت سیاسی ‌آن در عرصه بین‌المللی تقویت شود، این یک پیروزی برای ما نیز خواهد بود. از منظر دوم، قدرت روسیه امروز به منزله احیای – هرچند جزئی – یک موازنه بین‌المللی است. این موازنه که ما به دنبال آن هستیم، بر کشورهای کوچک‌تر، از جمله سوریه، تأثیر خواهد گذاشت. این دیدگاه استراتژیک من – لُب مطلب – بدون وارد شدن به دیگر جوانب حقوقی است.

پرسش ۲: مقامات روسی می‌گویند که این نبرد برای یک نظم نوین جهانی است. آقای رئیس‌جمهور، آیا شما این را کشاکش مرگ سلطه آمریکا می‌دانید، یا ما هنوز با یک چندقطبی فاصله داریم؟
رئیس‌جمهور اسد: کسانی هستند که از این جنگ به مثابه پایان نظام تک قطبی، که در نتیجه فروپاشی اتحاد شوروی ایجاد شد، یاد می‌کنند؛ این نادرست است. این بخشاً درست است اگر به ناتو پس از ناپدید شدن پیمان ورشو اشاره کنیم، یا اگر از منظر سیاسی و سلطه قدرت‌های غربی بسرکردگی ایالات متحده بر شورای امنیت سازمان ملل به آن نگاه کنیم. اما، در واقعیت، نظام تک قطبی پس از جنگ جهانی دوم، زمانی ایجاد شد که کنفرانس برتون وودز نظام پولی جدیدی را ایجاد کرد که دلار آمریکا را به ارز ذخیره جهانی تبدیل نمود.

امروز، آنچه که از نتایج نظامی مهم‌تر است، یا برای احتراز از اغراق، حداقل به همان اندازه مهم است، نتایج اقتصادی این جنگ، به ویژه وضعیت دلار است. اگر دلار به حاکمیت بر اقتصاد جهان ادامه دهد، بدون توجه به نتایج جنگ، هیچ چیز تغییر نخواهد کرد.

پرسش ۳: در ارتباط یا دلار، خیلی ها می‌گویند آمریکا از دلار برای اخاذی از جهان و مخالفان خود استفاده می‌کند. این جنگ اقتصادی غرب علیه مسکو را چگونه می‌بینید و آیا می‌توان آن‌را با تحریم‌های اقتصادی علیه سوریه مقایسه کرد؟
رئیس‌جمهور اسد: اولاً، استفاده از دلار اخاذی نیست، دزدی است، زیرا پس از جنگ جهانی دوم، آمریکایی‌ها متعهد شدند که دلار منعکس کننده ذخایر طلا باشد (دلار را به طلا متصل کردند). در آغاز دهه ۱۹۷۰ در دوران دولت نیکسون، ایالات متحده تصمیم گرفت استاندارد طلا را کنار بگذارد و دلار را از طلا جدا کند، و در نتیجه، به یک تکه کاغذ بی‌ارزش مبدل شد. اما در واقع ایالات متحده ‌با استفاده از این تکه کاغذ بی‌ارزش به تجارت در سراسر جهان ادامه می‌دهد. این دزدی است، و در کل جهان انجام می‌شود. اخیراً، ایالات متحده نرخ بهره را افزایش داد، و در نتیجه ارزش سایر ارزها کاهش یافت، و بر کشورهای از نظر ضعیف‌تر تأثیر گذاشت.

بله، دلار ابزاری برای تحریم‌ها است. تا زمانی که دلار یک ارز جهانی است و هم‌چنان از طریق بانک‌های ایالات متحده یا آنچه که فدرال رزرو آمریکا نامیده می شود حل وفصل می شود، شما تحت اقتدار این دلار هستید؛ و بنابراین، آینده شما به مثابه یک حکومت، یک کشور یا جامعه، به مثابه یک اقتصاد تحت رحمت ایالات متحده قرار دارد. این بخش مرکزی تحریم‌ها است، و بدون آن (دلار) آمریکا ابداً ابرقدرت نخواهد بود.

پرسش ۴: آقای رئیس‌جمهور، من هم درباره مقایسه تحریم‌ها علیه مسکو با تجربه دمشق در این زمینه پرسیدم. مقایسه تا چه حد معتبر است؟
رئیس‌جمهور اسد: منظورتان تحریم‌ها، صرف نظر از دلار است؟ البته همان ذهنیت است: ذهنیت سلطه، استعمار و نخوت. آن‌ها هنوز بر این باورند که وضعیت مانند چندین دهه پیش است و غرب هر چیزی را که جهان به آن نیاز دارد کنترل می‌کند.

امروز، جهان تغییر کرده است. روسیه، چین و بسیاری دیگر از کشورهای در حال بالا آمدن وجود دارند. بله، تحریم هستیم، اما بسیاری از نیازهای اولیه ما از کشورهای غربی خریداری نمی‌شود، ما روابط خود را با آن‌ها قطع کرده‌ایم. این کشورها هنوز هم همان ذهنیت را دارند و این منجر به همان شکست خواهد شد. اکنون هر کشوری می‌تواند نیازهای اساسی زندگی و رشد خود را بدون اجازه آمریکا تامین کند.

پرسش ۵: این می‌تواند یک پیام مثبت برای شهروندان روسیه باشد، اما آقای رئیس‌جمهور اجازه بدهید درباره شهروندان سوریه و همه چالش‌های اقتصادی که با آن روبه‌رو هستند نیز صحبت کنیم. آیا تحریم‌ها تنها دلیل این بحران – سقوط پوند سوریه، شرایط دشوار زندگی و سایر چالش‌ها – هستند؟
رئیس‌جمهور اسد: خیر، به هیچ‌وجه، و من این را علناً اعلام کرده‌ام. بله، تحریم‌ها بخشی از مشکل هستند، زیرا هزینه‌ها را بالا می‌برند و روند اقتصادی را کند می‌کنند، اما دلایل جهانی دیگری مانند کووید-۱۹ وجود دارد.

غرب روایتی را ارائه می‌دهد که می‌گوید مشکلات کنونی نتیجه جنگ اوکرائین و به طور دقیق‌تر نتیجه سیاست روسیه است. اما واقعیت چیز دیگری است. برخی از چالش‌های ملی ناشی از برنامه‌های اقتصادی داخلی، و نه فقط عوامل خارجی، است. پس، تمایز بین چالش‌های ناشی از تحریم‌ها، و چالش‌های ناشی از برنامه‌های دولت یا در نتیجه فضای کلی اقتصادی، که می‌تواند ناشی از سیاست‌های شرکت‌ها یا عادات شهروندان باشد، مهم است. همه این‌ها بر وضعیت اقتصادی تأثیر مثبت و منفی دارند.

خبرنگار: بخشی از آن به فساد نیز مربوط می‌شود؟
رئیس‌جمهور اسد: دقیقاً، اقتصاد تحت تأثیر عوامل متعددی، از جمله مدیریت قرار دارد.

پرسش ۶: اجازه بدهید کمی درباره برنامه شما برای مبارزه با فساد بدانیم؟
رئیس‌جمهور اسد: اکثر کشورهایی که در شرایط جنگی بسر می‌برند، تمایل دارند بسیاری از روندهای اصلی را، که از آن‌ها مبارزه با فساد است، به تاخیر بیاندازند یا متوقف کنند. در سوریه، دیدگاه ما متفاوت است: به دلیل جنگ، ما بیش از هر زمان دیگری به مبارزه با فساد نیاز داریم. این بدین دلیل ساده است که جنگ‌ها باعث تضعیف نهادهای دولتی می‌شوند و وقتی نهادهای دولتی ضعیف هستند، فساد گسترده‌تر می‌شود. این یک پیامد ناگوار معمول جنگ در هر کشوری است و منحصر به سوریه نیست. بنابراین، در چنین مواقعی باید تلاش خود را برای مبارزه با فساد افزایش داد و این کاری است که ما انجام می‌دهیم. البته موانعی وجود دارد: خود جنگ یک مانع است، ضعف نهادهای دولتی در نتیجه جنگ مانع دیگری است، هم‌چنین نظام اداری که نیاز به اصلاحات زیادی دارد و مهم‌ترین عامل در مبارزه با فساد است.

بنابراین، ما با این رویکرد در همه بخش‌ها، اعم از سیاسی، اقتصادی و اداری پیش می‌رویم، اما با توجه به شرایط فعلی، هیچ تضمینی وجود ندارد که بتوانیم به آرزوهای خود برسیم.

پرسش ۷: این درست است، به ویژه این‌که مردم سوریه اعتماد خود را به شما آقای رئیس‌جمهور تجدید کرده‌اند. شعار کارزار شما «امید در عمل» بود، اما در سفر ما به کشور و هنگام صحبت با سوری ها، به دلیل شرایط سختی که آنها با آن مواجه هستند، سرخوردگی را احساس کردیم. در اینجا ما می‌پرسیم در سوریه‌ای که منابع نفتی خود را به این دلیل که تحت کنترل طرف‌های است از دست می‌دهد، تا چه حد می‌توان این امید را احیا کرد – ما به زودی به این موضوع،و چالش‌های دیگر مانند گندم خواهیم پرداخت. آقای رئیس‌جمهور، شما چه چیزهایی در اختیار دارید؟
رئیس‌جمهور اسد: نخست، آنچه شما می‌گویید درست است. من «امید» را پیشنهاد دادم زیرا سرخوردگی وجود دارد؛ من این سرخوردگی را دیدم، و باعث شد این شعار را مطرح کنم. دوم، این کلمات شعار نیستند، آن‌ها عنوان یک راه‌حل می‌باشند.

امید از نشستن و انتظار کشیدن به دست نمی‌آید، بلکه از تلاش ما برای فعال و سازنده بودن ناشی می‌شود. آیا ابزار لازم برای مولد بودن را داریم؟ بله، البته که داریم، وگرنه دولت دوام نمی‌آورد. علی‌رغم کاهش خدمات، مراقبت‌های پزشکی در سوریه هم‌چنان رایگان است. با وجود کاهش کیفیت آموزش در نتیجه شرایط، آموزش هم‌چنان رایگان است. با وجود کاهش نرخ یارانه ها، این یارانه‌ها هم‌چنان در دسترس قرار دارند. همه این خدمات اولیه بدون هیچ تغییری در خط مشی ما، هم‌چنان در دسترس می‌باشند. همین‌طور، آیا طی این دوره از جنگ، تأسیسات و بنگاه‌های جدیدی در حال رشد یا ظهور هستند؟ البته که هستند. افراد زیادی هستند که کشورشان را دوست دارند و آماده پذیرش خطر می‌باشند و در فضای کنونی، که مناسب‌ترین فضا برای سرمایه‌گذاری نیست، سرمایه‌گذاری می‌کنند.

پرسش ۸: از شهروندان سوری چه می‌توان انتظار داشت؟ آن‌ها چگونه می‌توانند نیازهای روزانه خود را در شرایط رو به وخامت زندگی برای آرمانی که آن‌را میهن‌دوستانه می دانند، تامین نمایند؟
رئیس‌جمهور اسد: اگر موافق باشیم که افزایش تولید بهترین راه‌حل برای بهبود شرایط زندگی و خدمات است، پس باید موانع را شناسایی کنیم. مانع اصلی برق است، و به همین دلیل تمرکز ما از سال ۲۰۲۱ بر روی یافتن راه‌حل‌هایی برای کمبود برق است، که از تحریم‌ها ناشی می‌شود. ما موفق بوده‌ایم و به جرات می‌توان گفت که در سال ۲۰۲۰ در این زمینه شاهد خواهیم بود، که بدون شک تاثیر مثبتی بر توانمندی‌های تولیدی ما خواهد داشت.

بنابراین هم مشکل، و هم راه‌حل به وضوح مشخص شده است و ما در مسیر درستی حرکت می‌کنیم، اما نباید توقع خود را زیاد بالا ببریم و باور داشته باشیم که همه مشکلات ما حل خواهند شد، ابداً. بهبود وجود خواهد داشت و تدریجی خواهد بود، اما باید توجه داشته باشیم که شرایطی وجود دارد که به نفع ما نیست. تلاش‌هایی برای تضعیف هر گامی که در جهت توسعه برمی‌داریم وجود دارد. ما باید با هر مشکلی که پیش می‌آید برخورد کنیم و به یافتن راه حل‌های پایدار ادامه دهیم. این همه بخشی از جنگ است. وقتی می‌گویم امید وجود دارد، به این معنی است که ما ابزارها و توانایی‌ها را برای رویارویی با همه تلاش‌های نیروهای خارجی برای تضعیف رشد در سوریه داریم.

پرسش ۹: این تلاش‌ها در ارتباط با اصلاحات سیاسی نیز صورت می‌گیرند. شاید من در اینجا درباره کمیته قانون اساسی صحبت می‌کنم. به نظر شما چرا کمیته قانون اساسی پیشرفت نمی‌کند؟
رئیس‌جمهور اسد: خیر، این کاملاً متفاوت است و ربطی به تحریم‌ها ندارد. اگر منظور ما کمیته قانون اساسی است، در این صورت لازم است به یک قانون اساسی برسیم. قانون اساسی که بیانگر خواسته‌ها، ارزش‌ها، آرمان‌ها و فرهنگ مردم سوریه باشد. یک حد وسط بین تمام اقشار و جریان‌های گوناگون موجود در جامعه ما. اگر این نتیجه‌ای است که ما آرزوی رسیدن به آن‌را داریم، پس منطقاً ما درباره گفت‌و‌گو بین سوری‌ها، یا آنچه می‌توانیم گفت‌و گوی سوری – سوری بنامیم، با این فرض که دو طرف وجود دارد، صحبت می‌کنیم.

ما در مورد کمیته قانون اساسی نیز به دو طرف اشاره می‎کنیم. طرف اول توسط دولت سوریه پیشنهاد شد. اعضای آن نه دیپلمات هستند و نه کارمند دولت، اما دیدگاه‌های دولت سوریه را نمایندگی می‌کنند.

طرف دوم به وسیله ترکیه منصوب شده است. بنابراین پرسش منطقی این است: زمانی که یک طرف سوری و طرف دیگر ترک است، چگونه می‌توان گفت‌و‌گوی سوری – سوری داشت؟ مسأله این است. به همین دلیل است که ما به هیچ چیز نمی‌رسیم، زیرا خیلی ساده، طرف اول خواسته ‌مردم سوریه را بیان می‌کند، در حالی‌که طرف دیگر خواسته‌های دولت ترکیه را بیان می‌کند.

پرسش ۱۰: با این وجود، آقای رئیس‌جمهور، اجازه بدهید در مورد آنچه طرف مقابل می‌گوید صحبت کنیم. کسانی هستند که می‌گویند دولت سوریه از این نگران است که کمیته قانون اساسی چیزی تولید کند که با اختیارات رئیس‌جمهور تداخل داشته باشد. شما چه می‌گویید؟
رئیس‌جمهور اسد: این یک مسأله‌ای نیست. قانون اساسی سوریه نظرات رئیس‌جمهور، دولت یا حزب حاکم را بیان نمی‌کند؛ قانون اساسی سوریه بیانگر نظرات یکپارچه مردم سوریه است. بنابراین، هر چیزی که مورد توافق سوری‌ها باشد درست است و هر دولتی که به هر شکلی ایجاد شود باید با قانون اساسی جدید هم‌سو باشد؛ این قطعی است.

با قانون اساسی که مغایر با خواست مردم باشد، نمی‌توان ثبات داشت. به همین دلیل است که هر نتیجه‌ای که اکنون یا بعداً یا در هر شرایط دیگری از سوی کمیته قانون اساسی به دست آید، باید به همه‌پرسی عمومی گذاشته شود؛ دولت قانون اساسی را تصویب نخواهد کرد. این قطعی است. قانون اساسی باید منعکس‌کننده مردم و خواسته‌های ‌آن‌ها یاشد؛ و بنابراین، این مردم هستند که قانون اساسی را تایید یا رد می‌کنند.

پرسش ۱۱: ایجاد اجماع در میان سوری‌ها ممکن است هدف عفو عمومی صادر شده (فرمان شماره ۷) باشد که راه را برای بازگشت پناهندگان سوری به سوریه و سایر تصمیمات اصلاح‌طلبانه باز کرد. با این وجود، انتقادهایی وجود دارد که با همه کسانی که مخالف بشار اسد بودند و هستند، به عنوان خائن به میهن رفتار خواهند شد.
رئیس‌جمهور اسد: خیر، در سوریه قانون وجود دارد. ما آنچه که معمولاً از آن به عنوان «زندانی سیاسی» یاد می‌شود نداریم؛ این اصطلاح وجود ندارد. الزامات ملی وجود دارد و ما باید مراقب باشیم که آزادی سیاسی را با تخطی از الزامات ملی اشتباه نگیریم. ممکن است کسی بگوید چرا سرزمین‌های اشغالی خود را به اسرائیل نمی‌دهیم. مجازات قانونی دارد، این یک مسأله ملی است نه سیاسی.

همین اصل درباره موارد دیگری مانند مخالفت با رئیس‌جمهور نیز صادق است. سوری‌های زیادی در سوریه هستند که در بسیاری از سیاست‌ها با من موافق نیستند. مخالفت با یک شخص یا یک دولت یک چیز است، اما تخطی از الزامات ملی چیز دیگری است. کسانی که مخالف هستند می‌توانند مخالفت نمایند، هیچ اشکالی ندارد و این به شخص من مربوط برنمی‌خورد.

خبرنگار: آیا این در مورد نیروهای کرد نیز صدق می‌کند؟
رئیس‌جمهور اسد: مسأله کردها متفاوت است. اگر از منظر ملی به آن نگاه کنیم، کردها قومیتی هستند که در طول تاریخ در سوریه وجود داشته است. اکثریت آن‌ها میهن‌دوست هستند. با این حال، عده‌ای هستند که اینطور نیستند، همانطور که برخی از عرب‌ها، غیر عرب‌ها نیز وطن‌دوست نیستند و به‌عنوان عامل برای دیگران، به‌ویژه برای آمریکایی‌ها عمل می‌کنند. موضوع ربطی به رئیس‌جمهور یا مخالفان سیاسی ندارد، مسأله در اینجا وحدت میهن سوریه است.

مفهوم قومیت‌های متعدد که به شکل کانتون‌ها یا فدراسیون‌ها در می آیند، آغاز تقسیم است، در حالی که تنوع سوریه در چارچوب وحدت ملی در حال غنی شدن است و ما به این موضوع مثبت می‌نگریم. تنوع قومی، مذهبی و فرقه‌ای جامعه سوریه را غنی می‌کند، نه برعکس. اما وقتی در چهارچوب اشتباه ارائه شود تبدیل به یک لعنت می‌شود و این چیزی است که ما اجازه نمی‌دهیم.

خبرنگار: درها برای گفتگو با همه باز است، به استثنای کسانی که شما آن‌ها را عوامل بیگانه، به ویژه عوامل ایالا متحده، توصیف کرده‌اید.
رئيس‌جمهور اسد: گاهی اوقات مجبور می‌شويم حتا با عوامل بیگانه درگير گفت‌وگو شويم.

پرسش ۱۲: با این وجود، من مایلم بر نیروهای کرد، به ویژه آن‌هایی که با حمایت آمریکا چاه‌های نفت را کنترل می‌کنند، تمرکز نمایم. نظر شما در این مورد چیست و دمشق چه کارت‌هایی برای بازپس گرفتن دارایی‌ها و سرزمین‌های خود دارد؟
رئیس‌جمهور اسد: مشکل هر اشغال یک کشور یا هر تهاجم، صرف نظر از این‌که ارتش مهاجم چقدر بزرگ است، خود تهاجم نیست. مشکل با عواملی است که از مهاجم حمایت می‌کنند. مسأله این است و در سوریه وجود دارد. نیروهایی وجود دارند که به فرمان آمریکایی‌ها و به نمایندگی از جانب آن‌ها علیه وحدت جامعه سوریه عمل می‌کنند.

واکنش عادی که در آن نواحی – منطقه شرقی – ما شروع به مشاهده آن کرده‌ایم، مقاومت مردمی است زیرا اکثریت قریب به اتفاق مردم این انحرافات را نمی‌پذیرند و از معامله با اشغالگر و این خیانت سرباز می‌زنند. این باعث درگیری بین این نیروها و جمعیت محلی شده است.

مادام که افرادی وجود داشته باشند که به عنوان عامل عمل کنند، اشغالگر قوی خواهد ماند. بنابراین ابتدا باید این عوامل پاکسازی شوند. آن‌ها باید تضعیف شوند و سپس اشغالگر خود به خود خارج می شود زیرا مقاومت مردمی علیه آن‌ها افزایش می‌یابد. راه حل در مواجهه با هرگونه تهاجم، به ویژه زمانی که توانایی‌های نظامی لازم را ندارید، مقاومت مردمی است.

پرسش ۱۳: ما در اینجا فقط درباره چالش آمریکا صحبت نمی‌کنیم، زیرا شما ترکیه را نیز دارید که دیگر جاه‌طلبی خود را برای ایجاد منطقه امن در داخل خاک سوریه پنهان نمی‌کند. برای جلوگیری از آن چه برنامه‌ای دارید؟
رئیس‌جمهور اسد: این در همان چهارچوب است. اگر تهاجم صورت گیرد، در مرحله نخست مقاومت مردمی وجود خواهد داشت. البته ارتش سوریه در تمام خاک سوریه مستقر نیست، اما در مناطقی که مستقر است، و زمانی که شرایط برای رویارویی مستقیم نظامی فراهم شود، تردید نخواهیم کرد. آنطور که دو سال و نیم پیش در درگیری بین ارتش سوریه و ترکیه رخ داد و ارتش سوریه برخی از اهداف ترکیه را که به داخل خاک سوریه حرکت کرده بودند منهدم کرد. تا جایی که توانایی‌های نظامی اجازه دهد، این دوباره اتفاق خواهد افتاد.

پرسش ۱۴: در مورد ادلب چطور، نظر شما پیراموت وضعیت در آن‌جا چیست؟
رئيس‌جمهور اسد: مانند هر سرزمين اشغالی، تابع برنامه‌هاي نظامی و سياسی سوريه برای آزادسازی است. در این مورد تردیدی نیست؛ هر سرزمینی که توسط ترک‌ها یا تروریست‌ها اشغال شده باشد به موقع آزاد خواهد شد.

پرسش ۱۵: با وجود این و با وجود این همه پرونده مشکل‌ساز، کسانی هستند که از بازسازی صحبت می‌کنند. آیا برنامه‌های فوری در این زمینه وجود دارد؟ آیا کشورهایی وجود دارند که برای مشارکت ابراز تمایل کرده باشند؟ آقای رئیس‌جمهور، آیا کسانی نیز وجود دارند که بین این پرونده و سفر شما به ابوظبی، پایتخت امارات متحد عربی، ارتباط برقرار کرده باشند؟
رئیس‌جمهور اسد: شرکت‌هایی از کشورهای مختلف عربی وجود دارند و نه خود دولت‌ها – که ابراز تمایل کرده‌اند که در بازسازی شرکت کنند. اگر فشار شدید غرب از طریق تحریم بر هر شرکتی که ممکن است در سوریه سرمایه‌گذاری کند را در نظر بگیریم، متوجه می‌شویم که این روند برای بسیاری از ‌ کند و پرخطر خواهد بود. با این وجود، کسانی هستند که در حال آماده شدن برای سرمایه‌گذاری در سوریه به روش‌هایی هستند که تحریم‌ها را دور بزنند.

اگر بخواهیم از بازسازی به معنای وسیع آن صحبت کنیم، نمی‌توانم بگویم که وضعیت سیاسی، اقتصادی یا امنیتی کنونی امکان بازسازی در مقیاس وسیع را فراهم می‌سازد. با این حال، روند بازسازی هر چند محدود آغاز شده است. این امر بخشاً از طریق سرمایه‌گذاران، شرکت‌ها یا افرادی است که در حال بازسازی تاسیسات و زیرساخت‌های خود هستند، و بخشاً از طریق تلاش دولت در بازسازی شریان‌هایی است که هسته اصلی زندگی اقتصادی در برخی از شهرهای بزرگ را تشکیل می‌دهند.

پرسش ۱۶: مایلم کمی در سفر شما به ابوظبی و بازگشت سوریه از این دروازه بزرگ، آنطور که توصیف، توقف کنم. خود شما این‌را چطور می‌بینید؟
رئیس‌جمهور اسد: من نمی‌دانم دروازه بزرگ چگونه تعریف می‌شود و کلمه بازگشت به چه معناست، زیرا ما هرگز آن‌جا را ترک نکردیم. سوریه با همان مواضع و شرایط یک‌سان در جای خود باقی مانده و به شیوه خود و بر اساس اصول و دیدگاه خود با ‌ برخورد می‌کند. با این حال، من می‌خواهم بگویم که در ماهیت خود، روابط سوریه و اعراب در طول جنگ تغییر چندانی نکرده است. بیش‌تر کشورهای عربی روابط خود را با ما حفظ کرده و در کنار ما ایستاده‌اند.

خبرنگار: حتا آن‌هایی که نمایندگان دیپلماتیک خود را خارج کردند؟
رئیس‌جمهور اسد: بله، حتا آن‌هایی که از نمایندگان دیپلماتیک خود خارج کردند، علی‌رغم این‌که نتوانستند کاری انجام دهند، روابط خود را حفظ نمودند و احساسات مثبت خود را نسبت به سوریه نگه داشتند. موضع آن‌ها یکسان است، و با تغییرات رسمی در این رابطه در نتیجه تغییر شرایط منطقه‌ای، جهانی یا هر شرایط دیگر، همراه است، اما من نمی‌توانم از جانب آن‌ها صحبت کنم. با این حال، من معتقد نیستم تغییر بزرگی در ماهیت رابطه وجود دارد، تغییر بزرگی که در حال رخ دادن است در شکل است.

پرسش ۱۷: اجازه بدهیدصادقانه بپرسیم: آیا دمشق نسبت به کشورهایی که او را در طول بحران خود رها کردند کینه‌ای دارد؟
رئیس‌جمهور اسد: اول از همه، کینه‌توزی دلیل ضعف است. ثانیاً کینه‌ورزی راه به جایی نمی‌برد، و به خصوص در روابط با کشورها نتیجه مثبتی ایجاد نمی‌کند. ثالثاً، ما باید بین اشتباهات سیاستی حکومت‌ها و مردم این حکومت‌ها تمایز قائل شویم. ما به دنبال روابط عربی- عربی هستیم که به معنای روابط بین مردم است. و در این مورد هیچ کینه‌ای وجود ندارد. رابعاً، ما می‌دانیم که کشورهای عربی شرایط خاص خود را دارند. ما می‌توانیم در بسیاری از موضوعات نه بگوییم، شاید بسیاری از کشورهای عربی نتوانند همین کار را انجام دهند.

این یک توجیه نیست، بلکه یک امر انجام شده ، و ما باید با آن برخورد کنیم. سرزنش و شکایت به نتیجه نمی‌رسد. به همین دلیل ما باید به آینده نگاه کنیم و این چیزی است که در همه بحث‌هایمان می‌گوییم. ما به آینده نگاه می‌کنیم، آنچه در گذشته اتفاق افتاد در گذشته است. سرزنش چیزی را تغییر نمی‌دهد: ویرانی اتفاق افتاده، خسارات وارد شده و خون ریخته شده است. پس بیایید مثبت صحبت کنیم. این رویکرد سوریه است.

پرسش ۱۸: در آینده نزدیک اجلاس سران کشورهای عربی به میزبانی الجزایر برگزار خواهد شد. بسیاری از مردم درباره حضور شما در اجلاس صحبت می‌کنند. آیا اقداماتی در این زمینه وجود دارد؟
رئیس‌جمهور اسد: شاید تنها وزن این نشست این باشد که در الجزایر برگزار می‌شود. این یک واقعیت است، من این‌جا دیپلماتیک صحبت نمی‌کنم. روابط سوریه با الجزایر تحت هر شرایطی و از زمان استقلال این کشور از فرانسه در اوایل دهه ۱۹۷۰ ثابت بوده است. چیزی استوار بین این دو خلق وجود دارد، شاید به این دلیل که تاریخ علی‌رغم دوره‌های گوناگون مشابه است.

اما اگر صرف‌نظر از نشست الجزایر به اتحادیه عرب [جامعه دولت‌های عربی – عدالت] بپردازیم، بازگشت یا عدم بازگشت سوریه مسأله نیست – و کلمه بازگشت نادرست است زیرا سوریه هنوز در اتحادیه عرب است. عضویت آن تعلیق شد، سوریه خارج نشد.

مسأله این است : اتحادیه ، صرف‌نظر از این‌که سوریه در این اتحادیه باشد یا نباشد، در آینده چه خواهد کرد. آیا به هیچ‌یک از آمال‌های شهروندان عرب دست خواهد یافت؟ من معتقد نیستم که اتحادیه عرب در طول سه دهه گذشته دستاوردی داشته است؛ و قطعاً در ده سال گذشته، پوششی برای تجاوز به لیبی، سوریه و هر تجاوز دیگری بوده است. بنابراین، پرسش این است که آیا می‌تواند این سیاست را تغییر دهد یا خیر؟ اگر اتحادیه عرب به این رویکرد ادامه دهد، چیزی تغییر نخواهد کرد. در نهایت، کشورهای عربی در همه زمینه‌ها تحت فشار خارجی قرار می‌گیرند. مادام که اینطور باشد نتیجه همان خواهد بود این منفی است. بنابراین، بازگشت سوریه یا پایان تعلیق تا حدودی رسمی است. ممکن است مزایایی داشته باشد، اما ما روی آن‌ مزایا حساب نمی‌کنیم.

پرسش ۱۹: آیا طی گام‌های اخیر، از جمله سفر شما به ابوظبی، و صحبت‌های مثبت یا لحن مثبت گفتمان رسانه‌ای در بسیاری از پایتخت‌های عربی، این در الجزایر و پس از آن از طریق این ورودی – آ‌نطور که شما گفتید- برای پایان تعلیق افزایش خواهد یافت؟
رئیس‌جمهور اسد: من خوشحال خواهم شد که به هر کشور عربی سفر کنم. در این تردیدی نیست، اما بدون دعوت نمی‌تواند اتفاق بیفتد. فکر سفر به کشورهای عربی عادی و ذاتی است، زیرا علی‌رغم وضعیت کاملاً بد جهان عرب، ما باید آسیب را محدود کنیم و از زوال بیش‌تر جلوگیری نماییم. گفت‌و‌گو با کشورهای عربی و مقامات عربی اساسی است.

پرسش ۲۰: در اینجا ممکن است به نکته بسیار مهمی اشاره کنیم. بسیاری از مردم می‌گویند که بازگشت به روابط عادی با کشورهای عربی از طریق رابطه با ایران می‌گذرد، و مادام که روابط نزدیک دمشق و تهران ادامه دارد، کامل نخواهد بود. سوریه چگونه می‌تواند از یک‌سو، روابط خود با ایران، و از سوی دیگر، روابط خود- اجازه بدهید بگویم با عربستان سعودی را، اگر روابط باز گردند، متوازن نماید؟
رئیس‌جمهور اسد: اولاً، روابط سوریه با هیچ کشوری موضوع بحث با هیچ کس نیست. هیچ کس برای سوریه تصمیم نمی‌گیرد که با چه کسی می‌تواند و نمی‌تواند رابطه داشته باشد. نه کسی به جای ما تصمیم می‌گیرد و نه ما برای کس دیگری تصمیم می‌گیریم. نه کسی در تصمیمات ما دخالت می‌کند و نه ما در تصمیم کس دیگری دخالت می‌کنیم. این موضوع جای بحث ندارد و حتا روی میز هم نیست. حتا اگر با ما مطرح می‌شد، ما در جا آن را رد می‌کردیم.

این اولاً است. ثانیاً، بسیاری از کشورهایی که در گذشته این موضوع را مطرح می‌کردند، سال‌ها است که این‌را انجام نداده‌اند، زیرا خودشان با ایران درگیر هستند، و این یک تناقض است. ثالثاً ایران کشور مهمی است. اگر بخواهیم از ثبات در خاورمیانه صحبت کنیم، به روابط با همه این کشورها نیاز داریم. اما، اگر بخواهیم از توازن بین روابط صحبت کنیم، این اصل نادرست است.

خبرنگار: به ویژه این‌که دمشق سال‌هاست به آن دست یافته است.
رئیس‌جمهور اسد: دقیقاً، اما نه بر اساس ایده توازن، زیرا توازن بدین معنی است که طرف‌های متضادی وجود دارند که ما باید بین آن‌ها توازن برقرار نماییم. ما مسائل را اینگونه نمی‌بینیم. ما معتقدیم که همه این کشورها دارای منافع مشترک هستند. و از اینرو، این روند نیاز به توازن در روابط ندارد، بلکه به شفافیت و روابط خوب نیاز دارد. در حال حاضر گفت‌وگو بین کشورهای خلیج فارس و ایران وجود دارد، و ما مستقل از روابط خود با این کشورهای خلیج فارس، به این موضوع نگاه مثبتی داریم.

پرسش ۲۱: آیا پس از عادی شدن روابط ریاض و تهران، ممکن است شاهد میانجیگری باشیم؟
رئیس‌جمهور اسد: البته، منطق ساده این است که اگر بین طرف‌هایی که با آن‌ها روابط خوبی دارید، اختلاف نظر وجود داشته باشد، بسیار طبیعی است که شما نقش میانجی را بازی کنید تا به رفع اختلافات کمک کنید؛ این در خدمت منافع فردی و جمعی همه کشورهای منطقه است. در حال حاضر، ما این روابط عادی را با همه طرف‌ها نداریم و بنابراین در حال حاضر نمی‌توانیم این نقش را ایفا نماییم.

پرسش ۲۲: روابط عادی، یا عادی‌سازی، از طرف تعدادی از پایتخت های عربی با اسرائیل وجود داشته است. عادی‌سازی روابط بین این کشورها و اسرائیل را چگونه دنبال می‌کنید؟ و شایعاتی وجود دارد مبنی بر این‌که آن‌ها سوریه را مستثنی نکرده‌اند به این معنا که دمشق به شرط باز پس گرفتن جولان اشغالی روابط را عادی خواهد شد. آیا ممکن است این اتفاق بیفتد؟
رئیس‌جمهور اسد: اولاً، این اصطلاح نادرست است. ما در سوریه از آغاز روند صلح در دهه ۹۰، اصطلاح عادی‌سازی را رد کرده‌ایم، زیرا عادی‌سازی به عنوان یک اصطلاح زبانی بر یک رابطه عادی دلالت دارد. و یک رابطه عادی باید مانند آب روان و بدون مانع حرکت کند؛ نمی‌توان آن‌را اجباری یا ساختگی نمود. با این حال، اصطلاح عادی‌سازی مصنوعی است، زیرا هدف آن سوق دادن اعراب به سمت دادن امتیاز به اسرائیل در ازای هیچ چیز است؛ هدف این است.

برای ما در سوریه، این اصطلاح روابط عادی است و این به یک روند صلح مرتبط است که در پیوند با بازگشت حقوق قرار دارد؛ این قطعی است. از سوی دیگر، ما مخالف رابطه با اسرائیل هستیم، صرف‌نظر از این‌که از آن به عنوان عادی‌سازی یا هر چیز دیگری یاد کنیم. این موضوع از ابتدا وجود داشته است، از زمانی که این روند با مصر در اواسط دهه ۱۹۷۰ آغاز شد و امروز نیز موضع ما ثابت مانده است.

ما با چنین روندی موافق نیستیم و معتقدیم که همه این روندها به آرمان سوریه ما، چه رسد به آرمان فلسطین، آسیب رسانده‌اند. اما بزرگ‌ترین اشکال در این بحث پیمان‌ اسلو است که این همه امتیازات را به وسیله صاحب (فلسطین) به اسرائیل اعطا کرد، و متعاقباً برای هر کشوری در جهان توجیهی برای عادی‌سازی روابط یا صلح با اسرائیل – شما آن‌را هر چه که دوست دارید بنامید- فراهم نمود، زیرا صاحب آرمان فلسطین آن‌را رها کرده است. بنابراین، ما مخالف عادی‌سازی هستیم، زیرا بر ما تأثیر می‌گذارد.

مادام که سرزمین اشغالی، که جولان است، وجود دارد سوریه هرگز موضع خود را تغییر نخواهد داد. زمانی که جولان پس گرفته شد ما می‌توانیم گفت‌و‌گو کنیم. و این در چهارچوب عادی‌سازی نیست، بلکه در ارتباط با داشتن روابط عادی بین هر دو کشور است. روابط عادی به معنای روابط گرم یا سرد نیست، روابط عادی به معنای آن چیزی است که مردم می‌خواهند آن‌طور که تعیین می‌کنند معنی بدهد.

پرسش ۲۳: با این وجود، در حالی که ما صحبت می‌کنیم، گلوله باران اسرائیل بر اهداف بیش‌تر ادامه دارد، که آخرین آن‌ها در اطراف فرودگاه دمشق بود. مایلیم نظر شما را در این‌مورد بشنویم.
رئیس‌جمهور اسد: این موضوع متفاوتی است، گرچه نهایتاً به همان موضوعی می انجامد که سوریه را به سمت دادن امتیاز سوق می‌دهد. مداخله اسرائیل در ابتدا مستقیماً به زمان فروپاشی تروریست‌ها در سوریه مرتبط بود، زیرا تروریست برای ما ارتش اسرائیل است، هرچند با هویت سوری یا دیگری. بنابراین، زمانی که تروریست‌ها شروع به عقب‌نشینی کردند و روحیه آن‌ها فرو ریخت، مداخله اسرائیل برای بالا بردن روحیه آن‌ها و بسیج مجدد آن‌ها ضروری بود. آن‌چه اسرائیل اکنون انجام می‌دهد در این چهارچوب است و نه چیز دیگری.

پرسش ۲۴: آخرین پرسشی که می‌خواهم با جناب‌عالی در میان بگذارم، تصویری است که غرب از رئیس‌جمهور بشار اسد ارائه می‌دهد. ‌آن‌ها می‌گویند که رئیس‌جمهور در مقابل مردم خود و در برابر قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی می‌ایستد. امروز پس از گذشت حدود یک سال از انتخاب شما به وسیله مردم سوریه و لحن مثبت، همانطور که گفتم، بسیاری از پایتخت‌های عربی و غربی، یا اجازه بدهید بگویم پایتخت‌های بین‌المللی، آیا تصویر تغییر کرده است؟
رئیس‌جمهور اسد: از نظر عموم مردم، بله تغییر کرده است. نه به این دلیل که ما توانسته‌ایم با زبانی متفاوت و یا به دلیل قابلیت‌های رسانه‌ای متفاوت، غرب را مورد خطاب قرار دهیم، بلکه به این دلیل که دروغ بزرگی که مقامات غربی در ابتدا به کار بردند و اغراق‌های نامحدود، آن‌ها را در موقعیت دشواری قرار داد. آن‌ها خیلی از درخت بالا رفتند و نمی‌دانستند چگونه پایین بیایند.

اگر ما شبکه‌های رسمی رسانه‌های بزرگ غرب را، که به انتشار این اکاذیب‌ ادامه می‌دهند و وابستگی‌های سیاسی نزدیک دارند، دنبال کنیم متوجه می‌شویم که بسیاری از نظرهای نوشته شده توسط شهروندان خودشان نشان می‌دهد که آن‌ها دیگر به این روایت اعتقادی ندارند.

اگر بخواهیم به باصطلاح انقلاب بپردازیم، این چه انقلابی است که یازده سال با حمایت قوی‌ترین و ثروتمندترین کشورهای جهان ادامه یافته است؟ انقلابی که ظاهراً نشان‌دهنده خواست مردم علیه دولت است، اما دولت شکست نخورده است؟ آیا این دولت از ابرمردان تشکیل شده است؟ این دروغ متقاعد کننده نیست. هیچ انقلابی برای این مدت ادامه نمی‌یابد. این علاوه بر بسیاری از دروغ‌های دیگری است که شهروندان آن‌ها با گذشت زمان به آن‌ها پی برده‌اند.

بنابراین، بله، می‌توانم بگویم که تصویر تغییر کرده است، اما نه، این بدان معنا نیست که مردم ساکن در غرب می‌دانند چه می‌گذرد. آن‌ها می‌دانند که یک دروغ بزرگ وجود دارد، اما لزوماً حقیقت بزرگ را در منطقه ما نمی‌دانند.

خبرنگار: در انتظار دانستن حقیقت بزرگ.
رئیس‌جمهور اسد: در این تردیدی نیست.

خبر‌نگار: آقای رئیس‌جمهور به خاطر این مصاحبه بسیار متشکرم، به‌ویژه این‌که «روسیه امرور» روزهای سختی را پشت سر می‌گذارد و مورد آزار و اذیت‌ بسیار قرار می‌گیرد. از این‌که ما را پذیرفتید بسیار سپاسگزاریم.
رئیس‌جمهور اسد: از شما برای بازدید از سوریه متشکرم. من می‌خواهم از این فرصت استفاده کرده و روز ملی مردم روسیه را که چند روز دیگر در دوازدهم این ماه برگزار می‌شود، به آن‌ها تبریک بگویم.

شما به تحریم‌ها علیه «روسیه امروز» اشاره کردید. شما بخشی از این نبرد و یکی از سلاح‌های آن هستید. ما در نبردی مشابه، اما با عناوین مختلف، درگیر هستیم. امروز سلاح دیگر تنها به معنی تفنگ یا موشک نیست، بلکه حقیقت نیز یک سلاح است. بزرگ‌ترین قربانی در دهه گذشته در ارتباط با همه موضوعات ارائه شده حقیقت بود. بنابراین، امیدوارم که این مصاحبه یک آجر در یک بنای بزرگ‌تر ‌باشد – بنای حقیقت، که ساختن آن سال‌ها طول خواهد کشید.

خبرنگار: از عالی‌جناب بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه بسیار سپاسگزاریم.
و با تشکر از بینندگان ما. خداحافظ

***

هم‌چنین نگاه کنید به:
۱- «رای‌الیوم بررسی کرد؛ ۶ نکته راهبردی در مصاحبه بشار اسد با رسانه روسی»، خبرگزاری مهر، ۲۲ خرداد ۱۴۹۱.
۲- «متن کامل مصاحبه بشار اسد با شبکه روسیه الیوم»، اسنا، ۱۹ خرداد ۱۴۰۱.
۳- «بشار اسد: سوریه در برابر هرگونه تجاوز ترکیه به خاکش مقاومت خواهد کرد»، تسنیم، ۱۹ خرداد ۱۴۰۱.
۴- «بشار اسد: روسیه درگیر جنگ است؛ به دلایلی فراتر از توسعه ناتو»، خبرگزاری فارس، ۱۹ خرداد ۱۴۰۱.
۵- «رئیس‌جمهور بشار اسد به شبکه روسيا اليوم: قدرت روسیه تعادل بین‌المللی از دست رفته را بازمی‌گرداند.. سوریه در برابر هرگونه تجاوز ترکیه به خاکش مقاومت خواهد کرد»، سانا، ۹ ژوئن ۲۰۲۲.

https://sanasyria.org/fa/?p=324644

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/yt24fzsu