«اوورتور ۱۸۱۲» به مناسبت یادمان دفاع در برابر حمله ناپلئون بناپارت و ارتش بزرگ او در سال ۱۸۱۲ به روسیه آفریده شد. بخشی از کلام این اثر چنین میگوید: «پروردگارا، ما را از خطر در امان بدار. ما را بر دشمنان خائن و ظالم پیروز فرما. و به سرزمین ما صلح عطا فرما. ای پروردگار توانا دعای ما را بشنو و مردم ما در امان بدار. برای همیشه، برای همیشه!»
تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
۵ اردیبهشت ۱۳۱۹
تاسیس رادیو ایران – رادیو تهران در محل بیسیم پهلوی (باغ بیسیم – خیابان شمیران – چهارراه سیدخندان، که در آن زمان خارج از تهران بود) و با استفاده از دو فرستنده ۲۰ كیلوواتی و دو كیلوواتی ویژه ارسال تلگرام آغاز بكار كرد و سه بار در شبانه روز به فاصله هشت ساعت از هم، اخبار داخلی و خارجی و تفسیرهای مربوط را پخش می کرد. برنامههای رادیو تهران – از موسیقی تا گفتار و نمایش به صورت زنده پخش میشد. اعضای ارکستر عمدتاً از درجهداران موسیقی ارتش بودند. اخبار در شهر و در سازمان خبرگزاری پارس در دو نسخه تهیه و به دو موتوسیكلت سوار جداگانه داده میشد تا اگر فرضاً یكی از آنها در راه دچار حادثه غیرمترقبه شود، دیگری به موقع، اخبار را به دست گویندگان برساند.
۵ اردیبهشت ۱۳۲۷
دومین کنگرۀ حزب تودۀ ایران تشکیل گردید. در کنگره ۱۱۸ نماینده از کلیه سازمانهای حزبی بغیراز آذربایجان و کردستان شرکت داشتند. در برنامه و اساسنامه حزب تغییراتی بعمل آمد که از جمله افزایش تعداد اعضاء کمیته مرکزی بود. کنگره ۹ نفر را برای عضویت اصلی و ۱۶ نفر را برای عضویت مشاور کمیته مرکزی انتخاب نمود.
۴ تا ۲۳ اردیبهشت ۱۳۴۷
تشکیل کنفرانس جهانی حقوق بشر در تهران – به مناسبت تشکیل این کنفرانس کمیته مرکزی حزب تودۀ ایران نامه سرگشادهای در افشاء اقدامات ضددمکراتیک رژیم ایران به کنفرانس ارسال داشت.
۵ اردیبهشت ۱۳۵۹
عملیات نظامی «مافوق سرّی» امپریالیسم آمریكا علیه ایران، در صحرای طبس در یک فرودگاه نظامی که پیش از انقلاب در اختیار آمریکاییها بود، با كشته شدن هشت نظامی آمریكایی و از دست رفتن یك هواپیمای سی -۱۳۰ و چند چرخبال با شكست روبهرو شد.
قرار بود این نظامیان پس از تجدید سوخت چرخبالها در صحرای طبس، خود را به تهران و بازداشتگاههال گروگانها برسانند. در روزهای پس از این ماجرا، معلوم شد که عوامل نفوذی آمریکا در شب انجام این عملیات، نورافکنهای ورزشگاه شهید شیروری (ورزشگاه امجدیه) را روشن نگه داشته بودند…
۲۵ آوریل ۱۷۴۴
آندرس سلسیوس، ستارهشناس سوئدی، و مخترع دماسنچ سلسیوس درگذشت.
۲۵ آوریل ۱۸۴۰
پیوتر ایلیچ چایکوفسکی آهنگساز مشهور روسی در وتکینسک روسیه به دنیا آمد. «فندقشکن» و «دریاچه قو»، و «اوورتور ۱۸۱۲» ازمشهورترین آثار او بشمار میآیند. «اوورتور ۱۸۱۲» به مناسبت یادمان دفاع در برابر حمله ناپلئون بناپارت و ارتش بزرگ او در سال ۱۸۱۲ به روسیه آفریده شد. بخشی از کلام این اثر چنین میگوید:
«پروردگارا، ما را از خطر در امان بدار.
اکنون، ایمان و لابه رسای ما را به توبه برسان.
ما را بر دشمنان خائن و ظالم پیروز فرما
و به سرزمین ما صلح عطا فرما.
ای پروردگار بزرگ نیایش خاضعانه ما بشنو
و ایمان به نور مقدس درخشانت را.
پروردگارا دوباره به ما آرامش عطا فرما.
ای پروردگار توانا دعای ما را بشنو
و مردم ما در امان بدار
برای همیشه، برای همیشه!»
۲۵ آوریل ۱۹۰۵
سومین کنگره حزب سوسیال دموکرات کارگری روسیه از ۲۵ آوریل تا ۱۰ مه ۱۹۰۵ در لندن برگزار شد. اکثر سازمانهای حزبی که از بلشویکها حمایت میکردند در این کنگره شرکت کردند.
کنگره خط مشی و تاکتیک حزب را در انقلاب ۱۹۰۵ که تازه فوران کرده بود؛ بر اساس ایده نقش رهبری پرولتاریا، تعیین کرد. هدف قیام سرنگونی تزار و ایجاد یک حکومت انقلابی موقت – به مثابه ابزاری برای دیکتاتوری دموکراتیک انقلابی کارگران و دهقانان بود.
در مقابل، منشویکها کنفرانسی را تشکیل دادند و در آن تأکید نمودند که چون انقلاب ۱۹۰۵ یک انقلاب بورژوایی بود، وظیفه پرولتاریا باید ترویج دموکراسی بورژوایی باشد و نباید به هیچوجه آن را تهدید کند.
۲۵ آوریل ۱۹۱۵
نیروهای «آنتانت» تلاش سعی کردند به مثابه بخشی از جنگ جهانی اول در سواحل گالیپولی ترکیه فرود بیایند
لشکرکشی به گالیپولی که شامل نیروهای انگلیسی، فرانسوی، نیوزیلندی و استرالیایی میشد، پس از ۸ ماه و نیم با پیروزی عثمانیها به پایان رسید. تلفات «آنتانت» بیش از ۲۵۰ هزار بود.
۲۵ آوریل ۱۹۲۰
ارتش لهستان با حمایت «آنتانت» به روسیه شوروی حمله کرد. ارتش سرخ، با وجود پیروزیهای اولیه و رسیدن به دروازههای ورشو، در خارج از پایتخت شکست خورد و مجبور به عقبنشینی شد. لهستان با معاهده صلحی که تاریخ ۱۸ مارس ۱۹۲۱ در ریگا به امضا رسید، توانست سرزمینهای اوکرائین غربی و بلاروس غربی را بخود ضمیمه کند.
۲۵ آوریل ۱۹۴۵
کار «کنفرانس ملل متحد» پیرامون «سازمان ملل» که پس از پایان جنگ جهانی دوم جایگزین «جامعه ملل» شد، در سانفرانسیسکو آغاز گردید.
تصمیمات و اقدامات سازمان ملل از بدو تأسیس آن، بر اساس موازنه نیرو در سطح جهان و مبارزه بین امپریالیسم و سوسیالیسم بوده است.
۲۵ آوریل ۱۹۴۵
نیروهای شوروی و آمریکایی در رودخانه البه بهم رسیدند- ارتش سرخ شوروی، برلین پایتخت آلمان را تحت محاصره گرفت و نیروهای شوروی پس از دور زدن برلین، در غرب این شهر شروع به پیشروی كردند. دو روز بعد، نیروهای امریكایی و شوروی در مسیر حركت خود در دو جهت مخالف، در قلب آلمان به هم پیوستند و نیروهای آلمان به دو قسمت تقسیم شدند. با تصرف كامل برلین، آلمان تسلیم متفقین شد و جنگ جهانی دوم پایان یافت.
۲۵ آوریل ۱۹۵۹
کمیته جایزه بینالمللی «لنین» تشکیل جلسه داد و تصمیم گرفت آنرا به وستاس وارنالیس شاعر کمونیست یونانی بدهد.
۲۵ آوریل ۱۹۷۳
«انقلاب میخک» با سرنگونی دیکتاتوری که از سال ۱۹۲۶ در پرتغال حکومت میکرد به دست «جنبش نیروهای مسلح» آغاز شد.
با ورود تودههای مردمی به خط مقدم، «انقلاب میخک» ویژگیهای یک انقلاب مردمی را به خود گرفت و تحولات عمیقی را در جامعه پرتغال ایجاد کرد و آزادی مستعمرات پرتغال را رقم زد. اما، نهایتاً در ۴ نوامبر ۱۹۷۵ ضدانقلاب پیروز شد.
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/mr2pwwtn