رییس‌جمهور لوئیس آلبرتو لاکایا پو (چپ) و نماینده دولت چین، مونته‌ویدئو، اروگوئه، سپتامبر ۲۰۲۱

 

تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم

منبع: تله‌سور
۹ سپتامبر ۲۰۲۱

توضیح عدالت: با آغاز ریاست جمهوری لوئیس آلبرتو لاکایا پو در ۱ مارس ۲۰۲۰، سیاست خارجی اروگوئه دستخوش یک چرخش اساسی به راست شد. لاکایا پس از رسیدن به قدرت دولت نیکولاس مادورو را محکوم کرد؛ او روسای جمهور ونزوئلا، کوبا و نیگاراگوئه را به مراسم تحلیف خود دعوت نکرد. لاکایا در ژانویه ۲۰۲۱ نتیجه انتخابات مجلس نمایندگان ونزوئلا را به رسمیت نشناخت و گفت «رژیم دیکتاتوری» مادورو «حاکمیت قانون» را زیرپا می‌گذارد.

اکنون، «بازار مشترک کشورهای آمریکای لاتین» (مرکوسور) از دو سو هدف تخریب قرار گرفته است. از یک سو، برزیل که با چین و روسیه «بریکس» را تشکیل می‌دهد به تحریک آمریکا خواهان امضای «توافق‌نامه تجارت آزاد» با آمریکا است، و از سوی دیگر اروگوئه خواهان همان نوع توافق‌نامه با چین، عضو دیگر «بریکس» است!

 

آرژانتین: «توافق‌نامه تجارت آزاد» چین – اروگوئه با مرکوسور سازگار نیست

 

مقامات آرژانتین موضع لوئیس لاکایا را برای بررسی امکان یک «توافق‌نامه تجارت آزاد» با چین مورد انتقاد قرار دادند.

دولت آرژانتین مذاکراتی را که لوئیس لاکایا روز جمعه برای دستیابی به یک «توافق‌نامه تجارت آزاد» با چین آغاز کرد مورد انتقاد قرار داد، زیرا این بر خلاف مقررات «مشترک کشورهای آمریکای جنوبی» (مرکوسور) است.
مقامات اروگونه از مذاکرات دفاع کردند و اطمینان دادند که تصمیم بدون نقض مقررات مرکوسور گرفته می‌شود. لاکایا به قصد خود برای گشایش کشور خویش در چهارچوب مرکوسور اشاره کرد؛ اما، او هم‌چنین گفت اگر این ممکن نشود، در آن‌صورت او مستقلاً روابط خارجی خود را افزایش خواهد داد.

ماتیاس کولفاس وزیر توسعه تولیدی آرژانتین توضیح داد که کشورهای مرکوسور نمی‌توانند جداگانه «توافق‌نامه تجارت آزاد» امضاء کنند. از این‌رو، بسیار مهم است که به قطع‌نامه ۳۲ اشاره شود، که به وسیله کشورهای مرکوسور در سال ۲۰۰۰ امضاء شد، و مذاکرات جداگانه با کشورهای سوم را منع می‌نماید.

کولفاس گفت: «روشن است که اروگوئه یک کشور مستقل است و می‌تواند هر تصمیمی که صلاح دید اتحاذ نماید. اروگوئه می‌تواند خارج از مرکوسور با چین توافق‌نامه دوجانبه امضاء کند یا می‌تواند در مرکوسور بماند. مقررات مرکوسور بسیار روشن می‌باشند، توافق‌نامه‌ها به مثابه یک بلوک امضاء می‌شوند، نه بطور یک‌جانبه.»

اروگوئه قطع‌نامه ۳۲ را به رسمیت نمی‌شناسد، می‌گوید این قانونی نیست که به وسیله قوه مقننه هر کشور تصویب شده باشد، بنابراین، نمی‌تواند معتبر تلقی شود.

چین در حال‌حاضر شریک تجاری اصلی اروگوئه است. براساس داده‌های سال ۲۰۲۰، مقاصد اصلی صادرات اروگوئه عبارتند از: چین (۲۷ درصد)، برزیل (۱۵ درصد)، اتحادیه اروپا (۱۴ درصد)، ایالات متحده (۷ درصد)، آرژانتین (۵ درصد)، و مکزیک (۳ درصد).

گرچه امروز تنش بین دو کشور بسیار بالا است، روسای جمهور آرژانتین و اروگوئه در اواسط دسامبر در اجلاس بعدی مرکوسور در برازیلیا ملاقات خواهند کرد.

پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/ytuk5xmc