تارنگاشت عدالت – دورۀ سوم
منبع: جم نیوز
۲۱ اکتبر ۲۰۲۲
سرکنسولگری ایران در مرز جنوبی ارمنستان در شهر قاپان افتتاح شد
ایروان – حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در مراسم افتتاح سرکنسولگری ایران در قاپان گفت: «ایران امنیت ارمنستان و منطقه را امنیت خود میداند. سیاست ما احترام به تمامیت ارضی و مرزهای شناخته شده بینالمللی است.»
وی همچنین در نشست خبری مشترک با همتای ارمنی خود اعلام کرد که تهران مخالف حضور نمایندگان خارجی در منطقه، چه در ارمنستان و چه در آذربایجان، است. منظور وزیر احتمالاً به مأموریت نظارتی اتحادیه اروپا بود که در حال حاضر در مرز ارمنستان با آذربایجان است.
سایر جزئیات سفر رسمی وزیر امور خارجه ایران؛ مهمترین اظهارات عبداللهیان در ارمنستان
وزرای ایران و ارمنستان در مراسم افتتاحیه سرکنسولگری ایران در کاپان شرکت کردند.
وزرای امور خارجه ایران و ارمنستان در مراسم افتتاحیه سرکنسولگری ایران در قاپان
این نخستین سرکنسولگری ایران در ارمنستان است. دولت ایران در پایان سال گذشته تصمیم به افتتاح آن گرفت.
روابط دیپلماتیک بین ارمنستان و ایران در دسامبر ۱۹۹۲ برقرار شد. در همان سال سفارتخانهها در پایتختها افتتاح شد. بر اساس اطلاعات منتشر شده در وبسایت وزارت خارجه ارمنستان، ایران یکی از شرکای تجاری مهم ارمنستان است و «به طور سنتی در میان پنج کشور برتر قرار دارد.»
آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان در مراسم افتتاحیه، تصمیم ایران برای افتتاح سرکنسولگری در منطقه سیونیک را بسیار ارزشمند دانست. او این منطقه جنوبی را هسته ارمنستان نامید.
گرچه همین یک ماه پیش بود که نیروهای مسلح آذربایجان به ارمنستان حمله کردند، اما ایران تصمیم خود را مبنی بر افتتاح نمایندگی دیپلماتیک خود لغو نکرد.
وزیر ارمنستان همچنین قصد ارمنستان برای افتتاح سرکنسولگری در تبریز را تایید کرد.
وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه منطقه سیونیک یکی از مهمترین بخش های بزرگراه شمال-جنوب است و ایران ارمنستان را یکی از مهمترین کشورهای ترانزیتی این طرح میداند، تصریح نمود:
«و ما تمام تلاش خود را برای توسعه بیشتر این مسیر ترانزیتی و همچنین تردد بار و مسافر در این مسیر به کار خواهیم بست.»
رسانههای ارمنستان نیز متوجه سخنان سرکنسول ایران مبنی بر مصونیت خاک ارمنستان از تعرض شدند و آنرا نقل کردند.
. مرتضی عابدین ورامین گفت: «ما هیچ تغییری را در مرزها در سطح رسمی به رسمیت نمیشناسیم و آرزو داریم ارمنستانی آرام، باثبات را ببینیم. پیام ما در اینجا صلح و دوستی است. ایرانیها اهل عمل هستند و امیدواریم هیچ کشوری به خود اجازه ندهد در خارج از مرزهای خود اقدامی انجام دهد وگرنه ایران عمل متناسبی از خود نشان خواهد داد.»
عبداللهیان: «ما موضع خود را اعلام کردهایم»
ایران مرتباً مخالفت خود را با هرگونه بسته شدن مرز با ارمنستان اعلام کرده است.
وزیر امور خارجه ایران در ایروان تایید کرد که تغییر مرزهای تاریخی در منطقه خط قرمز تهران است.
به گفته عبداللهیان، علیاف رئیسجمهور آذربایجان در دیدار با رئیسی رئیسجمهور ایران «به صراحت اعلام کرد که در حال پیگیری تغییرات جغرافیایی و مرزی در منطقه است.»»
وزیر امور خارجه ایران گفت: «ما موضع خود را اعلام کردهایم و در بالاترین سطح نسبت به تغییرات ژئوپلیتیک و مرزی در منطقه هشدارهای لازم را دادهایم. ایران توانایی جلوگیری و مقاومت در برابر تحقق چنین ایدهای را دارد.»
«ما از موضع اصولی تهران بسیار قدردانی میکنیم»
به گفته وزیر امور خارجه ارمنستان، موضوع اصلی مذاکرات با همتای ایرانی، امنیت و ثبات منطقه بود.
آرارات میرزویان گفت: «ایروان و تهران موضع مشترکی دارند، مشکلات بین کشورهای منطقه باید از طریق مذاکره و گفتوگوی سازنده، بدون استفاده از زور یا تهدید به استفاده از آن، حلوفصل شود»
وزبیر امور خارجه ارمنستان گفت: «ما از موضع اصولی و روشن ایران دوست در قبال تمامیت ارضی ارمنستان و همچنین تلاشهای طرف ایرانی در راستای برقراری ثبات و صلح در منطقه بسیار قدردانی میکنیم.»
برنامه خلیج فارس – دریای سیاه در چه مرحلهای است؟
در نشست خبری وزرای امور خارجه ایران و ارمنستان، خبرنگاران ارمنی به وضعیت طرح دالان حملونقل بینالمللی خلیج فارس-دریای سیاه و اینکه چه اقداماتی برای جذب سایر کشورها، بهویژه هند به آن انجام میشود، علاقه نشان دادند.
دالان حملونقل بینالمللی خلیج فارس – دریای سیاه یک طرح بزرگ بینالمللی است که توسط ایران آغاز شده است. هدف آن پیوند اقتصادی بنادر خلیج فارس و دریای سیاه است. ایران این ایده را در سال ۲۰۱۶ مطرح کرد. خود ایران و همچنین ارمنستان، گرجستان، یونان و بلغارستان در این طرح مشارکت دارند. با این حال، سایر کشورهای حوزه خلیج فارس و خلیج عمان، از جمله هند نیز ممکن است به آن ملحق شوند.
وزیر امور خارجه ایران پاسخ داد که این یکی از موضوعات مهم گفتگو با مقامات ارمنستان است. عبداللهیان پیشنهاد میکند که یک قالب سه جانبه ارمنستان – ایران – هند ممکن است هدف این طرح را محقق سازد.
وزیر امور خارجه ارمنستان در مورد هند صحبت خاصی نکرد و تنها اشاره کرد که این دالان مورد توجه این کشور نیز خواهد بود.
«ما نیز مانند ایران و بلغارستان، قبلاً در این زمینه توافقنامهای را امضا کردهایم، مذاکرات با کشورهای دیگر از جمله با کشورهایی که در ابتدا در این روند حضور نداشتند در حال انجام است.»
https://jam-news.net/iranian-consulate-opened-on-southern-border-of-armenia-in-city-of-kapan/
پیوند کوتاه: https://tinyurl.com/mr3x36uh